Dodaj do ulubionych

Chyba zostanę skodziarzem :(

23.05.10, 12:50
A było to tak: zastanawiam się nad zmianą samochodu. Szukam nowego, miejskiego
lecz pakownego auta z możliwie najmocniejszym (ale oszczędnym) silnikiem
benzynowym za 40-45 tys.

Auto MUSI oprócz pakownego wnętrza posiadać regulację fotela kierowcy w
pionie, kierownicę regulowaną w dwóch płaszczyznach i klimę. Wbrew pozorom
znalezienie takiego auta nie jest proste, o producenci mieszają pakietami tak,
że combo w/w wyposażenia znajduje się w wyższych wersjach wyposażenia, których
nie potrzebuję.

Na placu boju pozostały właściwie dwie pozycje: Kia Venga 1.4 i o zgrozo Fabia
Combi 1.2 TSI 85 KM. Fabia ma relatywnie dużo miejsca i oszczędny silnik z
dużym momentem i jest nawet tańsza od Vengi (która nota bene więcej pali).

Niech szlag trafi producentów, który regulowane fotele i kierownicę oraz klimę
uznają za luksus :( Mnie nigdy nie zależało na bajerach, ale mam ponad 190 i
dla mnie full regulacja foteli i kierownicy to konieczność. O klimie nie
wspominam.

Mam nadzieję, że jeśli kupię Fabię nie rozlegną się rechoty.
Obserwuj wątek
    • frax1 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 13:55
      Ibiza powinna mieć te same przymioty :) nie wiem czy już jest dostępne kombi.
      207 również będzie miało podobne cechy.
      Bravo także, do 45 kupisz 1.4 dynamic.
      Fabia ma niezły silnik 1.2 turbo. Ciekawe jak z trwałością itd.
      Pozdrawiam
      • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 14:13
        frax1 napisał:

> Bravo także, do 45 kupisz 1.4 dynamic.

bardzo chętnie, ale chyba się mylisz, cena po upuście 50 tys za dychawiczne 1.4.
        T-Jeta niestety wycofali nie wiedzieć czemu, ale i tak przekracza to mój budżet
        • frax1 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:49
          Fakt 1.4 demonem prędkości nie jest, jednak czy będziesz aż tyle wolniejsze od
          skodziny?
          otomoto.pl/fiat-bravo-dynamic-16v-C13154148.html
          to jest chyba nówka.
          Pozdrawiam
          • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:55
            frax1 napisał:

> Fakt 1.4 demonem prędkości nie jest, jednak czy będziesz aż tyle wolniejsze od
            > skodziny?

130 vs 160 Nm plus 1.5 litra na setkę więcej, Bravo tak, ale tylko z T-Jetem

> otomoto.pl/fiat-bravo-dynamic-16v-C13154148.html
            > to jest chyba nówka.
            > Pozdrawiam
            • frax1 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:01
              Fakt podobno nie jest demonem prędkości... a to:
              otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-authentique-C13155188.htmlPzdr.
    • bezzebnypirat Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 14:00
      Juz sam fakt sprawdzenia konfiguratora Skody sprawia, ze rozlegly sie rechoty.
      Takiej opcji nawet nie bierze sie pod uwage.
      • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 14:09
        bezzebnypirat napisał:

> Juz sam fakt sprawdzenia konfiguratora Skody sprawia, ze rozlegly sie rechoty.
        > Takiej opcji nawet nie bierze sie pod uwage.

nie do konfiguratora (bo tam nie ma jeszcze TSI) a do cennika
        • luna333 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 14:20
          w Faiaciszu jakoś w przyszły weekend maj 29-30, ma być obniżka cenowa (wg. reklam TV, może więc upolujesz Bravo w jakiejś okazyjnej cenie ;)
          A poza tym, co cie obchodzą rechoty? Ty tym będziesz zadek woził, nie oni :)
          • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 14:28
            luna333 napisała:

> w Faiaciszu jakoś w przyszły weekend maj 29-30, ma być obniżka cenowa

Brawo tylko z 1.4 (za słaby jak na kompakt) więc odpada, Grande Punto za małe,
            Croma za droga :)
            • rraaddeekk Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 14:37
              Na przełomie roku ma się pojawić w salonach nowy model Focusa.
              Aby sprzedać ostatnie sztuki starego modelu muszą być solidne rabaty.
              Niebawem ceny Focusów będą spadać... już teraz boję się otworzyć
              lodówkę, bo wszędzie reklamy obecnego modelu Focusa.
              Poczekaj kilkanaście tygodni.
              • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:16
                rraaddeekk napisał:

> Poczekaj kilkanaście tygodni.

nie jestem napalony na zakup jutro, focuc 1.6 110 km byłby ok
                • swan_ganz Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 19:22
                  > nie jestem napalony na zakup jutro, focuc 1.6 110 km byłby ok

no to poczekaj troche i nie rób lipy z ta skodziną; i tak ich za duzo po
                  ulicach jeździ...
                  • wojtek33 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 21:15
                    swan_ganz napisał:

> > nie jestem napalony na zakup jutro, focuc 1.6 110 km byłby ok
                    >

>
                    > no to poczekaj troche i nie rób lipy z ta skodziną

Na focusa za 40-45 tys. długo będzie musiał czekać, szczególnie tego z
                    klimą.
            • soner3 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:06
              A nie lepiej juz wybrac Octavie?
              Za 45tys masz taka
              otomoto.pl/skoda-octavia-tour-lpg-C11773495.html
              • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:17
                soner3 napisał:

> A nie lepiej juz wybrac Octavie?

pan raczy żartować, tam nie ma miejsca nawet dla kierowcy, w pracy mamy jedną
                octavię kombi i w środku tragedia
                • soner3 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:18
                  Nie wiem gdzie pracujesz ale nie jest normlane aby keirowca zajmowal miejsce
                  w drugim rzedzie.
                  Nie chcesz chyba upierac sie przy twierdzeniu ze z pozycji kierowcy w Octavi
                  I jest mniej miejsca niz w Fabii .Jesli tak to chyba nie siedziales w tych
                  samochodach.
                  • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:37
                    soner3 napisał:

> Nie chcesz chyba upierac sie przy twierdzeniu ze z pozycji kierowcy w Octav
                    > i
                    > I jest mniej miejsca niz w Fabii .

Octavia (I gen) którą posiadamy nie ma regulacji kierownicy. Siedziałem z przodu
                    i było mi po prostu ciasno. Z tyłu tym bardziej. Moim zdaniem więcej miejsca z
                    przodu jest np w Punto II, nie wspominając o teraźniejszych "rozdętych" autach
                    klasy B typu Grande Punto, Fabia właśnie czy Corsa. To są auta wielkości
                    przeszłych kompaktów! Kolejnym problemem Octavii I (oferowanej jako Tour) są
                    archaiczne i paliwożerne silniki. Lamus (z wyjątkiem 1.8T - to świetny silnik,
                    choć już dość leciwy).

W Vendze z kolei miejsca jest naprawdę dużo (zwłaszcza z przodu), nie mam
                    kaprysu by kupować szklany dach, który zabiera miejsce na głowę.
                    • soner3 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 17:02
                      Kazda Octavia Tour ma regulacje kierownicy w dwoch plaszczyznach standardowo.
                      Odnioslem tez zupelnie inne wrazenie jesli chodzi o ilosc miejsca dla
                      kierowcy. Jesli chodzi o silnik - owszem jest to stara konstrukcja ale prosta
                      wiec trwala.Posiada LPG wiec nawet jesli spali wiecej niz 1.2tsi to i tak
                      bedzie duzo tansza w eksploatacji.
                      • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 17:14
                        soner3 napisał:

> Kazda Octavia Tour ma regulacje kierownicy w dwoch plaszczyznach standardowo
                        > .
                        > Odnioslem tez zupelnie inne wrazenie jesli chodzi o ilosc miejsca dla
                        > kierowcy.

Auto które mamy kupiono jeszcze przed wprowadzeniem Octavii II i tego cymesu nie
                        posiada

Jesli chodzi o silnik - owszem jest to stara konstrukcja ale prosta
                        > wiec trwala.Posiada LPG wiec nawet jesli spali wiecej niz 1.2tsi to i tak
                        > bedzie duzo tansza w eksploatacji.

pod warunkiem, że chce się tego LPG - ja od diesli i gazu trzymam się z daleka
                        (jeżdżę za mało na diesla, a z gazem użerać się nie mam zamiaru)
    • tocqueville Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:02
      a co z renault clio kombi?
      wersja alize, 100 KM za 45 tys.
      clio
      grandtour

• wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 15:27
        tocqueville napisał:

> a co z renault clio kombi?
        > wersja alize, 100 KM za 45 tys.

To cena PO rabacie, tyle kosztuje fabia z porównywalnym wyposażeniem PRZED
        rozpoczęciem negocjowania z dealerem (z moich dotychczasowych doświadczeń
        wynika, że "zwyczajowo" można urwać 10%, wtedy Fabia Combi kosztowałaby około 40
        tys. Poza tym w Clio Alize nie da się regulować kierownicy w dwóch
        płaszczyznach, a - jak wspomniałem na początku - to warunek konieczny.
        • toreon Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 20:03
          Tak, juz widzę jak dealer opuszcza cenę z 45 do 40 tys. w przypadku gdy chodzi o
          dość chodliwy (o zgrozo) towar. Rozumiem, że perspektywa jeżdżenia najbrzydszym
          kombi w klasie i w ogóle chyba na rynku nie jest dla ciebie argumentem? No to
          chyba trzeba brać skodzinkę. Ja osobiście wybrałbym Kię, pod każdym możliwym
          względem auto jest ciekawsze.
          • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 20:46
            toreon napisał:

> Tak, juz widzę jak dealer opuszcza cenę z 45 do 40 tys. w przypadku gdy chodzi
            > o
            > dość chodliwy (o zgrozo) towar.

Słyszałeś o zniżkach dla grup zawodowych? ostatnio kolega kupował Octavię II i
            wynudził 11% plus jakieś duperele. Mnie od kopa udało się w Fiacie jakiś czas
            temu wynudzić 10%, więc to chyba nic niezwykłego. Wiem, że dealerzy skośnych nie
            chcą za bardzo spuszczać, to samo helmutów (ale tam akurat się nie wybieram).

Rozumiem, że perspektywa jeżdżenia najbrzydszym
            > kombi w klasie i w ogóle chyba na rynku nie jest dla ciebie argumentem?

żebyś wiedział, że akurat wygląd to dla mnie trzeciorzędna sprawa, np. KIA ma
            superbrzydkiego Soula, a i tak bym go kupił gdyby się mieścił w budżecie (a nie
            mieści się). Fabia może i jest obciachowa, ale to nie o design chodzi. Poza tym
            nie muszę leczyć kompleksów autem :) Gdyby Dacie były lepiej wykonane i miały
            nowocześniejsze silniki to rozważyłbym zakup którejś z nich.
            • toreon Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 20:44
              Skoro macie takie zniżki to KUL.
              Według znanych mi prawideł ekonomii, chodliwość danego towaru nie jest znaczącym
              argumentem za dawaniem zniżek ale może się nie znam.

Co do wyglądu, masz oczywiście w miarę zdrowe podejście, jakkolwiek jednak
              drażniące są wyświechtane slogany o leczeniu kompleksów. Wyobraź sobie, że są
              ludzie bez kompleksów którzy czasem lubią skorzystać z instrumentu zwanego
              dobrym gustem.
        • tocqueville Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 22:18

jestes pewien ze alize nie ma regulacji kierownicy w dwóch płaszczyznach?
          ja bym to przebolał, byle nie kupować tej brzydkiej fabii kombi

ps: mam podobny wzrost i brak regulacji poziomej mi nie przeszkadza, ale to
          kwestia indywidualna
    • prasco Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:08
      Hyundai i30 w wersji od classic+ w górę, ewentualnie i20
      • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:11
        prasco napisał:

> Hyundai i30 w wersji od classic+ w górę, ewentualnie i20

i30 za drogie, i20 za małe (i też drogie)
        • prasco Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:15
          i30 obecnie jako nowe kosztuje obecnie wyjściowo 47 a i20 jest wielkości vengi
          • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 16:38
            prasco napisał:

> i30 obecnie jako nowe kosztuje obecnie wyjściowo 47 a i20 jest wielkości vengi

i30 w budżecie się nie zmieści, i20 nie jest wielkości Vengi - jest niższe,
            Venga jest do tego szersza, co przekłada się na ilość miejsca w środku
            • prasco Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 23.05.10, 17:48
              poszukaj resztek rocznika 2009 i jak ponegocjujesz to spokojnie zmieścisz się w
              założonym budżecie
    • cloclo80 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 24.05.10, 21:50
      Jeśli musi być już świniowóz fundnij sobie chociaż motor 1.2 TSI 105KM o ile
      taki jest dostępny. 85KM w aucie rolniczym to IMHO mocno za mało.
      • octavian-3 Re: Twoja kultura osobista naprawdę jest najwyż- 25.05.10, 09:30
        szych lotów, jako przedstawiciela kierowców innych marek. Jestem ciekawy czy
        wszyscy mają taką opinię o skodzie. Napisz jakim autkiem ty jeździsz.
        • cloclo80 Re: Twoja kultura osobista naprawdę jest najwyż- 25.05.10, 13:24
          Kolega tu zapewne pierwszy raz i stąd oburzenie, bo jazdy na Skodę to tutaj
          chlebek z masłem.
          • octavian-3 Re: Nieodpowiedziałeś na pytanie, jakim świniowo- 25.05.10, 16:14
            zem ty jeździsz? My znamy się dobrze, ale na złość tym od chleba z masłem
            przyjąłem sobie taki nick.
            Pozdrawiam!
          • toreon Re: Twoja kultura osobista naprawdę jest najwyż- 25.05.10, 20:47
            Ja także jestem zniesmaczony porównaniem fabiedy kombi do świniowozu. Świniowozy
            na ogół mają znacznie bardziej proporcjonalne kształty i nie odpychają tak swoim
            wyglądem, zwłaszcza z zawartością<>
      • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 18:43
        cloclo80 napisał:

> Jeśli musi być już świniowóz fundnij sobie chociaż motor 1.2 TSI 105KM o ile
        > taki jest dostępny. 85KM w aucie rolniczym to IMHO mocno za mało.

może wypowiedziałbyś się merytorycznie? mnie znaczek na masce nie interesuje,
        liczą się walory użytkowe i to, co dostaję za pieniądze
        • cloclo80 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 20:21
          Powtarzam z uporem maniaka: 20 KM więcej lepsze niż 20KM mniej.
          • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 21:33
            cloclo80 napisał:

> Powtarzam z uporem maniaka: 20 KM więcej lepsze niż 20KM mniej.

różnica w cenie to 2k, niby nic, a jednak, mój budżet nie jest z gumy, dlatego
            jeśli już wezmę, to najtańszą wersję plus klimę, reszta gadżetów jest mi zbędna,
            nie dopłacę też za metalik
            • cloclo80 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 22:19
              Nie wiem czy brak metalizy to dobry pomysł. Mimo wszystko metalik
              uchodzi za bardziej wytrzymały niż to coś (bo farbą to raczej nazwać
              nie można) czym malują(?) nadwozia.
              • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 26.05.10, 22:25
                cloclo80 napisał:

> Nie wiem czy brak metalizy to dobry pomysł. Mimo wszystko metalik
                > uchodzi za bardziej wytrzymały niż to coś

moim zdaniem to zabobon, pytanie brzmi czy warto dopłacać 1.5 tys za kolor?
                • dark13 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 28.05.10, 22:05
                  wicehrabia.julian napisał:
                  moim zdaniem to zabobon, pytanie brzmi czy warto dopłacać 1.5 tys za kolor?

To moze miec znaczenie przy odsprzedazy np w kolorze bialym sprzedaz ja pozniej
                  wyraznie taniej .
            • elfkabezhaltera Golas z klimą 27.05.10, 06:46
              wicehrabia.julian napisał:

> cloclo80 napisał:
              >
              > > Powtarzam z uporem maniaka: 20 KM więcej lepsze niż 20KM mniej.
              >
              > różnica w cenie to 2k, niby nic, a jednak, mój budżet nie jest z gumy, dlatego
              > jeśli już wezmę, to najtańszą wersję plus klimę, reszta gadżetów jest mi
              zbędna, nie dopłacę też za metalik

Sam rozglądałem się niedawno za nowym samochodem. W salonie wspomniałem o
              golasie, co wywołało niezdrowe emocje u sprzedawcy :)

Podobno klima i kolor NIE-biały ułatwiają późniejszą odsprzedaż.
              Moim zdaniem nie warto dopłacać za metalik - jesteś w tej dobrej sytuacji, że
              Skoda oferuje trzy kolory nie-metalik. W innych markach spotkałem sie z
              konfiguracją albo biały, albo jakiś metalik.
              Weź więc czerwoną lub niebieską i śpij spokojnie :)
              • elfkabezhaltera Odrobina luksusu :) 27.05.10, 06:50
                Nie wiem, czy Fabia golas to ma - ale przednie szyby "w prądzie" bardzo
                ułatwiają życie. Zwłaszcza dużym osobnikom ... nic sie w udo nie wbija.
        • octavian-3 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 20:21
          Mam Fabię sedan od 2004r. silnik 1.2 64KM. Fajnie jeździ, zmieniam tylko filtry,
          oleje itp. ( przeglądy okresowe ) i nic więcej. Mam nadzieję, że niedawno
          kupiona Octavia 1.9 TDI używana też będzie się tak sprawować. Mam znajomych,
          którzy się ze mnie śmiali bo kupiłem Skodę. Teraz czterech z nich jeździ
          skodzinami. Pozazdrościli mi spokojnej głowy i bezproblemowej jazdy. Dwóch z
          nich kupiło używki i też nie narzekają. Zawieszenie jest w lepszym stanie niż w
          moim poprzednim fiatolocie, mimo większego przebiegu.
          Pozdrawiam!
        • toreon Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 20:50
          Jak cię znaczek na masce nie interesuje to bierz clio grandtour 1,2 TSE, to
          naprawdę auto znacznie bardziej godne uwagi
          • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 21:14
            toreon napisał:

> Jak cię znaczek na masce nie interesuje to bierz clio grandtour 1,2 TSE, to
            > naprawdę auto znacznie bardziej godne uwagi

niestety nie mieści się w budżecie i ma nieco zbyt kanapiaste zawieszenia jak na
            mój gust, poza tym pali więcej
            • misiu7911 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 21:44
              Kolego skoro wszystkie inne auta masz na nie tylko fabieda spelnia
              wymogi to czego tu szukasz i czego oczekujesz.oklaskow ze wybrales
              najbrzydsze auto z calej gamy produktow??
              • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 21:51
                misiu7911 napisał:

> Kolego skoro wszystkie inne auta masz na nie tylko fabieda spelnia
                > wymogi to czego tu szukasz i czego oczekujesz.oklaskow ze wybrales
                > najbrzydsze auto z calej gamy produktow??

bzdura, u góry dokładnie napisałem czego oczekuję i ze smutkiem stwierdziłem, że
                wymagania spełnia tylko fabieda, czytaj uważniej
                • alfik7 Be ze dura. 30.05.10, 09:19
                  Wymagania spełnia też Grande Punto.
                  Wersja Estiva B&M daje regulację fotela i kierownicy i do tego jeszcze klimę.
                  Ekstra dostajesz system Blue&Me i sprawdzony silnik 1.4 FIRE 77 KM.
                  Wszystko w cenie niewiele ponad 40 tys. zł.. Nawet metalik w tym będzie i
                  znacznie większe wnętrze niż w Fabii, o lepszym komforcie jazdy w Grande nawet
                  nie wspominam.

Nie wiem czy w ogóle siedziałeś w tej Skodzie. Co z tego że ma regulację pionową
                  fotela, jak wyjściowo (najniżej) siedzisz wysoko jak na taborecie. Fakt że
                  miękkim ale taborecie.

• octavian-3 Re:Miałem, po 25000 siada zawieszenie, drzwi i 30.05.10, 22:12
                    klapa walą i masa innych problemów!!!!!!!!!!!!!!!
                    Nie pakuj się w duże kłopoty!
              • cloclo80 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 22:26
                Możliwe, tyle, że w kategorii chujówek tańszych tylko Pepiki
                pomyśleli o tym, że ktoś może potrzebować dwuosiowej regulacji
                kierownicy. Reszta ma regulowaną tylko na wysokość, Dacia nawet tym
                nie zawraca sobie fujary.
                • jbl25 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 25.05.10, 23:32
                  Ja rozumiem, że wy mówicie o możliwości podciągnięcia kierownicy do siebie i
                  wyżej? I chcecie powiedzieć koledzy, że to jakaś luksusowa opcja w innych autach
                  jest ?
                  • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 26.05.10, 22:26
                    jbl25 napisał:

> chcecie powiedzieć koledzy, że to jakaś luksusowa opcja w innych autac
                    > h
                    > jest ?

przejrzyj listy wyposażenia, dwuosiowa regulacja kierownicy to nie jest oczywistość
                  • cloclo80 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 26.05.10, 23:09
                    jbl25 napisał:

> Ja rozumiem, że wy mówicie o możliwości podciągnięcia kierownicy >do siebie i
                    wyżej?

Dokładnie o to chodzi.

> I chcecie powiedzieć koledzy, że to jakaś luksusowa opcja w innych autach jest ?

Jako żywo poza Fobią w klasie B będzie bardzo ciężko (jeśli w ogóle) znaleźć
                    auto z takim kuku.
                    • v-6 Trochę przesadziłeś: 26.05.10, 23:43
                      cloclo80 napisał:

> jbl25 napisał:

> > Ja rozumiem, że wy mówicie o możliwości podciągnięcia kierownicy >do
                      > siebie i wyżej?
                      > I chcecie powiedzieć koledzy, że to jakaś luksusowa opcja w innych autach
                      > jest ?

> Jako żywo poza Fobią w klasie B będzie bardzo ciężko (jeśli w ogóle) znaleźć
                      > auto z takim kuku.

Polo, ibiza, fiesta, corsa. Ale np. takie clio, samochód roku któregoś zdaje się, nie ma tego. Nie mówiąc o "chińszczyźnie".
                      Mameja zdobywa punkt ;)
                      Pozdrawiam
                      v-6

• jbl25 Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 26.05.10, 23:55
                      Hej to ja tu rozumiem Juliana, mam 186 cm, i ostatnio jeździłem jakimś Golfem i
                      ja pindziele, żeby sprawdzić ile jadę to musiałem się zginać w pół, żeby
                      odsłonić sobie prędkościomierz.

Dobrze, że miałem tel gdzie mi na gps pokazuje ile jadę. Moim zdaniem to jest
                      coś takiego, jak wspomaganie kierownicy, coś takiego powinno się montować
                      seryjnie w autach. Przecież to podchodzi pod element bezpieczeństwa,
                      odpowiedniej pozycji dla kierownika auta.
                    • octavian-3 Re: kuku to ty marzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!!!!!!!1 28.05.10, 21:07
                      111111111111111111111
                      • cloclo80 Re: kuku to ty marzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.05.10, 22:35
                        Nerwosolek, nerwosolek.
                        W dalszym ciągu nie możesz na siebie patrzyć lustro po zakupie jak to w Czechach
                        mówią "kokotavki"?
                        • octavian-3 Re: Kompleksiku małego fiutka!!!!!!!!!!!!!! 29.05.10, 19:06
                          Nie mogę patrzeć na siebie w lustro bo wcześniej moje auto paliło ok. 7
                          litrów, wspomnę że było dużo mniejsze. Teraz Octavka pali ok 5 litrów,
                          mam więcej miejsca, większy bagażnik. Jak widzisz same minusy, mały
                          rozdeptany robaku. Przepraszam, mały fiutku.
                          Pozdrawiam!
                          • dx-7 Re: Kompleksiku małego fiutka!!!!!!!!!!!!!! 29.05.10, 21:32
                            octavian-3 napisał:

> Nie mogę patrzeć na siebie w lustro bo wcześniej moje auto paliło ok. 7
                            > litrów, wspomnę że było dużo mniejsze. Teraz Octavka pali ok 5 litrów,
                            > mam więcej miejsca, większy bagażnik.

Czy oszczędne (jak wynika przynajmniej z opisu) silniki tsi(1,2 i 1,4) które są tak samo trwałe i solidne jak poczciwy silnik benzynowy 1,6?
                            • octavian-3 Re: Stary 19 TDI klekot. 29.05.10, 22:15
                              Wiem, że to nie nowość, ale mało pali i autko jest wygodne.
                            • cloclo80 Re: Kompleksiku małego fiutka!!!!!!!!!!!!!! 30.05.10, 01:09
                              Zmiłuj się z tą oszczędnością. To zależy bardzo, bardzo mocno o tego ile
                              depczesz. 1.2TSI pociągnięty z trepa nie ma problemu w wyjaraniem 8-9l na setkę,
                              choć z drugiej strony z lekka tylko łaskotany popala w okolicach 5.0. Trwałość?
                              Te motory (zwłaszcza 1.4) są już na rynku jakiś czas, generalnie narzekania nie
                              ma. Niemniej nie spotkałem się by ktoś chwalił się godnymi podziwu przebiegami
                              robionymi na tych motorach.
                          • cloclo80 Re: Kompleksiku małego fiutka!!!!!!!!!!!!!! 30.05.10, 01:03
                            Mazowszanin? Nic nie jarzysz.
                            "Kokot" za południową granicą znaczy tyle co "chuj".
                            Co zatem znaczy "kokotavka" nie trudno się domyślić.
                          • cloclo80 Re: Kompleksiku małego fiutka!!!!!!!!!!!!!! 30.05.10, 01:04
                            Trzeba być łańcuchem spod ruskiego zaboru, żeby wyć o to że auto pali 7 a nie 5
                            litrów. Sorry, ale dla mnie Galicjanina twoje wyznanie wskazuje, że mam do
                            czynienia z wiejskim dziadem.
                            • octavian-3 Re: A ja widzę, że mam do czynienia z prymitywnym 30.05.10, 09:51
                              chamem!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • octavian-3 Re: Jaką chujówką lub świniowozem ty jeździsz mąd- 28.05.10, 19:22
                  ralo, jeszcze nie odpowiedziałeś??????????????
                  • cloclo80 Re: Jaką chujówką lub świniowozem ty jeździsz mąd 28.05.10, 22:34
                    Wystarczy, że nie muszę się wstydzić zielonego rozdeptanego robaka w charakterze
                    logo na masce.
                    • octavian-3 Re:Jak się wstydzisz się swojego małego rozdepta- 28.05.10, 22:47
                      nego robaczka, to nie zabieraj głosu na takim forum.
                      A tak na marginesie współczuję Ci małego fiutka.
                      Ale każdy z takim problemem musi się jakoś leczyć z tego.
                      Pozdrawiam!!!!!!!!!
                      • toreon Skodziarze to śmieszny ród 29.05.10, 21:31
                        Są bezgranicznie przekonani, że jeżdżą najlepszą marką świata, a jeśli ktoś o
                        zgrozo ośmieli się mieć nieco odmienne zdanie w tej materii, budzi się w nich
                        bulterier i zaczyna się wściekłe ujadanie, najczęściej o kompleksach i małych
                        fiutkach. Cóż, wraz z wielką popularyzacją czeskiej marki na naszym rynku
                        pojawiła się ciekawa grupa społeczna, wdzięczny temat do analiz socjologicznych...
                        • freepalikot Julian, dobrze że ty tylko vice hrabia jesteś... 29.05.10, 22:00
                          boś strasznie marudny, kup sobie tą taczkę i nie zawracaj dupy,
                          zupełnie nie rozumiem takich kołków jak ty, swojego zdania nie masz
                          czy jak ? jak coś chcę to idę i kupuję (jak mnie stać )a nie
                          deliberuję bez sensu na forum, skoro zdanie innych jest dla ciebie
                          takie ważne, to osobiście knedlikowego łajna za taką kasę napewno
                          bym nie kupił, gdzie byle popielniczka czy radio wymagają solidnej
                          doplaty, wogóle dziwię się Polakom że kupują Skody za tak duże
                          pieniądze, ani to ładne , ani niezawodne, ot takie nijakie, ale
                          zawsze można się podeprzeć że to VW (prawie)...
                          • wicehrabia.julian Re: Julian, dobrze że ty tylko vice hrabia jeste 30.05.10, 19:11
                            freepalikot napisał:

> osobiście knedlikowego łajna za taką kasę napewno
                            > bym nie kupił

to co byś kupił żeby mieściło się w/w ramach?
                        • octavian-3 Re: Nie twierdzę, że skoda to najlepsza marka 29.05.10, 22:10
                          ale ujadanie to ty wykonujesz w najlepszej formie - parę postów wyżej.
                          "Cóż, wraz z wielką popularyzacją czeskiej marki na naszym rynku
                          pojawiła się ciekawa grupa społeczna, wdzięczny temat do analiz socjologicznych"
                          w tym temacie się z Tobą zgadzam. Najlepszym przykładem tej grupy to Ty jesteś.
                          Nieważne. że autko oszczędne, wygodne ale dla zasady zaczynasz ujadać na temat
                          autka i ich właścicieli. Wygląd to kwestia gustu. Ty na pewno też się wszystkim
                          nie podobasz. Po Twoich postach prawdopodobnie w Twoim otoczeniu też nie mają
                          wysokiego mniemania o Tobie.
                        • nom73 Re: Skodziarze to śmieszny ród 30.05.10, 10:26
                          toreon napisał:

> Są bezgranicznie przekonani, że jeżdżą najlepszą marką świata, a jeśli ktoś o
                          > zgrozo ośmieli się mieć nieco odmienne zdanie w tej materii, budzi się w nich
                          > bulterier i zaczyna się wściekłe ujadanie,

Z Twojej wypowiedzi widać niski poziom świadomości (żeby nie użyć mocniejszego
                          słowa :-) ). Uogólniasz, szufladkujesz, nie rozumiesz pojęć. Trudno, żeby
                          wszyscy użytkownicy samochodów marki Skoda byli z sobą spokrewnieni (chyba, że
                          przyjmiemy, że wszyscy jesteśmy dziećmi Adama i Ewy).
                          Zakładasz, że ktoś kto jeździ samochodem marki Skoda utożsamia się ze swoim
                          samochodem (atak na jego samochód = atak na niego samego).
                          Wszelkie porównania powodują konflikty (ja mam ładniejszą żonę, mądrzejsze
                          dzieci, ładniejszy dom, lepszy samochód).
                          Cała ta dyskusja właśnie dobitnie to pokazuje, nie sprowadza się do konkretnych
                          faktów, a jedynie do utarczek słownych, co niezbyt korzystanie świadczy o naszym
                          społeczeństwie.
                          • octavian-3 Re: Pierwszy, mądry post. Pozdrawiam!!!!!!!!!! 30.05.10, 12:50
                            !!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • toreon Re: Skodziarze to śmieszny ród 31.05.10, 08:23
                            Doceniam wysiłek aby napisać post inteligentniejszy od innych (z poniższej
                            wypowiedzi wynika że niektórym zaimponował) ale chyba ów wysiłek generalnie
                            jednak spalił na panewce (żeby nie użyć mocniejszego sformułowania).
                            Najwyraźniej sens mojej wypowiedzi nie spotkał się ze zrozumieniem, cóż, czasami
                            się tak zdarza. Nie wdając się w akademickie dyskusje o rodzie zwanym
                            "skodziarzami" (bo to chyba z gruntu mało ciekawe) proponuję poczytać reakcje
                            właścicieli samochodów czeskiej marki na krytyczne opinie i porównać je z
                            reakcjami właścicieli innych marek (np. Renault, Dacia, Tata) które także mają
                            swoją rzeszę przeciwników. Jakoś tak klepanie dyrdymałów o małych fiutkach i
                            kompleksach kojarzy mi się wyjątkowo mocno z właścicielami skód, a niekoniecznie
                            np. Fiatów czy Citroenów. Dałbym kilka linków dla przykładu ale szkoda mi czasu
                            na takie głupoty. Czyżby więc jednak wyświechtanych sloganów o kompleksach nie
                            powinno się skierować w drugą stronę? Bez odbioru.
                            • jbl25 Re: Skodziarze to śmieszny ród 31.05.10, 08:32
                              To chyba Ty tutaj nie zrozumiałeś aluzji: jeśli kupisz BMW, AUDI czy nawet Rolls
                              Royce, to o Tobie mówi tylko tyle, że masz kasę na to. Bo to nie Ty
                              zaprojektowałeś ten samochód, nie wymyśliłeś rozwiązania które powodują, że ten
                              samochód jeździ lepiej czy gorzej, jest wygodniejszy czy toporniejszy. Ty go
                              TYLKO kupiłeś. I tyle w tym temacie.
            • speedofsound Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 31.05.10, 08:39
              Jeśli przykładasz wagę do zawieszenia, to dwa razy pomyśl zanim
              kupisz Vengę. Samochód ma mnóstwo zalet, ale kultura pracy
              zawieszenia (głośne i wszystko czuć) jest słabiutka. Poza tym to
              nowy model i chyba można oczekiwać, ze zejdą jeszcze z cenami.
              Robiłem ostatnio przeglad aut tej klasy pod kątem zakupu dla żony.
              Wymagania to: mała benzyna, klima, 4-6 poduszek i trochę miejsca z
              tyłu dl 2 małych dzieci. Najlepiej wypadł Note, ale przesunąłem
              zakup na jesień. Jeśli chodzi o ceny to w tej chwili przy tych
              wymaganiach najlepiej wypada Clio.
              • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 31.05.10, 11:36
                speedofsound napisał:

> Jeśli chodzi o ceny to w tej chwili przy tych
                > wymaganiach najlepiej wypada Clio.

czyżby? Clio Grandtour z klimą i regulacją siedzenia plus kierownicy za 45 tys?
                hmmm, aż spojrzę, choć niezbyt odpowiada mi kanapiaste zawieszenie
                • speedofsound Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 31.05.10, 12:47
                  Wicehrabio, nie wiem jak z regulacją kierownicy. Trzeba sprawdzić.
                  Napisałem Ci to ze wzgledu na to zawieszenie w Vendze. Czy Ty nią
                  jeździłeś? Może tylko mi się wydawało, że takie nieciekawe?
                  • wicehrabia.julian Re: Chyba zostanę skodziarzem :( 01.06.10, 20:37
                    speedofsound napisał:

> Wicehrabio, nie wiem jak z regulacją kierownicy. Trzeba sprawdzić.
                    > Napisałem Ci to ze wzgledu na to zawieszenie w Vendze. Czy Ty nią
                    > jeździłeś? Może tylko mi się wydawało, że takie nieciekawe?

jeszcze nie, w najbliższym czasie postaram się zdać relację
                    • robert888 weź ty jusz kuźwa zostań tym skodziażem, bo sie gi 01.06.10, 21:33
                      mnazjaliści rozszarpią za kudły na tym forumie he he:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka