Dodaj do ulubionych

Nadchodzi podatek ekologiczny

27.07.11, 16:36
"Miałby być on naliczany przy zakupie nowego samochodu, a jego wysokość byłaby uzależniona od szkodliwości dla środowiska mierzonej np. za pomocą poziomu emisji CO2."

Taki podatek już w Polsce obowiązuje - to akcyza na paliwo. Zużycie jednego litra benzyny to emisja 2.30kg CO2, zużycie jednego litra oleju napędowego - 2.64kg CO2. Nie ma znaczenia, czy mam samochód, który emituje mało czy dużo CO2 na kilometr, czy jeżdżę mało czy dużo - w ramach jednego rodzaju paliwa płacę akcyzę proporcjonalną do emisji CO2, niezależnie od tego czy ta emisja bierze się z dużej emisji CO2 na kilometr, czy z dużej liczby przejeżdżanych kilometrów. Jedyne co trzeba zrobić to wyrównać akcyzę na różne rodzaje paliwa proporcjonalnie do emisji CO2 - i mamy sprawiedliwy podatek węglowy.
Obserwuj wątek
    • okobar79 Re: Nadchodzi podatek ekologiczny 27.07.11, 17:33
      jak rozumiem kolejny pomysł z gatunku kija na kierowców...
      czy nasi rządzący nie potrafią zrozumieć iż przecietny obywatel nie zarabia tyle co posłowie?
      a samochód potrzebowac musi
      skoro ceny samochodów są w Polsce wyzsze (niewiele - około 2-7%) od takich samych aut np. Niemczech, o nasza władza powinna spowodować, zeby nasi obywatele tyle samo zarabiali co obywatele Niemiec.
      a jeśli nie to ceny w Poslce powinny być proporcjonalnie niższe :)
      wiem wiem, tak się nie da

tylko dlaczego rząd musi mnie karać za to, że nie stać mnie na nowe auto z salonu
      a inne rządy potrafią nagradzać swoich obywateli że chcą kupić nowe auto z salonu
      oni stosują metodę marchewki, my metodę kija

chyba że nafgrodą (czyli marchewką) ma być brak kary...
    • Gość: Hutch Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.cdma.centertel.pl 27.07.11, 18:16
      Czyli podatek za posiadanie? Jeżeli już to od przejechanych kilometrów, czyli w cenie paliwa.
      Ale dlaczego od emisji CO2? Czy to jest największy syf, który "wychodzi" z rury wydechowej? Czy to w ogóle jest trucizna?
    • Gość: Gostek Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.11, 18:18
      A może by nałożyć podatek na producentów. Im mniejsza żywotność konstrukcji tym większy podatek. Auta żyją coraz krócej na skutek dramatycznie spadającej (najczęściej programowanej) jakości. W końcu aby wyprodukować kolejne auto trzeba ogromnej ilości surowców i energii.
    • Gość: .dll Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 27.07.11, 19:10
      Czy poziom emisji będzie określany na podstawie rocznika pojazdu? Co w takim razie z autami z masowo wycinanymi katalizatorami, które zamiast normy Euro 4 de facto spełniają ledwie Euro 2... zwłaszcza jeśli chodzi o NOx-y
    • j.an Re: Nadchodzi podatek ekologiczny 27.07.11, 19:14
      Przy wprowadzaniu w Polsce instalacji samochodowych na LPG samochód był zwolniony z podatku o środków transportu,ale eldorado trwało bardzo krotko wprowadzono dopłatę do paliwa około 20gr od litra paliwa i akcja objęła wszystkie samochody.W naszym kraju niezależnie od ekipy rządzącej kierowcę uznają do jako dobre źródło dodatkowych wpływów do budżetu rożnego rodzaju akcyzy,winiety opłaty za autostrady,płatne parkowanie ,książeczki wozu ,podatek ekologiczny przy zakupie nowego samochodu,oraz różne nawiedzony pomysły naszych posłów czy ministrów itd,itd.Państwo zachowuje się jak największy lobbysta różnych firm i instytucji.
    • Gość: gazoo Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: 195.116.98.* 27.07.11, 19:18
      Przeciętny wulkan emituje do atmosfery więcej CO2 niż byłaby w stanie wytwarzać fabryka stworzona przez człowieka.Czy na wulkany zostanie w związku z tym nałożona kara przez urzędników?(youtube.com/watch?v=ra5_lZMvmJY )
    • Gość: trr Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.adsl.szeptel.net.pl 27.07.11, 19:20
      WRESZCIE!
      PODATEK TAKI POWINIEN BYĆ TAKŻE, A MOŻE PRZEDE WSZYSTKIM POBIERANY PRZY ZAKUPIE SAMOCHODÓW UŻYWANYCH!
    • Gość: jacek Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 19:32
      @trr: gdybyś przeczytał wcześniejsze wpisy i pomyślał, zauważyłbyś co powiedziano o cenie paliwa. Podatek ekologiczny to nie jest żadna zachęta do czegokolwiek, tylko kolejny PODATEK.
    • scorpinor Re: Nadchodzi podatek ekologiczny 27.07.11, 20:02
      "jego wysokość byłaby uzależniona od szkodliwości dla środowiska mierzonej np. za pomocą poziomu emisji CO2. Być może samochody elektryczne (...)"
      No faktycznie - łaskawcy.

jacek -> niektórzy tacy jak trr rodzą się idiotami i nimi zostają na całe życie. Zresztą krzyczy tak głośno a do pracy zasuwa na rowerku bo go nawet na używane autko nie stać ;)
    • Gość: W Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 27.07.11, 20:27
      Śmiali się z Gierka że pożałował blachy na malucha. Dlaczego nie śmieją się z Tuska że żałuje Polakowi przyzwoitego silnika pod maską. Sorry za trochę polityki.
    • arme Re: Nadchodzi podatek ekologiczny 27.07.11, 20:53
      Zastanawia mnie co mają do ochrony środowiska samochody elektryczne w kraju gdzie cała energia elektryczna wytwarzana jest ze spalania paliw kopalnych, głównie węgla bardziej trującego niż spalanie ropy...
    • mzyo Re: Nadchodzi podatek ekologiczny 27.07.11, 20:53
      I tak nigdy nie będzie mnie stać na nowe auto z silnikiem >2.0 w Polsce. Nigdy nie będzie mnie stać na to żeby lekką ręką wrzucić do państwowej kasy 40% ceny tylko dlatego( z tym podatkiem jeszcze więcej), że chcę mieć dany pojazd. Jak mam spłacać takie auto 5 lat to 2 lata mam pracować na państwo?... nie dziękuję.
      Chociaż i tak wolę zabytkowe pojazdy więc płakać nie będę nad tą sytuacją,
    • Gość: lol Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 21:06
      ""WRESZCIE!
      PODATEK TAKI POWINIEN BYĆ TAKŻE, A MOŻE PRZEDE WSZYSTKIM POBIERANY PRZY ZAKUPIE SAMOCHODÓW UŻYWANYCH!"" jak ku... jestes bogaty taki to spoko. Wiekszosc polaków ma uzywane auta i chca dowalic nowy podatek? Pewnie pojebany pis i jego zwolennicy jak powyżej to by przegłosowali.
    • satyron Re: Nadchodzi podatek ekologiczny 27.07.11, 21:08
      uwielbiam w artykule , wzmianke na temat tego ze samochod o napedzie elektrycznym nie konsumuje wcale paliwa.......prad elektryczny zatem jest czysty i zdrowy i tani bo pochodzi z wyladowan atmosferycznych !!! po prostu piorun wali w samochod a ten jedzie i nie emituje Co?
    • Gość: x Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 27.07.11, 21:19
      we francji juz tak jest: bonus albo malus przy zakupie, i jeszcze oplata coroczna wyliczana ma postawie CO2.
      Nie pamietam szczegolow ale cos w rodzaju: ilosc setek * 50 EUR + ilosc dziesiatek * XX EUR
    • Gość: marta Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.centertel.pl 27.07.11, 21:22
      To będzie kolejne "dymanie" obywateli i obywatelek kierowców. Polskie rządziuchy są znane z tego szeroko w świecie. Czy czarni, czy różowi, czy zieloni od lat to samo. Socjalistyczne wrodzone nawyki
    • Gość: butz Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.static.sitel.net.pl 27.07.11, 21:41
      Bardzo słusznie, ale jeszcze nie do końca doskonale. Ja bym wprowadził podatek na auta spalinowe a z uzyskanych dochodów finansował dopłaty na samochody elektryczne. To by było sprawiedliwe, bo samochody elektryczne są póki co wyraźnie droższe i to byłaby skuteczna regulacja rynku, która służyłaby temu, żeby dać szanse rozwijającej się technologii. Trzeba robić takie rzeczy, żeby iść z rozwojem cywilizacyjnym i wspierać technologie, a nie je uwalać tylko i wyłącznie z powodu krótkotrwałej ekonomii opartej na przyzwyczajeniach, a nie argumentach naukowych. Przemyślana stymulacja rynku jest potrzebna i tyle :)
    • Gość: trr Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.adsl.szeptel.net.pl 27.07.11, 21:58
      Zdaje się chłopy że nie rozumiecie o co chodzi z podatkiem ekologicznym. Wyjaśnię wam to. W całym pomyśle chodzi o to by zachęcić ludzi do kupowania oszczędnych i w miarę "czystych" samochodów. Czyli jeżeli koniecznie ktoś musi leczyć swoje kompleksy silnikiem 3.0 TDI, który kopci jak lokomotywa powinien za to zapłacić. np. w UK podatek taki nalicza się co roku!!! Za samochody emitujace poniżej 100g CO2 wynosi on ZEROa za kopcacego i trującego dizla płaci sie nawet KILKA TYSIECY FUNTÓW KAŻDEGO ROKU! ( Co ty na to "marta"?)
      I oto w tym wszystkim chodzi...podatek taki wymusza zmiany na producentach samochodów, a to się nazywa postep !
      Ja jak widze przed sobą 10 letniego pasata albo albo audi które przy każdym dodaniu gazu zostawia za sobą chmure czarnego dymu to nie wiem czy mam sie smiać czy płakać. W końcu wszyscy to wdychamy, zjadamy w warzywach itd... i jeżeli myslicie że jest to bez szkody dla naszego zdrowia to jestescie w błędzie.... Dla niedowiarków polecam dane GUS nt. wzrostu zachorowań na nawotwory złośliwe w Polsce w ostatnich 20 latach

• Gość: gość Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 22:35
      taa. bo prąd powstaje w czystych, przyjaznych środowisku, nie emitujących CO2 elektrowniach. bzdury.
    • Gość: butz Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.static.sitel.net.pl 27.07.11, 22:40
      @trr
      Słusznie prawisz. CO2 jest dobrym wskaźnikiem co do ilości w ogóle wydzielanych spalin, ale oczywiście nie ma porównania między truciem przez samochody a przez elektrownie (nawet jeśli 100% energii pochodziłoby z paliw kopalnych). W spalinach głównie z Diesla są właśnie rakotwórcze węglowodory. Jak taki samochód przejedzie ulicą i wyobrazimy sobie ten kawałek miasta jako zamkniętą przestrzeń ograniczoną na wysokość i na szerokość przez otaczające budynki (coś w rodzaju rury zamykającej powietrze), to przejazd tego samochodu znacznie podnosi stężenie szkodliwych substancji. To samo wydzielone w elektrowni położonej w dużej odległości za miastem całkowicie się rozproszy w atmosferze a potem zostanie spłukane wraz z opadami deszczu (przy czym węglowodorów jest oczywiście mniej, bo to węgiel a nie ropa, cząstki stałe odpadają przy obecnych filtrach w kominach elektrowni, z tlenków siarki robi się gips i jedynym złem są w sumie tylko tlenki azotu, które tak samo emitują Diesle). Różnica dla płuc człowieka przechodzącego ulicą jest kolosalna. Warto sobie z tego zdać sprawę, kiedyś ktoś znowu zacznie podnosić przedszkolny argument, że "prąd tak samo nieekologiczny".
    • Gość: ty wyzej Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.play-internet.pl 27.07.11, 22:40
      A jak powstaje benzyna i olej napedowy?
    • Gość: Hers Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.11, 23:06
      @trr
      W ameryce kazdy ma w dupie CO2 i jakos sie nie sraja tym...
      i wpie...m warzywa modyfikowane genetycznie, bo nature mam w dupie, jesli ma mi przeszkadzac.
    • Gość: MSR Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.11, 23:12
      Najbardziej ekologiczne są auta które długo jeżdżą. Wyprodukowanie nowego samochodu powoduje zużycie ilości energii porównywalną do tej jaką to auto zużyje w ciągu całego swojego istnienia, wystarczy przeliczyć cenę nowego samochodu na ilość kilowatogodzin jaką można za te pieniądze zakupić i nie ma znaczenia czy zakupimy tę energię w formie elektryczności, benzyny, on czy oleju opałowego. Wynika to z faktu iż energia jest dobrem podstawowym i praktycznie wszystko co kupujemy swoją cenę opartą ma o cenę energii potrzebnej do wytworzenia danego dobra. Reasumując: chcesz oszczędzać środowisko, kup paliwożerny, mało skomplikowany, nie wysilony samochód i eksploatuj go jak najdłużej.
    • Gość: mm Re: Nadchodzi podatek ekologiczny IP: *.icpnet.pl 27.07.11, 23:20
      No i bardzo dobrze! Podatek powinien być od każdego pasażera. W końcu oddychają i wydalają ten niedobry CO2. Pierdzą też równo wszyscy. Rowerzyści również, emeryci i górnicy, badylarze i cinkciarze. A najbardziej unijni ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka