Dodaj do ulubionych

Zima zabija samochody

• Gość: kompleks Re: Zima zabija samochody IP: 94.75.121.* 10.01.10, 17:05
      Nie rozumiem niektórych komentarzy mój pali tyle a mój to zapala na mrozie, kogo o obchodzi jak samochód jest sprawny to zapala i o czym tu gadać, napisalibyście czy warto myć podwozie w czasie zimy czy już jak skończą się mrozy i gdzie sa takie myjnie np. ręczne z opcją mycia podwozia
    • Gość: Gość: kompleks Re: Zima zabija samochody IP: 94.75.121.* 10.01.10, 17:15
      Nie rozumiem niektórych komentarzy mój pali tyle a mój to zapala na mrozie, kogo o obchodzi jak samochód jest sprawny to zapala i o czym tu gadać, napisalibyście czy warto myć podwozie w czasie zimy czy już jak skończą się mrozy i gdzie sa takie myjnie np. ręczne z opcją mycia podwozia.
    • Gość: Hmm Re: Zima zabija samochody IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.10, 17:20
      Co wy za samochody macie, ze wam klima nie odpala w zimie? Mam automatyczna i nie ma znaczenia, czy na zewnatrz jest +40 czy -10. Po prostu dziala. Podobnie jak przedmowca uwazam, ze klima w zimie ejst jeszcze bardziej przydatna niz w lecie, wiec jezeli ktos pisze zeby jej nie uzywac lbo , ze mu samochod odcina, to moge tylko zrobic wielkie oczy.
      Dodatkowe wyrazy wspolczucia dla osoby podpisujacej sie jako Gosc i majacej zerowa wiedze oraz olbrzymi kompleks niemieckich samochodow.
    • pamejudd Re: Zima zabija samochody 10.01.10, 17:48
      kpt_kloss: szanuje twoje zdanie, jakkolwiek bezdennie glupie ono nie jest.

Nie ma to jak pojechac zalodze Orlen Teamu czy w ogole wszystkim wyprawowcom i w ten sposob poprawic sobie humor, prawda? Teraz jestes prawdziwym Mistrzem Kierownicy :-)
    • Gość: PatrykISIA Re: Zima zabija samochody IP: 188.33.84.* 10.01.10, 19:21
      kpt_kloss napisał:

"Ja jezdze samochodem z przednim napedem i jestem bardzo zadowolony. Uwazam ludzi, ktorzy jezdza 4x4 za leszczy, ktorzy nie potrafia jezdzic samochodami. Musze powiedziec ze nigdy nie mialem problemu z jazda w zimie, i nigdy tez nie utknalem nigdzie. Zreszta, jak sa bardzo duze zaspy, to samochody 4x4 takze potrafia w nich utknac. Trzeba zdac sobie sprawe z faktu ze kazdej zimy beda takie dni kiedy po prostu trzeba bedzie wybrac pozostanie w domu albo publiczna komunikacje[...]"

No popatrz... a ja mam napęd na tylną oś i nie uważam Ciebie ani kierowców którzy posiadają napęd 4x4 za leszczy... Każdy ma taki samochód na jaki go stać i z takim napędem jaki mu najbardziej odpowiada... Pozdrawiam zmotoryzowanych;)
    • gra001gra001 Zima zabija samochody 10.01.10, 20:31
      najlepsza farba na rzde
      to farba noxyde (empo.pl)
    • Gość: mart. Re: Zima zabija samochody IP: *.cable.ubr02.telf.blueyonder.co.uk 10.01.10, 21:30

07.01.10, 20:51
      g-boy
      Zabija, zabija. W ciepłym i suchym klimacie spotkasz 30, 40 letnie auta normalnie eksploatowane bez śladu korozji. W naszym klimacie to jest nierealne - chyba, że zamknie się auto w garażu...
      .
      .
      .
      .
      tak.. szczegolnie kiedy mieszkasz na wybrzezu, gdzie bryza znad oceanu.. a slona 10 razy bardziej niz to bloto posniegowe w polsce.. i po roku masz dziury.. zima jest ok dla samochodu i czy to lato, jesli o niego dbasz nic sie nie ma prawa stac..
    • Gość: gosc Re: Zima zabija samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.10, 23:52
      Panowie silniczek musi troszkę pochodzić zimą po rozruchu tak aby cały olej z miski zdążył się rozejść po silniku troszkę tych kanalików tam jest.Zimą pkt 1 czysty filtr powietrza oraz paliwa nowe płyny łącznie z hamulcowym olej też najlepiej przed zimą wymieniać można to zaplanować wiemy ile km robimy rocznie.Warto też zadbać o przepustnice silnik krokowy zawór erg odmę - kable porozpinać przeczyścić styki sprawdzić aku i szerokiej drogi autko bez względu benzynowy ropniak będzie cykał jestem mechanikiem od 20 lat :)
    • Gość: graf Re: Zima zabija samochody IP: 195.116.25.* 11.01.10, 09:42
      "powinniśmy myjnię i oczyścić samochód "

Nikt nie czyta w redakcji tekstów przed puszczeniem w świat?
    • Gość: realista Re: Zima zabija samochody IP: *.kopnet.pl 12.01.10, 19:10
      Tak przeczytalem z ciekawosci te wypociny "znawcow" i potwierdza sie moje zdanie ,ze malo jest poprostu myslacych ludzi.
      Co do rozgrzewania auta zima-oczywistym jest fakt ,ze silnik i rozne elementy samochodu najlepiej rozgrzewaja sie podczas spokojnej jazdy .Jednak wskazane jest min.60s rozgrzac auta na biegu jalowym ze wzgledu na zywotnosc turbiny.
      Nawet jak silnik bedzie sie rozgrzewal dluzej na wolnych obrotach to nic mu nie bedzie (i przestancie w tym temacie pieprzyc glupoty i sluchac specjalistow).
      Co do klimy-jasne jest ,ze ponizej pewnej temp.sprezarka nie pracuje.
      Kto nie wierzy niech sobie poslucha.Chyba ,ze jest gluchy jak pien.Pewnie,ze zaleca sie zalaczanie jej 1 na tydzien.,ale niez zawsze to jest mozliwe.W instrukcji pisza o odparowaniu szyb,ale odnosi sie to do zadanej temp.
      Co do zamkow-co jakis czas nalezy je przesmarowac bialym smarem jak tez prowadnice.Dobry jest tez srodek Wurth.
      Ja nigdy zima nie mylem samochodu.Nawet jak jezdzilem Polonezem,ktory slynie ze rdza go lapie.Spod poldka zaczal mi rdzewiec po 13 latack.Boki po paru.
      Teraz sa auta ocynkowane,wiec po co je myc zima..Dla idei.Zeby wytrzymal 30 lat.
      Jak juz ktos musi to niech sobie myje,chociaz wyjedzie z myjni i po paru km bedzie to samo.Jak ladna pogoda to po paru dniach napewno sie zmieni i dalej bedzie to samo.
      Pozdr.

• badjuk Re: Zima zabija samochody 12.01.10, 19:40
      hehe śmieszne komentarze. Powinny się stać osobnym artykułem o tytule: 'ja mam lepsze auto niż twoje' :)

• Gość: gso Re: Zima zabija samochody IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.10, 21:36
      zima jest szkodliwa jak widać na zdjęciu zwłaszcza dla samochodów, które musi prowadzić pasażer.
    • Gość: Gość Re: Zima zabija samochody IP: *.csk.pl 12.01.10, 21:39
      panuje idea " moja racja jest mojsza niz twojsza panie!" ;)
    • Gość: braian Re: Zima zabija samochody IP: 188.33.189.* 12.01.10, 22:11
      mam civica 96 r na starcie mam odcięcie zapłonu i daje rade . jak dbasz tak masz
    • Gość: czytacz Re: Zima zabija samochody IP: 207.135.164.* 12.01.10, 22:22
      masakra... i artykul i komentarze specjalistow...
    • Gość: abs Re: Zima zabija samochody IP: *.spfdma.east.verizon.net 12.01.10, 23:50
      "Co do hamowania, to jest roznica - przy stalym napedzie AWD zwiekszona jest moc hamowania silnikiem. Auta z tradycyjnym, dolaczanym 4x4 rzeczywiscie nie maja zadnej przewagi pod tym wzgledem."

Kiedyś za króla ćwieczka tak było, bo samochody nie miały ABS. Współczesne auta są wyposażone w ten system i dlatego nie ma w nich znaczenia czy siła hamowania pochodzi tylko z tarcia klocków o tarcze hamulcowe czy pomaga im w tym opór układu napędowego i silnika.
    • Gość: bronek Re: Zima zabija samochody IP: *.chello.pl 13.01.10, 00:18
      a ja z radoscia jezdze Daewoo Tico i mam wszystkich w d... :)
    • Gość: --- Re: Zima zabija samochody IP: 218.185.0.* 13.01.10, 00:48
      Mieszkam w Austalii, i w d..pie mam zime...
    • Gość: auto Re: Zima zabija samochody IP: *.chello.pl 13.01.10, 07:40
      małego czerwonego ,,nissan ''1,5 D pali bez zastrzeżeń czy to jest -20 stopni cz więcej pali 5 litrów i nie stoi w garażu jest OK
    • Gość: auto Re: Zima zabija samochody IP: *.chello.pl 13.01.10, 07:54
      mam małego ,,nissan'' 1,5d pali bez zastrzeżeń nawet przy - 20 stopni a nawet więcej i nie stoi w garażu , a auto trzeba dbać jak o kobietę to będzie OK
    • Gość: AR156 Re: Zima zabija samochody IP: *.range86-136.btcentralplus.com 13.01.10, 08:16
      Moja Alfa Romeo 156 SW z 2002 z silnikiem benzynowym 1.8 pali w zimie (-10) od razu. jedyny mankament to zamarzaja klamki. MOja wloszka nie lubi zimy, ale ja za to tak wiec smigam sobie nia omijajac zdechle passaty odsniezane pod domem i chechlajace, prychajace golfy.
    • Gość: micra Re: Zima zabija samochody IP: *.chello.pl 13.01.10, 08:18
      macie racje że auto trzeba dbać a nie tylko wsiadam i już jest gotowy do jazdy to nie lato tylko zima
    • Gość: Gość: tia Re: Zima zabija samochody IP: 213.25.94.* 13.01.10, 09:08
      widac ze ile ludzi tyle zdan. wszystko sprowadza sie do jednego: przydaje sie ksiazka napraw. jest tam wszystko. niekoniecznie zgodzi sie z artykulem. dobre warsztaty czasem do niej zagladaja :) poza tym dobre auta przygotowane sa na skrajne warunki. dotyczy to rowniez smarowania. na marginesie: zima jest fantastycznym testem dla nowo wymienionego elementu karoserii. Widac czy rzeczywiscie nowy czy klepany ... heh
    • Gość: LATO Re: Zima zabija samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 12:31
      Mam na imie Grzegorz i mam w poważaniu ZIMOCHA!!!! hehehe

motoryzacyjnekpiny.blogspot.com/
    • Gość: 123 Re: Zima zabija samochody IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.10, 21:49
      panowie specjaliści silnik na ssaniu zwłaszcza przy ostrym mrozie ma coś koło 1500obr/min, to już nie są niskie obroty, poza tym olej w skrzyni gęstnieje często do tego stopnia, że nie da się wrzucić żadnego biegu, a samochód mimowolnie dyga naprzód bo silnik wymusza przepływ oleju w prawo. Skrzynia na luzie też się grzeje bo wałki chodzą i mieszają olej. A mechanizm różnicowy jest w przednim napędzie w tej samej obudowie co skrzynia i smaruje go ten sam olej, więc jakim cudem autor chce ten mechanizm nagrzać oddzielnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka