sylwii_br 25.02.04, 08:39 Użytkownicy marki fiat Brawa powiedzcie mi czego moge się spodziewać po roczniku '97. Chodzi mi o awaryjność ... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: vd Re: Brawa ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.04, 09:50 mialem brave 1,6 ale rocznik 99, wersja po liftingu przez 3 lata wykrecilem nia ponad 60 000 km i w tym czasie wymienilem tylko przekaznik swiatel (po 50 000) w duzym stopniu ze swojej winy bo eksperymentowalem z mocnymi zarowkami, a instalacja bravy nie jest do tego przyzwyczajona. Auto bardzo pojemne trudno znalezc rownie przestronnego konkurenta, ciche i wygodne, silnik 1,6 to rakieta w tym aucie, swobodne wyprzedzanie, przyzwoity start. W wersji po liftingu niezle wykonczone, bardzo wygodne fotele z przodu, nie wygodna kanapa z tylu (krotkie siedzisko, strome oparcie), zawieszenie raczej malo komfortowe, dosc glosne na dziurach, przy wyzszych predkosciach (pow. 150 km) auto prowadzilo sie dosc niepewnie, ponizej bez problemow, swietne wyczucie drogi na kierownicy, minusem sa przednie swiatla, waskie szybko sie brudza i wtedy slabo swieca (stad moje przejscia z zarowkami) plusem jest spory bagaznik i nie bez znaczenia jest tez design pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Brawa ! IP: *.trzebinia.net 25.02.04, 10:07 Ja przekulałem Bravą 80 tyś w 4 lata i nie wymieniłem nawet przekaźnika choć na zawieszeniu wystepowały juz lekkie luzy,a amortyzatory wyraźnie zmiękły. Musze jednak przyznać,ze zupełnie jej nie oszczędzałem (np. na 80 km potrafiła spalić 12 litrów).Inna sprawa,że Brava do tego zachęca (ciekawy,rasowy dzwięk silnika,bardzo dobra reakcja na gaz,dobre zawieszenie,ogólne poczucie bezpieczeństwa z miejsca kierowcy) Zauważyłem,że Bravy po liftingu (od wiosny `99) mają sparciałe klamki wewnętrzne i zewnętrzne. p.s. nastepnym razem napisz Fiat-Brava lub Brava bo cudem tu luknołem ;-) pozdr Link Zgłoś
gaziarz Re: Brawa ! 25.02.04, 10:46 ja eksploateowalem Brave z 1997 1.6. Raczej sie musisz zastanawiac nad przebiegiem. W ogole samochod jest super, chociaz tak naprawde mial tez troche wad. Ale sentyment pozostal mi ogromny, bo to auto ma cos w sobie. Jezdzac po Warszawie mozesz sie liczyc z wymiana wahaczy co 40kkm i innych czesci zawieszenia. a tak poza tym, to moja brava po przekroczeniu 160kkm zaczela zdradzac objawy, ktore wskazywaly, ze przy 200kkm zaczelyby sie problemy ze skrzynia biegow (cos tam powyrabiane), przy 160kkm zmienilem sprzeglo, no i silnik juz zaczynal pracowac glosno, stukal jeden zawor. Od roku jezdzi nim ktos prawie znajomy i jest bardzo zadowolony. Wiec- auto bardzo dobre do normalno-niskiej eksploatacji- kolo 20kkm rocznie. Jesli spedzasz zycie w samochodzie- to warto wziac z malym przebiegiem, miec frajde jezdzenia przez rok, nakrecic kilometrow i pogonic. Ja tak zrobilem :) Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Brawa ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 14:35 Mam bliźniaczego bravo 1.2 z 12.2000 r. Do dzisiaj mam przejechane 80 tys km. Do tej pory wymieniałem tylko olej i filtry co 20 tys. km, żarówki, teraz czeka mnie wymiana końcówek w ukł. zawieszenia. Zalety: auto przyjemnie się prowadzi - nawet przy 160 km/h, pewnie wchodzi w zakręty, silnik 1.2 dość dynamiczny 82 KM, a przy tym ekonomiczny, na trasie przy 120-130 km/h spala poniżej 6l/100km, w środku dużo miejsca, jest szersze niż większość aut kompaktowych, nic nie trzeszczy w środku (do tej pory). Wady: wewnętrzne klamki - pokryte miękką gumą, która schodzi, problemy z wycieraczką tylnej szyby, co kilkadziesiąt tys. km trzeba przeczyścić układ dolotowy gdyż występuje nierówna praca silnika na wolnych obrotach z gaśnięciem włącznie, dzielona tylna kanapa ma przez całą długość pręt, który niestety wpływa na ograniczoną funkcjonalność tego rozwiązania. Ogólnie jestem zadowolny i jeszcze trochę pojeżdżę tym autem. Link Zgłoś
Gość: gradient Re: Brawa ! IP: 62.233.167.* 25.02.04, 19:15 tu znajdziesz wiecej informacji: brava.supermedia.pl Link Zgłoś