Gość: Gosc IP: *.ikb.de 24.03.10, 14:16 ciekawe - jesli fiat podniesie cene pandy do 200.000pln to nagle to auto tez wyladuje w segmencie premium?! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: dariaz83 Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.elartnet.pl 24.03.10, 14:53 TO JUŻ NIE JEST SAAB...TO JAKAŚ KOREAŃSKA INSIGNIA:( Link Zgłoś
Gość: vv Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.gl.digi.pl 24.03.10, 14:57 To jeszcze nadal jest Insignia...tylko trochę podrasowana ... Link Zgłoś
Gość: egoo Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.CNet.Gawex.PL 24.03.10, 15:16 niemniej wygląda milion razy lepiej od swojego quasi-niemieckiego protoplasty. Link Zgłoś
Gość: houk Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 15:20 mam nadzieje, ze popracowali nad wnętrzem - bo w poprzedniku było koszmarne.... Link Zgłoś
Gość: bart Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.145.246.94.artcom.pl 24.03.10, 15:23 Saab powszechnie uważany jest za markę premium, niestety przestarzałość technologiczna modelu 9-5 zmusiły w końcu do zmieny polityki cenowej i zamiast z modelami klasy wyższej, zaczął konkurować cenowo z autami klasy średniej marek premium. Jeśli podobnie jak w Wielkiej Brytanii, ceny będą podobne do poziomu cen np. BMW 5, to oznaczało by to, że za podstawowego diesla będzie trzeba zaplacić ok 180 tys. zł. Przy takiej cenie trudno będzie się przebić na rynku. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.echostar.pl 24.03.10, 15:35 no ty egoo tez... a teraz wracaj do elementarza bo jutro dyktando masz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 15:49 Znowu musimy się męczyć Saabami? Prędzej i czy później nie rentowne marki znikną HURA! Link Zgłoś
Gość: van der Cyc Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 16:21 Jak będą tak się cenić to pójdą z torbami. Link Zgłoś
Gość: zgoda Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: 85.232.239.* 24.03.10, 16:32 Można sprzedawać dużo z małym zyskiem jednostkowym, albo mało z dużym. Na sprzedawanie dużo Saab nie miał wielkich szans, więc można się było spodziewać takich ruchów. Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 17:09 Ciekawa Polityka...tutaj "holendrzy/szwedzi:)" mogą paradoxalnie ściągać z GM.. Mianowicie Cadillac tak pozycjonuje CTS-a: auto jest rozmiarów pomiędzy 3 , a 5 serią BMW , a jest w cenie 3 ki, (pryznajmniej w stanach) Link Zgłoś
flugzeugwerke Re: Saab wraca do segmentu premium? 24.03.10, 18:16 Są dostępne w sieci cenniki i listy wyposażenia, więc sobie najpierw sprawdźcie zanim coś napiszecie takim pewnym siebie tonem. 9-5 ma dość kompletną listę wyposażenia standardowego - stąd wysoka cena wersji podstawowych, jeśli porównuje się go do "golasów" konkurencji. @v v: w jakim sensie jest to Insignia, i co z tego wynika? Jesteś inżynierem produkcji i masz świadomość złożoności zagadnień związanych z produkcją aut, nawet jeśli mają wspólny podstawowy projekt "płyty podłogowej"? Doświadczyłeś prowadzenia jakiegokolwiek SAAB'a od GM oraz Opla Vectry? Tak się składa, że to właśnie Isignia korzysta z rozwiązań zaprojektowanych przez SAAB, więc to raczej Opel jest biedniejszym SAAB'em. To było oczywiście do wszystkich, którzy blokują się na pojęciu "wspólna płyta podłogowa". Link Zgłoś
Gość: PIOTREK Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.elartnet.pl 24.03.10, 20:03 Tu nie chodzi o to,że mają wspólną płytę,czy niektóre rozwiązania techniczne-to jest normalne niestety w dzisiejszych czasach. Tu chodzi o to ,że ten Saab WYGLĄDA jak Insignia i zatracił swój niepowtarzalny kanciasty nieco styl... Link Zgłoś
Gość: samon Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 20:07 A mi sie bardzo podoba znudzily mi si emercedesy, bmw czy audi... moze jak kiedys wygram los na loetrii lub dostane dobrze dobra ... płace/prace :D. Link Zgłoś
Gość: ssssss Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.multimo.pl 24.03.10, 20:41 24.03.10, 15:49 Gość: Gość Znowu musimy się męczyć Saabami? Prędzej i czy później nie rentowne marki znikną HURA! nie chce nikogo obrażać ale jak czytam coś takiego strasznie mnie korci nie wypowiadaj się błagam a poza tym ty i tak pewnie się nie ''męczysz'' po drugie większa konkurencja i różnorodność na rynku i na ulicach motoryzacja jest ciekawsza i to teoretycznie lepiej ja bym widział w cholerę różnych marek... Link Zgłoś
Gość: Sab Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.aster.pl 24.03.10, 22:31 Saab rulez! Ten model jest piękny, nawiązuje sylwetką do kultowego Saaba 99. Jak komuś się kojarzy z Insignia to jego sprawa ale to po prostu oznacza dyletanctwo. Link Zgłoś
Gość: motoguru Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.chello.pl 24.03.10, 23:19 oj przypomina to saaba, tył nie do podrobienia, ( kształt z profilu :) ) widać masę, znając tą markę, to dowalą jakieś kilkuset konne uturbione silniczki. Jeżdżę saab 9-3 z 1999 roku, i niektóre modele z 2002 mogą się schować z wygodą i komfortem jazdy. Niestety w 2003/2004 podobno kiepskie te modele, ale ten mój rocznik naprawdę świetna klasa, nic nmie trzeszczy, żadnych badziewnych plastików - cichutki silnik, i dynamika... ekstra po prostu ekstra Link Zgłoś
Gość: dead man walking Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.icpnet.pl 25.03.10, 00:03 ale gówno, marka zeszła na psy kompletnie. przy całym sentymencie - uważam, że obecnie to marka dla frajerów, którym spece od marketingu próbują wtłoczyć, że to świetny, oryginalny produkt..... Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.csfb.com 25.03.10, 01:48 Trzecie światło stopu na dole, kolor karoserii żaden, silnik w podstawowej wersji prawie jak w Corolli i to wszystko za 26.4 k?. Sama sylwetka jeszcze ujdzie, ale ww. cechy za cenę jak w artykule jednak kwalifikują ten produkt raczej do kategorii złom niż premium. Rozumiem, że o ile zrobienie dobrego silnika może trochę kosztować to chyba pomalowanie blach w sensownym kolorze i umieszczenie 3 światła stopu na górze (bo tam ono ma sens) jest już w granicach możliwości producenta? [*] choć mam wrażenie, że różnice w cenie pomiędzy różnymi wersjami silnikowymi wynikają bardziej z polityki biznesowo-marketingowej niż kosztów produkcji Link Zgłoś
cmok_wawelski Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 02:14 W PL wszystcy patrza TYLKO na szpan....A i stary 9-5 i nowy zapewne tez sa b.dobre do siedzenia w srodku w trakcie wypadku. N.p. japonczyki gna sie 10 razy bardziej. Link Zgłoś
Gość: mha Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.bsh-bng-013.adsl.virginmedia.net 25.03.10, 07:36 i jak zwykle krytykuja ci ktorzy nie maja zielonego pojecia, @fakej - smialem sie z ciebie przez dobre 5 minut DZIEKUJE mialem przyjemnosc jezdzic roznymi autami i zdecydowanei 95, nawet poprzednia, jest swietnym autem - jak wiekszosc modeli saaba porownanei cytryna, bmw 3, merc c, astra,toye avensis, corolla i auris - (toye do pracy) - ZAL , a po pracy 2 saabiny saab bije jakosciowo konkurencje, toye nawet startu nie maja do saaba, super wyposazenie, zadnych badziewnych plastikow @flugzeug - trafiles w sedno Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 08:26 Do osłów, którzy się wypowiadają. Najpierw kup sobie Saaba, pojeździj nim trochę i wtedy się wypowiedz. Bo najwyraźniej, jeden z drugim, nie masz pojęcia o czym mówisz. Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: 80.87.38.* 25.03.10, 08:30 @fakej - gdzies ty dojrzał trzecie światło stop??? Ono jest na klapie bagażnika, jako łacznik między lampami. A to na dole to jakaś maskownica, możliwe, ze przeciwmgielnych co by było dobrym rozwiązaniem u nas, gdzie gro kierowców ma sieczkę pod "deklem" i notorycznie jeździ na przeciwmgielnych. Dzięki takiemu ułożeniu przeciwmgielnych, z daleka auto byłoby widoczne a z dlisk by nie oślepiało. Link Zgłoś
antyglobalist Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 08:35 nie kumam,zyjemy w Pl czy w Gb ,czemu nie ma przelicznika na zlotowki?? Link Zgłoś
mazurek111 Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 09:15 W ciągu ostatnich dwudziestu lat miałem 4 samochody; Audi 90 2.2E, Audi 80 2.3E, Saaba9000CSE 2.3t i aktualnie Saaba 9.5 2.3t Estate. Nie wiem czy ktoś z wybrzydzających na tym forum "znawców" miał okazję jeździć Saabem, ale dla mnie jest to samochód wygodny i funkcjonalny. Wszystko w środku jest rozmieszczone ergonomicznie, tablica rozdzielcza jest czytelna, skóra wytrzymuje świetnie próbę czasu, a silniki oryginalnie saabowskie (nie mylić z badziewiem GM) są niezawodne. Jeżdżąc Saabami odzwyczaiłem się od sprawdzania oleju (Mobil1); można przejechać nawet 20 tysięcy kilometrów a pozostaje on przejrzysty i nie czernieje. Od kilku lat, mojego starego (grudzień 96) Saaba 9000 usiłuje zajeździć mój syn i jakoś mu się to nie udaje. Ostatnia uwaga: jest to jedyny samochód w którym po przejechaniu dłuższej trasy nie bola mnie plecy. Co do samej estetyki: de gustibus non est disputandum; można Saaby lubić, lub nie. Miłośnik picu zapewne nie znajdzie w Saabie swojego szczęścia. Link Zgłoś