Dodaj do ulubionych

Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczyciela

21.04.10, 20:56
W połowie marca sprzedałam samochód. Ubezpieczenie (AC/OC/NW) było ważne do 6 kwietnia 2010. Właśnie dostałam pismo, w którym ubezpieczyciel prosi o przesłanie kopii umowy sprzedaży. Czy jestem do tego zobowiązana jakąś ustawą/zarządzeniem/rozporządzeniem? Powiadomiłam już Wydział Komunikacji i z tego co wiem, tym samym wszystkich formalności dopełniłam. Przypuszczam, że nowy właściciel nie wypowiedział umowy ubezpieczenia i T.U. chce wyciągnąć ode mnie jego dane osobowe. Nigdy wcześniej nie otrzymywałam takich listów od firm ubezpieczających i dlatego nie wiem, czy wysyłać, czy nie.
Obserwuj wątek
    • etom Re: Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczy 22.04.10, 03:25
      OWU_OC

Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania
      nabywcy dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC
      posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń,
      w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego
      pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

3. Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność
      solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej
      zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o
      okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/Komunikacyjne_nowe/OWU_OC.pdf
      • kinman Re: Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczy 29.05.10, 16:08
        Jasno i treściwie fajnie ze PZU ma na swojej stronce takie rzeczy opisane.
        • greg40 Re: Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczy 30.05.10, 07:06
          pierdolicie hipolicie.
          po sprzedazy samochoda trza to zglosic tylko w uk .
          a polisa i obowiązki przechodzą na kupującego . także te związane z ewentualnym wypowiedzeniem tejże polisy .
          amen .
          • nom73 Re: Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczy 30.05.10, 10:45
            greg40 napisał:

> po sprzedazy samochoda trza to zglosic tylko w uk .
            > a polisa i obowiązki przechodzą na kupującego . także te związane z ewentualnym
            > wypowiedzeniem tejże polisy .

A jak kupujący nie wypowie umowy OC w towarzystwie ubezpieczeniowym, to kto
            opłaca następne raty składki?
            A jak ktoś opłacił składkę za cały rok, a sprzedaje samochód po miesiącu, to czy
            sprzedający dostanie zwrot składki, jak kupujący nie wypowie umowy OC?
            Musi być zachowana ciągłość ubezpieczenia OC i to jest zagwarantowane przez
            ustawę, a jak rozwiążą to kupujący ze sprzedającym to ich sprawa. :-)
          • organista_pl Re: Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczy 30.05.10, 11:43
            reg40 napisał:

> pierdolicie hipolicie.
            > po sprzedazy samochoda trza to zglosic tylko w uk

Hmmm dobrze ty zgłaszaj do urzetu komunikacji ale nie namawiaj do tego innych ,
            ponieważ ważniejsze jest zgłoszenie do \towarzystwa ubezpieczeniowego które
            ewentualnie naliczy kolejna składkę jak nie zapłacisz to komornik teraz
            odpowiedz co może ci zrobić urząd komunikacji ??? hehhehe pocałować w pięty
          • w_r_e_d_n_y Re: Sprzedałam samochód-dziwny list od ubezpieczy 05.06.10, 23:52
            greg40 napisał:

> pie...cie hipolicie.
            > po sprzedazy samochoda trza to zglosic tylko w uk .
            > a polisa i obowiązki przechodzą na kupującego . także te związane z ewentualnym
            > wypowiedzeniem tejże polisy .
            > amen .

pie...cie hipolicie_greg40
            jestes glupi, czy tylko nienormalny?
            jest przepis( ktory cytowal etom) a ten rznie fachure
    • przemekthor ubezpieczyciele... 31.05.10, 12:18
      Moj przypadek:

- sprzedalem auto, na ktorym byla polisa OC/AC, platna w ratach,
      - kopia umowy sprzedazy do TU, wymowienie AC & OC,
      - nabywca wymawia ubezpieczenie OC.

TU po kilku tygodniach przesyla pieniazki za niewykorzystane
      ubezpieczenie. Szafa gra.

Rownoczesnie dostaje DWA WEZWANIA od dzialu windykacji TU do
      natychmiasotwej zaplaty kolejnych rat, osobno OC i AC. Pisma
      przeslane z miesiecznym opoznieniem.

I co takim zrobic?
      • antyrybiarz Re: ubezpieczyciele... 31.05.10, 14:46
        Jak im tego nie przedstawisz to będziesz miała kontynuację
        ubezpieczenia którego nie koniecznie mozesz chcieć, bo sobie
        ubezpieczysz taniej gdzie indziej !
        • greg40 Re: ubezpieczyciele... 03.06.10, 11:59
          Polisa po sprzedaży samochodu jest własnością nowego nabywcy , samochód sprzedawany jest razem z polisą , nowym właścicielem polisy jak i samochodu jest kupujący więc jakim prawem pisiowy kmiotku możesz wypowiedzieć TU warunki umowy tejże polisy ???
          • antyrybiarz Re: ubezpieczyciele... 03.06.10, 14:50
            co ty pierdzielisz , jak kupujesz nowe auto to wysylasz pismo do ubezpieczyciela
            ze rezygnujesz i w chwili wygasniecia ubezpieczenia ono nie obowiazuje i ci go
            nie przedluza, a ty ubezpieczasz auto gdzie chcesz. mozesz je dalej kontynuowac
            jak zechcesz a jak zrezygnujesz to poprzedni wlasciciel moze dostac nawet zwrot
            . zawsze tak robilem i reszta ludzi a ty chyba powozem z konmi jezdzisz
            • greg40 Re: ubezpieczyciele... 04.06.10, 19:20
              Pomyśl co piszesz .
              Mówimy o sprzedającym czy kupującym?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka