Dodaj do ulubionych

Toyota Corolla 1.4 z klimą ?

IP: *.comarch.pl 04.03.04, 11:34
Czy kupić Corolle 1.4 z klimą czy bez. Ktoś wię jaki jest spadek mocy i czy
dla tego silnika nie będzie to dużym obciążeniem ?
Obserwuj wątek
    • robke Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 04.03.04, 11:45
      Silnik 1.4 jest dosyć ospały już bez klimy więc raczej mocno się zastanów nad
      mocniejszą wersją. Chyba, ze poruszasz się raczej statecznie i głównie w
      mieście. Pozdrawiam!
      • Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 04.03.04, 12:01
        not tak ale 1.6 już dużo pali - będe miał dylemat do zastanowienia
    • Gość: mooj Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.spray.net.pl 04.03.04, 12:08
      nową?
      nawet bez klimy 1.6

naprawde przerostów nie mam i nie stresuję się dwucyfrowym koniarzem
      mechanicznym ale 1.4 to za mało w nowej corroli
    • al_bert Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 04.03.04, 12:15
      Kup z klimą a jak będzie Ci brakowało mocy to sobie ją wyłączysz.
      PZDR
      • remo29 Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 04.03.04, 12:29
        > Kup z klimą a jak będzie Ci brakowało mocy to sobie ją wyłączysz.

...i pójdziesz piechotką dla zdrowotności :)
    • Gość: Kwas Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.shef.ac.uk 04.03.04, 16:06
      Jezdze Corollka combi 1.4 z klima, i jest OK. Wiadomo, ze rakietowych
      przyspieszen to to nie ma ;), ale moglo byc gorzej. A klime zawsze mozna
      wylaczyc...
      • Gość: Rav Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: 157.25.130.* 04.03.04, 16:51
        Zrob tak jak moja siostra, odzalowala te pare zlotych na silnik 1.6, a
        klimatyzacje zalozy dopiero w lato, kiedy beda promocje na klime a i ona zdazy
        cos odlozyc. Przy okazji bedzie miala jakas znizke dzieki karcie Toyoty.
        • Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 05.03.04, 08:42
          a w przypadku założenia klimy później koszty klimy oraz instalacji nie są
          wieksze ?
          • robke Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? 05.03.04, 09:22
            Dokładnie! Są wyższe, lepiej jest kupować od razu z klimą. Chociaż jak zwykle
            wszystko rozbija się o kasę :(
          • Gość: M4b Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: 217.8.168.* 05.03.04, 11:27
            Są i to znaczie.
            Kiedy kupowałem samochód dodatkowy koszt klimy to było ok 2500 zł, i wtedy
            poskąpiłem.
            Teraz mi proponują za ok 4000 zł.

Boli ...
    • Gość: mac1 Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.katowice.pl 05.03.04, 09:46
      Znajomy ma Civica 1,4 z klimą. Idzie tym jeździć, ale podczas wjazdu na większe
      górki z 5 osobami na pokładzie trzeba wyłączać klimkę. Ja kupiłbym jednak 1,6 z
      klimką. Mam vw 1,6 z klimką i przy tej mocy (105KM) włączenie klimy nie jest
      odczuwalne. Pzdr.
    • Gość: travel Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.riz.pl / *.riz.pl 05.03.04, 10:08
      Mam 1.4 wagon z klima i oswiadczam, ze NIE DA SIE ZAUWAZYC spadku mocy ani
      zwiekszenia spalania przy klimie. Auto jest wolowate i pali stanowczo za duzo
      przy choc troche dynamicznej jezdzie, bez wzgledu na fakt uzywania/nie uzywania
      klimy. A przydaje sie ona caly rok, bo wnetrze dosc latwo zaparowuje, nawet
      przy wlaczonej wentylacji.
      Kupowalem w promocji "polarys" i radze poszukac zeszlorocznej z wlasnie tej
      promocji. Dostaje sie klime w cenie, a 2 latka gwarancji wystarcza na
      niespodzianki. No, chyba ze upierasz sie przy nowej...
      • Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 05.03.04, 10:52
        Chciałbym - ale z tego co widzę to w tej chwili niema autek z tamtego roku :((
        poprostu brak promocji na Corolle
    • Gość: cert Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 11:54
      1.4 terra 3d kosztuje 50 700 a taka sama 1.6 53 000, dołóż te 2.300 i problem z
      głowy. może jeszcze trafisz na serie POLARIS. A jak nie to zaczekaj, jak znam
      życie to za 2,3 miesiące na pewno będzie jakaś promocja z klimą za free (vide
      Renault teraz).
      • Gość: Afik Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.comarch.pl 05.03.04, 12:16
        Chcę kupić do 1 maja ponieważ później ceny mogą skoczyć do góry jak będą
        wyrównywać ceny aut w Europie
        • Gość: d2 Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: 212.244.75.* 05.03.04, 12:47
          Corolla 1,4 HB 5d z 2002 r. Też kupilem bez klimy bo kasy bylo malo, a później
          mocno się zdziwiłem ile ta przyjemność kosztuje gdy chce się ją dokupić osobno
          (mniej więcej 2x tyle). Szczęśliwie udało mi się przełożyć klimę z innej (nieco
          nadwyrężonej ułańskim temperamentem je właściciela) Corolli i w sumie finansowo
          wyszło tak jakbym kupił auto z klimą (oczywiście cała operacja wykonana w ASO i
          z gwarancją).

Co do utraty mocy - wszystko zależy od tego jak lubisz jeździć i do czego ma
          być ten samochód. Silnik 1,4 przy normalnej jeździe z 2 pasażerami (+
          ewentualnie dziecko)świetnie sobie radzi tak z wyłączoną jak i z włączoną klimą
          (zużycie paliwa zwiększa się średnio w trasie o ok. 0,6-0,7 l/100km). Jeśli tak
          jak ktoś tu pisał masz zamiar jeździć z 5 os. na pokładzie w górach z klimą, to
          w rzeczy samej trzeba będzie częściej redukować biegi (niekopniecznie wyłączać
          klimę) i dawać sobie więcej czasu na wyprzedzanie.

Gdybym miał więcej kasy na samym początku też kupiłbym 1,6 (moja poprzednia
          Corolla była włśnie 1,6), ale mam 1,4 i jadąc na wakacje na drugi koniec Europy
          nie muszę wciskać się na autostradzie między ciężarówki bo ktoś mi mruga
          światłami że chce mnie wyprzedzić bo się wlokę. Ogólnie 1,4 przyzwoicie, ale
          dla poprawy samopoczucia 1,6 (dla informacji różnica w spalaniu między 1,4 a
          1,6 nie jest wcale duża, a zapas mocy daje większy komfort psychiczny w
          sytuacjach podbramkowych - szczególnie na polskich drogach).

Pozdr,
          d2
        • Gość: mac1 Re: Do Afika. IP: *.katowice.pl 05.03.04, 12:50
          Nie wierz w to wyrównywanie cen. Wszystko ustali rynek i siła nabywcza (popyt)
          Polaków. Ceny nowych na pewno nie wzrosną od razu, pojawi sie bardzo dużo
          promocji i upustów, bo ludzie zaczną masowo przywozić auta kilkuletnie z
          zachodu. Nie ulegaj panice i nie wierz tej nagonce dealerów w TVP. Pzdr.
          • Gość: Afik Re: Do Afika. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.04, 19:16
            No właśnie dzisiaj byłem w salonie w celach orientacyjnych i trochę mnie
            załamali :
            1. Ceny kazdego miesiąca wzrastają o 1000 zł !!! do maja potem niewiadomo
            2. zamówienia są już na maj także Pani powiadomiła mnie że za podstawową wersje
            Hatchbag (Base) 5D muszę zapłacić 2500 zł więcej czyli 53000 zł + klima 4600 to
            wychodzi prawie 58 000.
            3. po maju ceny wzrastają 10--ᡈ % więcej
            Oczywiście może to być tylko marketing ale... (trochę mnie rozczrowali pod
            znakiemm zapytania stawiam zakup nową Corolkę z salonu.)
            :((

• Gość: MArkus Re: Toyota Corolla 1.4 z klimą ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.03.04, 19:35
      mam 1.4 z klima, no problem:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka