Dodaj do ulubionych

Lista wymagań jest co kupic nie wiem?

23.11.10, 00:04
Musze do końca roku zdecydowac jakie chce auto i je kupić. Auto musi spełniać następujące wymagania:
1. Można nim bezpiecznie jechać po leśnych duktach i polnych drogach bez obaw że przypłaci się to drogą naprawą.
2. Można się nim wybrać na wakacje 4 osobową rodziną (z bagażami oczywiście)
3. Musi mieć homologacje na ciężarowe
4. Ma nie palić jak smok. Teraz użytkujemy takie co pali 4,5-5 na trasie i 5,5-6 w mieście i jak widzę że auta pala po 10 litrów to włos mi się jeży.
5. Ma być możliwe bezawaryjne a w przypadku awarii tanie w naprawie.

Ma to być drugie auto w rodzinie - wypadowe. Max jaki mogę wydać to 25-30 tys.
Proszę doradźcie coś - bo ja w branży samochodowej to jestem na etapie iż potrafię skojarzyć znaczek na karoserii z marką i nic więcej.

Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 06:00

• galtom Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 07:07
        Gdybys choc z tej homologacji zrezygnowala to moze cos by sie wymyslilo. Jak z kratka to w zasadzie tego czego szukasz nie da sie kupic za takie jak chesz pieniadze.
        W kazdym razie na 99% nastaw sie na zasilanie LPG.
    • elfkabezhaltera Sprzeczne wymogi 23.11.10, 07:30
      Albo pojazd pomieści 4 osoby z dużą ilością bagaży, ALBO będzie palił wspomniane 6 litrów w mieście.
      Moim zdaniem zarówno Dacia Logan MCV i Ceed SW spełniają wymogi:
      - pojemności ludzkiej i bagażowej
      - wysokiego, w miarę sztywnego zawieszenia
      - bezawaryjny/tani w naprawie
      - z homologacją również w przyrodzie występują

O spalaniu 6 litrów zapomnij ...
      • tocqueville Re: Sprzeczne wymogi 23.11.10, 10:37
        ceedem po lasach i polnych drogach? zeby wybic zeby? :)
        • elfkabezhaltera Wybite zęby 23.11.10, 11:16
          tocqueville napisał:

> ceedem po lasach i polnych drogach? zeby wybic zeby? :)
          No nie, aż TAK twardego zawieszenia nie ma ... :)
    • josner mam idealne rozwiązanie 23.11.10, 08:05
      Wóz drabiniasty spełnia punkty 1,2,4,5. Wjedziesz takim czymś do każdego lasu. A efekty spalania będą zależne od tego co dasz koniowi do jedzenia. No i homologację masz z głowy. I jeszcze jedno. Jak się upijesz, to koń z wozem sam wróci do domu. A samochód tego nie porafi.
      • karolinakusiolina Re: mam idealne rozwiązanie 23.11.10, 09:02
        Super pomysł. Tylko widzę dwa problemy:
        - nie sądzę aby sąsiedzi pozwolili mi trzymać konia we wspólnej hali garażowej
        - zdecydowanie wolę już mieć auto do kotrego trzeba wlewać 10 litów benzyzny na każde 100 km nić codziennie taszczyć dla konia wór siana. O sprzątaniu efektów przemiany materii nie wspomnę.

POWAŻNIE
        Wiem że to autko które chcemy kupić nie będzie palić tak mało - bo musi mieć większy silnik niż auto miejskie - ale niech to spalanie niech będzie jak najmniejsze w swojej klasie
    • robert888 idź do urologa 23.11.10, 08:44
    • dr.buzz Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 09:37
      no widac :D
      auto ktore pali 4,5-5 w trasie, w miescie spali z 8-9...to tak precyzujac...
      druga sprawa - chyba tylko era jest w stanie spelnic twoje zachcianki :D
      • analny_wybawca Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 17:01
        dr.buzz napisał:

> no widac :D
        > auto ktore pali 4,5-5 w trasie, w miescie spali z 8-9...to tak precyzujac...

Durny jesteś. Zobacz spalanie 1.9 TDI 110KM (AFN albo ASV) w autach typu Seat Ibiza 1, Seat Toledo 1, Golf III. W trasie 4,5-5l, w mieście do 6l
    • motylanoga71 Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 11:17
      Pajero (tylko nie jedz nim do Hiszpanii), Gran Vitara, Freelander. Oczywiscie LPG.
      • karolinakusiolina Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 12:46
        A czemu Pajero nie mogę jechać do Hiszpanii? Wiem dlaczego Hiszpanie go nie kupują - ale chyba tym co jeżdżą z autem tak niefortunnie nazwanym chyba nic tam nie zrobią?
        • jszafranski Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 25.11.10, 16:39
          skoro wiesz co znaczy nazwa to pewnie to mial na mysli autor :)
          Dodam ze nazwa Nova tez nie bardzo w Hiszpanii sie kojarzy (no va - nie jedzie) :)

karolinakusiolina napisała:

> A czemu Pajero nie mogę jechać do Hiszpanii? Wiem dlaczego Hiszpanie go nie kup
          > ują - ale chyba tym co jeżdżą z autem tak niefortunnie nazwanym chyba nic tam
          > nie zrobią?
    • galtom Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 13:27
      Moze takie cosie Ci spasuja?
      Rav4
      1
      2
      3
      4
      albo
      Outback (troche wiecej pali)
      1
      2+ LPG
      3+LPG - tu pytanie do forumowiczow - czy to ogloszenie Wam nie smierdzi - takie auto, taki rocznik - w takiej cenie???
      4+LPG
      albo
      X-Trail
      Lista
      albo
      CR-V
      Lista
      • karolinakusiolina Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 14:35
        Nie odważne się już drugi raz kupić auto z gazem. Mam bardzo przykre doświadczenia ze skutkami zamontowania gazu w Opel Vectra. Póki gazu nie było chodził jak marzenie tylko paliwo dolewac i jeździć a po zamontowaniu gazu częściej bywałam u mechanika niż u fryzjera.
        • galtom Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 14:53
          Jak w przyslowiu - jak sobie poscielesz ak sie wyspisz.
          Jak sie montuje jak najtansze podzespoly w jaknajtanszym warsztacie to potem tak jest.
          Jak sie zalozy sekwencje, dobrze dorbana do konkretnego auta i montuje to fachowiec a nie ktos kto przeczytal instrukje obslugi to nie ma zadnych problemow i zadnej roznicy w jedzie Pb/LPG.
          Przyklad: jak zaczalem sie interesowac tematem LPG do swojej fury to pierwsze propozycje wraz z zapewnianiami, ze super to byl wydatek ok. 1200 zl. Zaplacilem 3000 (czyli bardzo rozsadnie). Od dwoch lat welwam paliwo, wyemianiam olej i jezdze. Instalacji LPG nie dotykam.
          Z tym jest tak samo jak z wizyta u mechanika - nie jedzie sie z autem do pierwszego lepszego warsztatu bo obiecali, ze bedzie tanio.

Moje auto wazy prawie 2 tony a spalanie to 14-15l gazu czyli ok. 7.5 l Pb - przy dzisiejszych cenach obu paliw (patrz motostat).

LPG to jedyna rada aby wiekszym autem jezdzic w miare tanio.
    • echis_carinatus Suzuki Sx4 23.11.10, 14:52
      Spełnia większość wymagań, choć nie wszystkie.
      Ewentualnie jeśli jazda ma się odbywać w cięższym terenie, są jeszcze typowe terenówki ze stajni tego producenta - Jimny oraz Vitara.
      • galtom Re: Suzuki Sx4 23.11.10, 15:16
        A jak do tego chcesz wsadzic 4 osoby + bagaz???
    • derwisz911 Re: Lista wymagań jest co kupic nie wiem? 23.11.10, 17:39
      >2. Można się nim wybrać na wakacje 4 osobową rodziną (z bagażami oczywiście)
      >3. Musi mieć homologacje na ciężarowe

A ja myslalem ze wraz z procesami norymberskimi juz takie rzeczy Europejczykom przeszly :)
      Do konca roku musi byc w kosztach. Ech, jak ja sie ciesze, ze juz w Polsce podatkow nie place :))))

Moze Volvo XC70? Fakt, ze tego warunku ze spalaniem nie spelnia, ale zadne inne tego typu nie ma szans spelnic. Auto pakowne, dla rodziny, gdy pali 10 litrow po miescie, to oznacza ze jest bardzo ekonomiczne. (A w w duze kombi z boxem to 4 osobowa rodzina na wyjazd do Hiszpanii miesci sie ledwo ledwo - wiem, bo bylem jakies 10 razy).
      Moze Subaru Forester? Bardziej bezawaryjny i pewnie tanszy w eksploatacji, choc to dos niewielkie auto i na 4 osoby na duzy dystans jest za male.

Oba powyzsze wjada glebiej w teren niz wiele smiesznych pseudo SUVow. A i rodzine da sie jakos upchnac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka