Dodaj do ulubionych

Kupno oleju silnikowego

14.06.11, 13:56
Jak w temacie, po ostatniej wizycie w serwisie i policzeniu sobie za 4,6l oleju castrol 5w30 280zł chciałbym już nie popełnić drugi raz tego błędu. Czy znacie jakieś dobre internetowe sklepy, gdzie jest olej w dobrej cenie i dobrej jakości, bez jakiś numerów.
Obserwuj wątek
    • bpos Re: Kupno oleju silnikowego 14.06.11, 18:37
      Dlaczego Castrol?
      280?
      To pewnie jakiś tzw. Specyfik.

Nalewaj np. Liqui Moly, Motul, Valvoline...
      Wyjdzie 1/4 taniej, a będzie lepiej.
      Sklepów internetowych jest do diabła i ciut ciut
      • precelos Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 14:20
        A czemu nie Castrol? u mnie przez 250 tys km od nowości własnie wlewany był Castrol Edge, na próbę wlałem Motula, a teraz Shell i nie ma absolutnie żadnej różnicy
        • qqbek Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 16:12
          precelos napisał:

> A czemu nie Castrol? u mnie przez 250 tys km od nowości własnie wlewany był Cas
          > trol Edge, na próbę wlałem Motula, a teraz Shell i nie ma absolutnie żadnej róż
          > nicy

Ja Castrol leję od 100 tys. km i też nie narzekam.
          Rzecz jasna do zastosowań "pseudosportowych" się nie nadaje... ale ja mam niewysilonego, ośmiozaworowego, benzyniaka 1,6l pojemności (do tego na łańcuszku), który rzadko widzi obroty ponad 4500obr./min.
          Po co mi więc olej Motul?
          • bpos Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 16:46
            A kto tu pisał o wyścigach?!
            Tu mowa o 5W-30, prawda?
            Jeden uważa, że Castrol jest lepszy od Motula, a drugi odwrotnie...
            Jeszcze inny kupi coś od Midlanda.
            This is free country, czyli każdy ma wybór ;).
            • qqbek Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 18:04
              bpos napisał:

> A kto tu pisał o wyścigach?!
              > Tu mowa o 5W-30, prawda?
              > Jeden uważa, że Castrol jest lepszy od Motula, a drugi odwrotnie...
              > Jeszcze inny kupi coś od Midlanda.
              > This is free country, czyli każdy ma wybór ;).

Ostatniej linijce przeczą wcześniejsze Twoje słowa:
              "Dlaczego Castrol?
              280?
              To pewnie jakiś tzw. Specyfik.

Nalewaj np. Liqui Moly, Motul, Valvoline...
              Wyjdzie 1/4 taniej, a będzie lepiej."

Bo gó... lepiej będzie... najlepiej będzie kupić olej (około 100 zeta) i filtr oleju (około 50 zeta) poza ASO i wymienić w zakładzie zajmującym się tym (a także gwarantującym odpowiednią utylizację wymienionego oleju). Koszt 100 zeta niższy niż w wyżej wymienionych przypadkach. Szkodliwość taka sama. A Ty przyjąłeś sobie za punkt honoru walenie po Castrolu, którego od lat używam...
              • bpos Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 18:33
                A skąd wiesz, że "walę po Castrolu"?
                Sam lałem go wiele lat, aż przeczytałem, że ford wymaga tzw. specyfiku
                • qqbek Jak ktoś kupuje Forda... 15.06.11, 18:39
                  ...to sam sobie jest winien.
                  Ale nie powinien winą tą obarczać innych, zadowolonych, klientów firmy Castrol.
                  Mnie nie obchodzi średnica kanałów w bloku silnika... Ciebie obchodzić musi... ale co sprawdzona przeze mnie (i nierzadko polecana) marka oleju ma do niedoskonałości, tak często prezentowanych przez silniki aut na "F" (Fiatów, Fordów i francuskich - tak gwoli przypomnienia)?
              • bunkry Re: Kupno oleju silnikowego 17.06.11, 17:50
                Ceny dobrych olejów Liqui Moly zaczynają sie od ok . 100 zł w www.oliwiarka.pl czy
                TUTAJ

Więc skoro za 100-120 zł można mieć olej najwyższej klasy to po co kupować w tych samych pieniądzach marketową masówkę?
    • stanczyk-5 Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 20:40
      Autor: czonk86 14.06.11, 13:56
      Re:

olej w silniku to jak krew w np.czlowieku-zdrowa/dobra krew=zdrowy organizm
      filtr oleju to nerki a filtr powietrza to pluca
      chcesz by twoje auto zdrowe bylo ?
      • szela81 Re: Kupno oleju silnikowego 15.06.11, 23:25
        najlepiej lać to co producent fabrycznie
        ja do fiata leję selenię - jest super, między wymianami 300-400ml wlałem super mobila 1 i wziął 2 litry na 20 000 między wymianami
        wróciłem do seleni jest znów dobrze
    • czonk86 Re: Kupno oleju silnikowego 16.06.11, 13:03
      Jeśli marka jest taka ważna, to jest to subaru forester z dwulitrowym silnikiem. Jet to automat, więc czasem zagląda w okolice 6tys obrotów.
      • nazimno Kupuj to, co zaleca subaru i nie stresuj sie. 16.06.11, 14:35
        Lanie czegos, co skroci zywot silnika bedzie najpierw tansze, a potem drozsze.

Konieczne do spelnienia normy sa w ksiazce - podreczniku.
        • czonk86 Re: Kupuj to, co zaleca subaru i nie stresuj sie. 16.06.11, 14:47
          Dokładnie, chciałem pozostać przy tym castrolu. Jedynie mnie zdziwiło, że w serwisie policzyli sobie za niego 280zł, a w sieci widzę go po 140zł i się zastanawiałem, czy ten z internetu jest pełnowartościowy.
          • wujaszek_joe Re: Kupuj to, co zaleca subaru i nie stresuj sie. 16.06.11, 14:54
            olej jest znacznie tańszy od tego w serwisie nawet w zwykłym sklepie. ja przyjeżdżam na przegląd z własnym olejem i filtrami. Najwyżej grozi mi adnotacja "olej klienta" :)
            • stanczyk-5 Re: Kupuj to, co zaleca subaru i nie stresuj sie. 16.06.11, 19:00
              wujaszek_joe 16.06.11, 14:54
              "olej jest znacznie tańszy od tego w serwisie nawet w zwykłym sklepie,.."

a czy z olejem silnikowym niejest podobnie jak z sucha karma dla Psow ?
              w supermarkiecie "Royal Canine" i w specjalistycznym sklepie "Royal Canine"
              ale mimo wszystko to nietosamo-widac jak futrzak je i po gowienku tez widac

niejestem expertem lecz mysle ze skoro specjalistyczny sklep i wyzsze ceny
              to chyba nie bez powodu ?

warsztaty kupuja olej hurtem wiec placa nizsza niz detaliczna cene
    • jot.michalski Re: Kupno oleju silnikowego 17.06.11, 17:52
      Kup sobie coś dobrego w dobrej cenie.
      allegro.pl/my_page.php?uid=2026017
      Gość ma oleje prosto z niemieckiej fabryki Liqui Moly w niemieckich (czytaj NIŻSZYCH niż w Polsce) cenach.
      • bunkry Re: Kupno oleju silnikowego 22.06.11, 00:30
        Liqui Moly w takich samych cenach na ma www.oliwiarka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka