Dodaj do ulubionych

Nowy Ford Fiesta - opinie

IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 22.01.04, 17:47
Zastanawiam sie nad zakupem nowej Fiesty z klimą i silnikiem 1.25. Czy ktos
ma podobny samochód i moze polecić lub odradzić taki samochód?
Obserwuj wątek
    • Gość: FFiiLL Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.pgnig.pl 23.01.04, 07:34
      Jeżdzę Nową Fiestą od 2 tygodni, wieć jeszcze nic wielkiego pewnie Ci nie
      powiem. Wersja tzw. 100 czyli dodatkowo wyposażona w dodatkową poduszkę dla
      pasażera i ABS. Silnik 1.25 16V 75KM. Samochód prowadzi się b. dobrze, silnik
      jest elastyczny, dobrze pracuje skrzynia, trochę za dużo plastików wewnątrz (w
      kolorze czarnym), ale mi to mniej przeszkadza ponieważ mam czarno-szarą
      tapicerkę. Rozumiem że chcesz kupić wersję z klimą czyli tzw. zeszłoroczne
      X100 (obecnie FX gold-chyba) - jeżeli planujesz kupno tego modelu to z
      pewnością będziesz zadowolony. Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz -
      odpowiem jak będę w stanie.
      • Gość: ARKO Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: 195.117.195.* 23.01.04, 14:36
        Jak juz troche pojezdzisz ta Fiesta, to podaj informacje o spalaniu (trasa,
        miasto). Opinie o starszym silniku 1.3 8V nie byly rewelacyjne. Ciekaw jestem
        jak wyglada to przy 1.25 16V.
        A tak w ogole, samochod jest ciekawy. Sam przymierzalem sie i testowalem
        wprawdzie Fusion-a - jezdzi sie niezle.
      • Gość: Marcin Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 23.01.04, 15:20
        FFiiLL dzięki za odpowiedź.

Mam kilka dodatkowych pytań:
        1. Jak długo czekałeś na odbiór samochodu?
        2. Ile dostałeś rabatu a może jakieś dodatkowe prezenty?
        3. Dlaczego wybrałeś akurat Forda (sentyment, cena...)
        4. Czy ubezpieczyles w FordUbezpieczenia
        • Gość: FFiiLL Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.pgnig.pl 23.01.04, 21:29
          Moją Fiestę zamówiełem jeszcze w 2003 roku w połowie grudnia (rocznik 2003)-
          pierwsza dostawa Fiest z silnikiem 1.25 DURATEC (w wielu postach przewija się
          ZETEC a w nowej Fiescie jest DURATEC - może to tylko kwestia nomenklatury).
          Wiedziałem wtedy (u dealera pracuje mój znajomy) że samochody przyjadą na
          przełomie 2003/2004. Jednakże z tego co wiem to kolejna dostawa Fiest planowana
          jest (Warszawa) na połowę lutego.
          Jeżeli chodzi o rabaty to dogadałem się na dobrą cenę wyposażenia dodatkowego
          tj. dywaniki, zamontowanie centralnego zamka, el. szyb., alarmu z immobilizerem
          CLIFFORD i antynapadem ODIS, oraz blokady skrzyni biegów DIPOL - w sumie wyszło
          coś ponad 5% wartości samochodu - ale Ford ma tą przewagę że jego samochody
          szybko schodzą i ciężko jest u nich coś wynegocjować extra.
          Dlaczego Ford - myślałem początkowo o jakim japończyku (przynajmiej z korzeni),
          ale w tym segmencie samochodów nie podoba mi się ani Yaris, ani Micra, a
          Corolla czy Almera to już całkiem większy wydatek. Ponadto Fiesta jest jednak
          całkiem duża jak na ten segment aut - mam 5-cio drzwiową - z tyłu siedzi się
          całkiem wygodnie, no i ten dość duży bagażnik.
          Co do ubezpieczenia to rozważałem pakietowe ubezpieczenie w Allianzie i Cignie -
          wybrałem Allianza bo oferuje wiele więcej (za większą cenę oczywiście -
          Allianz 6,8%, Cigna 4,9%). Cignie jakoś mi się nie chce wierzyć (a różne rzeczy
          człowiekowi mogą się przydarzyć), ponadto słyszałem o problemach z tym
          ubezpieczycielem. Ponadto Allianz gwarantuje przez 12 miesięcy niezmienną sumę
          ubezpieczenia.
          Ponadto jeszcze jedno - może dośc przyziemne - ale bardzo się ucieszyłem - gdy
          zaszedłem do dealera i okazało się że jest w najbliższej dostawie (i jeszcze
          nie zarezerwowany) samochód w kolorze metalicznym Oyster Silver. Gdy szukałem
          takiego koloru karoserii Fiesty w październiku to w W-wie pogłem sobie tylko
          pomażyć. To z pewnością też po części mnie przekonało do Fiesty w tamtym
          momencie.
          • Gość: Marcin Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: 62.233.204.* 23.01.04, 21:34
            Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jeszcze jedno pytanko - w jakim kraju są
            produkowane/składane Fiesty sprzedawane w Polsce?
            • Gość: FFiiLL Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.pgnig.pl 26.01.04, 07:40
              U naszych zachodnich sąsiadów, tzn. w Germanii w Koln
    • Gość: manix Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: 62.233.173.* 23.01.04, 15:05
      moim poprzednim autem była fiesta właśnie 1.25,nie wiem jak nowy model ale
      zakładam że nie gorszy,a ja ze swojego byłem zadowolony.poza spalaniem
      niestety.paliła średnio o.k.8lna setkę.jedynie tarcze i klocki,oraz termostat
      to słabe strony fiesty.
    • Gość: gregor999 Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.04, 15:25
      Ten silnik nie jest forda tylko jakiejś japońskiej firmy. Był on montowany w
      poprzedniej wersji fiesty, przez krótki okres (ekonomia doprowadzila, że go
      wycofali i w rezultacie w fieście montowali 1296cm3). Silnik ten jest bardzo
      dynamiczny. Dobre przyspieszenie (trzeba trzymać silnik w zakresie obrotów
      3000-4000, wtedy dobre odejście) i ekonomiczny. Przy 2 osobach i klimie w lato
      na trasie poniżej 7 litrów. Średnie spalanie (głównie miasto) przy włączonej
      klimie około 8 litrów. Zauważalny braki w mocy w momencie kiedy samochód
      załadowany i nie rozgrzany z włączoną klimą chce wjechać na znaczny spadek
      (wyjazd z garażu podziemnego).
      Silnik ten jest uważany za jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszą
      benzynówkę) jaką montował ford.
      Jeżdżąc ponad 3 lata (fiesta model 00 z takim silnikiem ) można ten samochód
      szczerze polecić. Mały, zwrotny, szybki a zarazem ekonomiczny, mała
      usterkowość, można nim pojechać w trase. Jak na swoje wymiary dużo miejsca na
      przodzie, na tyle da się wytrzymać i do kufra wejdzie nie tylko damska
      kosmetyczka ale nawet da się upchnąć bagaż 2 osób na 2 tygodniowy urlop (ale
      trzeba się starać ;-))
      POZDR.
      • Gość: manix Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: 62.233.173.* 23.01.04, 15:34
        totalna bzdura!!!!!!!!!!!!!1.25 ZETEC to silnik forda.był i jest produkowany
        jest także w mazidzie 121 ale to też fiesta tylko znaczki inne.1.3 to
        starażęcholina modernizowana od 30 lat.
        • Gość: gregor999 Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.04, 15:46
          Widzę, że wiedzę masz niesamowitą, nawet wiesz, że mazda 121 to to samo co
          fiesta, gratulacje!!!
          Szkoda, że na tym Twoja wiedza się kończy.......

Nikt nie pisał, że silnik 1296 jest nowy tylko, że po wycofaniu 1242 z
          benzynówek był montowany tylko on (oprócz sportowej fiesty z silnikiem 1.6)

To że silnik był montowany w fordzie nie świadczy o tym że to był silnik forda.
          • Gość: manix Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: 62.233.173.* 23.01.04, 15:59
            tak się składa że fiestą jeżdziłem 4lata i coś niecoś wiem na jej temat.na
            temat twojej wiedzy nie będę się wypowiadał.zapomniałeś też o 1.4zetec
            • Gość: gregor999 Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.04, 16:06
              co do silnika 1.4 masz rację sorki.
    • Gość: Odin Re: Nowy Ford Fiesta - opinie IP: *.telia.com 23.01.04, 15:32
      Doloz 17,6% ceny i kup Ford Fusion 1,4lt. Trend,-na platformie "Fiesty" lecz
      duzo wiecej miejsca i wiecej w % i Pzl-ach za niego wezmiesz gdy bedziesz auto
      to sprzedawal.Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
    • robox Re: Nowy Ford Fiesta - opinie 23.01.04, 16:13
      Silnik 1.25 zetec był przygotowywany przez yamahe takie są fakty,i jest to
      jeden z najlepszych silników jakie montowane są w fieście, wada dużo pali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka