Gość: Afik IP: *.comarch.pl 04.03.04, 11:34 Czy kupić Corolle 1.4 z klimą czy bez. Ktoś wię jaki jest spadek mocy i czy dla tego silnika nie będzie to dużym obciążeniem ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
robke Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 04.03.04, 11:45 Silnik 1.4 jest dosyć ospały już bez klimy więc raczej mocno się zastanów nad mocniejszą wersją. Chyba, ze poruszasz się raczej statecznie i głównie w mieście. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 04.03.04, 12:01 not tak ale 1.6 już dużo pali - będe miał dylemat do zastanowienia Link Zgłoś
Gość: mooj Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.spray.net.pl 04.03.04, 12:08 nową? nawet bez klimy 1.6 naprawde przerostów nie mam i nie stresuję się dwucyfrowym koniarzem mechanicznym ale 1.4 to za mało w nowej corroli Link Zgłoś
al_bert Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 04.03.04, 12:15 Kup z klimą a jak będzie Ci brakowało mocy to sobie ją wyłączysz. PZDR Link Zgłoś
remo29 Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 04.03.04, 12:29 > Kup z klimą a jak będzie Ci brakowało mocy to sobie ją wyłączysz. ...i pójdziesz piechotką dla zdrowotności :) Link Zgłoś
Gość: Kwas Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.shef.ac.uk 04.03.04, 16:06 Jezdze Corollka combi 1.4 z klima, i jest OK. Wiadomo, ze rakietowych przyspieszen to to nie ma ;), ale moglo byc gorzej. A klime zawsze mozna wylaczyc... Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: 157.25.130.* 04.03.04, 16:51 Zrob tak jak moja siostra, odzalowala te pare zlotych na silnik 1.6, a klimatyzacje zalozy dopiero w lato, kiedy beda promocje na klime a i ona zdazy cos odlozyc. Przy okazji bedzie miala jakas znizke dzieki karcie Toyoty. Link Zgłoś
Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 05.03.04, 08:42 a w przypadku założenia klimy później koszty klimy oraz instalacji nie są wieksze ? Link Zgłoś
robke Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 05.03.04, 09:22 Dokładnie! Są wyższe, lepiej jest kupować od razu z klimą. Chociaż jak zwykle wszystko rozbija się o kasę :( Link Zgłoś
Gość: M4b Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: 217.8.168.* 05.03.04, 11:27 Są i to znaczie. Kiedy kupowałem samochód dodatkowy koszt klimy to było ok 2500 zł, i wtedy poskąpiłem. Teraz mi proponują za ok 4000 zł. Boli ... Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.katowice.pl 05.03.04, 09:46 Znajomy ma Civica 1,4 z klimą. Idzie tym jeździć, ale podczas wjazdu na większe górki z 5 osobami na pokładzie trzeba wyłączać klimkę. Ja kupiłbym jednak 1,6 z klimką. Mam vw 1,6 z klimką i przy tej mocy (105KM) włączenie klimy nie jest odczuwalne. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: travel Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.riz.pl / *.riz.pl 05.03.04, 10:08 Mam 1.4 wagon z klima i oswiadczam, ze NIE DA SIE ZAUWAZYC spadku mocy ani zwiekszenia spalania przy klimie. Auto jest wolowate i pali stanowczo za duzo przy choc troche dynamicznej jezdzie, bez wzgledu na fakt uzywania/nie uzywania klimy. A przydaje sie ona caly rok, bo wnetrze dosc latwo zaparowuje, nawet przy wlaczonej wentylacji. Kupowalem w promocji "polarys" i radze poszukac zeszlorocznej z wlasnie tej promocji. Dostaje sie klime w cenie, a 2 latka gwarancji wystarcza na niespodzianki. No, chyba ze upierasz sie przy nowej... Link Zgłoś
Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 05.03.04, 10:52 Chciałbym - ale z tego co widzę to w tej chwili niema autek z tamtego roku :(( poprostu brak promocji na Corolle Link Zgłoś
Gość: cert Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 11:54 1.4 terra 3d kosztuje 50 700 a taka sama 1.6 53 000, dołóż te 2.300 i problem z głowy. może jeszcze trafisz na serie POLARIS. A jak nie to zaczekaj, jak znam życie to za 2,3 miesiące na pewno będzie jakaś promocja z klimą za free (vide Renault teraz). Link Zgłoś
Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 05.03.04, 12:16 Chcę kupić do 1 maja ponieważ później ceny mogą skoczyć do góry jak będą wyrównywać ceny aut w Europie Link Zgłoś
Gość: d2 Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: 212.244.75.* 05.03.04, 12:47 Corolla 1,4 HB 5d z 2002 r. Też kupilem bez klimy bo kasy bylo malo, a później mocno się zdziwiłem ile ta przyjemność kosztuje gdy chce się ją dokupić osobno (mniej więcej 2x tyle). Szczęśliwie udało mi się przełożyć klimę z innej (nieco nadwyrężonej ułańskim temperamentem je właściciela) Corolli i w sumie finansowo wyszło tak jakbym kupił auto z klimą (oczywiście cała operacja wykonana w ASO i z gwarancją). Co do utraty mocy - wszystko zależy od tego jak lubisz jeździć i do czego ma być ten samochód. Silnik 1,4 przy normalnej jeździe z 2 pasażerami (+ ewentualnie dziecko)świetnie sobie radzi tak z wyłączoną jak i z włączoną klimą (zużycie paliwa zwiększa się średnio w trasie o ok. 0,6-0,7 l/100km). Jeśli tak jak ktoś tu pisał masz zamiar jeździć z 5 os. na pokładzie w górach z klimą, to w rzeczy samej trzeba będzie częściej redukować biegi (niekopniecznie wyłączać klimę) i dawać sobie więcej czasu na wyprzedzanie. Gdybym miał więcej kasy na samym początku też kupiłbym 1,6 (moja poprzednia Corolla była włśnie 1,6), ale mam 1,4 i jadąc na wakacje na drugi koniec Europy nie muszę wciskać się na autostradzie między ciężarówki bo ktoś mi mruga światłami że chce mnie wyprzedzić bo się wlokę. Ogólnie 1,4 przyzwoicie, ale dla poprawy samopoczucia 1,6 (dla informacji różnica w spalaniu między 1,4 a 1,6 nie jest wcale duża, a zapas mocy daje większy komfort psychiczny w sytuacjach podbramkowych - szczególnie na polskich drogach). Pozdr, d2 Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Do Afika. IP: *.katowice.pl 05.03.04, 12:50 Nie wierz w to wyrównywanie cen. Wszystko ustali rynek i siła nabywcza (popyt) Polaków. Ceny nowych na pewno nie wzrosną od razu, pojawi sie bardzo dużo promocji i upustów, bo ludzie zaczną masowo przywozić auta kilkuletnie z zachodu. Nie ulegaj panice i nie wierz tej nagonce dealerów w TVP. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Afik Re: Do Afika. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.04, 19:16 No właśnie dzisiaj byłem w salonie w celach orientacyjnych i trochę mnie załamali : 1. Ceny kazdego miesiąca wzrastają o 1000 zł !!! do maja potem niewiadomo 2. zamówienia są już na maj także Pani powiadomiła mnie że za podstawową wersje Hatchbag (Base) 5D muszę zapłacić 2500 zł więcej czyli 53000 zł + klima 4600 to wychodzi prawie 58 000. 3. po maju ceny wzrastają 10--ᡈ % więcej Oczywiście może to być tylko marketing ale... (trochę mnie rozczrowali pod znakiemm zapytania stawiam zakup nową Corolkę z salonu.) :(( Link Zgłoś
Gość: MArkus Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.03.04, 19:35 mam 1.4 z klima, no problem:) Link Zgłoś