Gość: 7 Elektryczna Škoda Octavia IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.11, 19:21 @panes: Wszystko piszesz w czasie przyszłym. Póki co akumulatory są albo ciężkie i mało wydajne albo potwornie drogie. Ciekawi mnie jeszcze jaki jest wpływ na środowisko wywierany przy produkcji akumulatorów i przy ich późniejszej utylizacji. No i obecny zasięg w granicach 150- 200km to jakiś dowcip. Jadę takim z Wawy nad morze i trzęsę portkami, bo nie wiem czy nie zatrzymam się w szczerym polu gdzie gniazdek raczej nie montują. Albo włączam klimę i radio i staję 50km bliżej. Poza tym w samej Wawie jest chyba 10 stacji szybkiego ładowania (ciekawe ile z nich jest sprawnych) a ładowanie takiego pojazdu z sieci w domu sprawia, że kable w ścianach robią się czerwone. Na razie jestem przeciwny ale jak za parę lat rozwiną technologię i da się zrobić normalnej wielkości samochodem (a nie wypierdkiem w stylu nissana leaf) będę mógł bez stresu, z włączoną klimą, radiem i światłami dojechać np z Łodzi do Kołobrzegu albo Rzeszowa to obiecuję, że odszczekam wszystkie złe słowa, które powiedziałem na temat elektrycznych samochodów. Link Zgłoś
doogie7 Elektryczna Škoda Octavia 20.05.11, 19:29 Zalety silnika elektrycznego odnośnie braku konieczności obsługi i wymiany osprzętu i materiałów eksploatacyjnych jak w silniku spalinowym są niezaprzeczalne. Jednak w szczególnie niskie koszty przejazdu nie uwierzę, bo państwo zwyczajnie na to nie pozwoli (akcyza z paliwa będzie musiała znaleźć ekwiwalent). Pomijając koszt wymiany i żywotność akumulatorów. Link Zgłoś
Gość: panes Elektryczna Škoda Octavia IP: *.internetia.net.pl 20.05.11, 19:51 Dziwne by było gdybym pisał w czasie teraźniejszym lub przeszłym :) Jasne jest, że samochody elektryczne w obecnej formie nadają się idealnie do miasta a szczególnie na warszawę, gdzie są całkowicie darmowe(jeszcze) stacje ładowania. Poza tym na postoju silnik nie pracuje i nie jest potrzebny do tego system start stop. Odchodzą także problemy z rozruchem w zimie. A tradycyjne tarcze hamulcowe mogą zostać zastąpione poprzez hamowanie rekuperacyjne. Polecam www.samochodyelektryczne.org/lightning_gt.htm vod.onet.pl/automaniak,automaniak,6072,4,8400,odcinek.html Link Zgłoś
Gość: olo Elektryczna Škoda Octavia IP: *.acn.waw.pl 20.05.11, 20:06 ja się już od kilku lat zastanawiam dlaczego auta w dachu , laptopy z drugiej strony ekranu czy komorki nie maja ogniw doladowujacych???? czy ta technologiia ku... jest jakas kosmiczna? kidys robili kalkulatory i dzialalo teraz nam wmopwia ze cos tam i bedzie kosztowalo zaraz milion picset Link Zgłoś
Gość: g Elektryczna Škoda Octavia IP: *.legnica.vectranet.pl 20.05.11, 20:30 To auto będzie kosztować min. dwa razy tyle co normalnie. Przy tym wymiana rozrządu za kilka stów mi niestraszna, jak aku pewnie też nie wytrzymają więcej niż ten rozrząd, a jego wymiana będzie kosztować jeszcze więcej. Więc jak na razie jest to tylko gadżet. Link Zgłoś
Gość: OCTAVIAN2 Elektryczna Škoda Octavia IP: *.zone13.bethere.co.uk 20.05.11, 20:59 Król jest tylko jeden 1.9 TDI Link Zgłoś
Gość: KK=RZ Elektryczna Škoda Octavia IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.11, 21:05 @olo kalkulatorek mozna bylo kupic za 25zl wiec to chyba nie taka straszna technologia, jak zwykle sciemniaja zeby wszystko wymieniac co rok... Link Zgłoś
Gość: nAGA Elektryczna Škoda Octavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 21:08 "Król jest tylko jedne 1.9 TDI" mowisz tak bo Cie nie stac na nic weicej.. --------- juwazam ze to super auto.. wiekszosc ludzi robi dziennie mniej niz 150 km, pewnie nawet mniej niz 100 wiec wartosc jest jak najbardziej wystarczajaca... jesli JEZDZISZ wiecej to poprostu to nie jest auto dla Ciebie. Link Zgłoś
Gość: jacek Elektryczna Škoda Octavia IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.11, 21:31 Jeśli ktoś uważa, że ten samochód jest super, to niech przekona Skodę do jego produkcji seryjnej i sprzedaży takiej Octavii, bo taka nie jest planowana. A panele słoneczne w dachu to stary pomysł. Produkują jakieś 50-100 W przy pełnym słońcu. Ładowanie akumulatorów od zera do pełna trwałoby optymistycznie licząc 6 tygodni, gdyby dzień w dzień było po 8 godzin pełnego słońca. Może to coś kolegom wyjaśnia? Link Zgłoś
Gość: kali Elektryczna Škoda Octavia IP: *.acn.waw.pl 20.05.11, 22:07 super, zwiększcie zasięg do min. 500 km i biorę. Link Zgłoś
Gość: chajtek Elektryczna Škoda Octavia IP: *.static.dsl.as8607.net 20.05.11, 22:08 Renault podaje już więcej detali. Zasieg ich aut będzie podobny. Za akumulatory będzie opłata abonamentowa ~60 Funtow /miesiąc z limitem 9000 min na rok. Do tego dojdzie rachunek za prąd. Mnie martwi inny aspekt w PL mamy 2-3 miesiące zimy z temperaturami poniżej zera. W takich warunkach akumulatory mają połowę pojemności. Obawiam się że jazda elektrowozami w zimie będzie albo utrudniona albo bardzo kosztowna. Jak czyta nas posiadacz hybrydowej Toyoty czy kierowca zakładowych meleksów to proszę o opinię Link Zgłoś
wuzuwela Elektryczna Škoda Octavia 20.05.11, 22:51 samo_dobro @panes Jesli auta elektryczne stana sie popularne i 100km bedzie kosztowac 5PLN to na pewno dowala tyle haraczy, zeby kosztowalo kilka razy wiecej. Dzisiaj litr benzyny tez kosztowalby jakies 2PLN z hakiem, gdy nie haracz panstwa. Wplywy z akcyzy na paliwa to duza pozycja w budzecie wiekszosci cywilizowanych panstw. no niestety ale masz racje!akcyza to z rodzaju tzw kosztów stałych bez których państwo nie obejdzie się,przywalą jak nie z tej to z drugiej strony ,ale mniej niż biorą dzisiaj w postaci akcyzy nie wezmą,więcej, tak. To tak jak z wodą,kiedyś było bez wodomierzy,zamontowali i powiedzieli,będziesz płacił mniej ,a goowno prawda,zużywasz mniej wody,oszczędzasz,no to podnoszą cenę tak że i tak płacisz więcej niż poprzednio bo oni mają koszty stałe i my musimy im dać kasę na ich pokrycie,koniec,kropka! Link Zgłoś
Gość: Tomek Elektryczna Škoda Octavia IP: *.socal.res.rr.com 20.05.11, 23:51 Kupilem dwa tygodnie temu 100% elektryczny Nissan Leaf. Po dwoch tygodniach eksploatacji tylko jedno mysl mi przychodzi do glowy " dlaczego tak pozno" Samochod prowadzi sie fantastycznie(cala moc dostepna w kazdej chwili) i baterii starcza na okolo 150 km. Laduje go w nocy co trzeci dzien(7 godzin) Koszt jest 5 krotnie mniejszy niz tankowanie - poza tym zadnych zmian oleju. W samochodzie jest 7 ruchomych czesci i nie ma skrzyni biegow. Nie ma sie co zepsuc. Kosztowal 33 tys $ , co moze nie jest super tanio ale rzadowe dotacje zmniejszaja ta sume do 22 tys $ - co jest suma porownywalna do tej klasy samochodow. Faktycznie jezeli ktos jezdzi w dlugie trasy niestety na razie taki samochod nie ma zadnego sensu. Link Zgłoś
Gość: Tomek Elektryczna Škoda Octavia IP: *.socal.res.rr.com 20.05.11, 23:58 Komentujac jedna w wypowiedzi na temat uzytkowania samochodu elektrycznego zima na razie nie bylem w stanie sprawdzic zasiegu w takich warunkach( mam samochod od dwoch tygodni) Na pewno zasieg sie zmniejsza jezeli wlaczona jest klimatyzacja lub ogrzewanie. Nie jest to jednak jakas wielka roznica. Jezeli wlacze klime to wskaznik zasiegu zmniejsza sie o mniej wiecej 10%. Nie wiem dokladnie jak to wyglada w moim Nissanie Leaf ale wiem ze w Focusie ktory wchodzi na rynek w listopadzie baterie beda utrzymywane w tej samej temperaturze takze warunki zewnetrzne nie beda mialy zbytniego efektu na zasieg( beda mialy jakis efekt bo potrzebna bedzie elektrycznosc zeby utrzymywac te baterie w stalej temperaturze). Po raz kolejny nie sadze zeby dramatycznie to wplynelo na zasieg. Powiedzmy zima moze zamiast 150 km bedziesz w stanie ujechac 100-120 km. Link Zgłoś
meduzak1 Elektryczna Škoda Octavia 21.05.11, 00:10 Większość użytkowników samochodów nie przejeżdża dziennie więcej niż 50 km, kilka razy do roku do 500 km dziennie. Już dzisiaj ładować te samochody można prądem jednofazowym do 100% pojemności w 4-6 godzin (w nocy, w pracy) a do 90% prądem trzyfazowym w 20-40 minut czyli idealnie byłoby mieć stacje ładowania w centrach handlowych, stacjach benzynowych czy fast-foodach. Link Zgłoś
meduzak1 Elektryczna Škoda Octavia 21.05.11, 00:23 Narzekającym na zasięg przypomnę, że jeszcze 20 i więcej lat temu samochody mały na ogół mniejsze zbiorniki niż dzisiaj i paliły sporo więcej. Zasięg 300 km to była norma, gdy dzisiaj raczej 500. Stacji benzynowych było mniej, powszechnie w bagażniku woziło sie kanister. Stacje ładowania powstaną szybko jak zacznie przybywać takich samochodów i optymalnymi miejscami są miejsca gdzie człowiek w podróży się zatrzymuje czyli centra handlowe/sklepy oraz wszelkiego rodzaju punkty obsługi podróżnych jak bary, fast-foody, toalety. Jesli już obecnie w 30 minut mozna załadować baterię do 90% pojemności to nie jest to przeszkoda specjalnie utrudniająca życie, szczególnie w sytuacji gdy mamy do czynienia ze sporadycznymi tego typu podróżami. Link Zgłoś
Gość: gosc Elektryczna Škoda Octavia IP: *.232.112.87.dyn.plus.net 21.05.11, 00:27 To tak na wszelki wypadek zeby Chinskie produkty nie dorownaly europejskim, poki co nie ma technologi na tani akumulator. Link Zgłoś
swietypentagram Elektryczna Škoda Octavia 21.05.11, 01:52 to tragedia że nie ma w Polsce ani Czechach rodzimego przemysłu samochodowego. Ci co nas rozstrzeliwali pod murem i w obozach koncentracyjnych - kontrolują produkcję a Polski talent wyjeżdza i służy obcym firmom Link Zgłoś
Gość: jangcy Elektryczna Škoda Octavia IP: 212.69.73.* 21.05.11, 02:16 Ze Szczecina do /warszawy 2 dni, ale to pod warunkiem ze nie stanie ci gdzies w polu. Z wachą zawsze mozna bylo z kanistrem pod pachą jakiegoś stopa do najblizszej stacji benzynowej złapać. Prądu w garści nie przyniesiesz... Link Zgłoś
Gość: gosc Elektryczna Škoda Octavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 04:06 dlaczego zamiast testować prototypy jakichś generatorów wodorowych czy innych - sorki ale laik jestem , tak tylko czytam fora różne. Skoro mogą robić w 2016 nano-aku to może i nano zbiornik na wodór da się ? Chciałbym wierzyć, że jest jakaś bliska perspektywa nowego źródła zasiania samochodów, ale to co prezentują wszystkie firmy to jest po prostu samochód z UPS'em pod podłogą. Gdzie wy mieszkacie? Ja w raczej nie dużym mieście a 60km w dzień to żaden wyczyn, nie ma i nie będzie zawsze gdzie doładować ... i nie mogę się doczekać dni gdy nie da się wjechać na parking pod blokiem bo będzie 400 kabli z okien ciągniętych :) Juz sobie wyobrażam parkingi z ładowarkami pod marketem - to piękna przyszłość, w której można jechać przed pracą i po do marketu się doładować - czego chcieć więcej od życia, poza tym oni prąd mają z ruchu wózków sklepowych i wylewa im się drzwi więc można brać za nic. Link Zgłoś
Gość: gosc Elektryczna Škoda Octavia IP: *.static.dsl.as9105.com 21.05.11, 05:29 Zaklad fryzjerski mam od frontu, zakupy robie w Biedronce ulice dalej, a tesciowa mieszka po sasiedzku - wiec mi wisi ile pali samochod i elektryczny cudak nie jest ni potrzebny. Link Zgłoś
Gość: osfp Elektryczna Škoda Octavia IP: *.net.stream.pl 21.05.11, 08:34 Fajnie, już niedługo każdy będzie mógł kupić sobie ekologiczny i tani w eksploatacji samochód. Odpadną więc dwa z głównych argumentów przeciwko zakupom aut. Przewiduję tłok na naszych marnych drogach. Link Zgłoś
Gość: Prorok Elektryczna Škoda Octavia IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 08:44 Widać że elektryczne samochody z grupy VW są już na ostatniej prostej. Od 2012 roku ma być dostępny całkowicie elektryczny VW Golf, potem startują elekryczne VW Lupo i Seat Arosa, i reszta modeli. Za kilka lat VW zaleje świat elektrycznymi autami jak kiedyś silnikami TDI a teraz TSI .... Link Zgłoś
Gość: ja Elektryczna Škoda Octavia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.05.11, 10:42 czemu nikt nigdy nie podaje poboru mocy takiego silnika? poprawcie jeśli się mylę ale...: 81KM = 60kW. najlepszy silnik elektryczny o mocy 50KM ma sprawność 91%, zatem moc jeśli podana przez producenta moc nie jest mocą poboru prądu a mocą wynikową silnika to moc poboru prądu przez taki silnik to około 65kW. jak wiadomo, średnia prędkość w mieście to 37km/h. zatem w godzinę przejeżdzamy średnio 37km. moc silnika to 65KW zatem aby przejechać 37km zużyjemy 65kWh. średni koszt 1kWh w polsce to 40gr. 37km kosztuje nas zatem 26pln. a 111km kosztuje 78pln. Link Zgłoś
kwant0 Elektryczna Škoda Octavia 21.05.11, 11:23 @ja, Dobrze zrobiony silnik elektryczny o dużej mocy (kilkadziesiąt kW) może mieć sprawność 90-95%. Pamiętaj, że silnik spalinowy ma sprawność 25-30%. Jak stoisz w korku to silnik elektryczny nie zużywa w ogóle energii a silnik spalinowy pali 1-2 litry/godzinę. Jak hamujesz to samochodzie z silnikiem spalinowym grzejesz hamulce (i je zużywasz) a w autku z silnikiem elektrycznym ładujesz akumulatory - odzyskujesz część energii zużytej do rozpędzania samochodu. Twoje obliczenia są poprawne pod warunkiem, że przez te 37 km w mieście non stop masz wciśnięty pedał gazu do oporu, tak jeździsz w mieście? :-) Największa moc jest potrzebna przy rozpędzaniu się (trzeba pokonać bezwładność samochodu) i utrzymywaniu dużej prędkości na autostradzie (duże opory powietrza). Przy jeździe z prędkością 50 km/h normalny samochód potrzebuje około 5-10 kW mocy. Dodatkowo w samochodzie elektrycznym sprawność silnika przy małej mocy się nie zmienia a w benzynowym sprawność spada (największa jest w okolicy maksymlanej mocy). Samochód elektryczny o masie 1-1.5t potrzebuje około 5-10 kWh do przejechania 100 km (nie dotyczy autostrad, samochodów sportowych, etc...), więc koszt 100 km to około 3-6zł. Dodaj do tego możliwość ładowania z gniazdka w garażu (bez akcyzy paliwowej;-)) zamiast jeżdżenia na stację benzynowe. Samochód elektryczny to też mniej skomplikowana konstrukcja niż obecne podwójnie doładowane wyżyłowane konstrukcje spalinowe. Prostsza konstrukcja = tańsza eksploatacja. Według mnie elektryczny napęd to przyszłość. Najpierw w samochodach miejskich a później na szerszym rynku. Dobrze że tanie marki takie jak Skoda zaczynają myśleć w tym kierunku - to oznacza szerszy rynek, niższe ceny i popularniejsze modele. A jak ktoś chce coś ekskluzywnego to niech sobie kupi Teslę - sportowy samochód elektryczny... Link Zgłoś