Dodaj do ulubionych

Renault Laguna I (1993-2000)

24.09.09, 23:46
1. Wygodne auto na długie trasy. Fatalny w mieście.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:12
      Miałem do wyboru Mondeo lub Lagunę. Wybrałem Lagunę i nie żałuję - świetne zawieszenie, dynamiczny silnik (1.8 16V 120KM), bogate wyposażenie, akceptowalne zużycie paliwa ( nie jeżdżę na gazie), komfort i zwrotność - zero problemów z parkowaniem - czego nie można powiedzieć o Mondeo które zza kierownicy daje wrażenie jakby prowadziło się czołg.
    • Gość: renofan Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 01:20
      jak czołg to sie prowadzi większego brata laguny ;)
      wow na fotkach widze gps - od 1998 montowane to było w lagunach ?
    • Gość: bitmanitu Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.10, 15:12
      posiadam lagune z 94r 1.8 benzyne jest ona dosc awarujna mialem juz problemy z zawieszeniem ukladem hamulcowym lozyskami a teraz zaczyna mi szfankowac silnik ma nie rowne obroty czasami sie dlawi jak dlugo stoi nie odpalany auto dosc awaryjne i za drogie w utrzymaniu na moja kieszen szczerze nie polecam
    • Gość: amddek Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.skorpio.net.pl 04.03.10, 17:18
      Posiadam Lagune Kombi 2.0 16V N7Q 96 r . Jak dla mnie auto na 5, przez dwa lata użytkowania wymiana wahaczy drążków jak to normalne na naszych drogach. Skrzynia padła przy 240 tys. km ale nie strzelając ze sprzęgła długo pociągnie :). Komfortowa przyjemnie sie prowadzi, po mieście także.. Autor opisuje jakby te auto było najgorsze w swojej klasie ze to i to sie psuje , a inne auta to co ??!! jeżdżące niemieckie auta od dziadków z przebiegiem 30 tys z 94 roku !
    • Gość: patio72 Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.torun.mm.pl 14.03.10, 09:11
      badziewie
    • Gość: patio72 Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.torun.mm.pl 14.03.10, 09:17
      mam lagune 95 z przebiegiem 176000 benzyna wszystko do roboty
    • Gość: bas12 Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 17:29
      czy warto kupic lagune z 1995r 2.2D ...? Prosze o pomoc...??z gory dziekuje;]
    • Gość: Gość Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.10, 18:11
      Koledzy jestem na etapie szukania samochodu,czytam opinie o różnych samochodach i powiem wam,że nie ma samochodu idealnego.Jak ktoś ma pecha i kupi auto od papudraka co przez kilka lat tylko jeżdżił i nic nie roboił no to będzie nażekał a jak się kupi zadbany to będzie ok.No i trzeba mieć szczęście.Powodzenia i pozdrawiam:)
    • Gość: onsam Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: 91.208.10.* 23.07.10, 12:41
      ujeżdzam Lagę 1.8 16V od dwóch lat, jak dla mnie - świetne auto. Poza normalnymi eksploatacyjnymi rzeczami (odpukac) nic się z nią nie dzieje ;) Klimatronik daje rade w upały, wygodne fotele, swietnie sie smiga po trasach jak i w miescie.
    • Gość: grezur Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.elblag.vectranet.pl 24.07.10, 11:47
      Posiadam Lagunę w hatchbacku 2.0 115KM (nie w gazie) z 1996 roku. Wystarczająco dynamiczny (od 0-100 w 10,5 sekundy, Vmax=200km/h) a przy tym umiarkowany apetyt na paliwo (miasto 10 litrów, trasa 7 litrów na 100km) Wyposażenie full wypas: klimatronik, komputer pokładowy (wyświetla spalanie itp. dodatkowo informuje głosowo o niedomkniętych drzwiach, przepalonych żarówkach, konieczności zatankowania, małej ilości płynu do spryskiwaczy, czy ruszeniu z zaciągniętym ręcznym), 4x elektryczne szyby, elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka, podgrzewana elektrycznie PRZEDNIA szyba... ze standardowego wyposażenia jeszcze 2 poduchy, ABS, immobilizer, centralny zamek z kluczyka... dużo by wymieniać. Auto ma przejechane 160 tys, kupiłem je od Niemca gdy miało 10 lat i 110 tys przebiegu. Do tej pory wymieniłem tylko pompę wody. A tak przez 5 lat standardowo oleje, klocki, drążki stabilizatora. Zawieszenie jest bardzo komfortowe, fotele bardzo wygodne (miałem okazję to sprawdzić spędzając noc w aucie :P). Jak dla mnie auto idealne i nie zamieniłbym na żadne inne z tej klasy i w podobnym wieku (dostać Passata z 96 z takim wyposażeniem? Nieosiągalne. Wszystko to biedaki. Wtedy VW kazał sobie nawet za wspomaganie dopłacać).
    • Gość: grezur Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.elblag.vectranet.pl 24.07.10, 11:54
      Te badania DEKRY to o d..ę rozbić. w wieku 10 lat "ponad 54 proc. aut nie zalicza badania diagnostycznego". Jak się jakiś młody debil dorwie, zacznie "tjuningować" to wiadomo że później nie przejdzie badań diagnostycznych. Poza tym to co piszą o ocynku to prawda. Moje auto ma 15 lat, przez 15 lat stało na dworzu (deszcz, śnieg, upały +38 i mrozy -18) i nie ma ani grama rdzy. W największe mrozy odpala od pierwszego.
    • Gość: pentaxxx Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.elblag.vectranet.pl 30.07.10, 16:52
      Nie wiem czemu na tym portalu francuska i włoska motoryzacja zawsze zostaje ostro zjechana i skrytykowana a przy autach niemieckich (skoda, audi, vw, seat) nikt nawet słówkiem nie zająknie się o negatywach (poza standardowym "kiepska jakość plastików"). Nie ma nic o drogich serwisach, rdzewiejących karoseriach, nietrwałych zawieszeniach i awariach silników. Za to przy aucie francuskim usłyszymy nawet o tym, że są "problemy z punktami mocowania przednich siedzeń".
      W dodatku badania DEKRY i TUV... inna historia. Czemu nie napiszecie, że awaryjności modelu oceniono na podstawie 80 czy 100-kilku egzemplarzy? A wyprodukowano ich kilka milionów. Skoro auto produkowano 7 lat to na jeden rok produkcji przypada około 500 tys. egzemplarzy. A próbka TUV i Dekry to 100 aut czyli 0,02%!!! To jest śmieszne! To tak jak by ogłosić wynik wyborów prezydenckich pytając o zdanie nie 38 milionów tylko 1000 osób.
    • Gość: do ~patio72 Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.elblag.vectranet.pl 30.07.10, 17:23
      No jak się nie robi na bieżąco przy aucie, to wiadomo, że w końcu jest wszystko do roboty. A z podejściem "auto ma jeździć i mam nic przy nim nie robić" to każdy samochód zarżniesz. Normalne, że w 10-15 letnim aucie z przebiegiem prawie 200 tys. km będzie zawieszenie do zrobienia, jeśli nie wymieniasz płynu hamulcowego co 2-3 lata to też się nie dziw, że później rdza weźmie i będzie do naprawy. Francuskie auta zawsze były delikatniejsze niż niemieckie czołgi o stylistyce szafy na bieliznę. A jeśli ty jeździsz na oleju do póki nie zatrzesz silnika, progi spowalniające bierzesz z prędkością 50km/h, ruszasz z piskiem opon i piłujesz silnik do 6 tys obr, filtr powietrza wymieniasz jak silnik zaczyna się dusić bo filtr wywrócił się już na drugą stronę, a klocki wymieniasz jak tłoczki szorują po tarczy to się później nie dziw, że "wszystko do roboty". Znam takich ludzi jak ty - potrafię ich rozpoznać po stylu jazdy, wyglądzie auta i stylu pisania na takich stronach jak ta. I trzymam się od takich z daleka.
    • Gość: bodekma7 Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: 178.56.180.* 23.08.10, 11:27
      Ja jeżdżę Laguną z 94 r 1.8 RT. Co do awaryjności to ja myślę że to normalne autko na pewno wygodniejsze od VW czy Forda o naprawach mogę powiedzieć tyle że części jeżeli potrzebne to są tańsze i przede wszystkim o auto należy dbać !!!!!!
    • amtu Re: Renault Laguna I (1993-2000) 02.09.10, 17:35
      ja mam Lagune kombi z 2005 silnik 2,2D i super mi sie jezdzi. Naprawy typowe z eksploatacji:klocki hamulcowe, tarcze, wymiana plynu klimy. Przebieg 89 tys. No i podwozie w stanie super- zero rdzy ! Niewiarygodne! W warsztacie niestety odkryli mi wyciek oleju z silnika ale rok temu wymiana byla oleju i chyba wyciek nie duzy skoro komputer nie sygnalizuje niskiego poziomu oleju. Ile moze kosztowac uszczelnienie wału? Po za tym to samochod wygodny: duzo schowków praktycznych, zaluzje w oknach, ciche wycieraczki i kierunkowskazy etc. jezdze tez skoda Octawia-przy Lagunie to siermiezny samochod bez finezji.
      • Gość: Blekitny24 Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.centertel.pl 18.05.13, 23:12
        Witam mam pytanie czy Twoja laguna tez pluje olejem po odkreceniu korka wlewu oleju silnik1.8 8V b56 mechanik mi powiedzial ze to normalne przy tych silnikach poniewaz walek wyrzuca olej tak jest zrobiony i zadnej oslony przed korkirm nie ma
    • amtu Re: Renault Laguna I (1993-2000) 02.09.10, 17:40
      a wogóle to moja Lagunka do kupienia : ( z ciężkim sercem ale dostałam słuzbowy samochód , tą siermiężną Octawię.
      Jeżeli ktos zaintresowany Laguną to prosze na maila: amtu@gazeta.pl
      Samochód kupiony w kraju, wersja najwyzsza, bez wypadków i stłuczek, historia w ASO, ładny, zadbany, czysty, właściciel niepalący
    • Gość: loko Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: 109.243.65.* 15.09.10, 09:33
      A ja akurat posiadam Lagunę II 2004 r. 2,0 HDI , i Skodę Octawię 2009 1,8 tsi (również firmową). Powiem tak wygoda i komfort są po stronie Laguny. (Mam ją od nowości) Ale usterki (tarcze hamulcowe są do d..py), elektryka itd to szok. Auto jest ogólnie niezłe dla rodzin Pomijając właśnie Usterki. Te samochody to jedna wielka awaria. Skodę dostałem od firmy w zeszłym roku. Jeżdżę już nią 18 miesięcy i ma 90 tyś km. Nic się nie dzieje, nie mówiąc o tym jak silnik chodzi i jak się prowadzi. Spalanie niewiele większe jak w moim dieslu. Podsumowując w Lagunie mam przebieg 160 tys km. Pierwsze usterki wyłaziły już po 55 tys km. Teraz przy tym przebiegu to już pasmo nieszczęść. Piszą tu niektórzy że ASO w niemieckich i innych jest drogie. Może i jest nie sprawdzałem, ale w Renault jak mi turbina padła (88 tys przebiegu i zawsze chłodzona) zaraz po gwarancji zapłaciłem prawie 9 tys zł. Po dwóch latach znowu padła. Za wymianę sprzęgła w ASO 3400 zł. Elektryka w samochodzie żyje własnym życiem. Karta zamiast kluczyków to może i fajny bajer ale bezustannie są z nią problemy. Mam dość aut francuskich, i piszcie sobie Francuzofile co chcecie. Mnie już nic nie przekona po raz kolejny do tej głupoty i pośmiewiska z motoryzacji. Na dzień dzisiejszy wolę nawet auta marki KIA z zamkniętymi oczami. Dodam że przed laguną miałem peugota 206 1,1 benz. Podobna historia ale był mało używany. Od 2001 do 2004 zrobiłem nim 90 tys.po 65 tys zaczął się powoli sypać. Po 90 tys (Wymieniłem skrzynię, sprzęgło zawieszenie, kilka razy wtryskiwacze itd itd itd.) Awarią nie było końca więc wymieniłem na Lagunę myślałem że może taki egzemplarz. Teraz już wiem że nie. A do waszych wiadomości to raporty TUV i DEKRY jak na moje oko to traktują te "francuzy" bardzo delikatnie. I przestrzegam tych wszystkich z Was którzy zastanawiają się nad zakupem Laguny bądź innego francuskiego gó..na. Pomyślcie kilkanaście razy zanim wybierzecie. Aha i taka rada (sam wcześniej jej nie posłuchałem). Jak szukacie rady przed zakupem to czytajcie też fora innych marek, i patrzcie na raporty gazet i instytucji. Może nie doradzą wam idealnie ale na pewno można ograniczyć ryzyko zakupu czegoś "tak wspaniałego" auta. Aha i Laguny chcę się pozbyć już 6 miesięcy. Wyobraźcie sobie że nie ma chętnych. :)
    • regoat Re: Renault Laguna I (1993-2000) 19.09.10, 03:07
      tak 2 znajomych ma Laguny i mialo z nimi jakies problemy techniczne, ale tak pozatyn to calkiem ladne auta. zgrabne i w ogolę :)
    • Gość: gośc Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.chello.pl 19.09.10, 16:27
      mam lagunę 2003 rocznik o przebiegu 120000km i nie narzekam żadnych wycieków czy awarii, musiałem wymienić akumulator po 7 latach
    • Gość: reni Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.chello.pl 21.09.10, 15:24
      mam silnik 1,9 dti ma przejechane 230 000 km i chodzi bez wiekszych awarii. Grunt to dobrze auto serwiosowac i nie oszczedadzac na badziewnych zamiennikach. Dodam, że turbina nie byla regenerowana i auto pomiedzy przegladami nie bierze oleju. ma juz 9 lat i jedze na SYNTETYKU. 0 dolewek.
      Obecne diesle z comon rejlami moga o tym zapomniec.
    • Gość: Jacekasot Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.opera-mini.net 17.10.10, 11:05
      Laguna jezdze od kilku lat rocznik 95'. Co do usterek to nie mialem nigdy duzych problemow. Silnik 1.8 8V 90Km jest bezawaryjny. Wymienilem w aucie lozyska tyl stabilizatory rozrusznik i filtr paliwa. Poza tym wszystko ok. Nie zaluje ze go kupilem. Jednak trzeba miec szczescie bo nie wszyskie egzemplarze sa w dobrym stanie zreszta jak wiekszosc aut majacych kilkanascie lat i przejechane setki tysiecy kilometrow
      • Gość: robert Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.12, 20:43
        powiem tak chcialbym aby moje nastepne auto bylo tak awaryjne jak laguna 18 8v [95r] pozdrawiam
    • Gość: Gośc Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: 81.219.162.* 02.12.10, 19:26
      Ja mam lagune 1998 td 115 koni mam problem z otpalaniem mam jurz noew śfiece , wtryski i pompe po regeneracji i hu.... wie co jest . Wydałem jusz 5000 zł a to jest bez zmian pomocy .
    • Gość: Gość Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.2-0.pl 08.01.11, 10:04
      Mam Lagune 1,8 8V 90km od 10 lat i stwierdzam ze sam silnik jest udana konstrukccja,przejechalem nia sam 160 tys wiec teraz ma 195 i co do silnika zastrzezen nie mam,moze tylko dynamika na swiatlach pozostawia troche do zyczenia ale po wlaczeniu juz 2 daje rade.Natomiast co do reszty to problemy sie zdarzaja ale nie sa to problemy jakies z ktorymi sobie samemu nawet nie dasz rady..Bolaczka sa wszelkie czujniki i krokowy plus przepustnica,Jak to opanujesz to badz pewien ze cie Laguna nie zawiedzie,,Zawieszenie tez daje rade polskim bezdrozom,no oczywiscie jezeli bedziesz jechał tylko po prostej i zaliczał kazda dziure to ma prawo sie szybko rozssypac.Przez 10 lat wymienilem tylko raz amorki,sprzodu wachacze i koncowki drazkow,z tylu standard czyli nic ponad norme..
      NAwet jeszcze nie wymieniałem tarczy sprzegła.
      Ogolnie na ten okres uzytkowania na Lagune nie mam co narzekac,tylko no niestety trzeba troche sie znac na swoim samochodzie a nie tylko wsiasc i jezdzic,wiekszosc usterek jakie mi sie przytrafilo to byly naprawde tak banalne ze sam to zrobilem..
    • Gość: Rafi Re: Renault Laguna I (1993-2000) IP: *.cdma.centertel.pl 22.01.11, 18:40
      Ja osobiście mam auto z 96r 2.0 8v kombi prawie full opcja i przyznam że auto jest wygodne i bardzo ładne w środku i na zewnątrz. Na wygodę podobnie nie narzekam natomiast na tym koniec dobrego. Zakupiłem z przebiegiem 233tyś i zrobiłem 30tyś. Z przedniego zawieszenia zostały tylko amortyzatory, Notorycznie psują się zamki klapy i drzwi, Centralny przestał działać, wycieraczka z tyłu się zatarła, Grzanie szyb tylnych zepsuło się dwa razy, wyświetlacz climatronica przestał świecić a na tą chwilę auto gaśnie przy duszeniu na gaz i na benzynie ledwo chodzi a na gazie jakoś zipie i przynajmniej na gazie nie staję znienacka na drodze na awaryjnych. Obecnie auto stoi w Renault ponieważ jako jedyni maja takie rozebrane i mogą podmieniać części i szukać usterki metodą prób i błędów. Poprzedni mechanik wymienił czujnik prędkości czy też jazdy(po wcześniejszej wizycie na komputerze) co nic nie pomogło a części oddać nie mogłem. Auto ostatecznie stoi jeszcze w naprawie. W międzyczasie wysiadła pompa paliwa, Do wymiany są drążki ukł. kier. i coś jeszcze. Fajne auto??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka