25.02.04, 08:39
Użytkownicy marki fiat Brawa powiedzcie mi czego moge się spodziewać po
roczniku '97. Chodzi mi o awaryjność ...
Obserwuj wątek
    • Gość: vd Re: Brawa ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.04, 09:50
      mialem brave 1,6 ale rocznik 99, wersja po liftingu przez 3 lata wykrecilem nia
      ponad 60 000 km i w tym czasie wymienilem tylko przekaznik swiatel (po 50 000)
      w duzym stopniu ze swojej winy bo eksperymentowalem z mocnymi zarowkami, a
      instalacja bravy nie jest do tego przyzwyczajona. Auto bardzo pojemne trudno
      znalezc rownie przestronnego konkurenta, ciche i wygodne, silnik 1,6 to rakieta
      w tym aucie, swobodne wyprzedzanie, przyzwoity start. W wersji po liftingu
      niezle wykonczone, bardzo wygodne fotele z przodu, nie wygodna kanapa z tylu
      (krotkie siedzisko, strome oparcie), zawieszenie raczej malo komfortowe, dosc
      glosne na dziurach, przy wyzszych predkosciach (pow. 150 km) auto prowadzilo
      sie dosc niepewnie, ponizej bez problemow, swietne wyczucie drogi na
      kierownicy, minusem sa przednie swiatla, waskie szybko sie brudza i wtedy
      slabo swieca (stad moje przejscia z zarowkami) plusem jest spory bagaznik i nie
      bez znaczenia jest tez design

pozdrawiam
      • Gość: Sławek Re: Brawa ! IP: *.trzebinia.net 25.02.04, 10:07
        Ja przekulałem Bravą 80 tyś w 4 lata i nie wymieniłem nawet przekaźnika choć na
        zawieszeniu wystepowały juz lekkie luzy,a amortyzatory wyraźnie zmiękły.
        Musze jednak przyznać,ze zupełnie jej nie oszczędzałem (np. na 80 km potrafiła
        spalić 12 litrów).Inna sprawa,że Brava do tego zachęca (ciekawy,rasowy dzwięk
        silnika,bardzo dobra reakcja na gaz,dobre zawieszenie,ogólne poczucie
        bezpieczeństwa z miejsca kierowcy)
        Zauważyłem,że Bravy po liftingu (od wiosny `99) mają sparciałe klamki
        wewnętrzne i zewnętrzne.

p.s. nastepnym razem napisz Fiat-Brava lub Brava bo cudem tu luknołem ;-)

pozdr
    • gaziarz Re: Brawa ! 25.02.04, 10:46
      ja eksploateowalem Brave z 1997 1.6.
      Raczej sie musisz zastanawiac nad przebiegiem.
      W ogole samochod jest super, chociaz tak naprawde mial tez troche wad. Ale
      sentyment pozostal mi ogromny, bo to auto ma cos w sobie.
      Jezdzac po Warszawie mozesz sie liczyc z wymiana wahaczy co 40kkm i innych
      czesci zawieszenia.
      a tak poza tym, to moja brava po przekroczeniu 160kkm zaczela zdradzac objawy,
      ktore wskazywaly, ze przy 200kkm zaczelyby sie problemy ze skrzynia biegow (cos
      tam powyrabiane), przy 160kkm zmienilem sprzeglo, no i silnik juz zaczynal
      pracowac glosno, stukal jeden zawor. Od roku jezdzi nim ktos prawie znajomy i
      jest bardzo zadowolony.
      Wiec- auto bardzo dobre do normalno-niskiej eksploatacji- kolo 20kkm rocznie.
      Jesli spedzasz zycie w samochodzie- to warto wziac z malym przebiegiem, miec
      frajde jezdzenia przez rok, nakrecic kilometrow i pogonic.
      Ja tak zrobilem :)
    • Gość: Piotr Re: Brawa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 14:35
      Mam bliźniaczego bravo 1.2 z 12.2000 r. Do dzisiaj mam przejechane 80 tys km.
      Do tej pory wymieniałem tylko olej i filtry co 20 tys. km, żarówki, teraz czeka
      mnie wymiana końcówek w ukł. zawieszenia. Zalety: auto przyjemnie się prowadzi -
      nawet przy 160 km/h, pewnie wchodzi w zakręty, silnik 1.2 dość dynamiczny 82
      KM, a przy tym ekonomiczny, na trasie przy 120-130 km/h spala poniżej 6l/100km,
      w środku dużo miejsca, jest szersze niż większość aut kompaktowych, nic nie
      trzeszczy w środku (do tej pory). Wady: wewnętrzne klamki - pokryte miękką
      gumą, która schodzi, problemy z wycieraczką tylnej szyby, co kilkadziesiąt tys.
      km trzeba przeczyścić układ dolotowy gdyż występuje nierówna praca silnika na
      wolnych obrotach z gaśnięciem włącznie, dzielona tylna kanapa ma przez całą
      długość pręt, który niestety wpływa na ograniczoną funkcjonalność tego
      rozwiązania.
      Ogólnie jestem zadowolny i jeszcze trochę pojeżdżę tym autem.
    • Gość: gradient Re: Brawa ! IP: 62.233.167.* 25.02.04, 19:15
      tu znajdziesz wiecej informacji: brava.supermedia.pl
    • green-beret Re: Brawa ! 25.02.04, 20:49
      Ja wymienilem caly samochod na nowy. hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka