Dodaj do ulubionych

Historia kołem się toczy - Mazda

• Gość: civic Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: 91.197.155.* 07.11.09, 07:48
      od 88i88 --Ależ się zachwycanie tym tańszym brandem Forda:-)
    • Gość: Tomek Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 07:59
      >> Dzisiaj Mazda to jedyny seryjny producent aut z silnikiem Wankla.

To zdanie nie do końca jest prawdą: otóż w takie silniki swoje modele wyposaża ABTO BA3 czyli producent m/n łady.
    • Gość: Gość Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.09, 10:08
      Artykuł wspaniały, chociaż mam żal do autora o brak fotki najpiękniejszego a zarazem najlepszego samochodu XX wieku, czyli Xedosa 6, łezka się kręci.
    • g00rek Re: Historia kołem się toczy - Mazda 07.11.09, 10:47
      Ojciec miał Mazdy od 1986 roku (626) - zero awarii. Ja rok temu kupiłem CX7 i po roku już wymiana kompresora klimatyzacji - 1600 EU :/ Oczywiście kupiłem model amerykański, więc o gwarancji nie ma mowy, eh.
    • Gość: ag Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.09, 14:31
      Do "wodzu"
      Kupilem Mazde w 1992 r. w salonie firmowym, nowa z przebiegiem 5 czy 15 km. Oczywiscie ze byla skladana, z jednego kawalka metalu przeciez nie da sie samochodu zrobic.
      Kosztowala 173 mln zl, przeliczylem na obecna walute bo wiekszosc dyskutantow na tym forum nie bylaby w stanie policzyc ile to nowych zlotowek..
      Mialem ja 5 lat, przejechalem cos 130 kkm. Przypomnialo mi sie jeszcze ze byla superniekomfortowa, nie nadawala sie na dluzsze trasy ze wzgledu na halas nie do zniesienia powyzej 120 km/h (silnik 1.6 16v). Mialem wiele roznych samochodow, takze japonskich. Niczym, takze niezawodnoscia, sie nie wyroznialy (jesli to absurdalna cena serwisu). Mialem tez kilka aut uchodzacych za niezwykle awaryjne, a u mnie akurat byly niezwykle bezawaryjne.
    • globy_ms Re: Historia kołem się toczy - Mazda 07.11.09, 14:34
      Dzięki za komentarze, dodałem kilka fotek :-) Co do Wankla w Ładzie, Rosjanie przez wiele lat prowadzili prace nad tym źródłem napędu i mieli w ofercie nawet odmianę czterowirnikową. Po raz pierwszy silnik rotacyjny zadebiutował pod maską Żiguli w 1978 roku (21018 i 21019), później trafił także do 2105 i 2107, Samary i Łady 110. W najmocniejszej wersji takich aut używała rosyjska milicja. Po 2000 roku zaprzestano jednak dalszych prac nad rozwojem silnika Wankla w AutoVAZ. Tutaj znajdziecie bardziej szczegółowe informacje => cp_www.tripod.com/rotary/pg07.htm

Dokopałem się za to do niezłej ciekawostki. Już w latach 70. Łada wypuściła 60 egzemplarzy Żiguli z... napędem elektrycznym. Niestety z powodu brak infrastruktury nie rozwijano projektu. Więcej pod adresem => ladaklub.pl/?p=109
    • ynko124 Re: Historia kołem się toczy - Mazda 07.11.09, 15:47
      Mazda to jedna z nielicznych aktualnie marek, której wyrób kupiłbym z czystym
      sumieniem. To auta mające swój styl i będące naprawdę niezawodne w
      przeciwieństwie np. do Toyoty

15 lat mielismy Toyote.
      Sprawowala sie super,zadnych wiekszych problemow.Natomiast z Mazda od dnia
      pierwszego cos bylo nie tak.
    • Gość: ms fan Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 10:14
      "Sprawowala sie super,zadnych wiekszych problemow.Natomiast z Mazda od dnia
      pierwszego cos bylo nie tak."

Przede wszystkim najistotniejsze w wypowiadaniu się nad niezawodnością danego auta jest posiadanie takowego od nowości, czyli zakup w salonie. Bezpodstawnym jest według mnie narzekanie na jakąkolwiek markę czy to Mazda, Toyota czy Renault bądź Ford nie posiadając go w stanie fabrycznym. Nigdy nie mamy pewności co kupujemy kupując auto z drugiej ręki. A opinie prasy motoryzacyjnej są powiedzmy sobie nieadekwatne do danej sytuacji - sponsoring.
    • Gość: fox Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 15:06
      Teraz jest super;-)

Co do samej niezawodnosci marki to ciezko to okreslic. Jak kazda marka ma ona swoje wady. Kuzyn pracowal swego czasu w serwisie Mazdy i mowil, ze jeden z diesli (nie pamietam czy 2.2 czy 1.6) psul sie na potege. Z kolei silniki benzynowe byly nie do zajechania. Ja osobiscie prawie kupilem sobie CX-7 i dalej zaluje, ze sie ostatecznie nie zdecydowalem. Samochod w swojej klasie wyprzedza konkurencje o pare krokow:P

A MPSy to juz po prostu inna bajka, cos wspanialego.
    • Gość: Lowiec Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.09, 23:38
      Rok temu kupiony Xedos 6 z 96 ze stanem licznika 224tys obecnie 268 czyli kolo 44 tys z czego 40 na gazie IV generacji...pekl pasek alternatora, padly zarowki, przerdzewial tlumik, zluzyly sie kolcki z przodu, fitry olej....straszny rzech - czy kupilbym jeszcze raz?TAK!
    • Gość: trigga Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.acn.waw.pl 06.01.10, 22:12
      Mazda 3 sedan: piękna, również w środku, rewelacyjnie się prowadzi i jest niezawodna. To auto z duszą. Czego chcieć więcej. Mogła by być lepiej wyciszona ale to szczegół bo lubię głośno słuchać muzyki :)
    • Gość: Gość Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.wroclaw.mm.pl 08.07.10, 23:45
      mam 626 z 1985 z 2 litrowym dieslem,auto absolutnie bezawaryjne,polecam wszytkim i pozdrawiam
    • Gość: Gość Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.uml.lodz.pl 14.07.10, 11:17
      Mam 626 GE z 1994 r. w wersji liftback. Co za cudowne auto! Jest po prostu piękne!
    • Gość: Sethite Re: Historia kołem się toczy - Mazda IP: *.12.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 24.10.10, 16:42
      Kocham Cię Madziu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka