krysiawa 03.03.08, 08:56 witam,moja córcia ma 10 msc i ma 6 ząbków,od pewnego czasu zgrzyta zębami,czy waszym dzieciom też się to zdarza?Czy to oznaka jakiejś choroby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aannaa6 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 03.03.08, 09:31 Dzieci wciąż coś nowego odkrywają np. że można zgrzytać ząbkami. Mój też tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 03.03.08, 09:38 nie przejmuj sie- zgrzyta zgrzyta, od 11 miesiąca non stop- potem miesiąc przerwy bo wyszły czwórki i teraz znowu zgrzpi ale tak przerażliwie- ma 15 miesięcy idą nam piątki a zgrzyta coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
aga-bo Re: 10 msc -zgrzyta zębami 03.03.08, 23:31 Zgrzytanie może być objawem obecności pasożytów Odpowiedz Link Zgłoś
anetkakra Re: 10 msc -zgrzyta zębami 04.03.08, 08:43 Proponuje zrobić badanie kału w kierunku pasożytów zeby wykluczyć ewentualnie, lekarz powinien Ci dać skierowanie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 04.03.08, 09:33 NIE TAKIE JEST ZGRZYTANIE NA PASOŻYTY- NA PASOZYTY JEST BARDZIEJ SZCZEKANIE ZEBAMI PRZEZ SEN. jezeli dziecko celowo zgrzyta zebami nie znaczy to wcale ze posiada pasozyty. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: 10 msc -zgrzyta zębami 04.03.08, 09:39 Racja, moja zgrzyta, bo się tym bawi-nowa umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
agataw-l Re: 10 msc -zgrzyta zębami 06.03.08, 14:32 Moja córeczka ma dopiero 4 ząbki i tez od paru dni zgrzyta. A te pasożyty..... ? Nic o tym nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 06.03.08, 14:42 u nas tez tak jest. Corka ma 10 miesiecy. Zauwazylam, ze to zgrzytanie pojawia sie wtedy, gdy cieszy sie z czegos. Sadze, ze to taki rodzaj pokazywania emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
0betty842 Z tymi pasożytami to prawda. 06.03.08, 15:49 Nie wiem jak jest u tak małych dzieci ale wiem ze jak ktos zgrzyta zębami np przez sen to moze to byc obecnosc pasożytów. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Z tymi pasożytami to prawda. 06.03.08, 17:06 prawda ale nie iedy dziecko robi to celowo- przez sen- takie bardziej szczękanie zębami moze oznaczać pazozyty Odpowiedz Link Zgłoś
elcia12345 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 09.03.08, 23:45 Czasami zgrzytanie zębami może też być sposobem wyładowania napięcia. Zastanów się czy dziecko nie ma stresujących sytuacji. Jeżeli to jest przyczyną to piaszczoty przed snem, przytulanie uspokoją dziecko i zmniejszą potrzebę zgrzytania zębami. Przyzwyczajenie mija z wiekiem. Jednak nie zawsze zgrzytanie zębami jest spowodowane napięcim emocjonalnym. Dziecko właśnie mogło odkryć nową umiejętność, podoba mu się nowy dźwięk. Kiedy straci zainteresowanie nową umiejętnością, przestanie zgrzytać. A jeśli chodzi o pasożyty-to coś mi się kojarzy, że gdzieś słyszałam, że to też może być powód. Ale o tym się dowiesz robiąc maluszkowi badanie kału na obecność pasożtów. Trzeba zrobić kilka razy takie badanie, bo za pierwszym razem może nic nie wyjść, a dopiero w kolejnym -tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: 10 msc -zgrzyta zębami 19.09.13, 11:09 Odkrył, że ma zęby, powoli uczy się nimi posługiwać, czyli gryźć. Gryzie co popadnie, a jak nie ma co, to zgrzyta. Normalna sprawa. Pasożyty to nie tylko zgrzytanie, ale też plucie, w starszym wieku. Można starsze dziecko oduczyć plucia, strasząc że skoro pluje, to ma "robaki" i pójdzie na "odrobaczanie". Działa! Odpowiedz Link Zgłoś
mania_007 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 20.01.16, 20:48 Odkopuję temat, bo u mnie to samo. Córka ma 4 zęby i zgrzyta tak, że aż mnie mózg boli. Nie przez sen. Leży sobie na podłodze i zgrzyta. W sumie sporo już zostało napisane, ale chętnie usłyszę jeszcze o waszych doświadczeniach. Pasożyty czy nowa umiejętność? Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: 10 msc -zgrzyta zębami 20.01.16, 22:09 Moja starsza zgrzytała zajadle posiadłszy zęby. Zgrzytała długo i namiętnie Młodszy nie, raz na 100 lat zazgrzyta. Oboje zdrowi zasadniczo i z tych samych rodziców Starszej minęło kiedyś tam, po 3 latach to się już tego nie pamięta Odpowiedz Link Zgłoś
vinca Re: 10 msc -zgrzyta zębami 20.01.16, 22:44 U nas zgrzyta jak pojawiają się nowe zeby-bada co jej tam wyszlo pasożytów brak-byla badana. Odpowiedz Link Zgłoś
agimiagi Re: 10 msc -zgrzyta zębami 03.10.17, 09:57 moja córcia 11 ms 5 zębów i zgrzyta tak że nie mogę wytrzymać, do tego wysuwa dolną szczękę przed górną. to mnie niepokoi i mam wrażenie że to jest powodem zgrzytania, czeka nas wizyta u lekarza... juz sobie wyobrażam tą walkę żeby otworzyła buzię dla lekarza .... Odpowiedz Link Zgłoś
ofrelka Re: 10 msc -zgrzyta zębami 14.10.17, 23:14 Mój starszy (prawie 3 lata) zgrzyta od kiedy ma ząbki i to nie minęło, a wręcz się nasila. Był odrobaczany, kilkakrotnie badany pod kątem pasożytów - czysty. U nas to 2 sprawy: kwestie emocjonalne - synek ma zespół aspergera, zgrzyta głównie w chwilach ekscytacji (ale też przez sen), oraz niedowrażliwość oralna - nadal wkłada wszystko do buzi, liże, zjada flamastry i plastelinę, uwielbia szczotkować zęby itp. Nie piszę, żeby straszyć - zgrzytanie u malutkiego dziecka to na 99,9% zwyczajnie ząbkowanie i zabawa. Potem być może pasożyty. Ale warto wiedzieć, że jeśli nie mija, to przyczyn można szukać także w problemach integracji sensorycznej i emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 16.10.17, 06:42 Na dzień dobry zrobiłabym badania na pasożyty /przecież ono jest nieinwazyjne/, ale że nie zawsze one wychodzą poszłabym do laboratorium weterynaryjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiamama00 Re: 10 msc -zgrzyta zębami 30.10.17, 22:29 Zrob badania na pasozyty Odpowiedz Link Zgłoś