Dodaj do ulubionych

Subaru Forester | Pierwsza jazda

IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 17:48
Ta skrzynia biegów to relikt przeszłości, już w poprzedniej generacji była przegięciem, a że w tej nadal w to brną, to mega dziwne. Niestety wiem co mówię, bo użytkuję, nie wiem co mnie podkusiło. Może i wygodna, ale muł straszny i 11-12l jak nic.
Obserwuj wątek
    • Gość: subarak Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 18:52
      Straszna kiszka. Żal.
    • Gość: ptr Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.ds17.agh.edu.pl 10.02.11, 19:33
      A jak tam z tym sprzeglem w dieslu?
    • Gość: impreza wrx Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.11, 20:05
      chce mi sie płakac nad tym subaru
    • Gość: Czujny Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.11, 21:04
      Piękne to Subaru. Fakt faktem, że trochę badziewiaste skrzynie w nim montują. Silnik jest doskonały, bez turbo 150 koni.Tylko powinien być większy do samochodu z napędem 4x4. Jakieś 2.2 lub 2.5 litra i tak ze 200 koni. Obecny silnik świetnie by się nadawał do wozu z napędem na jedną oś.
    • Gość: Czujny Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.11, 21:06
      O masa. Do masy około 1,5 tony z mieleniem 4x4 to zdecydowanie 150 koni to za mało.
    • Gość: stanczyk Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:23
      ..poprzedni miał ciekawy design a to wygląda nijako ..
    • Gość: MarekW Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.plock.mm.pl 10.02.11, 22:36
      To już nawet nie o moc chodzi tylko o moment obrotowy, mógłby mieć ze 250Nm chociaż :(
    • Gość: damon Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.02.11, 23:45
      ale brzydki, przód jak z dacii suv, tył jak chińska kopia rav4, niestety większość japońskich aut jest koszmarnych ostatnio(poza mazda, ale ta za to montuje przestarzałe paliwożerne benzyny i usterkowe diesle), a szkoda bo japońskie marki to bardzo solidne wozy
    • Gość: gość Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.aster.pl 10.02.11, 23:59
      a jak tam sprzegło w dieslu? już poprawione czy dalej bedziecie kierowców na szkołe jazdę wysyłać? auto przeciętne, tylko z 2,5 litrową benzyną chce jechać
      • Gość: luki Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.78.81.79.rev.sfr.net 09.07.11, 02:30
        dzień dobry,pracuje we francji i dziś rano,lub jutro jade kupić takie auto 2,5 l bezyna/gaz,1998 rok ładny,1800 euro.opłaca się?będe zadowolony?
    • 1mississauga Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 11.02.11, 04:21
      Wiekszosc przedmowcow napisala to co wyczytala gdzies w gazecie.Po pierwsze Subaru Forester to nie jest zadna wyscigowka ,te auto przeznaczone jest poruszania sie w zlych warunkach drogowych albo pogodowych.Jesli myslisz o sciganu , to kup WRX STi 2,5L.Forester jest autem godnym polecenia.
    • Gość: czonk Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:11
      Wydaje mi się, czy po publikacji tego artykułu zmieniono go i dodano fragment o skrzyni biegów?
    • Gość: subaru Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:13

150 koni to mało?

A wasze polo ile mają koni wieśniaki? 60?
    • zagnief Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 11.02.11, 14:04
      Pozostaje czekać do 2013 na większe zmiany :(
      Oby na lepsze
    • Gość: Pioter83 Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 15:54
      @ czonk:
      Subaru jako marka tak ma. Jak to autor napisał dalej, nie chcą łożyć w stare rozwiązania.
      @ subarak:
      Co masz na myśli? :-)
      @ptr:
      Normalnie. Sprawa sprzęgieł w Polsce dotyczy nowych kierowców Subaru, którzy z tą marką nie mieli z reguły jeszcze do czynienia. Pojawił się diesel w ofercie i od razu sprzedaż wzrosła. W poczytniejszym tygodniku, który atakował Subaru i wspomagał klientów zamieszczono test długodystansowy i testującym nie udało się spalić sprzęgła. Kolega kamerzysta z jednej z telewizji powiedział mi, że słyszał plotkę jakoby aferę rozkręcił jakiś prezes, który poczuł się obrażony kiedy SIP (subaru Import Polska) zaproponował mu w zamian nowego ale w benzynie. Gwoli ścisłości sprzęgła w tym modelu są od Sachsa, a to firma która słynie z bdb sprzęgieł.
      @impreza wrx
      ja nie, cieszę się w końcu z większego wnętrza i bagażnika a także z wyższego prześwitu.
      @Czujny
      Można kupić z prywatnego importu 2.5 o mocy 170 KM lub 224 KM. 170 KM to optimum w aucie tej klasy - przynajmniej dla mnie :-).
      @stanczyk
      zgadzam się z Tobą
      @MarekW
      Wersja 2.5 ma 240 Nm, kiedyś do 2.0 dokładali turbosprężarkę i przy tej pojemności było 170 KM i prawie 250Nm
      @damon
      subaru od zawsze produkuje auta mało urokliwe
      @gość
      przeczytaj @ptr, wina leży po stronie kierowców,, porozmawiaj z właścicielami
      moja żona nie miała problemu a to jej pierwsze Subaru, ja lekko paliłem na początku ale żona mnie nauczyła :-).
      @1mississauga
      dokładnie
      @zagnief:
      Mam stracha. Nowa Tribeca ma być oparta na Toyocie Highlander co nie napawa mnie optymizmem, planuje zakup takiego auta za 5 lat. Ogólnie nie podoba mi się ile rozwiązań z Toyoty jest adaptowane do Subaru np. hamulec ręczny z Avensisa w Legacy.

Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: rper Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.internetia.net.pl 11.02.11, 17:04
      @ Pioter83

Z tym sprzęgłem dali ciała i obrona oparta na "nowych" użytkownikach to jakieś kuriozum. Mam znajomego który swoje pierwsze Subaru sciągał ze stanów na początku lat 90 XX w. i od tego czasu jeździł już tylko samochpdami spod znaku plejady. Również stał sie posiadaczem diesla i ........ spalił sprzęgło (miał wtedy jakieś 25 tyś. przejechane), był dym w serwisie, wymiana całego sprzęgła i..... samochód ma teraz prawie 250 tyś. przebiegu i jest spokój. Wnioski wyciągnijcie sami :)
    • Gość: inny gość Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.home.aster.pl 11.02.11, 17:25
      No i coś mi mówi, że więcej znaczy doświadczenie nowy użytkowników Subaru, ale starych dieslowców, niż doświadczenie starych Subarowców po raz pierwszy zasiadających za kierownicą diesla...
    • lodzermensz1 Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 11.02.11, 18:20
      Z przodu trochę jak nowa Kia Sportage...
    • Gość: harik Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.toya.net.pl 11.02.11, 18:58
      75KM /i100Nm na oś przy wadze 1600kg to troche slabo :/
      chyba że to auto dla żony - na zakupy, po dzieciaki do szkoły, itp
    • Gość: tom Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 20:07
      Taa 150 km dla żony. Przecież większość kierowców może 2 czy 3 razy w życiu wykorzysta te 150 km . Bo biegi będą zmieniać przy 2000 obr. Ale tutaj nie ma się czym pochwalić przed kolegami. No bo tylko 150 km.
    • miluszka Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 11.02.11, 21:08
      Do nowego Subaru mam pretensję za wygląd. Przedtem Forestery to były fajne auta i nie udawały czołgów. Teraz zrobiły się z nich landary jak z innych "modnych" 4x4 typu Suzuki Grand Vitara czy inne. Dlatego z bólem serca w zeszłym roku zakupiłam nie kolejnego Forestera tylko Otutbacka, bo wygląda jak normalny samochód a nie jak dziwadło. I jest boski, bo ma przyśpieszenie takie, że lepszego nie potrzebuję, do mojego domku na wsi pojedzie nawet jak jest na leśnej drodze 20 cm śniegu, 4 skrzynki z kotami zmieszczą się do bagażnika, no i pali tak mało w porównaniu z poprzednim benzyniakiem! Sprzęgło ok, skrzynia - biegi czasem trudno wchodzą, ale co to dla mnie, jak jeździłam kiedyś maluchem czy busem VW z którego wypadała czwórka!
    • miluszka Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 11.02.11, 21:09
      Uwaga - na tej leśnej drodze to jest ostro pod górę.
    • Gość: m Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 21:29
      @miluszka,a co,te koty zastępują ci faceta?AAA,te szorstkie języczki.....!!
    • koham.mihnika.copyright Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda 11.02.11, 22:31
      miluszka ma racje, 6garowy Outback wali po drodze jak opetany, ma 20 cm przeswitu i tylko zwisy z przodu i tylu powoduja, ze musi ostroznie wchodzic lub schodzic. po polnych drogach mknie, ale trzeba uwazac na automat przeciwposlizgowy. A generalnie jezdzi jak przyklejony do szosy. Najbardziej bawia mnie ciule w malych czworkach. na plaskim to i to jedzie, ale jak sie gorka trafi, noga do dechy i te eleganckie 2litrowki dostaja zadyszki, a pan subaru rznie na full.
    • Gość: sd Re: Subaru Forester | Pierwsza jazda IP: *.home.aster.pl 12.02.11, 00:19
      @damon
      Nie takie awaryjne diesle mazdy. Mam 140k w M6 i bez problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka