Dodaj do ulubionych

wacha za 5,05 i za 4,90 zł

11.03.11, 09:40
wczoraj tankowałem
45 litrów po 5,05
plus gazetki, sezamki, kawka

ok - gdybym zatankował na Neste - 1 litr 4,90
15 groszy razy 45 litrów - 7 zł mniej

Ale - BP mam po drodze z pracy do domu
Do Neste musiałbym specjalnie jechać (ładnych parę kilometrów, z 7 skrzyżowań, jakieś światła, przebudowa...nie
I nie kupiłbym nic - co jak raz dla mnie jest wadą..
W sumie - różnica jest za małą, żeby mnie skłonić do zmian nawyków..
Czyli na budżetowych stacjach jest za drogo?
Czy ja jestem nadzwyczajnie rozrzutny?
Żeby było jasne - tankuję na Neste. Jeśli obok przejeżdzam i mam mało benzyny....
Ale żeby specjalnie jechać...
Nie
a Wy?
jeep
PS.wiem, że jak raz w Neste mają benzynę bardzo dobrej jakości, albo z Niemiec, albo z Orlenu... Więc nie sugeruję wcale, że taniej znaczy gorzej

Obserwuj wątek
    • novationen Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 11.03.11, 09:52
      heh, ja tankuję w wawie na jednej stacji. orlen, jest to stacja w prywatnych rękach, mają chyba najtańsze paliwo spośród wszystkich orlenów które znam w wawie. Niestety też podnieśli ceny, w weekend tankowałem po 4,86 zwykłego diesla... po ile dziś stoi - nie mam pojecia, nie leży mi ona po drodze. Tankuję ze względu na zaufanie (25 stopniowe mrozy, bez żadnych 'prywatnych' dolewek do zbiornika auto paliło bez najmniejszego problemu), no ale muszę specjalnie podjechać.

generalnie w obecnej sytuacji sprawa wygląda tak, że stwierdziłem że dopóki cena zwykłej ropki nie wskoczy powyżej 5-tki to do pracy będę jeździł samochodem. Jak wskoczy powyżej to ponownie wsiądę na rower :)

dlaczego tankuję na orlenie - prozaiczna sprawa. zbieram te cholerne punkty, które 'dobijają' jak krew z nosa - no ale lepiej tankować na jedną kartę, zbierając to dziadostwo u jednych, niż mieć kilka i zbierać po różnych :)

jeszcze 20.000 i będzie na tej jeb*ny blender :)
    • elfkabezhaltera Różne potrzeby 11.03.11, 09:53
      Ja na ce-pe-enie :) nie kupuję nic poza paliwem.
      Na trasie swoich przejazdów mam Neste. Oraz ok. 1-1,5km do Auchana.
      Uważam, że opłaca mi się zrobić 3km aby tankować na Auchanie. Przy 5gr na litrze - to ponad 2 litry benzyny. 5gr to (zazwyczaj) różnica w stosunku do Neste. W stosunku do sieciówek - to często 25-35gr na litrze ...
      Tak więc w Warszawie tankuję najczęściej na Auchanie (kiedy mi się nie spieszy/nie ma korka na moście Toruńskim), czasem na Neste (kiedy mi się spieszy).
      Inne stacje odwiedzam wyłącznie w trasie.
    • trypel Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 11.03.11, 09:55
      dopóki mieszkałem w Wawie to prywatnie tylko na neste (miałem po drodze a na moim neste na Puławskiej nawet sklepik był :) )
      a jak tankuje motocykl to nawet wole na neste bo nie musze lazić, kasku zdejmować itd...

teraz mieszkam w miescie gdzie neste nie ma ale mam bliską 100 m od domu :) też dobrze
      • nazimno Wszystko po 5 zlotych? 11.03.11, 10:29
        benzyna, cukier,chleb,mydlo, gazeta,rolka papieru toaletowego, sol,....

PS
        Jezeli durniow-politykow upowaznia sie do zarzadzania gospodarka,
        to pewne jest, ze ci-upowazniajacy zostana predzej czy pozniej w_y_j_e_l_e_n_i_e_n_i
        Cukier i biopaliwa (e10) to przyklad idiotow "za kolem sterowym".
        • trypel Re: Wszystko po 5 zlotych? 11.03.11, 10:35
          jak wszystko jest po 5 pln to łatwiej sie liczy :D
          łatwiej budżet zrobić
          • nazimno Licza na palcach "lewej" reki. 11.03.11, 10:38
            A tam jest 5 palcow.
          • nazimno Alkohol etylowy i cukier robia ci sami: 11.03.11, 10:42

de.sott.net/articles/show/1120-Biosprit-E10-treibt-Preise-fur-Zucker-nach-oben
            PS
            W Niemczech wprowadzili w trybie szantazu na obywatelach, paliwo E10,
            do ktorego dodaje sie 10% bimbru, a w Polsce drenuje sie magazyny z cukru,
            aby ten etanol wyprodukowac.
      • nazimno To wszystko smierdzi ... ropa: 11.03.11, 10:37
        wyborcza.biz/biznes/1,101562,9234798,Cena_ropy_spada__Spekulanci_przestraszyli_sie_konsekwencji_.html
        Przypomnij sobie ceny paliw, gdy w lipcu/sierpniu 2008 ropa byla po jakies 150$.
        To dlaczego teraz ma byc drozsza,co?

Polityka to tylko taka odmiana mafii.
        • pavulon78 Re: To wszystko smierdzi ... ropa: 11.03.11, 12:06
          A po ile był wtedy dolar?
          • nazimno Znajdz sobie googlem. 11.03.11, 12:23
            • pavulon78 Re: Znajdz sobie googlem. 11.03.11, 12:59
              Sam sobie znajdź to przy okazji odpowiesz sobie na swoje pytanie.
              • nazimno Nie ma poprawnej odpowiedzi. 11.03.11, 13:27
                Jeden link zreszta juz podalem.

• kontik_71 Moze byc jeszcze drozej 11.03.11, 11:08
      Mozna sie spodziewac, ze cena ropy i innyc surowcow jeszcze podskoczy z powodu Japonii... Indeksy poleca na leb z powodu tsunami wiec pewnie podskoczy Frank i surowce..
      Frank juz skacze rano byl po 3.08 a teraz po 3.13
      • nazimno Jezeli Japonia jest zrujnowana, to popyt spadnie. 11.03.11, 11:11
        Japonia NIE DOSTARCZA surowcow. Zrujnowany kraj potrzebowac bedzie materialow budowlanych. Cala reszta na gieldach to tylko rejwach.

• kontik_71 Re: Jezeli Japonia jest zrujnowana, to popyt spad 11.03.11, 11:22
          Kasa z akcji musi byc gdziec ulokowana wiec pojdzie w bezpieczne waluty (np Frank) oraz surowce. Im wiecej surowcow (tez ropa) bedzie potrzeba aby odbudowac Japonie, tym wyzsze beda ceny tychze... Materialy budowlane powstaja z surowcow...
          • nazimno Tragedia jednych, inni sie na tym pasa... 11.03.11, 11:44
            Ten swiat juz od dawna jest "porabany".
            To nie jest zadna tesknota "za komuna".
            To tylko krotka refleksja.
            • kontik_71 Re: Tragedia jednych, inni sie na tym pasa... 11.03.11, 11:47
              Zawsze tak bylo.. czyjas smierc jest zarobkiem grabaza. Czyjs glod jest zarobkiem rolnika...
              Nie ma sie nad czym zalamywac, to tak po prostu jest... i zeby nie bylo, ze to tylko u ludzi.. smierc antylopy jest szczesciem hieny, muchy, bakterii itp..
            • trypel tragedia to była na Sri Lance 11.03.11, 12:04
              w Japonii na razie potwierdzono ze zginęło 29 osób. A nawet jak dojdzie jeszcze 100 to w żaden sposób nie wpłynie to na statystykę śmiertelności.
              na razie tragedię to media z tego robią
              • kontik_71 Re: tragedia to była na Sri Lance 11.03.11, 12:06
                Sa rozne tragedie. Patrzac calosciowo masz absolutna racje.. Sri Lanka nie dosc, ze miala ogramna ilosc ofiar to dodatkowo ci ktorzy przezyli do dzisiaj ledwo utrzymuja sie przy zyciu.
                Patrzac jednostkowo to trageda jest taka sama..
                • trypel Re: tragedia to była na Sri Lance 11.03.11, 15:44
                  kontik_71 napisał:

> Sa rozne tragedie. Patrzac calosciowo masz absolutna racje.. Sri Lanka nie dosc
                  > , ze miala ogramna ilosc ofiar to dodatkowo ci ktorzy przezyli do dzisiaj ledwo
                  > utrzymuja sie przy zyciu.
                  > Patrzac jednostkowo to trageda jest taka sama..

dopóki nie dotyka to nas bezpośrednio to mozna patrzeć całościowo. I tak patrząc nie jest to żadna tragedia. Mało tego - ośmielam sie stwierdzić że poprzez trzęsienie ziemi w Japonii w najbliższym czasie mniej osób zginie tam na drogach, popełni samobójstwa itd...
                  dlatego też wybacz ale dla mnie śmierć 29 czy nawet 129 osób nie jest tragedia w skali świata a co najwyżej w skali lokalnej. A robienie z tego medialnej szopki ma na celu tylko i wyłącznie podniesienie oglądalnosci a nie pochylanie sie na "tragedią"
                  • kontik_71 Re: tragedia to była na Sri Lance 11.03.11, 16:02
                    Oczywiscie masz racje.. media zyja z sensacji i trzeba przyznac, ze przekaz z Japonii trzyma przy telewizorze.
              • nazimno Haiti... 11.03.11, 12:22
                Liczby, statystyki.

Polska - powodzie.

Chodzi o ludzka egzystencje.
                Moge zrozumiec, gdy ludzka egzystencje niszczy zywiol.

NIGDY nie zaakceptuje decyzji.
                politykow,
                chorych umyslowo dyktatorow,
                zmanipulowanych elit wladzy ...,
                idiotow,
                urzedasow,
                ...
                NISZCZACYCH EGZYSTENCJE ZWYKLEGO OBYWATELA W WOLNYM KRAJU.
                • kontik_71 Re: Haiti... 11.03.11, 12:25
                  Zostan politykiem i zmien to... no chyba, ze masz ochote na rewolucyjne zmiany...
                  • nazimno Zadna opcja. Mam swoj zawod. 11.03.11, 12:56
                    Wystarcza mi to. Nigdy "bycie nierobem" nie bylo moim celem.

• kontik_71 Re: Zadna opcja. Mam swoj zawod. 11.03.11, 13:00
                      No ale wlasnie mialbys szanse zostania pierwszym w historii politykiem, ktory nie jest nierobem :)
                      • nazimno I pracowac w otoczeniu baranow? 11.03.11, 13:25
                        Ciekawe jak.
                        • kontik_71 Re: I pracowac w otoczeniu baranow? 11.03.11, 13:30
                          No wiesz.. bedac waznym politykiem moglabys to stado wymienic na niebaranow.. mowie Ci, ucieka Ci sprzed nosa wielka szansa zyciowa :)
                          • nazimno Upowazniam Cie do zostania politykiem. 11.03.11, 13:46
                            Daje Ci wielka szanse zyciowa.
                            Kup sobie dobre nozyczki do strzyzenia baranow.
                            Bedziesz miec duuuuuuuzooooo roboty.

PS
                            Co do wymiany na "nie-baranow": jeszcze sie to nie zdarzylo w historii...
                            Chociaz - malpy sa niezlymi kandytatami.
                            W przypadku wielu parlamentow mialyby przewage - wykazuja slady myslenia.

• kontik_71 Re: Upowazniam Cie do zostania politykiem. 11.03.11, 14:17
                              Ja nie marudze i nie podciagam wszystkiego pod polityke wiec nie mam potrzeby takiego wplawania na rzeczywistosc :) Jak widac na przykladzie mojego slupa mozna tez w obecnej sytuacji dojsc do pozytywnych wynikow :)
                              • nazimno Stare polskie powiedzonko: 11.03.11, 14:25
                                "Mowil chlop do slupa, a slup stoi jak..."

Ja nie podciagam wszystkiego pod polityke.
                                Nie wszystko, na szczescie, zalezy od tych idiotow.
                                Niech oni sie kisza we wlasnym ... srodowisku.
                                Ja nie musze.

PS
                                A co ze slupem, przyjada i wyrwa z korzeniami?
                                Czy tez zaproponowali cos "na uspokojenie"?

• kontik_71 Re: Stare polskie powiedzonko: 11.03.11, 14:37
                                  No wlasnie slup nie stoi :P

Slup jest moj wiec wyrwanie jest moja sprawa.. a zaklad energetyczny postanowil poprowadzic linie tak aby nikomu nie przeszkadzala i nie wisiala mi nad tarasem.. wiec dokladnie to co chcialem..
                                  • nazimno Ciekawe, dlaczego wczesniej... 11.03.11, 14:45
                                    zaklad energetyczny nie byl taki bystry.
                                    • kontik_71 Re: Ciekawe, dlaczego wczesniej... 11.03.11, 14:49
                                      Bo poszli najtanszym kosztem i tyle.. a ze trafili na mnie to juz ich pech.. w sumie mozna to podciagnac pod chec oszczedzenia kosztow.. bo zamiast stawiac 3-4 slupy, kazdy po ok 1500 pln, polecieli po darmowym slupie czyli moim..
                                • kontik_71 A co do polityki.. 11.03.11, 14:47
                                  Niestety masz tendencje do podciagania wszystkiego pod polityke.. Nie da sie tego nie zauwazyc... :/
                                  • nazimno Mierzi mnie to srodowisko. 11.03.11, 15:01
                                    Stado nieproduktywnych pajacow. I nie chodzi tylko, bynajmniej, o naszych polskich.

• kontik_71 Re: Mierzi mnie to srodowisko. 11.03.11, 15:18
                                      I tu sie, moim zdaniem myslisz.. Ciebi enie mierza politycy jako tacy tylko przekaz dzieki ktoremu wiemy o politykach. Do tego dochodzi bezwpladnosc organizacji panstwa, organizmu urzedniczego.
                                      Moja partnerka przez 16 lat pracowala w urzedzie miejskim w ksiegowosci. I powiem Ci jedno.. wiele rozmawialismy o "nacji" urzedniczej i dzieki tym informacjom zupelnie inaczej patrze na urzednikow jako takich.. Oczywiscie, jak w kazdej spolecznosci, tak wsrod politykow jak i urzednikow znajduja sie kretyni i durnie. Ale to jest mniejszosc a wiekszosc to sa calkiem zwykli, normalni ludzie, ktorzy staraja sie dobrze wykonac swoja prace.
                                      Ja staram sie patrzec na wszystko z pewnego dystansu.
          • nazimno Zaczyna mnie to bawic... 11.03.11, 15:05

wyborcza.biz/biznes/1,101562,9238252,Ceny_ropy_spadaja_z_powodu_trzesienia_ziemi_w_Japonii.html
            • kontik_71 Re: Zaczyna mnie to bawic... 11.03.11, 15:21
              Ale co dokladnie Cie bawi? Nieprzewidywalnosc gieldy? Toc to jest stara i dobrze znana rzecz... Dla mnie koronnym przykladem jest to co sie stalo pare lat temu z gieldami w Azji po tym jak Bush(mlodszy) pomyslil infladcje z deflacja w czasie konferencji prasowej w Tokio.. no zanim poprawili pomylke, gieldy zrobily nurka..
            • swan_ganz Re: Zaczyna mnie to bawic... 11.03.11, 15:56
              ale co cię bawi? Zaraz analitycy wytłumaczą, że skoro parę tysięcy aut w Japonii poszło się ...kochać to oznacza to m.in nieskonsumowaną nadwyżkę na rynku paliw więc spadki na giełdzie są absolutnie uzasadnione... Logiczne? :-)
    • nazimno bardzo pouczajace tabele: 11.03.11, 11:08

mrc.tychy.pl/ceny.paliw/
      • szela81 Re: bardzo pouczajace tabele: 11.03.11, 11:17
        piękna tabela!
        super, ze komuś się chciało, szczególnie dołożenie przeciętnego wynagrodzenia do wykresu :/
    • swan_ganz Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 11.03.11, 11:17
      ja jak zwykle na shellu ale to tylko dlatego, że kartę flotową akurat na sieć tej firmy mamy i jakbym miał powiedzieć po ile wczoraj kupowałem diesla to bym nie był w stanie tego powiedzieć.... Ale słyszałem że drogo jest...

Co innego gdybym miał powiedzieć ile kosztuje na shellu browarek; np. za kratę Desperados (raptem 6 buteleczek) ostatnio zapłaciłem ciut ponad cztery dyszki... Drogo jak cholera; trzeba się będzie na Lecha przerzucić

• puszysta_gimnazjalistka Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 11.03.11, 14:01
        > Desperados (raptem 6 buteleczek) ostatnio zapłaciłem ciut ponad cztery dyszki

To jakiś rozbój, na Orlenie Desperados jest w cenie litra benzyny.
        • jbl25 Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 12.03.11, 23:29
          Shell jest w ogóle chyba najdroższą stacją, co oni opiłki złota dodają do tego paliwa...?
      • wielki_czarownik Swan!! 13.03.11, 00:02
        Myślałem, że pijasz jakieś prawdziwe piwo, a widzę że same koncernowe popłuczyny, które powinny mieć zakaz nazywania się piwem...
        Kup sobie Ciechana, Jabłonowo czy Lwówka Śląskiego, to zobaczysz co to znaczy piwo.
        • jbl25 Re: Swan!! 13.03.11, 01:22
          Normalnie nie pije piwa, ale że na imprezkach lubiłem swego czasu Desperados to aż sobie spróboje te średniowiecznie nazywające się trunki :)
    • hazzard Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 11.03.11, 12:20
      Mam po drodze do domu Bliską, więc najczęściej tam tankuję , ostatnio Pb98 za 4,93zł/l. Sporadycznie tankuję na Orlenie. Na Neste przy Jagiellońskiej w Wawie benzyna jest droższa niż na Bliskiej, hehe.
    • puszysta_gimnazjalistka Re: wacha za 5,05 i za 4,90 zł 11.03.11, 13:59
      Koło mnie jest Neste, ale kolejka na tę stację jest zawsze gigantyczne, nigdy nie przyszło mi do głowy aby tam stanąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka