04.12.09, 16:25
Witam!
Chcę kupić w anglii samochód, jednak mam kilka pytań..
Czy jeśli auto jest ubezpieczone, to mogę na angielskim ubezpieczeniu przyjechać do Polski? Auto oczywiście ma opłacony podatek drogowy i ma zrobiony przegląd.
Pozdrawiam, Z!
Obserwuj wątek
    • wlk.brytania Re: Auto z UK 04.12.09, 16:31
      Jedni ubezpieczyciele zawieraja jazde po Euorpie, jako usluge standardowa, inni jako dodatkowa, za ktora musisz zaplacic. Zadzwon do swojego ubezpieczyciela
    • frax1 Re: Auto z UK 04.12.09, 16:32
      W UK ubezpieczenie jest przypisane do osoby nie auta, więc nie.
      Pozdrawiam
      • agent_zbysz Re: Auto z UK 04.12.09, 16:36
        Rozumiem.. A czy istnieje możliwość wykupienia ubezpieczenia wyjazdowego? Z tego co się orientowałem to dużo firm posiada w ofercie "Short Term Car Insurance", jednak żeby je wykupić w większośći przypadków trzeba mieć adres w anglii, na który zostaną wysłane dokumenty. Czy jest jakaś firma w której można załatwić wszystko przez internet (lub od ręki w Londynie)?
        • tomek854 Re: Auto z UK 05.12.09, 01:17
          nie trzeba mieć stałego adresu w Uk ale wtedy to odpowiednio drożej kosztuje.
          Dokumenty Ci nie potrzebne, oni podają Ci numer polisy i wrazie zatrzymania
          podajesz numer polisy i oni sobie sprawdzają w sieci.Ale to działa tylko do
          granicy...
    • dziala_nawalony Re: Auto z UK 04.12.09, 21:51
      nie mozesz,jesli auto nie jest ubezpieczone /green card/na twoje
      nazwisko.
      • tomek854 Re: Auto z UK 05.12.09, 01:17
        wiesz że dzwoni, ale nie bardzo wiesz w którym kościele.

Do poruszania się po UE nie potrzeba zielonej karty.
        • dziala_nawalony Re: Auto z UK 05.12.09, 01:59
          jasne,ze zielona karta nie jest obowiazkowa.Nalezy do pakietu
          AC.Przez nieuwage dopisalem,bo mam ja w swojej polosie.
    • agent_zbysz Re: Auto z UK 04.12.09, 22:59
      A jest jakaś firma w której można załatwić ubezpieczenie całkowicie przez internet (lub od ręki w Londynie)? Chcę kupić auto w anglii nie mieszkając tam..
      • tomek854 Re: Auto z UK 05.12.09, 01:20
        www.shortterminsurance.co.uk/yourdetails.aspx?cookieCheck=true
        • agent_zbysz Re: Auto z UK 05.12.09, 02:28
          Mógłbyś podać linka jeszcze raz? Niestety strona się nie ładuje..
          • tomek854 Re: Auto z UK 05.12.09, 19:40
            Ech...

tinyurl.com/yeex2ap
            Ja Ci podałem pierwszego linka z brzegu.
            • agent_zbysz Re: Auto z UK 05.12.09, 21:00
              chodziło o firmę w której wszystko załatwia się przez internet, a dokumenty można wydrukować ze strony..
              • martinez027 Re: Auto z UK 05.12.09, 22:49
                Co za woz chcesz kupic??Mozesz sie rozejrzec w PL za"anglikami"---
                jest tu tego pare tysiecy---ceny nawet nizsze niz w UK ,z dostawa
                pod dom mozna sie umowic...
                • agent_zbysz Re: Auto z UK 06.12.09, 00:23
                  Niestety chodzi o konkretne auto, które jest rzadko spotykane..
                  • martinez027 Re: Auto z UK 06.12.09, 00:39
                    podaj chociaz marke/model rok -moze cos sie znajdzie---ja sie
                    interesuje takimi co polactwo w UK nie jezdzi czyli omijam
                    VW,vauxhale,fordy,audi i wszystko co ma ponizej 2.0l silniki....Z UK
                    oplaca sie przywozic wozy klasy sredniej/wyzszej i luksusowe z
                    duzymi silnikami beznynowymi---byle szmaciarz tego tam nie kupuje ze
                    wzgledu na horrendalne ubezpieczenia i potem to jest jeden z 5
                    samochodow w rodzinie---malutkie przebiegi,super stan i
                    serwis....wszystko czym jezdzi biedota czyli wszystko z silniczkami
                    ponizej 1,5l,a takze jakies tanie samochody za 100-800funa to nigdy
                    nie naprawiane graty--oleju nikt tam nigdy niewymienia bo szkoda
                    kasy,nic wogole niewymieniaja---jechalem kiedys micra---gorzej niz
                    woz drabiniasty---amortyzatory wybite byly od 100 000mil--az dziury
                    w masce byly-kregoslup by mi sie polamal....
              • tomek854 Re: Auto z UK 06.12.09, 05:02
                No to masz ileś firm do wyboru, poprzeglądaj sobie.
                • qqbek Re: Auto z UK 08.12.09, 09:04
                  tomek854 napisał:

> No to masz ileś firm do wyboru, poprzeglądaj sobie.

Pierwsza z brzegu (Aviva) ma opcję "Non-UK address"... wystarczyło 10 sekund,
                  żeby sprawdzić (dla "niedomyślnych" - opcja "Get a quote"). Na stronie
                  zapewniają, że całość zajmuje kilka minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka