Dodaj do ulubionych

FORD FOCUS 1.8 TDCi

05.02.04, 21:33
Ja już 7 m-cy jeżdżę takim autem i jestem bardzo zadowolony.
Obserwuj wątek
    • Gość: michas Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: 80.249.5.* 18.02.04, 12:34
      a ja chciałbyn jeździć takim samochodem ale...
    • Gość: Krzys Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 22:23
      W jakiej wersji?
      90, 100, 115 koni?

Miałeś okazje porównać z dieslami konkurencji?
      • Gość: Fenio Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 10:36
        Ja jeżdze wersją 100KM z końca 2003r. Co moge o tym Fokusiku napisać... pali naprawde bardzo mało bo około 5l/100km w trasie a przy tym jeśli depnie się mocniej to potrafi się całkiem żwawo zebrać przy wyprzedzaniu.Co prawda tak od 150km/h w góre robi się dosyć głośno ale jak ktoś się nie wybredny to można tym autkiem jechać na autostradzie ze stałą prędkością ok.170-180km/h.
    • Gość: mirnek Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 00:50
      Jezeli chodzi o samą jednostkę napędpwą to i owszem sprawna
      Jednakże z kąd producent wziął takie liczby zużycia paliwa
      chyba z przodu zaprzęgnął "araba" , komputer także pokazuje cudeńka a
      zadowolenie z opisów producenta i wskazań komputera każdorazowo rozwiewają
      wskazania na dystrybutorze podczas tankowania .
      jazda miejska 7,5 do 8 l\100 poza około 6 l/100 km
      • Gość: tata Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 09:20
        Mam foczkę 1,8 tdci 100 kombi od maja 2004 Przejechałem ca 6kkm i potwierdzam
        obserwacje kolegi co do ilości ropy na 100/km 5,5-6 w trasie przy prędkości 120-
        140 oraz 7,3-8 w mieście. Samochód jest taki jak chciałem kupić, nie zawiodłem
        się /dynamiczny o znakomitym zawieszeniu oraz stosunkowo cichy/ wskazania
        komputera w zasadzie są zgodne z ilością paliwa z dystrybutora, biorę
        generalnie paliwo z jednej sprawdzonej stacji, gdzie dystrybutor nie dolewa
        pustych litrów.
        • Gość: TO JA Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:14
          gdzie jest ta stacja? jest to chyba pierwsza uczciwa stacja w Polsce!
    • niknejm Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi 13.07.04, 13:19
      I jak z wtryskiwaczami? Nie ma problemów? Wiem, że przynajmniej na początku
      były, na skutek dostawania się opiłków z pompy paliwa. Ford ponoc poprawił to,
      ale czy na pewno?

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:01
        niknejm napisał:

> I jak z wtryskiwaczami? Nie ma problemów? Wiem, że przynajmniej na początku
        > były, na skutek dostawania się opiłków z pompy paliwa. Ford ponoc poprawił
        to,
        > ale czy na pewno?
        >
        > Pzdr
        > Niknejm

Ależ Ty się czepiasz... 3 pytania do postu sprzed 5 miesięcy. ;-)
        • Gość: Kriss Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:04
          Myślę, ze nie poprawił... gdyby tak było - nie wycofywaliby sie z własnych TDCi
          i nie pakowali sie we francuskie diesle....
          • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:17
            A konkretnie to z jakim silnikiem się wycofali? Nawet w C-maxie jest i będzie
            1.8TDCI. Zdaje się nawet, że nowy 2.2TDCI to przerobiony 2.0 z Mondeo.
            • niknejm Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi 13.07.04, 14:21
              No więc właśnie - chciałbym wiedzieć. Z ciekawości.

Pzdr
              Niknejm
            • Gość: Kaszana. Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:31
              Gość portalu: AdM napisał(a):
              Nawet w C-maxie jest i będzie 1.8 TDCI.

W C-maxie nie ma 1,8 TDCI.Jest 1,6 TDCI i 2,0 TDCI.

• Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:50
                Gość portalu: Kaszana. napisał(a):

> Gość portalu: AdM napisał(a):
                > Nawet w C-maxie jest i będzie 1.8 TDCI.
                >
                > W C-maxie nie ma 1,8 TDCI.Jest 1,6 TDCI i 2,0 TDCI.
                >

Masz rację. 1.8TDCI będzie za to montowany w Focusie II, ale na "tańszych"
                rynkach.
            • Gość: Jarek Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: 217.8.186.* 13.07.04, 14:46

> A konkretnie to z jakim silnikiem się wycofali? Nawet w C-maxie jest i będzie
              > 1.8TDCI. Zdaje się nawet, że nowy 2.2TDCI to przerobiony 2.0 z Mondeo.

Mi się wydaje, że faktycznie przerobiony z 2,0 TDCi, ale z tego o mocy 136 KM.
              • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 18:37
                Właśnie porównałem wizualnie 2.0 z Mondeo i zdjęcie nowego 2.2TDCI. Na 100% to
                ta sama konstrukcja.
                • Gość: Max Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:09
                  2.0 z Mondeo ma rozrząd napędzany łańcuchem
                  2.0 z C-Maxa (czyli z Peugeota/Citroena) ma w pasek klinowy

A co do porównywania "wizualnego"silników to....hehehe
                  • Gość: Max Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 20:25
                    A może inny argument:

porównajcie wymiary cylindrów
                    2.0 TDCi Mondeo: 86mm/86mm
                    2.0 TDCi M-Max: 85mm/88mm - identycznie jak u PSA
                    • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 20:42
                      Gość portalu: Max napisał(a):

> A może inny argument:
                      >
                      > porównajcie wymiary cylindrów
                      > 2.0 TDCi Mondeo: 86mm/86mm
                      > 2.0 TDCi M-Max: 85mm/88mm - identycznie jak u PSA

??? Ale o co Ci chodzi, bo nie łapię? Albo raczej Ty nie łapiesz o co chodziło
                      mi...
                      • Gość: Max Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 09:16
                        Jakis roztargniony jestes ;-))

Chodziło o to, że Ford wycofywuje się z własnych TDCi matołku...
                        • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 09:41
                          Gość portalu: Max napisał(a):

> Jakis roztargniony jestes ;-))
                          >
                          > Chodziło o to, że Ford wycofywuje się z własnych TDCi matołku...

Ja się raczej ze swoich spostrzeżeń nie "wycofywne" :-))) Skup się bardziej na
                          zrozumieniu tego co piszę, a potem "matołkuj". Pomogę ci:

> Właśnie porównałem wizualnie 2.0 z Mondeo i zdjęcie nowego 2.2TDCI. Na 100%
                          to
                          > ta sama konstrukcja.

Porównuję tu dwa silniki Forda: 2.0TCI z Mondeo (ten który ma np. 130KM) i
                          ZAPOWIADANY 2.2TDCI(ten który ma mieć 155KM). Nawet mi przez myśl nie przeszło,
                          że 2.0TDCI 130KM ma coś wspólnego z 2.0TDCI 136KM (tego z np C-Max'a), co mi
                          proponujesz na siłę wytłumaczyć. Jak masz jakieś własne przemyślenia na temat
                          ww silników to proszę. Jak nie, to nie klep bez sensu.
                          • greenblack Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi 14.07.04, 12:40
                            Jakoś nie chce mi się wierzyć, że zapowiadany 2.2 to powiększony stary 2.0 z
                            Mondeo. Zmiana rozrządu to nie problem. Np. 4.2 V8 w Phaeotnie ma pasek, a w A6
                            łańcuch.
                            • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 12:56
                              greenblack napisał:

> Jakoś nie chce mi się wierzyć, że zapowiadany 2.2 to powiększony stary 2.0 z
                              > Mondeo. Zmiana rozrządu to nie problem. Np. 4.2 V8 w Phaeotnie ma pasek, a w
                              A6
                              >
                              > łańcuch.

W sumie na oficjalne stanowisko trudno gdziekolwiek trafić. Zbiór moich
                              argumentów:
                              -2.2 powstał poprzez zwiększenie skoku tłoka z silnika 2.0 (dane pewne). 2.2 ma
                              średnicę tłoków jak w Mondeo.
                              -na zdjęciu silnik i układ osprzętu 2.2 wygląda identycznie jak w Mondeo (np.
                              sprężarka, paski, rozrusznik itd.)
                              -PSA ma swój 2.2 i jest on na pewno inny niż ten, który będzie w Mondeo. Jakoś
                              nie ma sygnałów z PSA o nowym 2.2.

Ale głowy sobie nie dam uciąć. Myślę, że ten silnik będzie montowany tylko w
                              Mondeo, ew. w X-type.
                              • greenblack Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi 14.07.04, 13:03
                                Mocniejsza wersja 2.2 HDI (podobno 160 KM) zadiebiutuje jesienią w 407 i 607 i
                                C5 po liftingu. Jesienią także 2.7 HDI w 607 - ciekawe, jak będzie jeździć.
                                • Gość: ALf Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 16:55
                                  PSA ma od lat diesla 2.2, więc po co rozwiercać silnik od mondelca?

Taniej dołozyc nowy osprzet (CR II) i elektronike do swojego motoru...
                                  • Gość: Aston Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: 83.168.96.* 26.07.04, 18:49
                                    2.2 to rozwiercony stary 2.0 forda
                                    • Gość: Arex Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 13:18
                                      Nie!
                                      To 2.2 od PSA z nowa elektryką
                                      • Gość: AdM Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.04, 15:32
                                        Gość portalu: Arex napisał(a):

> Nie!
                                        > To 2.2 od PSA z nowa elektryką

Bzdura. Porównaj np wymiary tłoków.
                  • Gość: tran Re: FORD FOCUS 1.8 TDCi IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.04, 11:46
                    Sam jesteś pasek klinowy. Czasami aż mnie skręca jak czytam mądre tezy
                    czytelników gazet motoryzacyjnych. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem C-max'a
                    2.0 tdci opracowanego, owszem, wspólnie z Peugeotem. I nie wiem jak w innych C-
                    max'ach ale w moim jest łańcuch. Pewnie ktoś się w fabryce pomylił :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka