Dodaj do ulubionych

Chcę samochód z Rosji ...

27.03.11, 20:25
Mam pytanie - jak wygląda sprawdzenie samochodu, nowego, z salonu, z Rosji?
Jakie są narzuty w stosunku do ichniej ceny katalogowej?
Jeśli to 430,000 (czterystatrzydzieści tysięcy) rubli, to ile - z cłem (?), pierdami (?) mnie to wyniesie?
Silnik - benzynowy - spełnia wymogi EURO 4 - czy to ma znaczenie?
Obserwuj wątek
    • archonix Re: Chcę samochód z Rosji ... 27.03.11, 21:07
      Ja nie wiem, ale tez kiedys myslalem nad takim interesem, generalnie realizowalo sie go tak ze byla sobie firma( istnieje o dziwo nadal), ktora oficialnie remontowala stare uazy. Klient wyjezdzal nowym uazem ze starymi dokumentami. Sprawe w koncu odkryla prokuratura. Tak normalnie to raczej drogo wyjdzie bo przeciez samo clo to jest bodajrze 30 proc i nie od faktury, tylko od widzimisie polskiego urzednika wiec opcja po bozemu to chyba sredni pomysl. Inna opcja jest zameldowanie na wschodzie( ukraina, wsie) u babicki, kupno samochodu i tam go zarejestrowanie, wykupienie oc i zielonej karty i jazda w polandii. www.newcars.ua.
      • elfkabezhaltera Brzmi skomplikowanie 27.03.11, 21:20
        Ta sprawa z meldunkiem itp.
        Mam rodzinę w Rosji.
        Czy nie prościej kupić wóz, zarejstrowac na nich, a potem lata całe jeździć nim w Polsce?
        • archonix Re: Brzmi skomplikowanie 27.03.11, 21:24
          Prosciej, jedynie problem pojawi sie w momencie jak ci auto odholuja na parking policyjny za zle parkowanie, bo rodzinka bedzie go musiala odebrac...
          • antekcwaniak Ja jeżdże rosyjskim autem w Polsce. 07.04.11, 13:21
            Mam notarialne upoważnienie do korzystania z samochodu oraz załatwiania wszelkich spraw związanych z tym autem. Nie mogę go oczywiście sprzedać ;)
            Kłopoty i utrudnienia są. Każdorazowo muszę ubezpieczać auto w Rosji.
            • elfkabezhaltera Re: Ja jeżdże rosyjskim autem w Polsce. 07.04.11, 20:51
              Ciekawe rozwiązanie.
              Czyli trasę do Kaliningradu bym poznał "do bolu"?
              :)
              • rraaddeekk Re: Ja jeżdże rosyjskim autem w Polsce. 17.04.11, 23:03
                Przecież wystarczy przelew internetowy, aby opłacić kolejny rok ubezpieczenia.
                Mojego samochodu nigdy nie oglądał przedstawiciel ubezpieczyciela.
                Na początku wystarczy faktura z salonu (skoro jest nowy, to nie muszą go oglądać), a przy kontynuacji, to już tylko kasa.
        • tomek854 Re: Brzmi skomplikowanie 28.03.11, 05:38
          > Czy nie prościej kupić wóz, zarejstrowac na nich, a potem lata całe jeździć nim
          > w Polsce?

Po pół roku poruszania się po Polsce auto będzie musiało zostać przerejestrowane...
          • elfkabezhaltera Przerejestrowanie 28.03.11, 07:04
            tomek854 napisał:

> > Czy nie prościej kupić wóz, zarejstrowac na nich, a potem lata całe
            > jeździć nim w Polsce?
            >
            > Po pół roku poruszania się po Polsce auto będzie musiało zostać
            > przerejestrowane...
            O, dobrze wiedzieć. Czy po 180 dniach jednodniowy wypad do Kaliningradu odroczyłby owe przerejestrowanie?
            • opiniodawca Re: Przerejestrowanie 13.04.11, 17:00
              tak.

opiniodawca.
            • tomek854 Re: Przerejestrowanie 13.04.11, 22:48
              Ten wypad by musiał chyba być na pół roku + 1 dzień...

Ale tu już się na mnie nie powodłuj :-)
    • laisar Re: Chcę samochód z Rosji ... 27.03.11, 22:13
      Może spróbuj najpierw zapytać w... polskim salonie tej marki? Dowiedziałem się kiedyś, że w niektórych istnieje możliwość sprowadzenia wersji normalnie niedostępnej w ofercie w PL... Mimo wszystko powinno być chyba taniej niż te ekstra 30%, a jak na razie wciąż można jeszcze sprzedawać Euro4.

(430 czy może dokładnie 429? Automat z rombem zamiast otwieracza? (; ).
      • elfkabezhaltera Re: Chcę samochód z Rosji ... 27.03.11, 22:32
        laisar napisał:

> Może spróbuj najpierw zapytać w... polskim salonie tej marki?
        Jeśli kiedykolwiek na serio sie za to zabiorę - bo jak na razie z Cyda kombi jestem zadowolony - to od tego zacznę. Jak na razie badam temat na "wszelki wypadek".

> (430 czy może dokładnie 429? Automat z rombem zamiast otwieracza? (; ).
        Właśnie to :)

• laisar Re: Chcę samochód z Rosji ... 27.03.11, 22:53
          No to zdecydowanie zacznij od salonu, bo właśnie w tej marce pierwszy raz o tym usłyszałem (((:

Po drugie - brokerzy, choć jak ja pytałem jakiś czas temu, to chyba ta klasa aut była dla nich zbyt małym grosikiem, żeby się po niego schylać...
    • expertyzer Re: Chcę samochód z Rosji ... 27.03.11, 23:41
      Tam nawet zrobili lifting Nexii
      newcars.ua/catalogue/daewoo/nexia-2008-fl/
    • jarbad Re: Chcę samochód z Rosji ... 28.03.11, 00:32
      swietny pomysl.Polecam zwlaszcza uzywane vw.Nie dosc ,ze w swietnym stanie to jeszcze jaka okazyjna cena
      yaroslavl.molotok.ru/volkswagen-passat-b3-i1501767282.html
      • tosia.ru Re: Chcę samochód z Rosji ... 07.04.11, 11:39
        buhahaha swietny pomysl
        gwarantuje ze ten passat jest zajezdzony na amen a wszystkie wymienione czesci ma chinskie

w Rosji nie oplaca sie kupowac aut
        no chyba ze ichniej produkcji
        ale od razu nalezy sie zaopatrzyc w tzw. "remkomplekty" - zestawy remontowe bo pada wszystko.
        pozdrawiam z Moskwy,
        J.
        • archonix Re: Chcę samochód z Rosji ... 07.04.11, 12:14
          Jak sie nie oplaca jak sie oplaca, wlasnie ichniejsze. Lady niwy i uazy. Dalej zachodnia cywilizacja nie pokazalo nic lepszego. Tanie auta produkcji chinskiej ( chery geely i qq), oczywiscie stare lady. Jak by nie bylo cla to sam bym sie osobiscie zastanowil czy 14000 zl za nowa lade to nie glupi pomysl.
          • tosia.ru Re: Chcę samochód z Rosji ... 07.04.11, 12:33
            avtosreda.ru/new/prices/index.php?wg_filtr=11&wg_id=13&order=&mod=&col=&dil=&twn=
            powyzej dzisiejsze dane na temat cen nowej "klassiki" czyli duzego fiata - minimalna cena to nie ok 14.000 tys zl a prawie 18.000 a to juz roznica
            no i dac tyle za wiadro srubek - nie oplaca sie i juś
    • postnihilism Re: Chcę samochód z Rosji ... 07.04.11, 12:12
      Najpierw musisz doliczyć cło (zależy od typu pojazdu i rodzaju silnika oraz od tego czy jest nowy czy używany), bo pojazd jest spoza UE. Potem do wartości auta powiększonej o cło akcyzę, która zależy od pojemności silnika (do 2l i powyżej). Na koniec VAT do sumy powyższych. Dodaj do tego koszty badań technicznych niezbędnych do dopuszczenia auta do jazdy w Polsce plus koszty lawety (chyba, że zarejestrujesz je na zaprzyjaźnioną osobę w Rosji i za jej pośrednictwem wwieziesz auto do kraju, dodatkowe koszty). No i koszty rejestracji w Polsce.
      Aha, Rosja ma także podatek eksportowy w przypadku niektórych towarów, nie wiem czy akurat samochodów, do sprawdzenia.
      Mam wątpliwości czy nadal to się będzie opłacało. Gdyby to był biznes dawno by internet pełen był ofert.
      Pozostawienie auta na "ruskich" numerach nie ma sensu, choćby z powodu ubezpieczenia i przeglądów, które trzeba by było robić w Rosji.
      • elfkabezhaltera Dziękuję 07.04.11, 20:49
        za obszerne wjaśnienia.
    • h2k5y0 Re: Chcę samochód z Rosji ... 07.04.11, 12:47
      Moze mnie tez ktos doradzi ?,chodzi mi o BUSS budowany
      na ramie z wysokim zawieszeniem i mozliwoscia przerobki
      na auto kampingowe ,ponoc UAZ ale niemoge w netcie
      znalezdz
      • archonix Re: Chcę samochód z Rosji ... 07.04.11, 13:02
        newcars.ua/catalogue/uaz/3909/
        Chyba o to chodzi. Uaz produkowany paredziesiat lat.
    • zigzaur W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 07.04.11, 17:05
      niegłupia.
      Jeśli samochód ma być używany tylko lub głównie w Polsce.
      A jak z częściami zamiennymi?
      • profhenry Re: W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 07.04.11, 17:47
        Auta nowe w Rosji są tańsze niż w Polsce
        Używane są droższe niż w EU
        Najlepsza strona z autami to ta
        www.cars.ru/
        • tosia.ru Re: W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 09.04.11, 07:32
          bzdura kompletna auta zarowno nowe jak i uzywane sa drozsze w Rosji
          jedyne auta ktore sa tansze to produkcji rosyjskiej, chinskiej i zdaje sie ze daewoo robione w Uzbekistanie

www.major-auto.ru/
          to najwieksza firma handlujaca autami w Rosji, a bodajze i w Europie
          • archonix Re: W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 09.04.11, 14:29
            I wlasnie o te auta chodzi, nikt nie ma zamiaru przywozic stamtad mercedesa........ bez barier celnych sporo tych ruskich aut by sie u nas sprzedalo.........
            • adrian_ktostam Re: W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 09.04.11, 16:07
              wystarczającą barierą byłby brak części, sieci serwisowej, chociaż głupcy zawsze się znajdą...

Jestem jednak za zniesieniem barier celnych, ale również na inne produkty. To Rosja z przyczyn politycznych tworzy biurokratyczne przeszkody polskim eksporterom, a nie my im.
              • only_the_godfather Re: W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 10.04.11, 18:09
                Jak by byli chętni na Rosyjskie auta to i by się odrazu znalazła sieć serwisowa.
                • elfkabezhaltera Sieć serwisowa 10.04.11, 18:53
                  Sieć serwisowa Łady istnieje.
                  A jeśli dla kogoś samochód to silnik+koła+przestrzeń zamnkineta budą, a znaczek jest nieistotny, to Łada ma kilka fajnych wozów.
                  lada.ru/cgi-bin/models.pl
                  W tym i dla fanów dryftowania ...
                  lada.ru/cgi-bin/models.pl?model_id=4935&branch=tth

• adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 13.04.11, 18:37
                    czy mogłabyś coś napisać o tej rzekomej sieci serwisowej, podać konkretną listę stacji serwisowych, gdzie właściciel łady może dokonać naprawy gwarancyjnej?

Teraz zadam zagadkę - ile nowych samochodów rocznie trzeba sprzedawać na rynku polskim, by opłacało się otworzyć sieć stacji ASO? Nawet taką mizerną - po jednej w każdym województwie...

Następne pytanie - czy powinniśmy traktować ruskie samochody wyjątkowo, lepiej niż np niemieckie czy francuskie i zwolnić z obowiązujących norm czystości spalin Euro? W imię czego? w nagrodę za to, że od wielu lat jak mogą utrudniają eksport naszych towarów na swój rynek?
                    • only_the_godfather Re: Sieć serwisowa 13.04.11, 19:51
                      Coś tam zaczynasz gadać o ograniczaniu przez Rosję exportu z Polski do tegoż kraju. Miej pretensje do decydentów z warszawy. Jak polskie fabryki np. taki Autosan miały szansę na robienie interesów w Rosji to nasi politycy zamiast zadbać o interes Polskich fabryk woleli wykłócać się o historię i obrażać się.
                      Wiesz czym się różni francuz i niemiec z pogranicza francusko niemieckiego od nas? Tym że ogólnie za sobą nie przepadają ale jak przychodzi do interesów to je robią...
                      • adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 13.04.11, 21:54
                        Sugerujesz mi, bym miał pretensje do polskich decydentów za to, że ruscy zaprzęgli gospodarkę do realizowania celów politycznych i stosują różne bzdurne przeszkody administracyjne dla polskich eksporterów, że postępują nieuczciwie łamiąc zasady wolnego handlu? Czy wiesz, że właśnie poprzez takie nieuczciwe zagrywki i traktowanie gospodarki jako narzędzia polityki Rosji nie chcą przyjąć do Światowej Organizacji Handlu, do której należą wszystkie cywilizowane kraje świata i nawet Chiny?
                        Mapka

Mogę ci dać wiele przykładów, gdzie polskie towary były nieuczciwie dyskryminowane z powodów politycznych, a Polska pod tym względem nie ma nic sobie do zarzucenia.

Poza tym mam wrażenie, że o gospodarce myślisz w sposób podobny jak za komuny. Wtedy rzeczywiście niechęć czy bojkot sowietów polegał na tym, by jak najmniej wysłać tam towarów. Miało to swoje logiczne uzasadnienie, bo płacili oni nam albo goowno wartymi tzw rublami transferowymi o złodziejskim przeliczniku 1$=80 kopiejek, albo przestarzałymi, wycofanym u siebie uzbrojeniem.

Dziś niechęć do jakiegoś kraju polega na bojkocie produktów z tego państwa, a nie zaniechaniu eksportu. Wręcz przeciwnie, każdy chce eksportować, sprzedać swoje towary, zarabiać, więc twój przykład o Autosanie jest komiczny i tylko świadczy o poziomie twojej wiedzy ekonomicznej...
                        • only_the_godfather Re: Sieć serwisowa 13.04.11, 22:35
                          Autosan akurat chciał eksportować do Rosji ba nawet wyeksportował sporą partię swoich wozów. Ale władze w Warszawie jakoś średnio interesowało to aby rozmawiać z Moskwą na temat eksportu polskich wyrobów do Rosji lepiej było się kłócić o historię. W tamtym czasie Rosjanie dużo nie wymagali chcieli tylko aby firma otworzyła montownię w ich kraju. W sumie racja dbają o swoją gospodarkę. Myślisz że inne kraje nie stosują takich samych narzędzi jak Rosja w polityce? Stosują stosują tylko robią to po cichu, w przeciwieństwie do Rosji która przez wiele lat była przez zachód traktowana jako kraj trzeciego świata (tak tak jak Rosją rządził Gorbaczow i Jelcyn zachód uważał ten kraj za państwo trzeciego świata które będzie robić to co oni chcą),a najlepiej to żeby sprzedać im jak najtaniej ropę i niech ruscy siedzą cicho. Dopiero za czasów Putina zachód zaczął traktować Rosję poważnie i to po tym jak ruscy pokazali swoje zapędy imperialne zmuszając Total i BP do sprzedaży po niskiej cenie swoich udziałów w polach naftowych na terenie federacji przy czym udziały te odkupiła spółka należąca do skarbu państwa Rosji.
                          • adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 14.04.11, 00:46
                            Znowu jakieś mętne, propagandowe wywody zamiast konkretów. Jakie konkretnie żądania postawiła strona polska a jakie rosyjska? Czyżby Polska powiedziała, że zbuduje fabrykę pod warunkiem, że Putin odtajni akta katyńskie? W takie bajki chyba nikt nie uwierzy. To nie Polska ma w zwyczaju łączyć biznes z polityką, ale Rosja i podejrzewam, że to Rosja wysunęła jakieś żądania polityczne...

Inne kraje nie stosują mechanizmów ręcznego sterowania gospodarką, bo nie mają takich możliwości. Owszem, w miarę możliwości i przepisów wspierają swoje ponadnarodowe koncerny, dbają o bezpieczeństwo energetyczne, surowcowe, ale nie mogą np Philipsowi zabronić przenieść produkcji do Chin czy importerowi zabronić kupić jakiś towar w Rosji, jeśli opłaci on odpowiednie cła.

Co do wycofania się koncernów naftowych z Rosji, to Putinowi zabrakło wyobraźni. Takie drobne cwaniactwo w ekonomii nie popłaca i w dłuższej perspektywie przynosi więcej szkody niż pożytku. Zacofana Rosja potrzebuje zachodnich nowoczesnych technologii jak ryba wody, ale koncerny będą baardzo wstrzemięźliwe w inwestowaniu tam.

Rzeczywiście, Rosja ma teraz swoje 5 minut, ale nie Putin to sprawił. Powodem wysokiej pozycji międzynarodowej tego kraju jest wojna w Afganistanie, a dokładnie, kawałek terytorium Rosji jest Amerykanom potrzebny by taniej dostarczać zaopatrzenie i broń żołnierzom. Poza tym, ceny ropy są ostatnio wysokie, a gospodarka Rosji jest uzależniona od światowych cen surowców. Co jednak będzie gdy zakończy się wojna w Afganistanie? Amerykanie nie będą już tak przymykać oko, iść na różne ustępstwa, ale korzystając ze swych wpływów w krajach Unii szybko wybiją Putinowi z głowy imperialne zakusy.

A jaką potęgą gospodarczą jest Rosja, to sprawdź klikając na TEN LINK

• only_the_godfather Re: Sieć serwisowa 14.04.11, 09:10
                              Mało wiesz o Rosji i opierasz się na tym co Ci powie telewizja.
                              • adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 17.04.11, 19:23
                                > Mało wiesz o Rosji i opierasz się na tym co Ci powie telewizja.

A to ciekawe. Przecież to media kreują Rosję na potęgę gospodarczą...
                    • elfkabezhaltera Re: Sieć serwisowa 18.04.11, 08:14
                      adrian_ktostam napisał:

> czy mogłabyś coś napisać o tej rzekomej sieci serwisowej, podać
                      > konkretną listę stacji serwisowych, gdzie właściciel łady może dokonać
                      > naprawy gwarancyjnej?
                      Czy jest rzekoma czy autentyczna - nie wiem. Nie mam Łady ani nie znam nikogo z Ładą.
                      Gdy będę zastanawiać się nad kupnem Łady - sprawdzę.

• adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 21.04.11, 15:27
                        Dobrze też sprawdzić, czy można sprowadzić do Polski i zarejestrować fabrycznie nowe auto nie spełniające normy emisji CO2, Euro5. Wiem, że są takie kraje, że nie można, ale nie chce mi się sprawdzać czy przepis obowiązuje w całej Unii. Podobno tylko nieliczne koncerny wynegocjowały niewielkie ilości...
                        • laisar Re: Sieć serwisowa 21.04.11, 17:56
                          adrian_ktostam napisał:

> normy emisji CO2, Euro5

Normy Euro nie regulują emisji CO2: pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_standard_emisji_spalin
                          • adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 22.04.11, 13:23
                            Co prawda, to prawda. Przy okazji dowiedziałem się, że norma Euro5 dotyczy silnika (mg/kWh) a emisja CO2 dotyczy danego samochodu
                            • laisar Re: Sieć serwisowa 22.04.11, 19:30
                              adrian_ktostam napisał:

> (mg/kWh)

???

g/kWh są dla ciężarówek i autobusów, dla osobówek i małych dostawczaków są g/km.
                              • adrian_ktostam Re: Sieć serwisowa 22.04.11, 19:47
                                A niech to. Znowu w pośpiechu nie doczytałem, że to dla ciężarowych..
                • adrian_ktostam Re: W obliczu stanu polskich dróg decyzja całkiem 13.04.11, 18:44
                  ilu chętnych potrzeba, by "znalazła się " taka ogólnopolska sieć? 20?, 200? A może 2000 lub jeszcze dużo więcej?
                  • mniammniam3 Odzież używana 14.04.11, 21:53
                    A ja chcę uruchomić sieć lumpeksów sprowadzających używaną odzież z Rosjii, a jeszcze lepiej - z Kazachstanu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka