Dodaj do ulubionych

Suzuki Swift czy Mazda 2?

09.01.11, 23:14
Jak w temacie. Wielka prosba do znawcow tematu: wszystkie za i przeciw powyższych samochodów. Planuję kupić auto używane do 30 000 do użytkowania raczej na krótkich dystansach. Najważniejszy aspekt to bezawaryjność.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 10.01.11, 19:52
      Ale która generacja Mazdy 2 Ciebie interesi?

Jeśli ta aktualna, to zdecydowanie ją bym polecił. Na tle Swifta wypada lepiej zarówno pod względem napędu jak i ukłądu jezdnego. I jest bardzo trwała.
      Swift jest naprawdę niezły, ale dopiero teraz (chyba Cię nie stać). A poprzedni model choć całkiem przyjemnie śmiga, niespecjalnie robi na mnie wrażenie (pomijam wygląd). Komfort średni, silniki jakieś takie bez życia, ale jakość całości wysoka.
      Mazda 2 jest wesoła, oszczędna, zwarta i lepiej się prowadzi przy zachowaniu komfortu zawieszenia na poziomie Swifta (który of koz też potrafi być oszczędny, niezależnie od wariantu silnikowego).

Pozdr
      • taddik Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 10.01.11, 21:47
        Tylko mazda,ale nowa.
        • homohominilupus Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 11.01.11, 11:41
          no niestety, za 30 000 nowej Mazdy nie kupie

do ulubiony:
          Ktora generacja? Nie wiem dokladnie co masz na mysli ale domyslam sie ze chodzi ci o te nowsza, bardziej jakby zaokraglona z tylu? To chyba model z 2008. Ta starsza w ogole mi sie nie podobala.

Czy Mazda 2 wieksza jest od Yarisa czy mi sie zdaje?

Czy moglbys doprecyzowac co znaczy 'wesole" auto? ;-)
          • toreon Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 11.01.11, 12:45
            Też bym wolał mazdę ale moim zdaniem budżet jest trochę niewystarczający.
            Tę najnowszą generację M2 ciężko będzie chyba nabyć za 30 tys., a jeśli już to z samego początku produkcji z motorkiem 1.3.
            Przy Suzuki zaletą jest znacznie większa dostępność używanych egzemplarzy.
            W śodku mazda jest większa od yarisa, na zewnątrz tego nie widać choć chyba jest nieco dłuższa.
          • ulubiony19 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 12.01.11, 20:29
            homohominilupus napisała:

> Ktora generacja? Nie wiem dokladnie co masz na mysli ale domyslam sie ze chodzi
            > ci o te nowsza, bardziej jakby zaokraglona z tylu? To chyba model z 2008. Ta s
            > tarsza w ogole mi sie nie podobala.

Tak, od początku miałem na myśli auto, które Tobie odpowiada.
            Stara "dwójka" też nigdy nie zrobiła na mnie wrażenia. Ot, toczydełko;)

> Czy Mazda 2 wieksza jest od Yarisa czy mi sie zdaje?

Mazda 2:
            długość/szerokość/wysokość [mm]: 3885/1695/1475

Toyota Yaris:
            długość/szerokość/wysokość [mm]: 3785/1695/1530

Czy moglbys doprecyzowac co znaczy 'wesole" auto? ;-)

Yhy:)
            Ten model Mazdy ma wg. mnie takie radosne oblicze. Patrzysz na to auto i masz wrażenie, że mówi do Ciebie "Skoczymy gdzieś"?:) Widzisz, że mimo rozmiarów to dziarski sprzęt. A gdy widzę Daewoo Tico, mam wrażenie, że mówi do mnie "Nieee-eee, nieee dziśś, mam wąskie kooołA, bak mi przeCIekaA, miewam czkaawkę... Nie pocieszaj mnie!!!"
            Bardzo subiektywnie generalnie;)

Jeśli bierzesz jeszcze pod uwagę Yarisa, to myślę, że robisz to niepotrzebnie. Of koz koniecznie radziłbym przejechać się w miarę możliwości każdym z tych aut, ale wg. mnie Toyota nie ma cech, które spowodowałyby natychmiastowy zwrot w kierunku tego auta.

Pozdr
            • homohominilupus Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 12.01.11, 22:22
              heh, dziarskie oblicze ;-)
              glownie wyskakiwac bedziemy do pracy - ble!
              ale lepiej skoczyc Mazda niz Tico czy Renault.

Nie, Yarisa w ogole nie biore pod uwage. Uslyszalam tylko opinie, ze podobny jest wielkoscia do Mazdy 2. A ja najchetniej widzialabym sie w duuuzym aucie, najchetniej typu Nissan Patrol lub Toyota Land Cruiser... mniam A w weekend na off road.
              No ale coz. Budzet oraz praktyczne wzgledy mnie ograniczaja.

Pozdrawiam
              • ulubiony19 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 13.01.11, 20:17
                > glownie wyskakiwac bedziemy do pracy - ble!
                > ale lepiej skoczyc Mazda niz Tico czy Renault.

Eee! Gdzie Tico a gdzie Renault Clio! W Clio nie będzie ble:)
                Clio to znakomite małe auto (kiedyś nawet wygrała COTY), lepsze od Mazdy, bo równie charakterne, ale dużo bardziej komfortowe (głównie zawieszenie i wyciszenie), trochę przestronniejsze i bezpieczniejsze oraz lepiej wykończone. Mazda 2 jest fajowska, ale głównie na tle aut typu Toyota Yaris, Nissan Micra, Hyundai Getz, Mitsubishi Colt, Seat Ibiza, Opel Corsa, Skoda Fabia (wszystkie są of koz niezłe, ale czegoś im brakuje) Na tle Renault Mazda dalej pozostaje wdzięcznym autem, no ale w wielu istotnych aspektach wygrywa Clio. W ostatnim czasie nawet statystyki awaryjności nie czarują i mówią o Clio, jako niezawodnym aucie. Przekichane mają przeciwnicy aut francuskich, czy samego Renault, bo niespecjalnie mają się do czego przyczepić, gdy mowa o Clio. Gdy statystyki mówiły, że Clio jest bee, to przynajmniej oni też mogli coś wymyślać.

ja najchetniej widzialabym sie w duuuzym aucie, naj
                > chetniej typu Nissan Patrol lub Toyota Land Cruiser... mniam A w weekend na off
                > road.
                Budzet oraz praktyczne wzgledy mnie ograniczaja.

Zawsze można się rozejrzeć za starszymi egzemplarzami. Poza tym praktyczne są oba, nie licząc tego, że nie zawsze wjadą tam, gdzie Tico;)
                Auto musi się podobać!

Pozdrawiam
            • josner Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 13.01.11, 08:07
              ulubiony19 napisał:

Ten model Mazdy ma wg. mnie takie radosne oblicze. Patrzysz na to auto i masz wrażenie, że mówi do Ciebie "Skoczymy gdzieś"?:) Widzisz, że mimo rozmiarów to dziarski sprzęt.

A jak będziesz miał doła będziesz mógł powiedzieć do mazdy: - Co się ku... tak cieszysz?
              • ulubiony19 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 13.01.11, 19:55
                josner napisał:

> ulubiony19 napisał:
                >
                > Ten model Mazdy ma wg. mnie takie radosne oblicze. Patrzysz na to auto i masz w
                > rażenie, że mówi do Ciebie "Skoczymy gdzieś"?:) Widzisz, że mimo rozmiarów to d
                > ziarski sprzęt.
                >
                > A jak będziesz miał doła będziesz mógł powiedzieć do mazdy: - Co się ku... tak
                > cieszysz?

Ale dobre to było:):):):):):)
                • taddik Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 13.01.11, 21:22
                  W tamtym roku kupilem nowiutka mazde 3.W salonie ogladalem mazde 2 rewelacja.Moja rada nieskap kasy kup sobie nowa nie pozalujesz.Polecam salon JKK Katowice ul Rzepakowa.Mila obsluga i napewno pomoga w zakupie.Nie kupuj vw polo,ja mialem i mialem z nim same klopoty.To byl vw z 2002 roku.Tak zwany okularnik.
    • mjf1 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 11.01.11, 14:41
      Prawdopodobieństwo znalezienia Mazdy 2 za 30k graniczy z cudem, a i o Swifta może być trudno. Zainteresuj się Yarisem lub Clio. Renault możesz znaleźć w komisie dilerskim z gwarancją i dobrym wyposażeniem.
    • olinka20 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 11.01.11, 20:00
      Jezdze Swiftem ponad 3 lata. Auto jest bezawaryjne, w trasie spala niecałe 6 litrow, w miescie około 7. Uzywane jest jako auto "po miescie".
      Nie narzekam.
      Polecam, fajne autko, aczkolwiek wg mnie- dosc kobiece.
    • big.helmut Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 12.01.11, 12:36
      kup va "lupo" albo "fux" - tanie czesci,tanie serwisy
      latwy dostep do zamiennikow,latwo sprzedac

albo vw "polo" zalety jak wyzej
    • lukaszl Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 13.01.11, 17:49
      Witam,

moze cie (albo kogos innego) zainteresuje moja oferta. Sprzedaje samochod absolutnie pewny, kupiony w Polsce i uzytkowany tylko przez jednego kierowcę. Zapraszam na jazde próbną. Podaje link otomoto.pl/suzuki-swift-C16596927.html
    • cbool91 Re: Suzuki Swift czy Mazda 2? 29.01.11, 14:10
      Suzuki :D
      superfuryy.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka