Dodaj do ulubionych

Mercedes S 400cdi

18.02.04, 20:20
Witam.
Mam szansę stać się w niedalekiej przyszłości posiadaczem takiego auta. Auto
jest z 2002r. ma wiele dodatków w wyposażeniu i 42kkm. Układ jest dość dziwny
ponieważ będzie to samochód służbowy i albo dostaję tego, albo ok. 350k-400k
PLN i wybieram coś nowego. Nie jestem fanem dizli i na razie nie ma szans na
jazdę próbną więc zwracam się do Was z prośbą o opinie na temat tego silnika.
Może znacie jakieś strony gdzie można posłuchać jego odgłosu lub napiszcie
coś z własnych doświadczeń.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sympatico.ca Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 20:24
      Zaraz pojawi sie tu "fachowiec" od diesli Szymi,pewnie napisze,ze ten silnik
      klekocze i pracuje jak silnik Zuka,wiec uprzedzam,nie sluchaj tego durnia.
      • Gość: padre Re: Mercedes S 400cdi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 20:27
        następny prezes banku hehe
        a nie wolałbyś raczej A8 jak pewien prezes BRE
        • misiu.v.8 Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 20:36
          Gość portalu: padre napisał(a):

> następny prezes banku hehe
          > a nie wolałbyś raczej A8 jak pewien prezes BRE

Nie jestem prezesem banku.Wolałbym mieć A8, ale na nowego mnie nie stać, a z
          używamych mam do wyboru niestety tylko ten jeden(mój prezes zostawia w spadku
          pracownikom).

PS. O jaklim prezenie banku mówisz?
      • misiu.v.8 Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 20:32
        sympatico.ca napisała:

> Zaraz pojawi sie tu "fachowiec" od diesli Szymi,pewnie napisze,ze ten silnik
        > klekocze i pracuje jak silnik Zuka,wiec uprzedzam,nie sluchaj tego durnia.

Dziękuję za "dobre" rady. Wiem,że 400cdi nie dorównuje kulturą pracy wersji 500
        (chociaż ceną tak)i nie spodziewam się jedwabiście bezdźwięcznej pracy. Kiedyś
        jeździłem (już tym nowym) E 270cdi i pozostawił "średnio" miłe wrażenie. Mocy
        mu nie brokowało, ale dźwięk jak o klasę niżej. Więc nie zostaje mi nic innego,
        jak prośić o wypowiedzi innych forumowiczów.

Pozdrawiam
    • Gość: Szymi Re: Mercedes S 400cdi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:01
      stary jak jezdziles juz E270 CDI to doskonale wiesz o co chodzi z klekotaniem
      niektore cymbaly z tego forum ktore nigdy nie jechaly s400 cdi (symatico...)
      beda sie zapierac ze nie slychac ze to diesel ale naprawde ten silnik jest
      glosny jak cholera. zreszta co stoi na przeszkodzie zeby sie udac do dealera
      Mercedesa i poprosic o jazde probna S400 CDI i np S430? roznica w kulturze
      pracy i wrazenia "dzwiekowo estetyczne" kolosalne. najlepiej przkonaj sie sam.
      no i podziel sie spostrzezeniami potem z nami:)

1. jesli firma oplaca ci koszty uzytkowania (w tym paliwo) a jestes fanem
      luksusowych samochodow i luksusowych pod kazdym wzgledem wrazen z jazdy to NA
      PEWNO NIE BIERZ tego CDI.

2. jesli chcesz miec "ESKE" na pokaz i sam musisz placic za paliwo i lubisz
      (albo musisz) oszczedzac to bierz go. wlasciwie to ja nie wiem dla kogo jest
      ten samochod. chyba dal takich co ich nie stac na utrzymanie prawdziwej ESKI a
      chca robic wielkie wrazenie. pod wzgledem przyjemnosci z jazdy wolabym nawet
      E320 nie mowiac o E500 czy E55

jak wybierzesz nowy za 350-400k PLN to ja bym wzial wlasnie E500 albo 545i
      • sympatico.ca Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 21:08
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

> stary jak jezdziles juz E270 CDI to doskonale wiesz o co chodzi z klekotaniem
        > niektore cymbaly z tego forum ktore nigdy nie jechaly s400 cdi (symatico...)
        > beda sie zapierac ze nie slychac ze to diesel ale naprawde ten silnik jest
        > glosny jak cholera. zreszta co stoi na przeszkodzie zeby sie udac do dealera
        > Mercedesa i poprosic o jazde probna S400 CDI i np S430? roznica w kulturze
        > pracy i wrazenia "dzwiekowo estetyczne" kolosalne. najlepiej przkonaj sie
        sam.
        > no i podziel sie spostrzezeniami potem z nami:)
        >
        > 1. jesli firma oplaca ci koszty uzytkowania (w tym paliwo) a jestes fanem
        > luksusowych samochodow i luksusowych pod kazdym wzgledem wrazen z jazdy to NA
        > PEWNO NIE BIERZ tego CDI.
        >
        > 2. jesli chcesz miec "ESKE" na pokaz i sam musisz placic za paliwo i lubisz
        > (albo musisz) oszczedzac to bierz go. wlasciwie to ja nie wiem dla kogo jest
        > ten samochod. chyba dal takich co ich nie stac na utrzymanie prawdziwej ESKI
        a
        > chca robic wielkie wrazenie. pod wzgledem przyjemnosci z jazdy wolabym nawet
        > E320 nie mowiac o E500 czy E55
        >
        >
        > jak wybierzesz nowy za 350-400k PLN to ja bym wzial wlasnie E500 albo 545i

Wiedzialem,ze kutas sie odezwie,mitoman ktory twierdzil ze jezdzil BMW 730D z
        1996 tylko ze takiego jescze nie produkowano,hehehe,debilu przestan snic,obudz
        sie w koncu,nie wiem czy takiemu burakowi dealer Mercedesa dalby sie przejechac
        w ramach jazdy probnej S-klasse.
      • Gość: padre Re: Mercedes S 400cdi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:11
        szymi ty łosiu
        i pomyslec ze rano musisz odpalic swoje cinquecento 700 (oczywiscie benzynowe)i
        pojechac do marnej roboty za marne pieniadze dla marnych ludzi
      • Gość: maaaq Re: Mercedes S 400cdi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:12
        Za te pieniadze to tylko dobra "benzyna". Fakt, ze mercedesowskie diesle nie
        pracuja najlepiej. Nie jezdzilem jeszcze nowa e-klasa ale stare okulary
        strasznie klekotaly - ale to glownie na zewnatrz. Ost jechalem obok G 400 cdi i
        mialem wrazenie ze gosc wmontowal silnik z Tira. Z takimi pieniedzmi bym sie
        nie zastanawial - mocne BMW only
        • Gość: wurc BMW raczej nie jest dla poważnych ludzi!!!!n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:14
          • Gość: Szymi dla powaznych: focus kombi diesel w kredycie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:23
        • Gość: padre Re: Mercedes S 400cdi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:19
          nie podniecajcie sie tak przeciez to podpucha.
          slyszeliscie gdzies zeby ktos dostawal sluzbowy S400Cdi nie bedąc osobą z elity
          finansowej? te bajki ze szef rozdaje mercedesy hłe hłe hłe
          A kratke ma?
          na drzwiach pewnie bedzie mial napis chio chips :)))a gosciu bedzie krazył nim
          od sklepu do sklepu wciskajac oniesmielonym babom paczki ziemniaczanych
          plasterkow
          • misiu.v.8 Re: Mercedes S 400cdi 19.02.04, 07:20
            Gość portalu: padre napisał(a):

> nie podniecajcie sie tak przeciez to podpucha.
            > slyszeliscie gdzies zeby ktos dostawal sluzbowy S400Cdi nie bedąc osobą z
            elity
            >
            > finansowej?

W firmie w której obecnie pracuje do końca miesiąca zmienia się cała kadra
            nadzorcza. Przychodzą nowi właściciele i na starcie muszą się "pokazać" i wydać
            bardzo dużo kasy na nowe wozy dla siebie. Dotychczasowi szefowie jeździli tymi
            S400 cdi (cztery sztuki), a przeciesz nowi nie będą się przemieszczać starymi
            zjeżdżonymi "gratami", a przy okazji można zaoszczędzić i zostawić "eski" w
            firmie gorszym pracownikom.

Pozdrawiam
      • misiu.v.8 Re: Mercedes S 400cdi 19.02.04, 07:09

> stary jak jezdziles juz E270 CDI to doskonale wiesz o co chodzi z klekotaniem
        > niektore cymbaly z tego forum ktore nigdy nie jechaly s400 cdi (symatico...)
        > beda sie zapierac ze nie slychac ze to diesel ale naprawde ten silnik jest
        > glosny jak cholera.

Jeździłem E270 cdi. Silnik średnio przyjemny, ale ma tylko 5 cylindrów, a 400
        cdi ma aż 8. Miałem nadzieję, że to duża różnica jak na diesla, ale skoro
        mówicie, że głośny to chyba raczej się nie zdecyduję. Kusi mnie bardzo
        wyposażenie tego auto np. jest czteromiejscowy, ma "aktywne" fotele, system
        Keyless Go, oraz pakiet AMG, biksenony oraz wiele wiele innych ciekawych rzeczy.

>
        > jak wybierzesz nowy za 350-400k PLN to ja bym wzial wlasnie E500 albo 545i

Tu się właśnie zastanawiałem nad tymi dwoma. Raczej bym wybrał BMW ponieważ
        bardziej mi się podoba, ma 6-ścio biegowy automat (Mercedes chyba 5-cio) i
        podobno to najlepiej prowadzące się autko w klasie,(z takiego silnika trzeba
        czasem skożystać i się nie zabić).
        • Gość: Szymi Re: Mercedes S 400cdi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 07:36
          Raczej bym wybrał BMW ponieważ
          > bardziej mi się podoba, ma 6-ścio biegowy automat (Mercedes chyba 5-cio) i
          > Jeździłem E270 cdi. Silnik średnio przyjemny, ale ma tylko 5 cylindrów, a 400
          > cdi ma aż 8. Miałem nadzieję, że to duża różnica jak na diesla, ale skoro
          > mówicie, że głośny to chyba raczej się nie zdecyduję.

jest glosny jak cholera. najlepiej tak jak napisalem zamow jazde probna i
          przkonaj sie sam. te 8 cylindrow pracuje jak jakas kiepska 4 cylindrowa
          benzyna. z drugiej strony osiagi ma niezle.

Kusi mnie bardzo
          > wyposażenie tego auto np. jest czteromiejscowy, ma "aktywne" fotele, system
          > Keyless Go, oraz pakiet AMG, biksenony oraz wiele wiele innych ciekawych
          rzeczy

sadze ze w podanej kwocie E500 lub 545i tez sobie dobrze doposazysz. (wsadzenie
          do tego diesla pakietu AMG to jak zalozyc do jakiegos 1.6 19'calowe felgi z
          oponami 275/50 - tylko na pokaz :)

ja bym zamiast jakis blyskotek wzial sobie pneumatyczne zawieszenie

Raczej bym wybrał BMW ponieważ
          > bardziej mi się podoba, ma 6-ścio biegowy automat (Mercedes chyba 5-cio) i
          > podobno to najlepiej prowadzące się autko w klasie,(z takiego silnika trzeba
          > czasem skożystać i się nie zabić).

BMW na pewno lepiej sie prowadzi a co do skrzyni to glowy nie dam ale chyba E
          pięćseta ma juz nowy 7-mio biegowy automat. ta nowa skrzynia miala najpierw
          wejsc do klas S, CL i E z silnikami 500 lub lepszymi.

kiedys tez bym wolal BMW ale E60 robi w srodku wrazenie jakiegos francuskiego
          minivana (deska!!!) jeszcze tylko brakuje zegarow "na srodku" :((((

merc ma deche ok (chociaz nie tak fajna jak nowe A8:)))

porzadny silnik to podstawa - inaczej to od razu zatrudnij sie w sava taxi
          gdzie maja merce z xenonami i wielkimi felgami ..... tylko silnik E200 CDI i
          20s do 100km/h:)))))))))))))))
          • misiu.v.8 Re: Mercedes S 400cdi 19.02.04, 07:58

> jest glosny jak cholera. najlepiej tak jak napisalem zamow jazde probna i
            > przkonaj sie sam. te 8 cylindrow pracuje jak jakas kiepska 4 cylindrowa
            > benzyna. z drugiej strony osiagi ma niezle.

Muszę się zdecydować do przyszłego piątku czy biorę czy nie.

> ja bym zamiast jakis blyskotek wzial sobie pneumatyczne zawieszenie

Ale chyba wszystkie odmiany(poza S600 i chyba AMG55) mają pneumatyczne
            zawieszenie.

> BMW na pewno lepiej sie prowadzi a co do skrzyni to glowy nie dam ale chyba E
            > pięćseta ma juz nowy 7-mio biegowy automat. ta nowa skrzynia miala najpierw
            > wejsc do klas S, CL i E z silnikami 500 lub lepszymi.

Jak bym wybierał nowe to mam dużo czasu, więc jeszcze się będę dowiadywał.

> kiedys tez bym wolal BMW ale E60 robi w srodku wrazenie jakiegos francuskiego
            > minivana (deska!!!) jeszcze tylko brakuje zegarow "na srodku" :((((

Pewnie rzecz gustu ponieważ mi się podoba. Ciekaw jestem czy ten iDrive
            rzeczywiście pomaga kierowcy.

> porzadny silnik to podstawa - inaczej to od razu zatrudnij sie w sava taxi
            > gdzie maja merce z xenonami i wielkimi felgami ..... tylko silnik E200 CDI i
            > 20s do 100km/h:)))))))))))))))

To że porządny silnik to podstawa to ja wiem, ale tyle się mówi o nowych
            świetnich dieslach to pomyślałem, że może warto?
    • wlogra1 Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 21:22
      Kiedyś w sierpniu 2003 było porównanie w Auto-świat S400cdi,740d,A8,iVW.
      Wygrała 7 z jej niesamowitym silnikiem. Merc był przedostatni a najwięcej
      dostał za klekoczący silnik.
      • sympatico.ca Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 21:27
        wlogra1 napisał:

> Kiedyś w sierpniu 2003 było porównanie w Auto-świat S400cdi,740d,A8,iVW.
        > Wygrała 7 z jej niesamowitym silnikiem. Merc był przedostatni a najwięcej
        > dostał za klekoczący silnik.

Od lat wiadomo,ze BMW robi najlepsze disle na swiecie (obok benzyn oczywiscie)
        i co roku zgarnia za nie nagrody.
        • wlogra1 Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 21:34
          Teraz mają wypuścić 535d ok 280 koni, ale nie wiem od kiedy wchodzi. Pewnie
          znowu zgarnie nagrodę w plebiscycie "Engine of the year".
        • Gość: Szymi Re: Mercedes S 400cdi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:38
          > Od lat wiadomo,ze BMW robi najlepsze disle na swiecie (obok benzynoczywiscie)
          > i co roku zgarnia za nie nagrody.

Od lat cwelu wiadomo, ze nie da sie zrobic cichego i bezwibracyjnego diesla
          czego przykladem jest BMW i dziesiatki innych firm ladujacych kupe kasy w
          badania od lat bez wiekszych rezultatow. Inna sprawa ze BMW robi najcichsze
          diesle (ktore i tak sa glosniejsze od najgorszych benzyn)
          • sympatico.ca Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 21:43

> > Od lat wiadomo,ze BMW robi najlepsze disle na swiecie (obok benzynoczywisc
            > ie)
            > > i co roku zgarnia za nie nagrody.
            >
            > Od lat cwelu wiadomo, ze nie da sie zrobic cichego i bezwibracyjnego diesla
            > czego przykladem jest BMW i dziesiatki innych firm ladujacych kupe kasy w
            > badania od lat bez wiekszych rezultatow. Inna sprawa ze BMW robi najcichsze
            > diesle (ktore i tak sa glosniejsze od najgorszych benzyn)

Zamknij ryj "pseudoznawco" zatruwales to forum kilka tygodni na temat
            elastycznosci,do dzisiaj mnie mdli,twoje pojebane teorie mam w dupie razem z
            toba kutasie-mitomanie...
            • syrnpatico.ca Przepraszam Szymi................ 18.02.04, 21:47
              Przepraszam Szymi. Bardzo przepraszam. Wybacz mistrzu - więcej się to nie
              powtórzy.
            • cooolair Re: Mercedes S 400cdi 18.02.04, 21:52
              sympatico.ca napisała:

> mam w dupie razem z
              > toba kutasie
              czy jesteś pedałkiem, sympatico........:)))
    • misiu.v.8 Re: Mercedes S 400cdi 19.02.04, 11:55
      Mam jeszcze jedno pytanie. Jek się sprawuje 4-Matic. Wiem, że najlepesze napędy
      na 4 koła ma Audi, ale on nie wchodzi w grę. Czy 4-Matic jest wart wydania tych
      kilkunastu tyś. PLN czy jednak nie warto?

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka