Dodaj do ulubionych

Kredyt czy leasing?...

15.09.10, 13:54
Wymieniamy auto. To "nowe" też będzie używane, tylko nowsze (trzyletnie zapewne). Całkowity koszt - około 27 tys. Wpłata własna - 12 tys., resztę chcemy "pożyczyć". No i właśnie...

Dostaliśmy ofertę leasingową (moja żona ma firmę) - wyszło, że przez 4 lata dopłacimy ponad 5 tysięcy.

Sprawdzałem oferty kredytowe - wyszło, że dopłacimy mniej (co prawda niewiele, ale jednak mniej).

Czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy kredytem a leasingiem - na korzyść jednego lub drugiego? Istotna uwaga: firma mojej żony ze względu na rodzaj prowadzonej działalności nie jest płatnikiem VAT, więc VAT i tak sobie nie odliczymy...

Może to banalne pytanie, ale nie mam doświadczenia... Niech się jaki fachowiec wypowie...
Obserwuj wątek
    • jbl25 Re: Kredyt czy leasing?... 15.09.10, 13:59
      Skoro żona nie jest płatnikiem VAT, to kredyt, bo umowa leasingowa jest dużo bardziej skomplikowana, a i też trzeba tam potem odkupić auto itp.
    • elfkabezhaltera Kredyt 15.09.10, 14:34
      Osboiście wybrałem kredyt biorąc samochód na firmę, tzn. na działalność gospodarczą.
      Różnice w kosztach są niewielkie, a kredyt jest prostszy.
      Chociażby to, że lizingowanym samochodem może jeździć właściciel lub wskazany pracownik. Aby mąż jeździł już trzeba coś tam z firmą lizingową ustalać.
      Reasumując - zasadniczej różnicy nie ma, lizing jest ciut tańszy, zaś kredyt prostszy (np. samochód jest wasz od samego początku, jeśli pojawi się taka konieczność to sprzedajecie od ręki, a nie prosicie lizingodawcę aby łaskawie zgodził się na przeniesienie lizingu na kogoś innego). Wybrałem kredyt jako mniej upierdliwy. Ale inni mogą wybrać rozwiązanie odwrotne.
      • kapietruszka Re: Kredyt 15.09.10, 16:18
        Leasing jest droższy, ale wygodniejszy. Auto w leasingu nie jest twoją własnością, więc w przypadku wszelkich napraw lub wymian eksploatacyjnych oszczędzisz. Jeśli chodzi o konieczność odkupienia auta poleasingowego, to nie jest to obowiązek, ale możliwość. Wiem, że jeśli zadeklarujesz wykup auto po okresie leasingowania, to możesz liczyć na niższe raty leasingowe (firmy zawsze mają problem ze sprzedażą fur poleasingowych).

Ogólnie jednak chyba wybrałbym kredyt, jeśli chcecie tylko jedno auto. Bo jest prostszy, tańszy i chyba łatwiej pilnować kosztów. Poza tym fakt, że auto jest twoją własnością też ma swoje niezaprzeczalne plusy...
        • boms Re: Kredyt 16.09.10, 12:19
          Ty naprawde sprzedajesz pietruszkę.
          Ja nie wiesz o czym piszesz to zamilknij.

> Leasing jest droższy, ale wygodniejszy.- nie jest droższy. ani tańszy. wszystko zalezy od oferty jaką przedstawią i jak się rozpczaszz US czy ryczałtem czy na KPiR(np.)

Auto w leasingu nie jest twoją własnośc
          > ią, więc w przypadku wszelkich napraw lub wymian eksploatacyjnych oszczędzisz.
          Co z tego ze nie jest własnością? Umowa leasingowa nakłada obowiazek sewrisowania auta zgodnie z tzw. sztuką . Czyli ze jeżeli nie jest to pojazd w korporacji , a oni chca dla siebie to raczej na serwisie oszczędzać nie będą.
          > Jeśli chodzi o konieczność odkupienia auta poleasingowego, to nie jest to obowi
          > ązek, ale możliwość
          . jak wyżej- ty umów nie czytasz. Jasne że nie masz obowiązku wykupic ale wtedy leasing sprzeda auto i ewentualnie nadwyżke odda leasingobiorcy -pod warunkiem że jakaś będzie bo jak leasing sprzedaje to tak aby sie pozbyc problemu.

Wiem, że jeśli zadeklarujesz wykup auto po okresie leasing
          > owania, to możesz liczyć na niższe raty leasingowe (firmy zawsze mają problem z
          > e sprzedażą fur poleasingowych).

Nic nie wiesz. Raty zależą od OW i WYKUPU. A to sa wielkości uztalane na poczatku.
          >
          > Ogólnie jednak chyba wybrałbym kredyt, jeśli chcecie tylko jedno auto. Bo jest
          > prostszy, tańszy i chyba łatwiej pilnować kosztów. Poza tym fakt, że auto jest
          > twoją własnością też ma swoje niezaprzeczalne plusy...

Na szczeście Ty a oni tego błedu może nie popełnią.
          Zalezy to od wielu więcej czynników niż zadane w zapytaniu.
          • jestklawo Re: Kredyt 17.09.10, 10:55
            boms napisał:

> Ty naprawde sprzedajesz pietruszkę.

a ty pewnie technologie kosmiczne?

> Ja nie wiesz o czym piszesz to zamilknij

za to bomsik, jak zwykle, wszystkie rozumy zjadł:

>nie jest droższy. ani tańszy.

jest więc taki sam jak kredyt, po co te całe rozważania :)
            Firma leasingowa weźmie kredyt (lub wycofa swoją kasę z zyskownego funduszu np.), kupi za to auto, wylizinguje bomsikowi poniżej kosztów swojego kredytu (lub rentowności akcji) i jeszcze na tym zarobi. Albo taki dil jest niemożliwy, albo w tych firmach pracuja same bomsiki.

>wszystko zalezy od oferty jaką przedstawią i jak się rozpczaszz US czy ryczałtem czy na KPiR

po pierwsze: na ryczałcie nie można nic wpisać do kosztów, a po drugie: oferta nie zależy od sposobu opodatkowania

> Nic nie wiesz. Raty zależą od OW i WYKUPU

:))) przecież napisała: "jeśli zadeklarujesz wykup auto po okresie leasingowania, to możesz liczyć na niższe raty leasingowe"

oj bomsik, bomsik, trochę pokory ci nie zaszkodzi

• boms Re: Kredyt 17.09.10, 13:55
              jestklawo ty mu chyba te worki z ziemniakami nosisz, co? szef ci kazał cos odpisac to ''coś'' odpisałeś. A ze bez sensu to nie ważne.
              Normalnie jestes guru z lania wody i trolowania!! O chwała ci wszystkowiedzacy!!! I na każdy temat!!! Aż mi pietruszka zżołkła.
    • puuchatek Re: Kredyt czy leasing?... 17.09.10, 14:34
      Dzięki za wszystkie konstruktywne odpowiedzi. Chyba jednak zdecydujemy się na opcję z kredytem.

• ama_a Re: Kredyt czy leasing?... 20.09.10, 16:00
        Witam, może będę mogła pomóc. sama prowadzę dzialalność, nie jestem płatnikiem vatu i miesiąc temu kupiłam samochód na firme na kredyt. Wybrałam kredyt, bo:
        1. w przypadku leasingu do ceny samochodu używanego doliczają 22% vatu, więc znacząco zmienia to cenę samochodu (a vatu nie mogę odliczyć bo nie jestem płatnikiem vatu, nie jestem tez na ryczałcie jak wcześniej sugerowali koledzy. Są pewne rodzaje działalności które są na stawce 0%. Rozliczam sie na podstawie KPiR)
        2. Leasingu nie można dostać na każdy samochód, niektóre firmy uzalezniają udzielenie Leasingu lub jego cenę np od wieku auta.
        3. Kredyt otrzymałam na uproszczonych procedurach, czyli bez zaświadczeń z ZUS, US itp Wypełniłam jedynie oświadczenie o dochodach.
        4. Samochód wszedł do amortyzacji we firmie, czyli mam dodatkowy koszt (tzn umniejszam ewentualne przychody do opodatkowania), a odsetki od kredytu są kosztem.
        5. Przy wykupie z leasingu na fv jest symboliczna kwota. Sprzedając ten samochód dalej, jako firma zapłacisz podatek od prawie całej kwoty za jaką go sprzedasz.
        6. Przy kredycie cała faktura zakupu wchodzi Ci w amortyzację odrazu, a po latach sprzedając auto za znacznie mniejszą wartość niz kupiłeś (niestety te rzeczy tracą na wartości) nie masz już problemu z podatkiem.
        Polecam kredyt. W razie pytań chętnie pomogę.
        Pozdrawiam
        • jszafranski Re: Kredyt czy leasing?... 20.09.10, 17:00
          ad.1. w przypadku kredytu jezli kupisz auto za cene netto tez dolicza ci vat. Leasing nie rozni sie tu niczym od kredytu.

ad2. zgadza sie, nie na kazdy, sa ograniczenia w wieku auta po zakonczeniu leasingu, i zalezy to od towarzystwa leasingowego ktore go udziela. Przy zakupie nowego samochodu nie ma to jednak chyba znaczenia prawda?

ad3. leasing tez mozna uzyskac na uproszczonych zasadach.

ad4. samochodu jesli nie bylo to auto ciezarowe nie odliczysz odrazu przy kredycie. Przy kredycie jako koszty firmy mozesz wrzucic tylko odsetki, natomiast samochod amortyzujesze przez 5 lat (wyjatek ciezarowe ktore mozna chyba zamortyzowac w ciagu roku). W leasingu kosztem jest faktura miesieczna wiec jesli chcesz rozliczyc auto szybciej niz w 5 lat leasing bylby tu lepszy.

ad 5. czy przy sprzedazy auta ktore jest wlasnoscia firmy (niewazne jak sfonansowane) nie musisz i tak zaplacic podatku ? Chyba tak co ?

ad 6. vide ad 4, przy kredycie Mozesz zamortyzowac auto jedynie w ciagu 5 lat. czyli bierzesz auto za 50 tys i w roku mozesz zamortyzowac 10 tys. i to bez wzgledu na to czy kredyt wezmiesz na rok, dwa, piec czy dziesiec lat. W leasingu auto jest twoim "kosztem" przez czas trwania leasingu czyli przy aucie za 50 tys i leasingu np na 2 lata zwrot calej kwoty (taki odpowiednik amortyzacji) masz juz po 2 latach a nie po pieciu jak przy kredycie.

Zwroc uwage tez na to ile bedzie cie kosztowac caly kredyt/leasing po jego zakonczeniu i zliczeniu wszystkich oplat.

A i jeszcze jedno , w leasingu mozesz cala pierwsza fakture tez odrazu rozliczyc , czyli przy wplacie wlasnej np 30% odrazu masz koszt na 30% wartosci auta.
          Minus to nie ty jestes wlascicielem samochodu, zeby nikt sie nie czepial powinienes osobie ktorej dajesz kluczyki od auta dac tez upowaznienie do kozystania z samochodu podpisane przez siebie (i np. ksero tego ktore upowaznia ciebie przez Leasingodawce).
          • boms Re: Kredyt czy leasing?... 20.09.10, 20:18
            re: ad.4i6Okres amortyzacji zależny jest od tego czy kupujesz auto używane (starsze niz 6 miesięcy kub 6 tys km)-amortyzacja w 30 miesięcy. Nowe to tak jak pisał jszafrański 5 lat czyli 60 miesięcy. Leasing tu daje możliwość zaliczenia w koszty auta w czasie krótszym czyli w minimum 24 miesiące.
            re:ad.5 sprzedając auto osiagasz dochód równy różnicy pomiędzy otrzymaną kwotą oraz pozostała amortyzacją auta. Jeżeli auto jest już zamortyzowane to cały przychód jest dochodem i podłega opodatkowaniu.

A i jeszcze jedno , w leasingu mozesz cala pierwsza fakture tez odrazu rozliczy
            > c , czyli przy wplacie wlasnej np 30% odrazu masz koszt na 30% wartosci auta.
            > Minus to nie ty jestes wlascicielem samochodu, zeby nikt sie nie czepial powini
            > enes osobie ktorej dajesz kluczyki od auta dac tez upowaznienie do kozystania z
            > samochodu podpisane przez siebie (i np. ksero tego ktore upowaznia ciebie prze
            > z Leasingodawce).

Sama prawda. plusem kredytu jest to, że jak Ci auto nie pasuje sprzedajesz go i spłacasz pozostały część kapitału i temat zamknięty. Przy leasingu zerwanie umowy przed upływem 24 miesięcy to konieczność korekty dekrlaracji PIT.

powyższ dane dla leasingu operacyjnego. Przy finansowym jest inaczej.
    • jszafranski Re: Kredyt czy leasing?... 20.09.10, 17:02

nie wiem jaka oferte dostaliscie ale jakas "zlodziejska".
      Mnie przy aucie dwa razy drozszym koszt wyszedl podobnie, czyli w skali 4 lat 10% realnego kosztu leasingu.

puuchatek napisał:

> Wymieniamy auto. To "nowe" też będzie używane, tylko nowsze (trzyletnie zapewne
      > ). Całkowity koszt - około 27 tys. Wpłata własna - 12 tys., resztę chcemy "poży
      > czyć". No i właśnie...
      >
      > Dostaliśmy ofertę leasingową (moja żona ma firmę) - wyszło, że przez 4 lata dop
      > łacimy ponad 5 tysięcy.
      >
      > Sprawdzałem oferty kredytowe - wyszło, że dopłacimy mniej (co prawda niewiele,
      > ale jednak mniej).
      >
      > Czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy kredytem a leasingiem - na korzyść j
      > ednego lub drugiego? Istotna uwaga: firma mojej żony ze względu na rodzaj prowa
      > dzonej działalności nie jest płatnikiem VAT, więc VAT i tak sobie nie odliczymy
      > ...
      >
      > Może to banalne pytanie, ale nie mam doświadczenia... Niech się jaki fachowiec
      > wypowie...
      • ama_a Re: Kredyt czy leasing?... 21.09.10, 09:12
        Właśnie! zapomniałam dodać, że przy sprzedaży auta z kredytem nie ma problemu, a przy leasingu jest zabawa...

Z leasingiem tez jest problem przy kradzieży. Raty leasingu trzeba płacić a auta nie ma. Ubezpieczalnia wypłaca odszkodowanie właścicielowi czyli leasingowi. Jak wypłaci mniej niż jesteś jeszcze winien to masz problem... Z kredytem do momentu wypłaty odszkodowania można wstrzymac spłatę, a jeśli odszkodowanie nie pokryje kwoty pozostałego kredytu, przedstawia się inne zabezpieczenia kredytu i płaci się dalej raty. Nie wiem jak to jest z leasingiem. Czy nie wymagają całej spłaty odrazu? Nie mówię, że na 100% ukradną, ale warto wiedzieć co dalej jeśli coś się stanie.

Ja mam ta krótka amortyzację 30 miesięcy.

Puchatek chce auto za 27 tys z dużą wpłatą. Leasing mu się totalnie nie opłaca. Zwłaszcza, że jak pisze nie jest płatnikiem Vat.

wyślij zapytania o symulację kredytu i leasingu do kilku firm i sprawdź ofertę.
        Ja przed decyzja sprawdzałam w niżej wymienionych:
        santanderconsumer.pl/17673.xml?frefid=622&refid=622
        www.getinbank.pl/
        kredytujemysamochody.pl/
        samochod.aliorbank.pl/
        kredytujemysamochody.pl/
        www.comperia.pl/kredyty_samochodowe/

Powodzenia
        • kontik_71 Re: Kredyt czy leasing?... 21.09.10, 09:18
          A mozesz mi powiedziec dlaczego nie jestes platnikiem VAT skoro masz dosc komfortowa sytuacje naliczajac 0%?
      • daniel.jed Re: Kredyt czy leasing?... 21.09.10, 20:45
        jszafranski napisał:
        Mnie przy aucie dwa razy drozszym koszt wyszedl podobnie, czyli w skali 4 lat 1
        > 0% realnego kosztu leasingu.

Czy możesz w takim razie pochwalić się, w jakiej firmie brałeś leasing? Bo mi w dwóch firmach przy wpłacie 45% i 3 latach wyszedł ok. 109%.
        • jszafranski Re: Kredyt czy leasing?... 21.09.10, 22:50
          reiffaisen, 112% zwrotu

daniel.jed napisał:

> jszafranski napisał:
          > Mnie przy aucie dwa razy drozszym koszt wyszedl podobnie, czyli w skali 4 lat
          > 1
          > > 0% realnego kosztu leasingu.
          >
          >
          > Czy możesz w takim razie pochwalić się, w jakiej firmie brałeś leasing? Bo mi w
          > dwóch firmach przy wpłacie 45% i 3 latach wyszedł ok. 109%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka