Dodaj do ulubionych

Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych

03.11.10, 08:20
Koncerny samochodowe namawiając do zakupu oszczędnych diesli przy okazji sporo zarabiają. Do samochodów z silnikami diesla sporo części jest droższych pomimo, że stopień ich skomplikowania i koszty produkcji są podobne jak do benzyniaków. Często byle pasek klinowy, filtr a nawet zderzak bywa znacznie droższy tylko dlatego że jest przeznaczony do diesla.
Obserwuj wątek
    • apodemus Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 03.11.10, 09:20
      Czym się różnią zderzaki benzynowców od diesli? Serio pytam.
      • wicehrabia.julian Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 03.11.10, 09:29
        apodemus napisał:

> Czym się różnią zderzaki benzynowców od diesli? Serio pytam.
        >

ceną ;) jerzyk chyba należy do osób niemiłosiernie oszukiwanych przez sprzedawców i mechaników
        • trypel Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 03.11.10, 09:45
          znałem kiedyś takiego.
          Z Ochoty. W szkole kradli mu komórkę srednio raz w miesiacu. Co wsiadł do autobusu to dostawał w mordę albo w najlepszym przypadku kopa. W kinie standardowo ktoś go pobił bo mu obraz zasłaniał. Jak decydował sie na knajpe to musiało sie to skończyć zatruciem..., wszyscy go oszukiwali w sklepach, przynosił nie to co kupił itp itd.

Słuchając jego opowiesci miało sie wrażenie że żyje na innej planecie gdzie wyjscie z domu musi kończyć sie jakimś nieszczesciem. W sumie wiem że istnieją jednostki prowokujące tego typu nieszczęscia i jest to samonakręcająca się spirala ale aż przykro było chłopaka słuchać.

To ten sam typ chyba.
          • swan_ganz Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 14:05
            > znałem kiedyś takiego.
            > Z Ochoty.

trza było sie na jakąś samoobrone zapisać albi inne karate a nie po latach skarzysz się w necie... :-)
          • magmen Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 16:11
            O,a to jest wlasnie odpowiedz na pytanie,alez debil z ciebie trypel
            • trypel Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 05.11.10, 07:25
              słodki misiu puchaty. Nie odpowiadałem na pytanie tylko odniosłem sie do osób które non-stop "też tak mają". Jesli Tobą pomiatają, oszukują i gnebią to rozumiem Twoje rozżalenie i to że odnisłeś tekst do siebie. W takim przypadku ulżyj sobie bardziej i napisz coś jeszcze. Mi to rybka a Tobie może bedzie lżej w zyciu.
        • szela81 Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 26.01.11, 11:56
          jak ma inne wloty powietrza i inaczej wzmocnienie bo musi się zmieścić intercooler to uwierz mi może być różny zderzak
      • kocinos Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 11:56
        apodemus napisał:
        "Czym się różnią zderzaki benzynowców od diesli?"
        Zderzaki pewnie niczym, ale niektóre części mają prawo się różnić - inny ciężar silnika, inne siły, inne momenty ... cokolwiek się rozumie pod tym pojęciem ...;)
        • apodemus Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 14:12
          Niektóre części różnią się z pewnością. Chociażby taki drobiazg jak silnik ;-) Pytałem o zderzak, bo mnie zaintrygowała wypowiedź poprzednika.

P.S. Jakim cudem ten wątek trafił na główną stronę GW!?
      • puszysta_gimnazjalistka Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 16:25
        Dziura pod chłodnicę może być większa bo sama chłodnica jest większa, może jeszcze jakieś dziurki dla intercoolera. Zakładam, że zderzak to cały pas przedni.
    • robert888 klosze tylnych lamp w dyzlach są tańsze 04.11.10, 14:08
      nie trzeba płacić opcji za "dymione szkła" he he:).
      Treser Umbau gratis:)
    • fakej Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 15:12
      Mnie bardziej denerwuje, że kupując jakąś colę czy loda możesz często znaleźć pod kapslem albo wewnętrznej stronie opakowania kod, który można wpisać na stronie producenta czy też wysłać SMSem i wziąć udział w losowaniu cennej nagrody. Takie promocje sprawiają, że klient czuje się doceniony - kupując podłej jakości produkt ma cień szansy na hojną rekompensatę. Wprawdzie jest to szansa iluzoryczna, ale zawsze jest NADZIEJA. Nie spotkałem się natomiast z promocją, gdzie można SMSem wysłać numer VIN swojego samochodu i wziąć udział w losowaniu.
      • josner Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.11.10, 17:07
        fakej napisał:
        Nie spotkałem się natomiast z promocją, gdzie m
        > ożna SMSem wysłać numer VIN swojego samochodu i wziąć udział w losowaniu.

A ja czekam na promocję w której będzie można wysyłać piny komórek albo hasła do kont bankowych...
    • podzielnik Co tam paski, filtry... 04.11.10, 20:19
      ...turbiny, wtryski (szczególnie w Polsce), sprzęgła dwumasowe (może mi ktoś wyjaśnić PO CO tak naprawdę się je stosuje?), FAP...
      • mrm67 Re: Co tam paski, filtry... 04.11.10, 20:54
        turbiny są długowieczne, tylko trzeba umieć z nich korzystać;
        żywotność wtryskiwaczy mocno zależy od tego gdzie tankujesz (niestety);
        koło dwumasowe ma za zadanie zredukować drgania silnika - czyli większy komfort podróży, mniejszy hałas itd., ale niestety jest awaryjne. Często można zastąpić przy naprawie starszym odpowiednikiem...
        • slawcze1 Re: Co tam paski, filtry... 04.11.10, 21:16
          W przypadku mojego dieselka to ok 20 zl na 100 km. 10 000 km to 2000 zl, rocznie ok 5000. fapa nie mam, kolo 2-masowe to 1300 zl do wymiany co 150 000 km. To mysle, ze jednak diesel
          • qqbek Re: Co tam paski, filtry... 05.11.10, 16:18
            slawcze1 napisał:

> W przypadku mojego dieselka to ok 20 zl na 100 km. 10 000 km to 2000 zl, roczni
            > e ok 5000. fapa nie mam, kolo 2-masowe to 1300 zl do wymiany co 150 000 km. To
            > mysle, ze jednak diesel

No właśnie... diesel jest dla jeżdżących dużo i dla rolników. Ja jeżdżę mało (ok. 30 tysięcy rocznie rozłożone na dwa samochody) i dla mnie benzyna wychodzi taniej. 1,6 to jakieś niecałe 7 litrów na 100km w trasie (od poniedziałku udało mi się zrobić prawie 2000km zużywając przy tym jakieś 130 litrów - ale to wyjątek, odwiedziny u rodziny z drugiej strony Polski to 1500 z tego, 500 zaś to trochę ponad zwyczajowy przebieg poniedziałek-piątek), czyli około 32-34 zeta na 100km.
            Gdybym mógł pozwolić sobie na tylko jedno autko, to byłby to Diesel... niestety potrzebujemy dwóch.
            I taniej wychodzą dwie "benzynki" po 1,6 niż dwa diesle (lepsze pół "dokręca" jeszcze niecałą dychę do moich 30 tysięcy).

No ale propaganda robi swoje i nawet ludziom nie jeżdżącym nawet 20 tysięcy na rok wciska się w salonach Diesle. A Diesel jest dobry i tani... jeśli robisz rocznie 25-30 tysięcy jednym autem... to i dwumasa taniej wyjdzie i FAP nie będzie potrzebował szybkiej wymiany/czyszczenia. Ja wolę benzynę... nie tyle wolę, co bardziej mi się kalkuluje.

Jak ktoś do wożenia dupy po mieście kupuje Diesla, bo pali poniżej 5l na 100km na trasie, to jest to dla mnie spore nieporozumienie. A z nieporozumień wynikają takie zjadliwe posty, jak ten autorstwa rozpoczynającego niniejszą dyskusję.
      • hutchence Re: Co tam paski, filtry... 05.11.10, 08:39
        Ale przecież turbiny występują także w silnikach benzynowych (np. BiTurbo w Audi), "dwumasy" także są w niektórych autach z silnikiem benzynowym (np. Ford Mondeo ST220)...
        • analny_wybawca Re: Co tam paski, filtry... 05.11.10, 16:24
          hutchence , probenzynowym psychopatom nie wytłumaczysz. Dwumasy występują w benzyniakach, tak jak i "drogie" turbiny oraz "awaryjne" wtryskiwacze (FSI?).
          • wujaszek_joe Re: Co tam paski, filtry... 26.01.11, 12:08
            znajomemu padło koło dwumasowe w całkiem zwykłym benzynowym starszym mondeo 1.8
    • mechanik72 Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 21.01.11, 16:14
      Dlatego jak kupować, to benzyniaka, zrobić LPG tylko markowe np: LandirRenzo, Lovato, polecam,sprawdziłem....
      • nom73 Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 25.01.11, 20:44
        mechanik72 napisał:

> Dlatego jak kupować, to benzyniaka, zrobić LPG tylko markowe np: LandirRenzo, L
        > ovato, polecam,sprawdziłem....

No ja mam najprymitywniejszą instalację BRC Blitz, na której przejechałem 115 tys. km i nawet filterka gazu nie wymieniałem. :-)
        • skodaach Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 26.01.11, 12:37
          wspolczuje twojemu samochodowi
          • nom73 Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 26.01.11, 12:44
            skodaach napisał:

> wspolczuje twojemu samochodowi

Dziękuję za współczucie, przekaże mu dzisiaj. :-)
      • maritimeeng Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.02.11, 18:08
        > Dlatego jak kupować, to benzyniaka, zrobić LPG tylko markowe np: LandirRenzo, L
        > ovato, polecam,sprawdziłem....

Boszszsz...
        już rzygam tym twoim spamem o tych posranych instalacjach gazowych. Daj już na luz, spełniaj się na forach autogazowych (ale pewnie tam też katujesz ludzi tymi samymi wstawkami).
    • mechanik72 Re: Diesel - dobra kasa dla firm samochodowych 04.02.11, 14:13
      Już, się ludzie wycofują z Diesla, zapłacili pierwsze rachunki za wtryskiwacze 6-10 tys. PLN. Obecnie najlepszy układ benzyna+LPG, tylko markowe np. LOVATO, LANDIRENZO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka