Gość: niewiedząca IP: 62.233.164.* 25.03.04, 19:55 jeżdże cały czas moją fabią na benzynie 95 i chiałam sie zpaytać czy moge bezproblemu teraz wlać 98.i jakbyście mogli mi napisać co da mi ta benzyna 98 Link Zgłoś Obserwuj wątek
niknejm Re: jaka benzyna?? 25.03.04, 20:03 Gość portalu: niewiedząca napisał(a): > jeżdże cały czas moją fabią na benzynie 95 i chiałam sie zpaytać czy moge > bezproblemu teraz wlać 98.i jakbyście mogli mi napisać co da mi ta benzyna 98 Nic nie da. Poza tym, że 'schudniesz' finansowo. Dynamika może się nawet minimalnie pogorszyć. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: niewiedząca Re: jaka benzyna?? IP: 62.233.164.* 25.03.04, 20:05 dzięki poprostu koleżanki w pracuy mówiły że one tankują 98 i że weług nich lepiej im samochód jezdzi więc wolałam sie zapytać Link Zgłoś
niknejm Re: jaka benzyna?? 25.03.04, 20:39 Gość portalu: niewiedząca napisał(a): > dzięki poprostu koleżanki w pracuy mówiły że one tankują 98 i że weług nich > lepiej im samochód jezdzi więc wolałam sie zapytać To zależy od samochodu. Niektóre po prostu wymagają benzyny wysokooktanowej (stopień sprężania) a jazda na benzynie o zbyt niskiej liczbie oktanowej powoduje spalanie stukowe lub (jeśli samochód wyposażony jest w czujnik spalania stukowego) obniżenie osiagów i wzrost zużycia paliwa. Jednak dla Fabii benzyna 95 wystarczy w zupełności i jest optymalna, zarówno pod względem osiągów, jak i kosztów :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś