Dodaj do ulubionych

PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

18.01.04, 19:53
Szlag mnie trafia, gdy w normalną przejżystą noc koleś ciśnie na światłach
przeciwmgielnych.Albo jak pada deszcz!!!!!!! Dlaczego policja nie reaguje na
takich nadgorliwców. Przecież tylko stważają zagrożenie. Przednie
przeciwmgielne z tego co pamiętam mozna załączać przy mgle lub na krętej
drodze., a już tylnie tylko we mgle. Zresztą te tylne bardziej oślepiają gdy
nie ma mgły.
Proponuje mrugać długimi na takich kolesi, to może zajażą, że nie są na
odcinku specjalnym rajdu. Dzisiaj jadąc w Katowicach (mroźny, przejżysty
wieczór i do tego oświetlona Chorzowska w Katowicach), a tu koleś za mną na
przeciwmgielnych, oczywiście jak mnie wyprzedził to załączyłem mu
długie....., ale niestety nie zajażył o co chodzi.

WALCZCIE Z OSZOŁOMAMI, SKORO GLINIARZE NA NICH NIE REAGUJĄ!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Michotek Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 18.01.04, 20:49
      > Dlaczego policja nie reaguje na takich nadgorliwców.

Nie reaguje, bo ile za to można wziąć?

> Proponuje mrugać długimi na takich kolesi [...] jak mnie wyprzedzi
      > to załączyłem mu długie.....,
      > ale niestety nie zajażył o co chodzi.

Sam widzisz, że to nie skutkuje. Trzeba raczej mrugać długimi na kolesi, którzy
      zmieniają przepisy, a nie informują o tym kierowców.

> WALCZCIE Z OSZOŁOMAMI [...]

Też to robię, zwłaszcza na rondach i równorzędnych skrzyżowaniach (tam to
      dopiero są jaja!), ale z poczuciem beznadziejności...
    • Gość: Bonzo7 Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.k1.isko.net.pl 18.01.04, 20:52
      Też mnie to wkurza . Teoretycznie tylne pmgłowe można włączyć gdy widoczność
      spadnie poniżej 50 metrów . Zgadzam się że policja olewa , sam byłem świadkiem
      gdy przy widocznośći ze 400m delikwent z włączonym pmgłowym wyprzedził
      radiowóz drogówki a ani w żaden sposób nie zareagowali .
      Gdy widzę coś takiego to mnie szlag trafia , daję najpierw sygnał długimi a
      jak nie zatrybi wyprzedzam i także włączam pmgłowe .
    • Gość: f Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.04, 21:53
      po to sa swiatla zeby ich uzywać. Ni po to dokladałem do halogenów zeby tera
      ich nie uzywać ni ?

f
    • Gość: f Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.04, 21:53
      po to sa swiatla zeby ich uzywać. Ni po to dokladałem do halogenów zeby tera
      ich nie uzywać ni ?

f
      • maszar Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! 18.01.04, 22:27
        zamień swoje halogeny na furmankę i używaj jej do woli (byle była oświetlona).
        • Gość: pilot Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wil.pk.edu.pl 19.01.04, 08:38
          policaj reaguje na takich oszołomów! wiem, bo sam dostałem 100PLN i 2 punkty,
          gdy nie wyłączyłem p.mgielnych. (dla usprawiedliwienia dodam, że w tym czasie
          była gęsta mgła, ale jak na złość dzielni policjanci stali w miejscu, gdzie
          mgły jak na lekarstwo)
          zastanawia mnie tylko, dlaczego takie światła was oślepiają. widziałem, wielu
          kierowców używających tych świateł i tylko kilka razy trafiłem na oślepiacza.
          to chyba jest kwestia regulacji. bardziej denerwują mnie kolesie ze światłami
          ustawionymi w kosmos. to jest dopiero koszmar. a na takich z całą pewnością
          niebiescy nie reagują.
          pozdr
    • Gość: zx Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 19.01.04, 09:39
      Oni jeżdżą bezpiecznie i chcą być dobrze widoczni również w nocy ;)
      • bytkowiak nadgorliwość nie zna granic................... 19.01.04, 12:45
        Zapewniam Cie kolego, że w przejżystą noc, światła mijania są aż nadto
        widoczne. Zauważ,że nawet dobrze ustawione światła mijania ograniczają
        widoczność (zarówno z przodu jak i w lusterku wstecznym), a Ty jeszcze
        proponujesz przeciwmgielne. W jakim urojonym celu? Powiedz!!!! A stałeś
        kiedyś na skrzyżowaniu, albo jechałeś w przejżystą noc za kolesiem z
        włączonymi tylnymi światłami przeciwmgielnymi.......KOSZMAR!!!!! Te światła
        często (zwłaszcza jak są wysoko umieszczone) niemiłosiernie oślepiają!!!!
        • bytkowiak co do bezpieczeństwa,to się zastanów co piszeszN/T 19.01.04, 12:48
          .
          • Gość: zx Re: co do bezpieczeństwa,to się zastanów co pisze IP: *.crowley.pl 19.01.04, 13:05
            Przecież żartuję...
            • bytkowiak .poniosło mnie i chyba za trzeźwo nie myślałem n/t 19.01.04, 13:19
              Gość portalu: zx napisał(a):

> Przecież żartuję...

• h.i.p Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! 19.01.04, 12:07
      bytkowiak napisał:

> Proponuje mrugać długimi na takich kolesi, to może zajażą, że nie są na
      > odcinku specjalnym rajdu.

hip: Przednie pmgielne przy normalnej widoczności bardzo często włączają
      tjunikowane ćwoki, którym tak jak napisałeś wydaje się, że są rajdowcami. Mam
      nadzieję, że wreszcie policja zacznie zwracać szczególną uwagę na tego typu
      hołotę drogową.
      pozdr
      • herr_bart_nick Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! 19.01.04, 12:48
        żeby doprecyzować, to na p.mgielnych jeżdżą te ćwoki, co te "se" u kumpla w
        garażu "xenony"* założyli do starej bmw; bez przeciwmgielnych to oni nic przed
        sobą w nocy nie są w stanie zobaczyć i po prostu muszą je włączyć :)

* chodzi o te xenony pakowane po trzy i na wagę
      • niknejm Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! 19.01.04, 12:55
        > hip: Przednie pmgielne przy normalnej widoczności bardzo często włączają
        > tjunikowane ćwoki, którym tak jak napisałeś wydaje się, że są rajdowcami. Mam
        > nadzieję, że wreszcie policja zacznie zwracać szczególną uwagę na tego typu
        > hołotę drogową.

Owszem, zgadza się. Druga kategoria 'jaśnie oświeconych' to kapelusznicy,
        którzy nie mogą oprzeć się magii pstryczków-elektryczków w samochodzie.
        Ciekawe, czy jeżdżą też z ogrzewaniem szyby non-stop :-))

Pzdr
        Niknejm
        • h.i.p Re: PRZECIWMGIELNE, GDY NIE MA MGŁY!!!!!!!!!!!!!! 19.01.04, 12:59
          niknejm napisał:

Druga kategoria 'jaśnie oświeconych' to kapelusznicy,

hip: Rzeczywiście, 2 dni temu widziałem dziadka w kapeluszu w Wartburgu :)
          Jechał 30 km/h na pmgielnych. Widoczność trudno ocenić, ale pewnie nie mniej
          niż 1 km :)
          pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka