Dodaj do ulubionych

Optima Hybrid celuje w Camry

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 17:06
Hyundai z Kią muszą być strasznie pewni swego publicznie rzucając Toyocie rękawicę w twarz. Nie tylko chcą konkurować, ale jeszcze biorą się do tego zupełnie na bezczelnego i bez cienia kompleksów. Chyba zapominają, że w motoryzacji dobry produkt nie jest jeszcze gwarancją sukcesu, a gigant z sejfem pełnym gotówki może zawsze pójść na wojnę cenową na swoich warunkach. Lekceważenie Toyoty, to w tej branży grzech śmiertelny.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.acn.waw.pl 24.11.10, 18:25
      już dogonili zwłaszcza cenowo , czyli będzie to samo tylko inny znaczek z przodu nic ciekawego
    • Gość: heniu Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.raciborz.vectranet.pl 24.11.10, 20:05
      Faktycznie Kia zaczeła się bardzo pewnie pewnie czuć a to ją może zgubić, Jeżeli ced schodzi dosyć dobrze to trzeba wziąć pod uwagę fakt że Optima jest już autem wyższej klasy dla ludzi bardziej zamożnych którzy nie liczą do końca każdego grosza liczy się przedewszystkim klasa auta i znany producent tj Toyota, VW czy Audi Kia jeszcze długi czas nie będzie się do nich zaliczać
    • Gość: Gosc Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 22:31
      No to ostro pojechali... Ciekaw jestem, co to będzie oznaczało na polskim rynku. Magentis był swego czasu dostępny z naprawdę fajnymi upustami. Jak dadzą cenę w okolicach Passata, to może być ciężko... Trzeba jednak przyznać, że samochód jest na prawdę ładny i zapowiada się, że w Europie będzie miał na prawdę fajne silniki - np. to 2.0 t 170KM.
      Swoją drogą, to 2.0 274KM w USA to będzie 4x4? Bo jak nie, to życzymy powodzenia :P
    • Gość: bingo Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 09:52
      @Gość

2.0 170 KM bedzie BEZ turbo, nie każdy producent musi sie posikować turbiną, żeby osiągnąć sporą moc
      274 konne turbo będzie miało napęd na przód i co w tym dziwnego? są mocniejsze auta z takim napędem i dobrze jeżdzą (Camry V6 3.5, Altima V6 3.5, Accord V6 3.5 itd.)
      jak nie umiesz jeździć i jesteś szaleńcem to nawt przy 100 KM napęd 4x4 ci nie pomoże

aha - ceny passata na pewno nie dadzą (85 kawałków za 122 koniki LOL!!!)
    • Gość: Gosc Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 18:13
      "Pod maskę europejskich wersji trafi benzynowy silnik turbo o pojemności 2 litrów (170 KM) "

No, niestety z matury z polskiego miałem raptem 50%, więc mogłem nie zrozumieć ;)

Jasne, że nie każdy producent musi się posiłkować turbiną, ale ja po prostu wolę 2.0 150KM z turbiną, niż 2.0 150KM bez turbiny. Od jakiegoś czasu jeżdżę samochodami z turbo i do codziennego użytku są na prawdę świetne.

Może i te przednionapędówki jeżdżą dobrze, ale czy z napędem 4x4 mogłyby jeździć lepiej? Nie przez przypadek wszystkie podane przez ciebie samochody to kanapowozy przeznaczone głównie na rynek USA. Do wciskania gazu na prostej wiele umieć nie trzeba...
    • Gość: bingo Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.10, 08:32
      "No, niestety z matury z polskiego miałem raptem 50%, więc mogłem nie zrozumieć ;)
      "
      warto czasem zajrzeć do sprawdzonych informacji z poza polskich portali, a nie powtarzać zasłyszane głupoty
      KIA to nie VW i turbo nie jest jej niezbędne (VW nigdy nie zrobił dobrego wolnossącegho silnika R4), a te 2.0 to podrasowana Theta II za ix35 albo Sportege BEZ TURBO (z turbo to ma 274 KM)

"Od jakiegoś czasu jeżdżę samochodami z turbo i do codziennego użytku są na prawdę świetne"
      mam inne zdanie - czekać na rozgrzanie/scgłodzenie turbiny - nie dla mnie

"Może i te przednionapędówki jeżdżą dobrze, ale czy z napędem 4x4 mogłyby jeździć lepiej? "
      jasne, ze lepiej, ale 90% kierowców nie potrzebuje 4x4, bo najzwyklej na świecie nie lata bokiem po zakrętach i nie bierze udziały w Pikes Peak, tylko zazwyczaj daje po garach na prostej/przy wyprzedzaniu
      oszołomom mających wybujałe pojęcie o swoich mozliwościach polecam rajdy/wyścigi , a nie debilizm na ulicach
    • Gość: Gosc Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 10:52
      "warto czasem zajrzeć do sprawdzonych informacji z poza polskich portali, a nie powtarzać zasłyszane głupoty"

No i tu masz rację :P W USA Hyundai pakuje do Genesisa Coupe ten silnik w wersji 2.0T 210KM i już od jakiegoś czasu brakowało mi w Magentisie (teraz Optimie) jakiejś fajnej, uturbionej benzyny z nie za dużą mocą. 2.0 170KM pasowało idealnie. Teraz popatrzyłem na stronę Kia.pl i sprawa się wyjaśniła:

"Pojemność skokowa 1999 cc
      Moc maksymalna 170 KM (125 kW) przy 6200 obr/min
      Moment maksymalny 196 Nm przy 4300 obr/min "

"ale 90% kierowców nie potrzebuje 4x4, bo najzwyklej na świecie nie lata bokiem po zakrętach"

90% kierowców nie potrzebuje 274KM :P Właściwie to obstawiałbym, że nawet 100% kierowców nie potrzebuje takiej mocy i nie chodzi nawet o przestrzeganie przepisów...
    • Gość: desti Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.10, 21:02
      dla mnie ciekawy jest silnik 2.0 turbo w tej mocniejszej odmianie taka mała namiastka lancera tylko żeby było 4x4
    • Gość: ceed2007 Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.toya.net.pl 28.11.10, 18:39
      Ja myślę, że właśnie cena zaskoczą nas koreańczycy. Nieprzypadkowo wybrali w Europie na premierę 2011 rok. W tym roku mają bowiem zniknąć cła na samochody wyprodukowane poza Europą. Stad dosyć dobre wyposażenie tych samochodów i dosyć mocne silniki - z wyjątkiem Diesla 1.7, który chyba będzie miał za mały moment obrotowy, ale to zalezy od ciężaru samochodu .Jeśli ceny Kia Sportage zaczynaja sie od 67 000 zł ( produkowany w Europie ) to myślę, że sedan spoza Europy również może być nawet tańszy. Zresztą przecież Kia Magentis kosztował od 59 900zł. Początkowo będzie pewnie po 65 000 - 67 000 zł, a kiedy przestanie być nowościa ceny spadna. Poniewaz limity na samochody z kratka spadną, albo przedsatwiciele handlowi przesiądą się do Golfów i Polo, albo do Kii Optimy. Pzredsiebiorcy nie pogardza pewnie wydłużonym, okresem gwarancji - Kia bedzie musiała dla nich pewnie w jakiś sposób zmienić zasady gwarancji, bo częściej zmieniają samochody.
    • Gość: Gosc Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 21:35
      @ceed2007
      "W tym roku mają bowiem zniknąć cła na samochody wyprodukowane poza Europą. "

o.O ! Bardzo ciekawa informacja! Nie wiedziałem, że cła mają zniknąć... toż to wspaniała wiadomość... jeśli się nie mylę, a cło to 10%, to koreańskie i japońskie samochody mogą potanieć o dobre 8-9%! Choć na prawdziwe okazje pewnie trzeba będzie poczekać do wyprzedaży rocznika 2011...

Niestety obawiam się jednak, że zbytnio optymistycznie patrzysz na ceny Optimy. Ten samochód nie musi się niczego wstydzić, więc pewnie Kia da mu odpowiednią cenę... obawiam się, że może się zaczynać od 70+ tys... Obym się mylił :P
    • Gość: Gość Re: Optima Hybrid celuje w Camry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.11, 19:05
      Gdy w 2000 roku zakupiłem nową Kie Sephię wszyscy twierdzili, że jest to marka koreańska i nie mogłem wybrać gorzej. Obecnie gdy dalej jestem użytkownikiem ww. auta ( bezawaryjnie przejechałem 100 000km) a firma KIA wprowadziła na rynek nowe modele i stała się znanym koncernem samochodowym, moi znajomi zaczęli także doceniać mój samochód. Szkoda, że obecnie nie stać mnie na nowe auto bo nowa KIA Sportage jest naprawdę SUPER !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka