Dodaj do ulubionych

Saab przechodzi do historii

IP: 77.252.23.* 18.12.09, 20:03
czyli nowy saab 9-5 ostateczenie wejdzie do sprzedaży jako opel :)
co obstawiacie: omega czy kapitan? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ' Saab przechodzi do historii IP: *.multimo.pl 18.12.09, 20:06
      jak to się dzieje że takie firmy o które kiedyś tj. przed tym kryzysem wszyscy się by zabijali czyli opel,saab, viper i volvo itd. a teraz za darmo nikt tego nie chce
    • Gość: ' Re: Saab przechodzi do historii IP: *.multimo.pl 18.12.09, 20:09
      właśnie co z nowym 9-5 ??? a może by go tak sprzedawali jak dacie w salonie renault ??? tak od agonii do ostatecznego zgonu firmy
    • Gość: ' Re: Saab przechodzi do historii IP: *.multimo.pl 18.12.09, 20:12
      jak to jest że nikt podczas kryzysu nikt nie chce tak fajnych firm jak volvo,saab,opel ??? i to nawet za darmo poważnie pytam
    • Gość: jjj Re: Saab przechodzi do historii IP: *.acn.waw.pl 18.12.09, 20:13
      hmmmm - to Opel ma niby produkować 2 insignie pod różnymi nazwami? ;)
    • Gość: Bartek Sińczuk Re: Saab przechodzi do historii IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.09, 20:33
      Przepraszam Was wszystkich. Pomyłka. Żadnego upadku Saab`a nie ma. Trochę nafantazjowalem. No ale nic na to nie poradzę, bo strasznie mnie rusza, co się dzieje z tą marka. Aktualnie trwają twarde negocjacje z Chińczykami. Saab żyje i nigdy nie umrze !!!!!!!! Umrzy only GM w pszeciongu nearest 10 years. Alles klar ?
    • mzyo Re: Saab przechodzi do historii 18.12.09, 20:58
      ''Przepraszam Was wszystkich. Pomyłka. Żadnego upadku Saab`a nie ma. Trochę nafantazjowalem. No ale nic na to nie poradzę, bo strasznie mnie rusza, co się dzieje z tą marka. Aktualnie trwają twarde negocjacje z Chińczykami. Saab żyje i nigdy nie umrze !!!!!!!! Umrzy only GM w pszeciongu nearest 10 years. Alles klar ? ''

Jeżeli to jest prawda to wpisuję moto.pl do listy blokowanych stron.

A kłopoty marek biorą się z amerykańskiego stylu zarządzania. Spekulują wszystkim łącznie z zapotrzebowaniem na papier toaletowy w fabrykach i później jak cokolwiek idzie choć odrobinę inaczej niż w planie firma upada albo musi brać kosmiczne kredyty żeby przetrwać.
    • Gość: CPSL Re: Saab przechodzi do historii IP: 77.255.54.* 18.12.09, 21:39
      haha... @mzyo Gratulacje ;] / To Ja pisałem tego komenta, tak żeby rozwiać tą atmosferę smutku..
    • mzyo Re: Saab przechodzi do historii 18.12.09, 21:45
      ''Detroit. General Motors announced today that the intended sale of Saab Automobile AB would not be concluded. After the withdrawal of Koenigsegg Group AB last month, GM had been in discussions with Spyker Cars about its interest in acquiring Saab. During the due diligence, certain issues arose that both parties believe could not be resolved. As a result, GM will start an orderly wind-down of Saab operations.

?Despite the best efforts of all involved, it has become very clear that the due diligence required to complete this complex transaction could not be executed in a reasonable time. In order to maintain operations, Saab needed a quick resolution,? said GM Europe President Nick Reilly. ?We regret that we were not able to complete this transaction with Spyker Cars. We will work closely with the Saab organization to wind down the business in an orderly and responsible manner. This is not a bankruptcy or forced liquidation process. Consequently, we expect Saab to satisfy debts including supplier payments, and to wind down production and the distribution channel in an orderly manner while looking after our customers.?

Saab will continue to honor warranties, while providing service and spare parts to current Saab owners around the world.

As part of its efforts to become a leaner organization, GM began seeking a buyer for Saab?s operations in January. Last week, Saab Automobile AB announced that it had closed on the sale of certain Saab 9-3, current 9-5 and powertrain technology and tooling to Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd. (BAIC). GM expects today?s announcement to have no impact on the earlier sale.

As the company continues to reinvent itself, GM has been faced with some very difficult but necessary business decisions. The focus will remain on the four core brands ? Buick, Cadillac, Chevrolet and GMC ? and several regional brands, including Opel / Vauxhall in Europe. This will enable the company to devote more engineering and marketing resources to each brand and model.''
    • mzyo Re: Saab przechodzi do historii 18.12.09, 21:51
      Post jak post. Myślałem w pierwszej chwili, że moto.pl biorąc przykład ze starszej siostry-gazeta.pl postanowiło przyciągnąć internautów pisząc coś nie do końca zgodnego z prawdą bądź nie pisząc wszystkiego co ogłosiło GM. Przestudiowałem jednak oświadczenia GM i wszystko się zgadza. Nie pominęli niczego.
    • Gość: ' Re: Saab przechodzi do historii IP: *.multimo.pl 18.12.09, 23:36
      przynajmniej jest takie pocieszenie, że fiat przejął chryslera i będą nowe fajne alfy mam nadzieje, że mnie nie rozczarują, a dla saaba moim zdaniem idealne byłoby przejęcie przez hyundaia czy renault, nie mają przecież marek premium w ofercie, to była by dla nich genialna okazja na uzupełnienie oferty o coś co już ma renomę zasługi ogólnie dobrze się kojarzy
    • Gość: jacek Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 00:44
      Wprowadzić nową markę samochodów, stworzyć jej legendę i zarobić na tym pieniądze - to marzenie wielu ludzi z branży samochodowej. GM pokazał na przykładzie Saaba, że można inaczej: kupić znaną, legendarną markę, tracić co roku udział w rynku, dokładać do produkcji, a w końcu po 20 latach zlikwidować wszystko, nie znajdując nawet kupca na wciąż działającą fabrykę z własnym ośrodkiem rozwojowym. Tego chyba jeszcze nikt nie dokonał.
    • Gość: Toni Re: Saab przechodzi do historii IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 19.12.09, 01:43
      GM postapil bardzo po amerykansku tzn. lekzewazaco i nieodpowiedzialnie. Potencjal rozwojowy Saaba, jego mozliwosci technologiczne przerosly pojemnosc umyslowa kowboi. Chinczycy ze swoja powolna ale konsekwentna strategia zrobili swietny interes.
    • Gość: Miodek Re: Saab przechodzi do historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.09, 07:33
      :(
    • Gość: AA Re: Saab przechodzi do historii IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.09, 08:38
      Saab od 20 lat przynosil straty. W tym roku sprzedano ponizej 50000 szt.
    • Gość: Van der Cyc Re: Saab przechodzi do historii IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 08:50
      Jak można było wykończyć taką markę, która miała mocna pozycję w USA? Jeszcze dziwniejsze jest to, że nic nie zrobił rząd Szwecji. Wcześniej Rover teraz SAAB.
    • Gość: SAAB Gripen Re: Saab przechodzi do historii IP: *.chello.pl 19.12.09, 09:23
      Jedyne co ratuje samochodowy SAAB to zmiana idei firmy! SAAB się uratuje ale trzeba z niego zrobić markę co 5000 maksimum sprzedaje. Mocne nowe silniki z turbosprężarkami, technika z samolotów i styl jak z 90 lat XX w. A nie dziwactwa XXI w. Pewny jestem tego, że marka z Konungariket Sverige powstanie jak feniks z popiołów!
    • Gość: Rafik Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 09:58
      Jak widać poza fanatykami i moim sąsiadem nikt nie chce kupować tych dziwacznie stylizowanych i drogich pojazdów. Krzyżyk na drogę.
    • Gość: Saab_fan Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 10:11
      Dlaczego Saab :( No trudno widać GM zniszczyło kolejną markę!!! Nigdy więcej GM!!!!
    • Gość: :) Re: Saab przechodzi do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.09, 10:16
      No i dobrze. Płakać w Polsce nikt za nim nie będzie.
    • Gość: gość Re: Saab przechodzi do historii IP: *.icpnet.pl 19.12.09, 10:31
      czy ktos wie co z nowym 9-5? jakos nie wierze, zeby gotowy i tak dobry projekt upadl. pod jaka marka bedzie oferowany (saab czy moze cos innego, jakies zmiany nadwozia dopasowujace do stylistyki np. opla???)? bardzo mnie zaciekawila ta kwestia!
    • Gość: gość Re: Saab przechodzi do historii IP: *.icpnet.pl 19.12.09, 10:35
      czy ktos wie co z nowym 9-5? jakos nie wierze, zeby gotowy i tak dobry projekt upadl. pod jaka marka bedzie oferowany (saab czy moze cos innego, jakies zmiany nadwozia dopasowujace do stylistyki np. opla???)? bardzo mnie zaciekawila ta kwestia...
    • Gość: cyklista Re: Saab przechodzi do historii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.09, 10:40
      GM zniszczl SAABa przez totalna unifikacje z innymi samochodami koncernu. Kupujesz 9-3, a dostajesz Vectre z silnikiem z FIATa (TID / CDTI / Multijet). Podobnie Ford zniszczyl Volvo. Kupujesz V50, a dostajesz Focusa z silnikiem z Citroena (D / TDCI / HDI). Przyklady moznaby mnozyc...
    • Gość: Huub900 Re: Saab przechodzi do historii IP: *.cdp.entel.pl 19.12.09, 12:38
      SAAB to przeszedł do historii w pierwszej połowie lat 90-tych niestety.
    • Gość: mk Re: Saab przechodzi do historii IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 12:41
      noo fajnie jakby nowy 9-5 zostal wziety do opla, teraz z tego co widze to to zaden problem nawet przeniesc cala fabryke, wiec cemu nie, od razu mozeby zmienili jeszcze nieco karoserie,bo ta co widzialem to srednio mi sie podobala

nowa omega to bylo by cos;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka