Gość: Kropab Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 15:51 I tak trzymać!!! Ci od tych G..... niech dalej maluchami uganiają.... Link Zgłoś
Gość: mondeofan Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 15:54 Jakby mu dali 4x4 to z motorem 2,2 tdci i automatem bym go kupił. VW ma passata 4motion (ale bez automatu, bo konkurencja dla audi), superb ma 4x4 (haldex, też bez automatu bo audi) to ford mógłby z audi pokonkurować. XC70 z motoru 2,4 l daje 183 Hp, a tu z 2,2 200 tylko tego awd z automatem brak. No ale to amerykanie, a jak powszechnie wiadomo amerykanie to debile. Link Zgłoś
Gość: gen. Italia Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 16:07 Jaguar jak robił X-Type na bazie Mondeo, nawet nie pomyślał o wsadzaniu do niego 4-cylindrowych benzyniaków - najmniejszy 2.1 o mocy 155 HP też był V6. Tylko klekoty miały 4 gary - może nie chciało im się adaptować D5 od Volvo. Tak czy siak szkoda tej budy - ładnej i pojemnej na takie beznadziejne silniki - pierwsza generacja Mondeo bez V6 albo chociaż I5 w ofercie. Motoryzacja schodzi na psy za sprawą walki o emisję CO2. Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.u.itsa.pl 29.06.10, 16:54 @mondeofan: ale po co klekot. ten nowy benzyniakm jest genialny. jedyny sens klekota jest taki, ze malo pali. reszta jest bez sensu. i krzywa momentu i mocy w porownaniu do 2.0 eco boost (a w zasadzie do kazdego benzyniaka z bezposrednim wtryskiem paliwa + turbo + vvt na dolocie/wylocie) @gen. Italia: wez sie czlowieku uspokoj, ziolka jakies wez. ten v6 z pierwszej generacji w porownaniu do ecoboosta to jakies pierdziawki. Link Zgłoś
Gość: gen. Italia Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 17:08 >> qwe, 29.06.10, 16:54 Takie żyłowane I4 to mają swoją nazwę - "boy racer" albo "ricer". Moc może toto i ma, ale po 150kkm będzie piło olej jak smok, a do tego wrażenia słuchowe pod psem za sprawą pulsacyjnego oddawania mocy - nawet jak dali wałki wyrównoważające na drgania 2-giego rzędu, nikt nic nie poradzi na przerwę w dostarczaniu mocy w pionowym położeniu wału silnika I4. Dlatego w klasie premium nadal montują silniki więcej niż 4 cylindrowe, mimo że turbobenzyna I4 mogłaby nawet dać wystarczającą moc i elastyczność. Link Zgłoś
Gość: uzer Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.as.kn.pl 29.06.10, 17:41 tani sprzedam: golf 3 1.9tdi lpg: nie bity, garażowany, jeżdżony przez dziadka w dojczlandzie, przebieg 66.000, bardzo ekonomiczny i ekologiczny, żadnych wad ukrytych, serwisowany w panzerwagenie w rzeszy :-) Link Zgłoś
Gość: 10danek Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.dip.t-dialin.net 29.06.10, 19:51 Co sie czepiacie tego Mondeo? Chcialbym zobaczyc te wasze super bryki... Przestancie sie wyglupiac tymi zalami ze Mondeo ma zbyt malo mocy, ze brak napedu na cztery kola. To nie ta klasa. Bardzo przyzwoicie wygladajace auto. W wersji kombi duzo dodatkowej powierzchni. Link Zgłoś
Gość: haldex Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 20:55 mondeofan@ Jest Passat w takiej opcji - Passat CC 2.0 TDI CR DPF 170 KM, 4MOTION, DSG, 6 stopniowa. Co do samej skrzyni to tej fordowskiej w opiniach jeszcze trochę brakuje do DSG. Link Zgłoś
Gość: xx Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.home.aster.pl 29.06.10, 21:00 >>> Flagowy Ford i zero ponad 4-cylindrowych silników w ofercie. >>> Globalne Ocipienie nieźle przeorało dekle klienteli. Nie klienteli, tylko projektantów. Klienci nadal chetnie by jeździli V6 i więcej, ale jak ich nie będzie w ofercie - nagle sie okaże, że przestały sie sprzedawać ;-) Każdy, kto pojeździł czymś o wiekszej liczbie cylindrów niz cztery - będzie tego chciał dalej. oczywiście, nie każdego stać na takie fanaberie. Ale: "życie jest za krótkie, żeby jeździć druga klasą". Więc na razie mam pod maska V8... Link Zgłoś
Gość: gen. Italia Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 22:07 >> xx, 29.06.10, 21:00 Ja śmigam skromnym, ale jednak I5 i też nie bardzo mam ochotę na czterocylindrowce albo co gorsza jakieś pikaczu. Charakter dźwięku z I4 - agresywny i męczący, na długiej trasie sprawia że przyjeżdża się kompletnie wykończonym. Mogą sobie wsadzić wiadomo gdzie te downsizingowane badziewia nawet z turbem. Link Zgłoś
Gość: Gość: Cobretti Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.ztpnet.pl 29.06.10, 23:02 Haldex napisał "Co do samej skrzyni to tej fordowskiej w opiniach jeszcze trochę brakuje do DSG." nie porównuj DSG do "tradycyjnego automatu.... miałem mondeo MKIII z automatem z tiptronikiem i... brakuje mi tej skrzyni teraz.... a co do samego forda jako marki - mam już 3 pod rząd :P Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: 85.222.55.* 30.06.10, 00:39 @gen. Italia: zylowana to masz zylke ktora zaraz ci peknie i tyle. Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: 85.222.55.* 30.06.10, 00:42 @haldex: czego braguje w por. do DSG? Awaryjności chyba huehue. Zerknij na fora skodziarzy [np na briskoda] i passatowcow i popatrz na problemy 6 biegowych DSG. Pomnij akcje przywolawcza w USA dotyczaca DSG. Skrzynia PowerShift [swoja droga ford chyba lubuje sie w takich okresleniach] to konstrukcja getraga, spoko firma. Link Zgłoś
Gość: gen. Italia Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 08:57 >> qwe, 30.06.10, 00:39 Nadmiernie angażujesz się emocjonalnie. Czyżbyś był na prowizji? Link Zgłoś
Gość: do_wszystkich_malk Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 09:29 Zbiera mnie na wymioty jak czytam wypociny coponiektórych formumowiczów. Ci wszyscy, którzy tak zajadle krytykują (wszystko i wszystkich ale w tym przypadku mondeo) zapewne jeżdżą klasą premium z benzynową V8 pod maską. To oczywiście daje im prawo do bluzgania na wszystko inne. Tyle tylko, że ta kupa biednych malkontentów nie zdaje sobie sprawy, iż nikt, ale to absolutnie nikt nie robie sobie nic z ich krytyki. W chwili obecnej w Europie sprzedaż silników benzynowych (w szczególności v6 i większych) to jakiś ułamek procenta wszystkich sprzedanych aut. Bezsprzecznie królują dizle i to to coraz mniejsze. A że taki dizel rozkraczy się po 150k czy 200k km to już zmartwienie nikogo innego niż owych malkontentów, którzy za 10 lat sprowadzą sobie takiego Mondeo z Rajchu (nie musze dodawać że bezwypadkowego) z "oryginalnym" przebiegiem 150k km i będą płakać że im się Mondziak rozkraczył. Bo napewno nabywca nowego Mondeo (nowy=z salonu) nie będzie miał większych powodów do narzekań. Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.u.itsa.pl 30.06.10, 09:59 @gen. Italia: nie jestem na prowizji ale Ty uskuteczniasz tania demagogie. jak sierota po prl, ze kiedys to bylo panocku lepiej. technologia idzie do przopdu, masz vvt, valvelift, bezposredni wtrysk benzyny, etc. uzywasz jakiegos starego laptopa sprzed 10 lat bo mial wiecej klimatu? a moze wrocimy do ery gaznikow, te silniki tak pieknie brzmialy! Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.u.itsa.pl 30.06.10, 10:02 @do_wszystkich_malk: jedyni sens diesla to male spalanie. i tu sie koncza jego zalety w porownaniu do nowoczesnych zaturbionych benzyn z bezposrednim wtryskiem i vvt. w klekocie mamy od razu wysoki moment ktory zaraz spada wraz z obrotami. w nowych benzynach masz wysoki moment od <2000 do praktycznie konca skali. po co komu klekot? Link Zgłoś
Gość: JAFO Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.elblag.vectranet.pl 30.06.10, 10:58 Najwięcej buzie piłują posiadacze VW-na,tzw. odpadów motoryzacyjnych. Nie wiedzą,że w Fordzie każdej mordzie jest dobrze,ale muszą pamiętać-nie każda morda pasuje do Forda. Tak na poważnie,miałem MK2 kombi-był świetny i pewnie jeżdziłbym dalej gdybym go nie puknął(wyszedłem bez zadrapania).Na trasie widywałem z maską u góry nic innego jak VW-ny,nigdy fiata,francuza,japońca czy forda.Jak coś szwankowało nie "zostawił" mnie w trasie,zawsze przywiózł do domu.Teraz mam MK3 i jest jeszcze lepszy.Jedno jest pewne,jak auto dostanie na czas to czego potrzebuje, to każde będzie świetne.Pchając do auta najtańsze części,nie czeka się długo na efekty i przeklinanie co za złom,a tak właśnie robi podejrzewam ~70 proc. ludzi. Link Zgłoś
Gość: JAFO Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.elblag.vectranet.pl 30.06.10, 11:25 do gen.italia-Troszkę wysiłku wystarczy aby dojrzeć,że Ford ma też inne motory poza czterocylindrowymi.Chyba,że jesteś fanem"potworów" to są przecież marki dla snobów.Znam takich co to kupili V6 lub 8 żeby pokazać(tylko nie wiem co i komu),a potem supła centusie na krople czy dwie-bo mu PALI !!! Płacz po kątach-wlałem za stówę przejechałem przez miasto i k....wa pusto w baku. Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.u.itsa.pl 30.06.10, 12:20 @JAFO: albo gazowac cayena 'd Link Zgłoś
Gość: gen. Italia Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 16:01 >> JAFO, 30.06.10, 11:25 Ford może ma inne motory poza I4, jednak nie w europie. Tu jest długa tradycja samoograniczania się. W USA czy Kanadzie benzynowe V6 to na taxi jeżdżą - bo tamtejsze złotówy cenią sobie swój komfort pracy. Nawet VW Golf ciągle ma tam w ofercie nie-przesilonego I5 2.5 o mocy 170 HP. A w europie VR6 zniknął już dawno... Link Zgłoś
Gość: precz z ekoterrore Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.06.10, 17:39 kolega piszacy o globalnym ocipieniu ma racje. Niedlugo do wielkich limuzyn beda ladowac litrowe silniczki a greenpajace zabronia oddychac i oddawac gazy jelitowe bo to tez CO2. Rzygac sie chce Link Zgłoś
driko111 Re: Debiut nowego Forda Mondeo 30.06.10, 18:47 jeżdżę takim mondkiem mk4 wcześniej miałem dwa mk3 wszystkie w dieslu. Zadnych problemów eksploatacyjnych poza wymianą olejków itp. A najbardziej rozbawiła mnie sytuacja kiedy stałem na jakimś parkingu, obok przechodził nawiedzony gość i coś warczał pod nosem "ford g... wort" po czym kilka metrów dalej wsiadł do starej zardzewiałej łady (czy coś takiego) i odjechał z pikiem opon i niewyobrażalnym dymen z rury!! Podsumowując, jak dbasz tak masz i każdy jeździ tym co lubi. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: ms Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.aster.pl 30.06.10, 23:38 Mam megane ktore zawsze wszystko dostaje na czas dlatego nie mam z tym autem zadnego klopotu... teksty pod tytulem francuzow, samochodow na F etc. juz dawno nie sa w mdzie i dawno nie aktualne. ... na trasach jak ktorys przedmowca napisal nie widze nic poza niemieckimi wozami z maska w gorze... a najbardziej uwielbiam wyprzedzac takie golfy 3,4,5 i takie tam inne niemickie. pod maska mam diesla... a wy zastanawiajcie sie dalej jakiego i z jaka moca... bo mina goscia w golfie 4 jak go wyprzedzam przy czasami 170km/h bezcenna :D pozdrawiam fanow motoryzacji wszystkich :) Link Zgłoś
Gość: ms Re: Debiut nowego Forda Mondeo IP: *.aster.pl 30.06.10, 23:41 a mondeo swietne ... :) i tez mialem okazje jezdzic mkIII (170KM) po chipie z tiptronikiem i manetkami przy kierownicy ... wrazenie ... niezapomniene... bmw z 6-cylindrami tez mialem ... chcialbym znowu ... ;) pozdro Link Zgłoś