Dodaj do ulubionych

dobor autka

27.04.11, 09:22
Zainspirowany ostatnim waatkiem nt.czasu przejazdu z kielc do wladka i wlasnym doswiadczeniem (na trasie wwa sochaczew -60km "wykreecilem" czas ponizej 2h..) mam takie pytanie..Czy w/g was bioraac pod uwagee przeslanki logiczne ma sens..1.wyprzedzanie aut jadaac w sznurze aut (oszczeednosc czasu na 100km max 1-5 min ) 2.poprzez szybkaa jazde na pustych odcinkach skroocenie przejazdu na 100km 10-20min przez co srednia ogoolna na dluzszym odcinku rosnie powiedzmy ze sredniej 50km/h na 55-60 km/h..3.Czy po to aby osiaagac tempo podrozy na poziomie 55km/h nie wystarczy mercedes w124 200d o mocy 75km i wartosci 5000pln a kazde inne auto jest przerostem formy nad tresciaa ? Na dodatek fotele w starym mercu saa lepsze niz w 90% wspolczesnych aut a to chyba najwazniejszy aspekt tak powolnych podroozy..
Obserwuj wątek
    • michaelm3 Re: dobor autka 27.04.11, 22:48
      jasiek-23 napisał:

Czy w/g was bioraac pod uwagee przeslanki logiczne ma sens.
      > .1.wyprzedzanie aut jadaac w sznurze aut (oszczeednosc czasu na 100km max 1-5 m
      > in )

Zadnego. Oprocz przypadku, w ktorym liczy sie kazda minuta;-)

2.poprzez szybkaa jazde na pustych odcinkach skroocenie przejazdu na 100k
      > m 10-20min przez co srednia ogoolna na dluzszym odcinku rosnie powiedzmy ze sre
      > dniej 50km/h na 55-60 km/h..

Ja tak robie.
      Bedac w kraju regularnie pokonuje trase Warszawa-Ostroda. Schemat jazdy jest zawsze taki sam i przyznaje sie do niego bez bicia: od zjazdu z mostu Grota -o ile ruch pozwala- pelny cios do Plonska (2 jezdnie, 2 pasy w kazdym kier.), pozniej spokojnie (max 130 poza terenem zabudowanym).

3.Czy po to aby osiaagac tempo podrozy na poziomie
      > 55km/h nie wystarczy mercedes w124 200d o mocy 75km i wartosci 5000pln a kazde
      > inne auto jest przerostem formy nad tresciaa ?

Wystarczy ale wtedy juz nam nic nie zostanie z przyjemnosci jazdy. Nawet prowadzenie fajnego samochodu.
    • analny_wybawca Re: dobor autka 28.04.11, 21:18
      >(na trasie wwa sochaczew -60km "wykreecilem" czas ponizej 2h..)

No bez jaj, ostatnio z Białołęki do Sochaczewa (ale nie w godzinach szczytu) jechałem dokładnie 55 minut (do pl. Kościuszki).

>Czy po to aby osiaagac tempo podrozy na poziomie
      > 55km/h nie wystarczy mercedes w124 200d o mocy 75km i wartosci 5000pln a kazde
      > inne auto jest przerostem formy nad tresciaa ?

Nie, bo wtedy utkniesz za jakimś starem/autosanem co jedzie 50-60km/h i z taką mocą nie będziesz miał jak go wyprzedzić na naszych zatłoczonych drogach, dzięki czemu średnią uzyskasz na poziomie 40km/h

>Na dodatek fotele w starym mercu
      > saa lepsze niz w 90% wspolczesnych aut a to chyba najwazniejszy aspekt tak pow
      > olnych podroozy..

Nie rób sobie jaj. Fotele w tym mercu były dobre w momencie zakupu, w porównaniu ze współczesnymi dla niego autami. Dziś to jest inna liga
      • jasiek-23 o tych fotelach slowo.. 29.04.11, 18:14
        Jako ,ze mam deczko chory kreegoslup (przypadlosc zawodowa) jestem dosyc wybredny jesli chodzi o fotele.Wieec we wspoolczesnych autach takich jakimi ostatnio jezdzilem (rozne forestery,imprezy outbacki,wspomniany auris,avensis lexus gs 300 o wynalazkach typu dajewo w nowym wydaniu nie wspominajaac z moim starym v850 wygrywa bezapelacyjnie mercedes s-klasy ,e klasy .Auta w salonowej cenie do 150kpln to kpiny z ergonomii..Nie moge zrozumiec dlaczego fotel sie konczy co najwyzej w polowie uda,siedzisko nie podpiera nog i jest twarde jak decha,regulacja to iluzja ,materialy tapicerskie to chyba 5ty recykling..co nawet chyba niewprawnym okiem nawet widac..a stary merc,stare bmw z fabrycznymi recaro..to w zalewie chlamu i tandety raczej historia..
        • swan_ganz Re: o tych fotelach slowo.. 29.04.11, 19:25
          Jako ,ze mam deczko chory kreegoslup (przypadlosc zawodowa)

byłes stójkowym? Znaczy; miśkiem?
          • jasiek-23 Re: o tych fotelach slowo.. 30.04.11, 02:53
            w pewnym sensie tak.30 lat gry na skrzypcach z tego z 75% na stojaka..skutek skolioza + garb..brzydko jest siem smiac z inwalidy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka