Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzić podłużnice?

20.08.11, 22:17
Witam, chcę kupić samochód (mój wątek forum.gazeta.pl/forum/w,20,128092500,128092500,Uzywany_malo_awaryjny_niedrogi_w_eksploatacji_.html)

W w/w wątku nie dodałam, że w kwestii kupna samochodu jestem zdana tylko na siebie :-/

Zdążyłam się już zorientować, że ok. 90% sprzedawanych samochodów to auta po mniejszej lub większej stłuczce, które mimo tego są określone jako bezwypadkowe. Mniejsza z tym, z tego forum wiem, że nie jest istotne, czy był bity, ale gdzie.
Stąd moje pytanie o podłużnice.
Czy kobieta będąca laikiem w kwestii motoryzacji dojrzy pod maską podłużnice (chociażby po to, żeby zrobić im zdjęcie i tutaj zamieścić do oceny)? Czy dać sobie spokój i wziąć auto do stacji kontroli pojazdów?
Pytanie tylko, czy na takiej stacji (małe miasteczko) oceniają podłużnice, geometrię głównych punktów konstrukcyjnych i zbieżność zawieszenia?

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • czujny_obywatel Re: Jak sprawdzić podłużnice? 20.08.11, 22:29
      @justice13,

Zaczynasz mnie irytować. Jesteś trollem internetowym czy sierotką-dziewiczką orleańską.

Najpierw nie wiesz jaki samochód kupić, później zastanawiasz się nad podłużnicami, za chwilę będziesz się dowiadywać jak domowym sposobem sprawdzić kompresje w cylindrach.

Powiem Ci tak, jak już się zdecydujesz jaki samochód kupić, tak na tip-top, to jedziesz do ASO tego modelu samochodu i zamawiasz usługę pełnego sprawdzenia samochodu przed zakupem. Od geometrii nadwozia, pełna diagnostyka silnika i dokładne badanie grubości lakieru. Na wszystkie te czynności dostajesz podpisane wydruki i fakturę VAT. ASO Cię nie oszuka, bo z jednej strony nie ma interesu, a wręcz przeciwnie, będą Ci chcieli obrzydzić samochód, a z drugiej jak ten samochód będzie wrakiem, a oni napiszą, że jest z nim wszystko OK, to majac te faktury i załączniki wygrasz w każdym sądzie i dostaniesz od ASO ogromne odszkodowanie. Usługa taka kosztuje od 200 do 350 złotych brutto. Nie spotkałem się z wyższą kwotą. Coraz więcej stacji ASO świadczy takie usługi.

Tak to się profesjonalnie załatwia sprawę.

• justice13 Re: Jak sprawdzić podłużnice? 20.08.11, 22:37
        Hahaha ;) Rozbawiłeś mnie, czujny_obywatelu.
        Szczerze mówiąc, nie czytałam jeszcze o kompresjach w cylindrach :D

Dziękuję za podpowiedź dotyczącą ASO.
    • robert888 a ile chcesz wydać na sztrucla? 21.08.11, 09:44
      bo jak do 20k to wal się na ryj. Wszystko jedno czy i od czego będzie on miał podłużnice. Zarówno przednie jak i tylne he he:)
      • loyezoo Re: a ile chcesz wydać na sztrucla? 21.08.11, 18:00
        robert888 napisał:

> bo jak do 20k to wal się na ryj. Wszystko jedno czy i od czego będzie on miał p
        > odłużnice. Zarówno przednie jak i tylne he he:)

Zawsze pocieszają mnie twoje posty.Obecnie sprzedałem auto i kupiłem jeździdło nie za 20tys. tylko niewiele więcej niż 2tys. i jeżeli chodzi o podłogę i podłużnice nie ma nic do zarzucenia więc o co chodzi (oprócz idiotycznych postów)
    • szybiarz Re: Jak sprawdzić podłużnice? 21.08.11, 22:40
      w stacji kontroli to sprawdzają tylko zbieżność, poza tym może sie okazać, że sprzedający jest szwagrem, kuzynem czy byłym sąsiadem szefa lub pracownika w.w. stacji i wcisną Ci szmelc, "po znajomości", lepiej poszukaj wśród znajomych kogoś kto handluje autami lub pracuje w warsztacie, taki najszybciej Ci powie co jest czy było z danym autem, jak się nie znasz to na forum sie nie dowiesz jak wygląda prawidłowa podłużnica i czy nie jest już poszpachlowana
    • polaczek82 Re: Jak sprawdzić podłużnice? 25.08.11, 19:56
      Nasuwa mi się pytanie

Justice13 wiesz gdzie patrzeć żeby ocenić podłużnice ?? wiesz jak wyglądają ??

Następne pytanie czy masz na tyle duże doświadczenie / wyczucie żeby mieć pewność czy auto ściąga czy nie ??

• piorunochronik [...] 05.06.14, 13:15
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bemeta [...] 05.06.14, 13:23
          Treść postu jest niedostępna.
        • galtomone [...] 05.06.14, 13:45
        • qqbek [...] 05.06.14, 14:01
          • only_the_godfather [...] 05.06.14, 14:30
          • czarny_sisha Re: 20.07.14, 18:20
            qqbek - a ty może masz jakąś swoją sprawdzoną firmę, którą zaraz polecisz? Czy z konkurencji tej firmy jesteś? Bo skoro wrzucasz tak linki, to znaczy, że albo baaardzo nie masz co robić, albo zaraz zareklamujesz swoje własne usługi. Odkopywać temat sprzed 100 lat, nie ma co

• xvqqvx Widzę, że spamerka podskakuje... 21.07.14, 12:21
              Vide:
              - pierwszy spam;
              - drugi spam.

Idź i powiedz swojemy szefowi, że tutaj wasze spamerstwo będzie szkodziło zleceniodawcom.
    • derff Re: Jak sprawdzić podłużnice? 05.06.14, 14:13
      Podłuznice są to elementy nośne karoserii które zaczynają się na przodzie i za słupkami drzwiowymi łączą sie z progami. Inaczej mówiąc jest prawie niemożliwe określić ich stnu podobnie jak stanu progów i innych profili zamkniętych. Chyba że rdza wychodzi na zewnątrz,wtedy każdy głupi widzi. Jeśli samochód był powypadkowy należy oglądć lakier i precyzję spasowania lementów.
      • qqbek And the golden shovel goes to... b/t 05.06.14, 22:15
    • autotesto [...] 27.06.14, 10:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • galtomone Drżę ze strachu!!! 27.06.14, 11:13
        Alez moge wam sowje dane podac. Ja naprawde nie jestem idiota i nie napisalem nic co nie jest prawda. Za to wasza firma ewidentnie lamie zasady regulaninu forum.
      • xvqqvx Nie polecam Autotesto - firma spamuje i grozi. 27.06.14, 21:00
        Szanowny Panie Łoboda!

Zacznijmy od tego, że spamowanie nie jest czymś akceptowalnym zarówno z punktu widzenia prawa, jak i zasad współżycia społecznego.

Post państwa pracownika (ew. pracownika wynajętej przez państwa agencji reklamowej etc.) w sposób jednoznaczny jest spamem i to celowym, ponieważ ów delikwent zastosował wyszukiwanie za pomocą słów kluczowych i nie sprawdził, że dotarł do wątku sprzed 2,5 roku, który nie jest widoczny normalnie jako wątek bieżący. Oznacza to, że jego zamiarem było celowe zamieszczenie reklamy, a nie wypowiedź na forum.

A zatem powyższe postępowanie jest spamem i zasługuje na uzasadnioną krytykę, a także niepolecanie firmy stosującej takie praktyki.

Natomiast pana groźby są karalne - cytat stosownych przepisów Kodeksu Karnego:
        Art. 191.
        § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Art. 115.
        § 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

A krytykowanie firmy stosującej bezprawne praktyki marketingowe, jak pana firma, nie jest przestępstwem.

A zatem niech pan przestanie grozić, bo nie forowicze, ale pan będzie się musiał tłumaczyć na ulicy Sądowej - dobrze, że niedaleko Piotra Skargi. :-)

A jak panu zależy na lepszym obrazie firmy, to niech pan wynajmie lepszych fachowców od marketingu, bo obecni są nic nie warci.

A dla wyszukiwarki pro memoria:

Nie polecam Autotesto - firma głupio spamuje, a jej prezes niemądrze grozi osobom krytykującym spamowanie.
    • xvqqvx Nie polecam motoporady.pl - spamer bez mózgu. 06.08.14, 07:25
      Nie polecam motoporady.pl - spamer bez mózgu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka