tanebo001 09.08.24, 21:05 FENOMEN TAYLOR SWIFT? ROGOWIECKI: JEST PRZECIĘTNA! | ŻYWA KONSERWA #33 w pełni się podpisuję. Muzycznie to miernota. Beatlesom Rollingstonsom nie mówiąc Milesowi Davisowi nie mogłaby nawet gitary nosić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:15 "...Milesowi Davisowi nie mogłaby nawet gitary nosić..." Widzę tutaj przepotężną wiedzę na temat muzyki u autora wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 14:06 Piszę do gitary bo do trąbki nie mogłaby nawet podejść. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia_julian Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:19 "Rogowiecki i Brzozowicz to się na muzyce znają" ps. ten pan z tvp żebra obecnie na patronite? znamienne... Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:58 wicehrabia_julian napisał: > "Rogowiecki i Brzozowicz to się na muzyce znają" 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 14:07 Na to Rogowiecki odpowiedział "a jak". Widać że ma poczucie humoru i dystans do siebie 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:21 Jeśli uważacie, że to wokalny fenomen, to wpiszcie na Instagramie 'Rynia Kando'. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:23 Jak to dobrze, ze nie bylo internetu i wszystkich speców, gdy moim wybrankiem był Joey z NKOTB. Tzn byli, bo przecież równie mocno jechali po Presleyu, Beatlesach, Niemenie, Papa Dance, ale to znam tylko z opowieści. W czasach NKOTB to czytałam tylko Bravo. A moje lata z krytykami to: Kurdupel nadęty Miernota przeklęty Z rybą w nazwisku Bliźniemu po pysku Z pretensjami do tronu Tronu po Napoleonu Ostatni z miotu Bez krzty polotu Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:37 Zgredki zawsze jadà, od tego sà żeby nie rozumieć nowych fenomenów. Ale trztnać fason bardzo chcà Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 07:25 Joey z NKOTB był też moim wybrankiem. Koleżanka wolała Jordana. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:24 Ależ się Taylor na pewno przejmie tym, że jakieś typy uważają ją za przeciętną. Ty tanebo wcale nie jesteś przeciętny, nie? Muzycznie TS to absolutnie nie moja bajka, ale najwyraźniej dziewczyna znalazła swój target, jest pracowita, uczciwie na tym zarabia i się tego nie wstydzi, a dziadocen tyle z tego ma, że się na youtubie pobrandzluje do swojej zajebistości i wyrafinowanego gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:36 tanebo001 napisał: > Miliony much nie mogą się mylić... > Kwaśne winogrona. Przyznaj się, tanebo, że ładna, bogata laska mogąca przebierać w facetach i mieć totalnie w doopie zakompleksionych dziadów niezdrowo cię kręci, a nie kryguj się, że chodzi o jakieś wartości artystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:48 Ona nawet nie stała obok tych które mnie kręcą. Nie tknąłbym jej dwumetrowym kijem przez szmatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:01 Płaczę ze śmiechu, ach te kwaśne winogrona 😂😂😂 tanebo001 napisał: > Ona nawet nie stała obok tych które mnie kręcą. Nie tknąłbym jej dwumetrowym ki > jem przez szmatkę. > Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:33 tanebo001 napisał: > Ona nawet nie stała obok tych które mnie kręcą. Nie tknąłbym jej dwumetrowym ki > jem przez szmatkę. > Błagam. Ciebie nie dpuściliby cię do lizania nog tym którzy jej się podobają. Nie mówiąc już o lataniu za nią z miotełką do scierania kurzu Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:47 A ematka jak zwykle kulą w płot. Jako bardzo młody tanebo pracowałem w firmie organizującej koncerty w UK. Krótko ale z Metalika znam się po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 10.08.24, 08:35 A oni o tym wiedzą? 😂 Mam wrażenie, że z Taylor Swift bardzo by chciała znać się po imieniu choćby Kamala Harris☺ Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:09 Nie tknąłbym jej dwumetrowym kijem przez szmatkę. Ahahahahaha jak się dziewczyna pozbiera..... Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:57 amarantha napisała: > ładna, bogata laska mogąca przebierać w facetach i mie > ć totalnie w doopie zakompleksionych dziadów Acha, chodzi o to, co zwykle - muzyka nie jest ważna, tylko to, że wokalista ma różowy czub na cukier na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:08 dracaria napisała: > Acha, chodzi o to, co zwykle - muzyka nie jest ważna, tylko to, że wokalista ma > różowy czub na cukier na głowie. Pierwszy raz widzisz popularną popową piosenkarkę (pod względem jakości muzyki taką samą jak inne przed nią w tym gatunku) targetującą się do młodszych nastolatków, którym jeszcze sto razy zmieni się gust, czy co konkretnie cię dziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:19 Ale przecież ona ma przyzwoita muzykę i dobre teksty, to nie jest girlsband z castingu, można jej nie lubić, jak każdego artysty, ale miernotą nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:51 grruu2.0 napisała: > Ale przecież ona ma przyzwoita muzykę i dobre teksty Mogłaby prezentować disco polo, to nieistotne. Niemniej ten "różowy czub" jest ciekawy - jej wyjątkowość i prowokacja polegają na tym, że właśnie nie ma różowych włosów, metalowego badziewia na twarzy, tatuaży oraz nie jest czarna. Jak dla mnie - budujące 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:47 Ja nie jestem starszym facetem, moi studenci tez a chyba do tej pory nie spotkałam ani jednej osoby w moim środowisku która by twierdziła ze swift to wybitny talent muzyczny. Pewnie żyje w „bance” ale myśle ze to uwielbienie dla Swift to tez problem pewnej „banki”. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:07 Między wybitnym talentem a miernotą jest jeszcze całkiem sporo przestrzeni Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:33 Muzyka rozrywkowa ma przede wszystkim dawać przyjemność odbiorcom i tu jak widać spełnia się z nawiązką. To w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:03 borsuczyca.klusek napisała: > Muzyka rozrywkowa ma przede wszystkim dawać przyjemność odbiorcom i tu jak wida > ć spełnia się z nawiązką. To w czym problem? > W tym co zawsze, jak coś się podoba dziewczynom i młodym kobietom to należy to wyśmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:11 Zwlaszcza, gdy jest to mloda kobieta, ktora zarabia krocie i moze zyc, jak chce. Stad tez zesransko prawakow, ze 35 lat a ani meza, ani dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:58 Jak zechce dzieci, na pewno zdąży. Ma wszystko i nic nie musi, może przebierać bez końca. Styl życia TS to piekło inceli i groomerskiej Koń - pedo- racji. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Fenomen Swift 10.08.24, 08:39 Przecież muchy się nie mylą z muszego punktu widzenia, więc nie osmieszaj się tym głupim powiedzonkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:31 To jest w ogóle jakieś takie zboczone, gdy ów dziadocen ocenia młodą dziewczynę, której słuchają jeszcze mlodsze. A masz, a masz biczykiem, a masz. Nie porucham, to chociaż zjebię krytyką. Sorry za wyrażenie, ale cóż, do tego się to sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:43 dreg13 napisała: > To jest w ogóle jakieś takie zboczone, gdy ów dziadocen ocenia młodą dziewczynę > , której słuchają jeszcze mlodsze. A masz, a masz biczykiem, a masz. Nie poruch > am, to chociaż zjebię krytyką. Sorry za wyrażenie, ale cóż, do tego się to spro > wadza. Co nie? Jakoś boysbandy czy piosenkarze płci męskiej nie bolą starych dziadów-mizoginów tak jak ładna młoda dziewczyna, która odniosła sukces w swojej branży. Kwaśne winogrona, oj kwaśne... Odpowiedz Link Zgłoś
dybusia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:07 przecież to nie jest młoda dziewczyna ,tylko dojrzała kobieta w średnim prawie wieku Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:20 Sukces odniosła jako młoda dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:37 dybusia napisała: > przecież to nie jest młoda dziewczyna ,tylko dojrzała kobieta w średnim prawie > wieku Ona ma 34 lata, w grudniu skonczy 35 - c'mon, to jest jeszcze bardzo mloda kobieta, definitely nie w srednim (nawet prawie!) wieku, let's hope pozyje dluzej niz 70, eh ... Muzyka jak muzyka, "kazda epoka ma swego idola" jak spiewal JF - phenomenon TS to zdecydowanie much more niz (tylko) muzyka. Good for her! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:50 Wreszcie jakieś rozsądne zdanie.. 35 lat czy 40 jak Avril Lavigne to sama młodość. Kobiety dłużej czują się świeże i pełne mocy. Te komentarze pochodzą bezsprzecznie od zawistnych albo tych, którym prędko wskazano 'ich szeregi'. Średni wiek zaczyna się o wiele później. Ja nie widzę jego objawów, obserwując normalne młode kobiety w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
dybusia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:10 Wydaje się być młoda ,bo kica po scenie jak małolata. I o to chodzi ,żeby słuchały ją kicające małolaty. Matrony w jej wieku nie zachwycałyby się nią tak jak młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:13 Chyba nie widziałaś jacy ludzie jeżdżą na jej koncerty Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 08:29 On duża przesada oceniają ją jako produkt marketingowy który zresztą jest bo wokalnie jest umówmy się - Średniakiem. Za Kelly Family też laski piszczały… Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:00 Kelly Family, nie umniejszając Taylor mieli ciekawe rejestry głosów, naturalnie wysokie skale. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:40 Bo Swift to nie jest zjawisko muzyczne tylko socjologiczne. To w jaki sposób ta kobieta kieruje swoją karierę, mając dość przeciętny talent muzyczny, jest godne podziwu. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:44 71tosia napisała: > Bo Swift to nie jest zjawisko muzyczne tylko socjologiczne. To w jaki sposób ta > kobieta kieruje swoją karierę, mając dość przeciętny talent muzyczny, jest god > ne podziwu. Przecież nie ona pierwsza, Madonna jechała dokładnie na tym samym + skandale. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:06 Madonnamiala dobre kawalki chociaz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:09 >Przecież nie ona pierwsza, Madonna jechała dokładnie na tym samym + skandale. Madonna podejmowala socjokulturowe tematy. A Swift to taka mlodsza Kyle Minogue. W ogole nie podobna do Madonny ktora przyciagala uwage obrazoburstwem Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Fenomen Swift 10.08.24, 08:43 Madonna miała charyzmę i właśnie - skandale. Była jakaś, a jej piosenki są znane do dziś, co tu w igile porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:56 Zgadzam się, napisałam to samo tylko inaczej w jeszcze innym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:33 71tosia napisała: > Bo Swift to nie jest zjawisko muzyczne tylko socjologiczne. To w jaki sposób ta > kobieta kieruje swoją karierę, mając dość przeciętny talent muzyczny, jest god > ne podziwu. Pisanie łatwych w odbiorze, wpadających w ucho kawałków i trafiających do odbiorcy tekstów wymaga nie lada talentu. Zaryzykuję twierdzenie że o wiele większego od tworzenia niszowych ambitnych smętów. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:18 Tylko ze ja teksty i muzykę która Swift pisze zapominam wraz z końcem utworu. Ambitne smęty jednak pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:46 No, i tak cały świat. Wszystkim te piosenki jednym uchem wlatują, innym wylatują i dlatego na jej koncertach tysiące ludzi śpiewają razem z nią cały repertuar. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:40 twierdzisz ze cały świat? To ja i sporo moich znajomych (także młodszych) jednak do tego swiata nie należymy. Dla mnie swift to ciekawe zjawisko socjologiczne bo muzycznie pani jest bardzo przeciętna. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:51 Taylor z pewnością jest załamana ☺ Na tej samej zasadzie Andrea Bocelli to także żaden wybitny śpiewak operowy, a przyciaga tłumy. I gwiazdy ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 16:31 Aż tak przezywasz ze Swift nie wie o twoim istnieniu? Ps to ze ktoś przyciąga tłumy to dla ciebie dowód talentu? Biznesowego owszem, z artystycznym z tym bywa roznie. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 10.08.24, 16:51 71tosia napisała: > Aż tak przezywasz ze Swift nie wie o twoim istnieniu? > Ps to ze ktoś przyciąga tłumy to dla ciebie dowód talentu? Biznesowego owszem, > z artystycznym z tym bywa roznie. Zdefiniuj talent artystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 10.08.24, 17:31 Dla artystów uwielbienie fanów to chyba jednak najwyzsza forma uznania i potwierdzenie ich talentów. Co z tego, że ktoś ma talent jeśli tylko jego mama o tym wie ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 18:32 No cóż ależ wielb, najwyrazniej masz mentalność nastolatki skoro masz potrzebę „wielbienia”. Ps nie wiem co jest „najwyższa forma uznania” dla artysty, podejrzewam ze dla różnych artystów sa to różne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 10.08.24, 21:02 A w którym miejscu ja napisałam, że wielbie TS czy kogokolwiek? Nawet nie słucham jej muzyki to raczej moja córka zaczyna ☺ Nie mam potrzeby wielbienia nikogo aczkolwiek TS czy inni artyści z pewnością nie mają nic przeciwko fanom i ich sympatii Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 12:03 Nie ty piszesz o wielbieniu artystów? Nie znam nikogo kto wielbiłby Swift ty najwyrazniej żyjesz w środowisku które ja wielbi skoro o tym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 11.08.24, 12:26 Nie muszę nikogo takiego znać, choć gdy dziecii będą starsze to pewnie poznam☺, by wiedzieć, że TS jest uwielbiana i ma fanów na całym świecie. O uwielbieniu dla artystów pisałam ogólnie podkreślając fakt, że chyba każdemu z nich sprawia to przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 15:22 znane mi dzieci i młodzi ludzie nie wielbią, najwyrazniej masz jakieś specyficzne srodowisko które ma potrzebę wielbienia a w twoim przypadku tez nienawidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Fenomen Swift 11.08.24, 16:21 Zważywszy na to co pisałaś o 8 latkach to jestem pewna, że ty żadnych dzieci nie znasz. Podobnie jak młodzieży ☺ Faktem natomiast jest, że TS ma fanów na całym świecie, którzy latają na jej koncerty po całym świecie. Wystarczy net by to wiedzieć ☺ Opisywalam to jako zjawisko, a nie moje uwielbienie czy mojego środowiska, widzę że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:44 Kazde pokolenie musi mieć swojego idola. Daj się dzieciakom nacieszyć. Za moich czasów byla Madonna miernotą. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:53 A najlepsze to słyszałam w tv pianie z zachwytu jakiejś dziennikarki od muzycznego szołbiznesu, że Swift, to nie Adel (w sensie, że ta druga gorsza), bo ona wychodzi do fanów, robi spektakularne koncerty a Adel woli domowe zacisze - szok, nie wiem czy jasnie pani zauważyla rózne style muzyki, różne przekazy i też inną grupę wiekową odbiorcy. Ani jednej ani drugiej fanką nie jestem ale emocje przy porównaniu tych dwóch wokalistek u tej dziennikarki spowodowaly u mnie opad szczęki. Mogę jedynie zrozumieć ze to byla chwilowa pokoncertowa ekstaza. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:00 Ale Madonna śpiewała technicznie gorzej niż TS. A TS śpiewa tylko poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:10 Madonna podejmowala powazne tematy a Swift to landrynki Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:19 princesswhitewolf napisała: > Madonna podejmowala powazne tematy a Swift to landrynki > No i co z tego? Najwyraźniej do kogoś to przemawia i chce tego słuchać i za to płacić, będzie rynek i popyt na nową Madonnę, to takowa się pojawi albo zostanie stworzona. Ale mam wrażenie, że dla młodej widowni obrazoburstwo w stylu Madonny czy Sinead O'Connor to spróchniałe dziaderstwo, żółty kremówkowy papaj jest co najwyżej memem, więc i bunt pokolenia matek i ciotek stracił na aktualności. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:25 >popyt na nową Madonnę, to takowa się pojawi albo zostanie stworzona No pelno bylo od jej czasow np Lady Gaga wystrojona w mięso itd >papaj jest co najwyżej memem, więc i bunt pokolenia matek i ciotek stracił na aktualności. Zawsze tak jest. Ale chodzi o to ze Swift to inny nurt. Landrykowy. Ona przyciaga pieknem. Swifterki chca byc jak ona. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:29 princesswhitewolf napisała: > > Zawsze tak jest. Ale chodzi o to ze Swift to inny nurt. Landrykowy. Ona przycia > ga pieknem. Swifterki chca byc jak ona. > No i okej, w porównaniu Swift i Madonny nie chodziło mi o podobieństwo stylu, tylko o to, że obu zarzuca się muzyczną przeciętność, a mimo to obie z tymi nie urywającymi doopy głosami i aranżacjami na trzech chwytach na gitarze robią karierę, i to jakoś boli różnych jakże nieprzeciętnych, zachwyconych sobą krytyków. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:23 No utalentowane wielce obie nie byly. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:24 To chyba nie zagłębiałas się w mniej spopularyzowane albo ostatnio wydane utwory. Landrynkowe nie były, choć zawsze fantazyjnie podane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:26 Landrykowe dylematy dotyczace facetow i psychologii wewnetrznej, a nie jak u madonny zwiazkow wielorasowych, chrzescijanstwa, homoseksualizmu, materializmu, obsesji i niewolnictwa mody Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:56 Z tym można się zgodzić. Ale czy kogoś uwiera gumka od znoszonych majtek? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:27 >Ale czy kogoś uwiera gumka od znoszonych majtek? Przytylo Ci sie? Wiecej sie ruszaj i pamietam VPL panties only Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:03 princesswhitewolf napisała: > Landrykowe dylematy dotyczace facetow i psychologii wewnetrznej, a nie jak u ma > donny zwiazkow wielorasowych, chrzescijanstwa, homoseksualizmu, materializmu, o > bsesji i niewolnictwa mody > W pokoleniu odbiorców TS te tematy (związki międzyrasowe, LGBT, krytyczny stosunek do religii) są już tak znormalizowane, że poruszanie ich w piosenkach byłoby bardzo retro. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:28 >W pokoleniu odbiorców TS te tematy (związki międzyrasowe, Taa... I stad BLM i te wystapienia w UK.. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:37 princesswhitewolf napisała: > Madonna podejmowala powazne tematy a Swift to landrynki > Dla nastoletnich dziewczyn te tematy to nie landrynki. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:09 Dodam, ze takie 'need to calm down' czy 'a man' to jednak nie sa o zlamanym serduszku. A dla nastolatki, jak piszesz, zlamane serduszko (a w zasadzie dla kazdego) to 'koniec swiata '. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Fenomen Swift 11.08.24, 13:59 princesswhitewolf napisała: > Madonna podejmowala powazne tematy a Swift to landrynki > Kiedyś. Obecnie odcina kupony od dawnej sławy, usiłując być sexy za wszelką cenę i bez żadnych przekazów. Madonna w tym momencie mogłaby całować pięty starszej od niej Cher. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 14:26 'B*tch, I'm Madonna' - Madonna pozuje od dawna w naciągniętej masce wokół czaszki, jako coraz wcześniejsza nastolatka, a wkrótce dziecko z niewinnością do przełamania Przekaz jest jasny, Madonna wciąż samoobiektuje się i delektuje się fizycznym ja. Innych treści brak. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 21:54 'Miernota' to wyjątkowo podłe określenie - nie jest miernotą, tylko wyszkoloną głosowo przeciętną wokalistką. Fenomen opiera się na tworzeniu fantastycznej opowieści wprost z własnego wnętrza, w którym obserwują się, przeglądają przeżyciami też inni. I sama konwencja zabawy i nawiązań wciąga we wspólnotę fanów, która działa w oparciu o przyjaźń i jedność. Sama Taylor nie zadziera nosa pośród słuchaczy/ fanów i prezentuje się jako ktoś 'swój'. Popularności pomaga także niewątpliwie duchowa i fizyczna młodzieńczość TS. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:00 miaumia napisała: > 'Miernota' to wyjątkowo podłe określenie - nie jest miernotą, tylko wyszkoloną > głosowo przeciętną wokalistką. > Fenomen opiera się na tworzeniu fantastycznej opowieści wprost z własnego wnętr > za, w którym obserwują się, przeglądają przeżyciami też inni. > I sama konwencja zabawy i nawiązań wciąga we wspólnotę fanów, która działa w op > arciu o przyjaźń i jedność. > Sama Taylor nie zadziera nosa pośród słuchaczy/ fanów i prezentuje się jako kto > ś 'swój'. > Popularności pomaga także niewątpliwie duchowa i fizyczna młodzieńczość TS. Jest bardzo sprawnym i sprytnym marketingowcem trafiającym do swojej grupy docelowej i robiącym na tym uczciwy biznes, panowie dziadowie obie ręce by oddali za taki "brak talentu". Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:28 Z tym także się zgodzę. Jest nieprzeciętnie inteligentna, ma szeroko pojęty zmysł artystyczny. I wie, jak trafiać do ludzi, czy reperować reputację po porażkach. Nie jest to moja ulubienica, wszędzie Jej pełno ale czuję ulgę, że nie jest irytująca jak Beyonce. Przynajmniej na tym etapie kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:33 Nie rozumiem dlaczego Swift jest bardziej poppularna niz kiedykolwiek byly Beyonce, Sia albo Rihanna, ktore sa znacznie bardziej utalentowana i maja lepszy warsztat youtu.be/bnVUHWCynig?siM-wlz50h44JcFKg youtu.be/ycwtqqhV6UE?si=QSJ3cq9PoTbGaLi1 youtu.be/lWA2pjMjpBs?si=GsAZofiHs-50wJgj Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:44 princesswhitewolf napisała: > Nie rozumiem dlaczego Swift jest bardziej poppularna niz kiedykolwiek byly Bey > once, Sia albo Rihanna, ktore sa znacznie bardziej utalentowana i maja lepszy > warsztat > Ech, żeby to było takie proste, że w szołbiznesie wygrywa lepszy talent i warsztat... TS ma doskonały, w punkt trafiony (w kontekście grupy docelowej) image i marketing, bardzo dobrze ogarnięte, do kogo mówi i co przekazuje, oraz trafiła na swój czas i swoją publiczność, z którą umie utrzymać jakiś rodzaj parasocjalnej relacji i podtrzymywać zainteresowanie swoją osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:52 glos to tylko instrument. Dlatego po wszystkich "talent show" odpadaja ci pieknie spiewajacy ale bez repertuaru ani osobowosci Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:27 Z tych trzech niezależna artystycznie i prawdziwie jest tylko Sia. Nie da się w ogóle porównać głębi Jej ekspresji oraz wyobraźni scenicznej z tymi dwiema mainstreamowymi producentkami. O ile Rihanne można jeszcze cenić za barwę głosu i jego skalę, tak napompowana zbytnią pewnością siebie, a tylko sprytnie i długo ćwiczona Beyonce drażni mnie jak wytresowany manekin.. Było wiele bardziej utalentowanych od niej dziewczyn( np, Aaliyah Haughton, Ming Xia, Mya, Lauren Hill, dziewczyny z MaryMary( Shackles), Sophie Ellis- Bextor, Vanessa Carlton, ówczesna Jojo i Nelly Furtado ) ale rodzice Bey swoją obsesją wtłoczyli córkę w szczękę szolbizu, która niedługo ją wypluje. Tanecznie od Beyonce wolę zbliżone wiekowo Ciarę i Tenashe. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:29 Sia jest kompozytorla tez po prostu .Beyonce jest niebywale utalentowana jesli chodzi o spiew. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:40 To Twoja opinia. Słyszałam o niebo zdolniejsze. To, co prezentuje, to nie ogromny talent, to efekt codziennej, ciężkiej pracy nad średnią ilością talentu. A nawet, gdyby była kiedykolwiek rzeczywiście, to nie porusza w środku, nie jest po prostu charyzmatyczna. Coś w niej mocno odpycha. Nie tylko mnie. I nie że względu na jej wiek, a vibe. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:44 Słyszałaś o niebo lepsze piosenkarki czy piosenki? Bo Taylor to jest combo, ona pisze teksty, muzykę i wykonuje i trzyma całkowitą kontrolę nad swoją twórczością. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:59 O niebo lepsze od Beyonce. Jest okropnie zarozumiała, pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:45 No w przeciwieństwie do Ciebie nie mam takich znajomosci by ocenic jaka ona jest. A na gazetowyxh pierdach w zyciu nie polegam Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:09 Czy barwowo intrygujące Blue Cantrell albo Nicole Wray- mistrzynie soulowych klimatów. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:41 Sia pisze też piosenki dla innych wykonawców (np shine like a diamond Rihanny), więc ludzie nie zawsze kojarzą ze ona stoi za jakimś hitem. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:32 To prawda.Przegladam setki wykonawców codziennie na Discogs , wyszukuję i mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:46 Boze ale o popie mowa w tym watku. Jak mozna Swift porownywac z czymkolwiek z poza jej gatunku Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:11 Nie porównywałam TS, tylko Beyonce. To tej piosenkarki fenomenu nie rozumiem aktualnie. Lubię czarne głosy, a akurat Beyonce mnie męczy osobowością i związkami z illuminati i kultem Saturna, podobnie jak również nieprzeciętnie utalentowana Adele. Dobrze oceniam za to działalność tej wokalistki na rzecz wsparcia praw kobiet, przebudzania społecznego. Taylor może sobie śpiewać w tle. Najlepiej 'shake IT off' wszystkim (ob)leśnym faunom i zazdroszczącym osiągnięć typowym Poliniakom. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:09 miaumia napisała: > Lubię czarne głosy, a akurat Beyonce mnie męczy osobowością i związkami z illum > inati i kultem Saturna, podobnie jak również nieprzeciętnie utalentowana Adele. > O shit 🤣 to sobie dodałaś wiarygodności Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:39 To nowy troll od 'wyczytalam na darknecie'. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 09.08.24, 22:50 Przecież to można wpisać dowolnego artyste "nie rozumiem fenomenu (wstawić dowolne)" Trzeba jednak brać pod uwagę ewolucję światopoglądową i pamiętać, że identycznie ubrani, uśmiechnięci dwudziestolatkowie z teledysku do utworu "She Loves You" zaledwie cztery lata później (czyli w 1967 roku) szokowali kolorowymi strojami, oryginalnymi jak na tamte czasy fryzurami i zarostem. Kontrowersyjne również były teksty Lennona i McCartneya, w których do dziś (nierzadko słusznie) dopatruje się afirmacji narkotyków. Mitem obrosła również (wyjęta z kontekstu) wypowiedź Johna Lennona, który stwierdził kiedyś, że "The Beatles są popularniejsi od Jezusa" Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:22 Dwóch starych pryków jojczy nad gustami młodzieży 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Fenomen Swift 09.08.24, 23:27 Dwa dziadki bajdurzą o muzyce dla nastolatków, no rzeczywiście super kontent 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:32 Chyba nikt tego nie słuchał ci zalinkowałem. Tak naprawdę Swift jest tylko produktem. Rozrywka to wielki biznes a próg wejścia jest ogromny. Nie wystarczy ładny głos. Trzeba jeszcze znać ludzi i mieć szczęście. Gdyby poczytać biografie takich artystów to pierwsze ich lata to lista wytwórni które ich odrzuciły. A to podstawa bo nie wystarczy wrzucić coś na youtuba. Muszą promować takiego artystę stacje radiowe a to nie jest tak że puszczają co bądź. Potem trzeba jeździć z koncertami. W Swift ktoś wpompował dużą kasę. Tylko że jest ona odpowiednikiem brukowca czytanego do śniadania a potem wkładanego do klatki z papużkami. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:08 Naprawdę? Może jeszcze nas oswiecisz, że do polityki nie idzie się dla ideałów tylko dla władzy i pieniędzy?😂 Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:21 runny.babbit napisał(a): > Naprawdę? Może jeszcze nas oswiecisz, że do polityki nie idzie się dla ideałów > tylko dla władzy i pieniędzy?😂 Twój cynizm jest porażający. Tak, mamy prawo oczekiwać, że sława artystów ma wynikać z ich talentu, a nie władowania w nich kasy na marketing. Mamy też prawo oczekiwać od polityków, że będą się kierowali właśnie ideami, a nie kasą i chęcią władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:18 dracaria napisała: > > > Twój cynizm jest porażający. Realizm. Tak po prostu jest. Sama jakość nie wystarczy by dotrzeć do mas. Tak, mamy prawo oczekiwać, że sława artystów ma wy > nikać z ich talentu, a nie władowania w nich kasy na marketing. Ale Taylor ma talent. Jest dobrą piosenkarką i kompozytorką, a oprócz tego jest świetna w marketingu. Mamy też prawo > oczekiwać od polityków, że będą się kierowali właśnie ideami, a nie kasą i chęc > ią władzy. Takie słowa ze strony konfiary to dopiero dobry żart! Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:12 runny.babbit napisał(a): > jest świetna w marketingu. Niby cyniczna cwaniara, a naiwna jak dziecko. To jest tylko pacynka, ma całą armię od brudnej roboty. I to jest straszne. Niby to tylko przemysł rozrywkowy, ale jak w soczewce pokazuje cały nasz wspaniały system oparty na oszustwie i braku autentyczności. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:57 dracaria napisała: > runny.babbit napisał(a): > > > jest świetna w marketingu. > > Niby cyniczna cwaniara, a naiwna jak dziecko. Ty tak zawsze sobie samej przeczysz w jednym wątku? 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:18 Obraź się na świat i bardziej potup nóżkami. A jeszcze przed chwilą chciałaś marketingiem składnic ludzi do posiadania dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:11 grruu2.0 napisała: > jeszcze przed chwilą chciałaś ma > rketingiem składnic ludzi do posiadania dzieci Propaganda propagująca prawdę, dobro i piękno jest dobrą propagandą. A ci tutaj wciskają nam kit, że laska tymi ręcami i talentem odniosła sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:11 A to nowe że talent nie wystarcza i trzeba mieć szczęście. Autor tej odkrywczej analizy to intelektualną miernota Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:14 grruu2.0 napisała: > A to nowe że talent nie wystarcza i trzeba mieć szczęście. Ta, miała szczęście, że ją jacyś bonzowie przemysłu rozrywkowego wytypowali grubymi paluchami i mianowali na gwiazdę. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:19 Ojej to już prawackie "każdy kowalem swojego losu" nie działa? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:59 grruu2.0 napisała: > Ojej to już prawackie "każdy kowalem swojego losu" nie działa? Haha, dobre! Najwyraźniej nie u kobiet. Po prostu niemożliwe żeby kobieta sukces osiągnęła własnym wysiłkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 17:02 runny.babbit napisał(a): > Po prostu niemożliwe żeby kobieta sukce > s osiągnęła własnym wysiłkiem... Mozliwe, ale to ewidentnie nie ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 00:52 Nie słucham TS, ale o ile mi wiadomo jak Betlesi, Hendrix, Elvis czy Michael Jackson byli u szczytu to współcześni im krytycy muzyczni nie byli pod wrażeniem. Uważali wręcz tych artystów za przykład zdziczenia obyczajów, dowodu na upadek muzyki. A rozpiszczane nastolatki miały być dowodem na beznadziejność tej muzyki. Nie mam ambicji znania sie na muzyce, ale widzę nieco podobienstw. Poczekamy, zobaczymy czy ten fenomen wygra z czasem. Za nawet jak nie: lepiej by nastolatki piszczały do TS niż do jakiegoś K Westa czy innej CardiB Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 01:09 Ale nie obierano im atrybutów artystycznych. Nie muzyka była powodem zdziczenia. A Swift to Mandaryna. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 01:20 Proszę cię, oczywiście że twierdzono że to nie muzyka a wygłupy jak u małp. Mieli nie umieć śpiewać, mieć głupie teksty i prostacką muzykę, która nigdy się nie utrzyma w pamięci. Poczekamy zobaczymy czy za 10 lat ktoś jeszcze będzie pamiętał o TS. Bo może się okazać że będzie drugą Madonną. Albo będzie tylko wstydliwym i uroczym wspomnieniem z lat młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:27 Kiedy miałam 12 lat słuchałam backstreet boys. I oni wtedy byli fenomenem. Moi rodzice prawdopodobnie nawet nie zarejestrowali ich istnienia bądź zarejestrowali mgliście. Za to moi rodzice kochali Abbe, a ja zupełnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. I co? I pstro. Świat nie umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:10 tanebo001 napisał: > Ale nie obierano im atrybutów artystycznych. Nie muzyka była powodem zdziczenia Akurat. Też pisali że miernoty, że przeciętność, bez głosu etc. > . A Swift to Mandaryna. Co dowodzi, że ani jednej ani drugiej w życiu nie słyszałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 05:19 Chyba coś ci się pomyliło Taylor Swift to nikt nawet nie wspomni za parę lat nie porównuj tego badziewia do Beatlesów. Taylor Swift to taki Zenek Martyniuk Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:02 Jesteś pewna? Bo ja nie. Elvis też miał być jednosezonowym dziwadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:13 Ja nadal slucham 'Folklore' i 'Evermore' mimo,ze nawet nie jestem targatem Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Fenomen Swift 10.08.24, 05:35 beataj1 napisała: > Nie słucham TS, ale o ile mi wiadomo jak Betlesi, Hendrix, Elvis czy Michael Ja > ckson byli u szczytu to współcześni im krytycy muzyczni nie byli pod wrażeniem. > Uważali wręcz tych artystów za przykład zdziczenia obyczajów, dowodu na upadek > muzyki. A rozpiszczane nastolatki miały być dowodem na beznadziejność tej muzy > ki. > Nie mam ambicji znania sie na muzyce, ale widzę nieco podobienstw. Poczekamy, z > obaczymy czy ten fenomen wygra z czasem. Za nawet jak nie: lepiej by nastolatki > piszczały do TS niż do jakiegoś K Westa czy innej CardiB > No otóż Mnie to cieszy w sumie. Ludzie chcą normalności, dzieciaki chcą normalności w porąbanym świecie Chcą dobra i przyjaźni, kolorowych bransoletek Miła zwyczajna słodka dziewczyna, ładna, choć zwyczajnie i zadbana, która miłym zwyczajnym głosem śpiewa o normalnych rzeczach W tym jest jej super moc uważam Choć.dopiero niedawno w ogóle dowiedziałam się o jej istnieniu i fenomenie. Jeśli tacy są idole młodego pokolenia, a nie jakieś poyeby, to tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:31 Też tak uważam. Poza tym multum ludzi uważa np Abbe za dno. A jednak nikt nie zapomnial. . A może czasem warto pośpiewać na całe gardło pod prysznicem słodkie przyśpiewki o niczym. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 05:15 Próbowałam przesłucha" parę jej piosenek, tego się nie da słuchać, parę klas niżej od Madonny, Lady Gaga, Przypuszczam że dobry marketing i zbiorowa głuchota jej wyznawców Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 08:36 Nie znam, nie wiem kto to jest, wiem tylko o pisanie nie w prasie. Ten ktoś wydaje kupę kasy aby o nim pisać i mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:01 kultura.onet.pl/muzyka/wiadomosci/smutne-slowa-legendy-przed-koncertem-w-polsce-lada-dzien-moge-stracic-prace/h6n2t99 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:35 Czasy się zmieniają, co za zaskoczenie! .. No cóż. Niech się 50latek nauczy jak stać się viralem. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:35 Nie tak dawno czytalam czy sluchalam wywiad z Hołdysem, no myslalam, ze padne ze smiechu, ten czlowiek niestety utknął w powiedzmy latach 80, 90 -tych i nie kryl oburzenia ze juz nie wpada tyle kasy co kiedys, tylko ze na powiedzmy spotify omawiana tu szeroko Taylor Swift ma miliardy wyswietlen natomiast ten pan 6 z czego 5 to znajomi. to tak jakby zwiazek repasacji ponczoch blokowal fabryki rajstop, czasy sie zmieniaja. dziadersi niestety ida do lamusa, taka kolej rzeczy. ja mialam Madonne, moja mlodsza siostra Britney Spears a obecnie jest Taylor. oczywiscie poza dziecmi ematek ktore sluchaja Rammstaina (nie mam pojecia dlaczego akurat ten zespol to taki fetysz, chociaz po 3 kawalkach jest po prostu nudny jak flaki z olejem) albo odpalaja na zakurzonych winylach nowoczesny jazz i opere. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:03 Mloda, zdolna dziewczyna ma slawe, kase i wplywy. Oczywiscie, ze dziadom gul skacze. Emamom polecam posluchanie plyt 'Folklore' i 'Evermore' oraz obejrzenie 'miss Americana'. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 10.08.24, 11:28 Zgadzam się, o tym samym pisałam wyżej. Pozwólcie każdemu być sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
nubes Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:32 W fenomenie TS nie uczestniczę, ale podziwiam, jak bardzo opanowała masowa wyobraźnię. Zarabia na tym, nie kradnie, nie oszukuje - należy jej się i to właśnie jest jej talent. I dlatego inni zazdroszczą, a zwłaszcza leśne dziadki. Madonna była bardziej charakterna, zadziorna I kontrowersyjna. I to też jest talent. I też jej tego zazdrościli. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 09:45 nubes napisał(a): > nie oszukuje Można by się kłócić. To jest produkt marketingowy, a nie laska, którą wypromował tylko talent. Takich jak ona jest na pęczki, po prostu ktoś zrobił wyliczankę i trafiło na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
nubes Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:14 Może to,może nie. Zalezy od definicji tego, czym jest marketing. Co do TS, jest w niej dużo autentyczności, ale trudno spodziewać się, żeby nie dbała o własne interesy i nie kalibrowala własnej twórczości w określony sposób, który ma być atrakcyjny dla jej targetu. Nie znam żadnej jej piosenki, ale szanuję za determinację, podobnie jak Madonnę. Dla niektórych to naprawdę straszne, gdy kobieta odniesie tak spektakularny sukces, zwłaszcza wyrażony w dolarach. A tu jeszcze mamy aspekt kulturowy i naukowy - na uniwersytetach analizuje się jej teksty. O, to już jest grubo. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:26 nubes napisał(a): > Dla niektórych to naprawdę straszne, gdy kobieta > odniesie tak spektakularny sukces Dla mnie straszne jest to, że w zwykłą kobietę trzeba władować niemożebne ilości kasy przez ludzi z władzą, aby odniosła sukces. Bez protekcji nie miałaby szans. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:26 nubes napisał(a): > Może to,może nie. Zalezy od definicji tego, czym jest marketing. Na przykład to że stacje radiowe grają tylko ją bo mają umowę z wytwórnią. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Fenomen Swift 10.08.24, 10:30 Jednym z objawów jej fenomenu jest chociażby to, ze każdy ale to każdy uznał ze musi sie na jej temat wypowiedziec, oczywiscie zaczynajac swoja wypowiedz od: nie znam zadnego jej hitu i nie rozumiem fenomenu ale.... dajmy tym ludziom poczuc sie przez chwile lepszymi, widocznie niewiele maja w zyciu podobnych okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 00:45 "Jednym z objawów jej fenomenu jest chociażby to, ze każdy ale to każdy uznał ze musi sie na jej temat wypowiedziec, oczywiscie zaczynajac swoja wypowiedz od: nie znam zadnego jej hitu i nie rozumiem fenomenu ale.." Otóż to. A ileż mądrości jest choćby w takim "and the haters gonna hate hate hate hate..." Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 01:09 Też o tym pisałam w innym komentarzu Niech tworzy, co tylko chce. Nienawiść bierze się tu z innych przyczyn - krytykujący zazdroszczą, bo nie potrafili wykorzystać przeciętnych warunków fizycznych ( np głosowych), by stać się megagwiazdą. A czasem nawet ponadprzeciętnych - nie starali się do skutku albo był zbyt głupi przy przedsiębiorczej Taylor Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 12:26 Bardzo dobrze Rogowiecki podsumował jej fenomen. Aczkolwiek nie zgodziłabym się z nim, że najmocniejsza strona TS jest umiejętność pisania tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:06 I w czym to jest gorsze od „ona cię kocha, ye, ye, ye”? Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:23 Dokladnie! Lub 'your love is strong and you're so sweet' ? Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:28 youtu.be/RsEZmictANA?si=ymXGEJZmqv8SVy1b Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:33 Dobra, to krótko podsumuje. Dziadersi kkrutykuja mlode piosenkarki, które nie swieca dupa, nie maja teledyskow typu "fuck me yeah". Za to piszą same teksty, buduja spolecznosc, rosna razem ze swoimi fanami. Powiedzcie mi prosze cos nowego. One nigdy nie mowia, ze spiewaja najpiekniej, ze teksty to poezja. Po prostu sie dziela swoja tworczoscia. I zawsze ale to zawsze sa dziadersi, ktorym to przeszkadza. I potem padaja wyswiechtane, bo elvis, stonesi, queen, abba - jakis taki staly repertuar 10 najwiekszych gwiazd z przed 30-50 lat. Dokladnie te same teksty sa przy Sanah co przy Taylor. Po prostu staarym kasztanom przeszkadza, ze mlode dziewczyny maja swoj maly, prosty, romantyczny swiat a oni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 13:38 Zeby nie bylo, ze zmyslam kultura.gazeta.pl/kultura/7,114526,30209079,piosenki-sanah-nazywa-profanacja-byly-gwiazdor-tvp-oberwal.html ""Piosenkarka Sanah sprofanowała utwór "Nic dwa razy" (wiersz W. Szymborskiej śpiewany przez Ł. Prus), a także "Pocałunki" (wiersz M. Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej śpiewny przez E. Demarczyk). Artystka nie rozumie, o czym śpiewa. Co jest echem głębszego problemu naszych czasów" - podsumowuje twórczość wokalistki dziennikarz. Ostra krytyka Sanah nie spodobała się nie tylko jej fanom, ale również innym osobom z branży muzycznej." www.plotek.pl/plotek/7,154063,30222273,andrzej-saramonowicz-uderza-w-sanah-nie-spodobalo-mu-sie-jej.html "Andrzej Saramonowicz to polski scenarzysta i reżyser. Twórca popularnych komedii jak "Testosteron", "Lejdis", "Ciało", "Jak się pozbyć cellulitu" czy "Idealny facet dla mojej dziewczyny". Chętnie publicznie zabiera głos w sprawach związanych z polityką czy społeczeństwem. Ostatnio ostro wypowiedział się na temat Andrzeja Dudy, który uderzył w Agnieszkę Holland i jej film "Zielona granica". Tym razem od scenarzysty oberwało się Sanah. Jaki zarzut wobec młodej gwiazdy ma Saramonowicz? Jestem rozczarowany postawą Sanah. W Polsce dokonuje się gwałt na demokracji, a ta ma Stadion Narodowy i śpiewa oraz mówi o pierdołach. W linku macie prawdziwy kobiecy głos z 2023 roku. R.E.V - całkiem nowa grupa z Łodzi. Jest moc! Szerujmy ten kawałek, bo warto. Niech coraz więcej ludzi to pozna - czytamy na jego Facebooku. " Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Fenomen Swift 10.08.24, 14:10 A Dudę też krytykuje za to, że nienawidzi młodych, silnych i niezależnych kobiet? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 14:06 Prosty głupiutki romantyczny podszyty duża kasą Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 14:38 O boże szumiący, straszne - ludzie chcą słuchać prostych piosenek o miłości. Jak świat światem Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 17:27 No tak, ale piosenki z lat 80-tych były dużo lepsze. Weźmy taka Tinę Turner, Madonnę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 18:48 lata 80 to 10 lat. Wymienials 2 gwiazdy. Swoja droga kto napisal taaki tekst M czy TS Jak dziewica Kiedy robi to pierwszy raz Jak dziewica Kiedy twoje serce bije Tuż przy moim Ofiaruję ci całą moją miłość, Moje lęki zginą w mig, Zachowałam to wszystko dla ciebie, Bo tylko miłość jest wieczna. Like a virgin, hey Touched for the very first time Like a virgin With your heartbeat Next to mine Woah, woah, oh, woah You're so fine And you're mine I'll be yours Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 22:01 W zasadzie te zagraniczne teksty dobrze brzmią dla ucha, a po przetłumaczeniu to większość jest pewnie śmieszna. Można by tak dalej jechać choćby z get into the groove, true blue czy takie a bow. Tłumacząc teksty Beyonce czy Gagi też analogiczna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 00:07 Nie są lepsze na zasadzie samego sentymentu. Wtedy bardzo wysokie wymagania stawiano wykonawcom i oni sami sobie. Nawet podrzędnej piosenkarce/ piosenkarzowi. A w muzyce czuć było niesamowite i wielosekcyjne ściany dźwięku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 14:21 Choćby wszyscy dziadersi świata pękli z zazdrości, to osoba odnosząca taki sukces nie jest miernotą, cokolwiek by nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:22 Jakos nie widzialam zeby bylo takie wzmozenie gdy sukcesy swiecil Bieber 'ooo, baby, baby, baby'. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 00:08 Miernotą jest ten, kto krytykuje, wmawia nieistniejący stan i kipi z zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 01:20 Dosłownie. Nie zachwyca mnie Sanah (maniera wokalna - meee) ani trochę płaska wokalnie Taylor ale nigdy nie zrozumiem tego ajajaaaj, nie mam jaj inceli czy dziadersów. Oni by chcieli, żeby dziewczyny rodziły się bez pasji, uwiązane obowiązkami, bez swojego twórczego etapu. Oburza ich wszystko, a najbardziej, że poświęca czas nie na same obowiązki, a na pewno nie domowe. I na hobby zarabia, jest mega popularna. I nikogo nie potrzebuje szukać ani spośród nich znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 15:29 Chyba daleko posunięte wnioski- wielu ludzi taylor nie zachwyca i jej sława raczej dziwi i naprawdę nie sa to wylacznie dziadersi i incele. Może skoro dajesz jednym prawo do podziwianiu kariery tej pani to innym daj prawo do tego by tego nie robili. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 15:33 "Może skoro dajesz jednym prawo do podziwianiu kariery tej pani to innym daj prawo do tego by tego nie robili." Nie chodzi o zachwyt, ale o to że nie sposób w jakiś sposób nie podziwiac kogoś kto własną praca doszedł do majątku milard dolarów takiego dorobku muzycznegoni takiej rzeszy fanow. Wg mnie zasługuje na szacunek, bez względu na to czy to moja bajka czy nie. A osoba która się zarzeka że ona nie, TS to ona nawet nie zna, jest wg mnie raczej prymitywna. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 16:03 Nie do końca. Ktoś najpierw wyłożył na nią kasę. I to sporą. ktoś płacił żeby stacje grały jej muzykę. Taki jest system, stacje chcą za to kasę od wytwórni. To produkt marketingowy. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 16:38 "Nie do końca. Ktoś najpierw wyłożył na nią kasę. I to sporą. " Ależ nie masz racji. Wręcz przeciwnie. TS była na początku wysmiewana za granie muzyki country, mierzyła siw z ogromnym hejtem i była skreślana przez wielu w branży jako właśnie ta która nie dość wchodzi w gusty, nie jest wystarczająco ładna, nie kręci gołym dupskiem i cycem. Potem była historia z jej była wytwórnia itp. Dziewczyna sama zbudowała swoją karierę, krok po kroku. Sama pisze teksty, piosenki, sama je gra na koncertach, sama kieruje swoim wizerunkiem, sama dzieli się życiem itp. Właśnie na tym polega jej fenomen, że to NIE był produkt marketingowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Fenomen Swift 11.08.24, 17:34 Sama to robi ale kiepsko jej wychodzi, talentu za grosz, gdyby nie masowe uwielbienie głuchych nastolatek i TikTok nikt by o niej nie słyszał, parę klas niżej niż Madonna, Lady Gaga poziom Zenka i Mandaryny Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Fenomen Swift 11.08.24, 19:17 Jej Tata wyłożył podobno na start wokalny i nie tylko. Na resztę sama zapracowała. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 14:18 Tiaaa, nie ma to jak dwóch dziadków borowych, którym w życiu najlepiej wyszły włosy, nazywających miernotą dziewczynę odnoszącą światowy sukces 🤣🤣🤣🤣 Muzyka Taylor Swift, to nie jest sztuka najwyższych lotów, tylko rozrywka dla mas. Jednak cokolwiek by o niej nie powiedzieć, to osoba odnosząca światowy sukces, w jakiejkolwiek dziedzinie i to w takiej skali, że kasę kosi praktycznie kosą, miernotą zdecydowanie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:31 To że ona odnosi światowy sukces nie świadczy najlepiej o guście/ inteligencji masy ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:37 Bez względu na to, o czym to świadczy, osoba odnosząca taki sukces nie jest miernotą. Jest zwyczajnie bardzo dobra w tym, co robi, cokolwiek by to nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 15:43 Dokladnie. Do twgo nie ma musu jej sluchac, ogladac, isc na koncert. Mozna sie delektowac Koncertami Branderburskimi czy jazzem elsperymentalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Fenomen Swift 10.08.24, 16:06 I would be complex I would be cool They'd say I played the field before I found someone to commit to And that would be ok For me to do Every conquest I had made would make me more of a boss to you I'd be a fearless leader I'd be an alpha type When everyone believes ya What's that like? I'm so sick of running as fast as I can Wondering if I'd get there quicker If I was a man And I'm so sick of them coming at me again 'Cause if I was a man Then I'd be the man I'd be the man I'd be the man Odpowiedz Link Zgłoś