Gość: mam forestera Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.pogodnanet.pl 12.02.11, 00:41 W 2005 rokU kupiłem w salonie w Polsce dwulitrowego , {wtedy miały 158 kon}i i od tego czasu próbuje się go pozbyć tylko problem w tym że chciałbym coś lepszego ale jeszcze nic nie znalazłem , rozważałem też inne modele subaru ale nowsze forestery stylistycznie mi nie leżą a inne wersje nie mają drobiazgu który w tym aucie jest moim zdaniem bardzo ważny REDUKTORA!! To auto jest za ciasne, zbyt paliwożerne , za wolne, kapie woda z szyberdachu (jest szczelny ale niewentylowana zasłona powoduje że tam się skrapla) plastikowe nadkola i nakładki na progi słabo się trzymają , chamulce są cienizna , bezramkowe szyny coraz bardziej szumią , ale jak nim jadę zwłaszcza w zimie, po deszczu, po sypkim, błotnistym lub po Polsce to zapominam o tym i wiem że się go nie pozbędę. Jestem skazany na to auto,,POMOCY ps zaletą bardzo dużą jest wytrzymałość zawieszenia(hopki 80km/h) i felg (zimą regularnie walę nimi bokiem w krawężniki i nic- prościutkie) miałem i mam inne 4x4 również kosztowne elitarne niemieckie i są super ale tego co ma forester w cenie mondeo nie ma chyba żadne auto "zero kontroli trakcji - 100%kontroli drogi" Link Zgłoś
Gość: outback H6 Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 12.02.11, 05:30 Do "forestera" powyzej - subaru to nie jest 4x4 ale AWD. Sam jezdze outbackiem 2004 z 3 litrowym silnikiem, automat i nigdy nie mialem potrzeby uzycia reduktora. Subaru to nie land rover - nie sluzy do przedzierania sie przez jakies bagna i skaly ale do bezpiecznej jazdy w kazda pogode czy poholowania lodzi - tylko tyle i az tyle. Link Zgłoś
Gość: desti Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 09:43 czekam wciąż na wzmocnione 2,5 XT Link Zgłoś
limo79 Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 15.02.11, 08:52 Wystarczył mi jeden reportaż o palących się sprzęgłach w Subaru, aby wyleczyć się z tej marki. Teraz wspomnieliście o tworzywach sztucznych w silniku - mam nadzieję, że chodzi tylko o osłonę górną bloku silnika ;-) Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 14:33 czemu na forum dyskutują ludzie , którzy w rzeczywistości nigdy nie jeździli dieslem subaru a problemy ze sprzęgłem powtarzają bo gdzieś przeczytali i teraz się popisują wiedzą ??? sprawa sprzęgieł i silników o dużym momencie obrotowym to nie kwestia tylko TEJ MARKI ale generalnie innych również. Zachęcam do poczytania forów Forda, Mazdy, itp. To jest generalnie inne podejście do ruszania z miejsca! Ktoś kto całe życie jeździ benzyną i musi wejść na obroty aby ruszyć i nie zgasić silnika zawsze będzie przypalał tarcze! Posiadam Outbacka z 10r i ewidentnie musiałem się przestawić. Dlaczego nikt nie pisze , że dealerzy instalują nowe softy, pozwalające na przesunięcie krzywej momentu - dla mniej zaawansowanych kierowców. Soft w 100% rozwiązuje ten problem! A kursy w SJS czy innych szkołach powinny być obowiązkowe! Jeżdżę 15 lat , oczywiście myślałem , że potrafię wszystko a po godzinie na torze wiedziałem, że nie umiem nic . Trudniejsze wysprzęglanie jest w każdym samochodzie z wysokim momentem - dotyczy to diesli ale także np. WRX, itp. Siejecie ploty, które potem wszyscy powtarzają jak mantrę i nic z tego nie wynika. PS. żona jeździ Foresterem 07r w automacie i tutaj się zgadzam - automat z innej epoki dobry na dojazd do sklepu i nic więcej. Link Zgłoś
Gość: mechanik Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.miasto.gdynia.pl 15.02.11, 15:05 Problem z dieslem w Subaru wystepuje. Bez wzgledu co napiszeciece lub co wam kaze napisac SIP na tym i innych forach. Problem oczywiscie dotyczyl skrzyni 5 biegowej, w 6 biegowej juz sie z takim przypadkiem nie spotkalem. Serwisyt w Europie zachodniej wymieniaja za kazdym razem uwalone sprzeglo i uznaja to jako wade fabryczna. Serwis w ktorym pracuje (we Fleurus), do tej pory wymienil tych sprzegel kilkaset. Stara tarcza jest za mala do tego auta. Wkladamy zamiennik zatwierdzony w dyspozycjach producenta, rzeczywiscie jak tu wyzej napisano od Sachsa. Jest ok. 1,5 centymetra wieksza. To zalatwia problem palacych tarcz. Nie zdarzyl nam sie jeszcze klient, ktory po wymianie by jeszcze wrocil. Stara tarcza wytrzymywala przy umiejetnej jezdzie ok 30 - 40 tysiecy. Nowe nie wiem, w serwisowym legacy mamy nastukane 90 tys i jest jak nowe. Powiem Wam, ze nie rozumiem polityki SIP, tym bardziej ze w zaleceniach producenta [przynajmniej tych na Belgie, Holandie, Francje) bylo to aby wymieniac bezplatnie , w ramach wady fabrycznej komplet sprzegla z kolem w auach z 5 biegowa skrzynia. No, ale chyba SIP ma slabe wyniki i chce sie wzbogaci kosztem klienta na wymianie sprzegla. Aha, kilku moich znajomych z PL juz przyjezdzalo do nas na wymiane, oplacalo im sie scholowac auto z PL do Belgi niz wymianiach sprzegielko w Polsce. Paranoja jakas.. Link Zgłoś
Gość: m Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 21:25 moje picipolo daje na 2 baty po kiszonej kapuście więc 2x60koni to120 Link Zgłoś