Dodaj do ulubionych

Pytanie o Ksenony!!!!

IP: *.arkonskie.v.pl 04.05.04, 17:16
Czym roznia sie ksenony w BMW, Oplu, od tych stosowanych fe francuzach. W BMW
sa to jakby kulki ktore swieca (bubble lights), a we francuzach jakby normalna
lampa tylko swieci bardziej na niebiesko!
Czym roznia sie te dwa rodzaje lamp?
Prosze o odpowiedz!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Pytanie o Ksenony!!!! 04.05.04, 17:22
      Jedne to soczewkowe, drugie to lustrzane (tzw. "swobodne zwierciadła).
      Lustrzanki, zwłaszcza jeśli szyba reflektora jest gładka, są kiepskie. W
      Peugeotach 807, 407, Citroenie C8, Renault Vel Satis, Espace są soczewkowe.
      Taka jest przyszłość. Nawet Lexus i Mercedes przechodzą na soczewkowe.
      • niknejm Re: Pytanie o Ksenony!!!! 04.05.04, 17:55
        greenblack napisał:

> Jedne to soczewkowe, drugie to lustrzane (tzw. "swobodne zwierciadła).
        > Lustrzanki, zwłaszcza jeśli szyba reflektora jest gładka, są kiepskie. W
        > Peugeotach 807, 407, Citroenie C8, Renault Vel Satis, Espace są soczewkowe.
        > Taka jest przyszłość. Nawet Lexus i Mercedes przechodzą na soczewkowe.

Słusznie.
        Kiedyś w Accordzie TypeR były 'lustrzanki', a w nowym Accordzie 2.4 są
        soczewki. I są sporo lepsze ponoć.

Pzdr
        Niknejm
        • marekatlanta71 Re: Pytanie o Ksenony!!!! 04.05.04, 18:32
          U mnie sa te z "poprzedniej epoki":
          <a
          href="http://www.hondacars.com/images/banners/2004/accord_coupe/exterior_gallery/photo_16_large.jpg">Accord</a>
      • Gość: AdM Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.visp.energis.pl 04.05.04, 17:59
        generalnie reflektor czym wyżej zamocowany i z bardziej prostopadłą przednią
        szybką tym lepiej
    • Gość: Zibi Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.acn.waw.pl 04.05.04, 22:26
      Sory - ale o czym Wy piszecie?
      Człowiek się pyta o różnicę w żarówkach a nie w odbłysnikach czy mocowaniu lamp.
      Narazie jest tylko jeden rodzaj konstrukcji żarówek ksenononowych a to czy
      lampy maja konstrukcję soczewkową, czy inną to całkiem inna sprawa. Faktem
      jest, że na rynku jest masa podróbek ale (mam nadzieję) nie w nowych autach.
      Więcej można poczytać tutaj:
      www.auto-west.pl/xenon.htm
      www.freespace.and.pl/mototechnika/elektr/nowe_swiatla.html
      Pozdrawiam
      • greenblack Re: Pytanie o Ksenony!!!! 05.05.04, 10:20
        Wtórny analfabeta...
        • ropsu Re: Pytanie o Ksenony!!!! 05.05.04, 10:35
          Moze nieuwaznie czytal...po co zaraz obrazac? Ja tez mam pytanie i od razu
          przyznaje, ze jestem laikiem wiec prosze bez inwektyw.
          Swiatla ksenonowe poprawiaja widocznosc posiadaczom pojazdow w nie wyposazonym
          jednoczesnie bardzo oslepiajac innych uzytkownikow drog. Moze nie wszystkie ale
          z moich obserwacji wynika, ze wiekszosc. Po co sie je wiec wprowadza jesli
          oslepiajac moga byc niebezpieczne? Pozdrawiam
          • Gość: AdM Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 10:46
            to oślepianie, to w większości przypadków złudzenie. światło o innej barwie(i
            do tego dużym skupieniu jak w projektorowych lampach) podświadomie przyciąga
            spojrzenie. zwykłym się po prostu nie przyglądasz. generalnie auta z ksenonami
            powinny nawet mniej oślepiać, bo każde jest wyposażone w automatyczną regulację
            zasięgu
            • Gość: pawel Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: 213.241.90.* 05.05.04, 10:57
              Dokładnie tak. Kiedyś, jak nowością były żarówki halogenowe, wydawało się że
              potwornie oślepiają. Dzisiaj to już nikomu nie przeszkadza. Historia się
              powtarza.
              • Gość: Maciek Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.arkonskie.v.pl 05.05.04, 16:43
                OK dzieki za linki ale wciaz nie do konca odpowiedzielicie mi jaka jest roznica
                (w konstrukcji, w sposobie swiecenia) miedzy lampami soczewkowymi i nie
                soczewkowymi (Laguna, C5 itp)!
                Pozdrawiam!
                • Gość: AdM Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.visp.energis.pl 05.05.04, 18:29
                  taka jak między projektorem do slajdów a latarką
                  • Gość: Maciek Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.arkonskie.v.pl 05.05.04, 18:36
                    Swietna odpowiedz...znaczy swiatlo ksenonowe (soczewkowe) jest bardziej
                    wyraziste, ostrzejsze, mocniejsze, prostsze w regulacji...A nie soczewkowe
                    (takie jak w Lagunie) to nic nie warty shit? Dobrze rozumiem?
                    • Gość: AdM Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.visp.energis.pl 05.05.04, 19:30
                      niekoniecznie. oba rozwiązania mają swoje zalety. ja bym nie generalizował co
                      do tego które rozwiązanie jest lepsze, a które gorsze. porównanie soczewkowych
                      do projektora jest ok, reflektorów z odbłyśnikami typu "swobodne pola" do
                      latarki to duże uproszczenie. w latarce masz regularnie sferyczny odbłyśnik, a
                      przy ksenonach(czy też zwykłych halogenach) tego typu odbłysnik jest
                      ukształtowany nieregularnie, tak aby zoptymalizować światło odbite. tak jakby
                      masa małych lusterek ustawionych każde inaczej, i każde odpowiedziałne za inny
                      kawałek drogi przed Tobą.
                      To że sie ostatnio odchodzi od tego rozwiązania spowodowane jest raczej nie
                      przewagą soczewki jako takiej, tylko niemożliwością(albo dużą trudnością)
                      budowy reflektorów nowego typu(biksenony, doświetlające zakręty) w technologi
                      swobodnych pól. Ale co do ostatnich uwag mogę sie mylić
                      • niknejm Re: Pytanie o Ksenony!!!! 05.05.04, 19:42
                        Z moich obserwacji, ksenony soczewkowe po prostu na ogół lepiej oświetlają
                        drogę. Może wynika to z ograniczeń konstrukcyjnych zwykłych odbłysników, nie
                        wiem. Fakt też, ze na pewno nie jeździłem wszystkimi modelami aut wyposażonymi
                        w ksenony :-) Moje doświadczenia ograniczają się do kilku aut zaledwie.

Pzdr
                        Niknejm
                        • Gość: AdM Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.visp.energis.pl 05.05.04, 19:50
                          dlatego trzeba porównać konkretne modele. teoretycznie technologia swobodnych
                          pól daje dużo większe możliwości, tylko przy nieprostopadłych lampach(głupio
                          napisane, "prostopadłe" to wg mnie lampy z płaskim(prostopadłym do jezdni)
                          przodem i zamknięte od góry :-)) dużo światła ucieka bezpowrotnie do góry, w
                          chmurki. a w soczewkach jest to naturalnie ograniczone
                          • niknejm Re: Pytanie o Ksenony!!!! 05.05.04, 20:34
                            Gość portalu: AdM napisał(a):

> dlatego trzeba porównać konkretne modele. teoretycznie technologia swobodnych
                            > pól daje dużo większe możliwości, tylko przy nieprostopadłych lampach(głupio
                            > napisane, "prostopadłe" to wg mnie lampy z płaskim(prostopadłym do jezdni)
                            > przodem i zamknięte od góry :-)) dużo światła ucieka bezpowrotnie do góry, w
                            > chmurki. a w soczewkach jest to naturalnie ograniczone

Niestety 'prostopadłe' światła to rzadkość, zwłaszcza przy szczególnym nacisku
                            kładzionym w ostatnich latach na aerodynamikę.

Pzdr
                            Niknejm
                            • Gość: AdM Re: Pytanie o Ksenony!!!! IP: *.visp.energis.pl 05.05.04, 22:29
                              tak jest. ale są wyjątki: każde BMW, najlepiej świecące autka na świecie! pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka