Dodaj do ulubionych

Dziwne odruchy

26.01.13, 10:02
Panie Pawle prosze o pomoc;)
Jestem mama 3 miesiecznej Zuzy, w ciazy ze wzgledu na nerwice brałam na noc niewielkie dawki hydroksyzyny(max 25mg, czesciej 10mg;) Zuza urodziła sie zdrowa, do 3 miesiaca nic mnie nie niepokoiło. Niestety ostatnio z dzieckiem zaczeło sie coś dziać i nie wiem co o tym myślec. Jakis tydzien temu ktoś niechcacy wystraszył mała robiac wielkie oczy do niej, mała rozpłakała sie, ale dała sie uspokić, jakas godzine pózniej kiedy zasypiała delikatnie przesunełam wózek, mała otwarła oczy popatrzyła na mnie a pozniej na lodówke i zaczeła dziwnie podrygiwać, cos jak odruch moro tyle że powtorzony kilka razy, widac było ze ja przeraziło to co sie z nia dzieje, uspokiłam ja ale jeszcze zdarzyło jej sie delikatnie wzdrygnac. Od tamtej pory kiedy zasypia ma kilka takich odruchów, staram sie ja delikatnie trzymac zeby jej nie budziły, niestety zadarza sie ze w ciagu dnia podczas zabawy tez ma takie delikatne drgania. Dodatkowo zauważyłam ze jej prawa nóżka zaczeła sie nerwowo napinac, obciga przy tym palce jak baletnica. Naczytałam sie o tym co może jej byc, i jestem przerazona, dodam ze mała miałam badanie usg główki w 6 tyg i było ok. Rodzina straszy mnie ze to moze po moich lekach, ja sama już nie wiem ,czy to efekt wystraszenia, czy cos sie dzieje niepokojacego, na co powinnam zwrócić uwage, jak jej pomoc? bardzo prosze o pomoc;)))
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Dziwne odruchy 26.01.13, 10:33
      Mamo,
      to co Pani opisuje najprawdopodobniej jest normalnym objawem dojrzewania dziecka (nie wchodząc w szczegóły).
      Byłbym jednak niespełna rozumu poprzestając na takim stwierdzeniu. Przez internet nie da się ocenić jakości rozwoju.
      Polecam, dla Pani spokoju i by wreszcie rodzina od Pani się odczepiła, wizytę u pediatry i opisanie tych zachowań, a najlepiej gdyby Pani to co Panią niepokoi nagrała na film (komórka, aparat, kamera).
      Pediatra oceni dziecko, obejrzy Pani filmy i powie co jest, a czego nie ma...
      A szanownej rodzinie Pani poradziłbym, by wyjechali na wczasy, albo po prostu zajęli się sobą, a nie wywnętrzali na niezdolnej do obrony, bo wystraszonej o zdrowie dziecka, mamie.
      Brak wsparcia, a już na pewno dołowanie mamy to dosyć kiepski pomysł na życie i zaspokajanie swoich fobii, żeby nie powiedzieć za dużo...
      Proszę się nie zastanawiać, tylko by uspokoić sytuację - pójść do pediatry.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • zuzaka30 Re: Dziwne odruchy 26.01.13, 12:45
        Dziekuje Panu
        za tydzien mam kontrolna wizyte u pediatry i napewno poprosze o opinie, postaram sie nagrac to co mnie niepokoi. Pana opinia mnie uspokoila, bo zaczynałam wariowac przygladajac sie ciagle małej;)
        Panie Pawle, bardzo dziekuje;)
        p.s Z rodzina postaram sie inaczej porozmawiac;)
        • lan-fer Re: Dziwne odruchy 07.02.13, 16:57
          to normalne, pewnie dziecko ma dobry słuch i jest bardzo wrażliwe na bodźce, ruch, drganie, dźwięk od razu wywołuje taką reakcję, trzeba zachować spokój i niepotzrebnie nie narażac na takie nagłe bodźce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka