Dodaj do ulubionych

Renault Scenic | wiosenna kolekcja

05.12.11, 14:18
...i filtr cząstek stałych, znaczy zasmażka do tego...
--
parada karzełków
Obserwuj wątek
    • Gość: HMS Sheffield Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.doplaty.gov.pl 05.12.11, 14:44
      Czyli wprowadzają potencjalnie znacznie bardziej awaryjne i kosztowne w naprawach turbo w miejsce prostej, niezawodnej jednostki wolnossącej. Przy czym w normalnej eksploatacji, kiedy czasem jeździ się spojkojnie, a czasem się "depcze", zużycie paliwa na pewno nie będzie niższe o deklarowane 20% (o ile w ogóle).
      Ach ten zadziwiający postęp. Za kilka lat nie będzie możliwe kupno normalnego, prostego konstrukcyjnie samochodu. Komplikacja techniczna nowych pojazdów (a przynajmniej jednostek napędowych do nich) sprawi, że jakiekolwiek naprawy będą tak drogie, że ekonomicznie nieuzasadnione. Taniej (a raczej: mniej drogo) będzie kupić nową jednostkę napędową albo i cały samochód, bo pewnie same (nowe) silniki będą sprzedawane drożej, niż kompletne samochody. A wszystko w imię ekologii, tak jakby emisja dodatkowych kilkunastu g CO2 czy innego syfu była bardziej nieekologiczna, niż produkcja całego nowego samochodu.
      BTW Czy ktoś orientuje się, jaki jest "environmental fingerprint" typowego pojazdu, w rodzaju Golfa?
    • fragles102 Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 05.12.11, 14:45
      Jak Japończycy nie maczali w tym rąk / to to będzie dalej złom psujący się co 60tyś.
    • Gość: zimmny Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.maxnet.biz 05.12.11, 15:28
      @HMS Sheffield
      Nikt ci nie poda takich danych, bo za szybko by wyszło że najbardziej ekologiczne jest jeżdżenie 10-letnim klekotem który pojeździ jeszcze nastepne 5 lat, niż kupowanie nowego ekowynalazku który za 5 lat też wyląduje na złomie. Jak by wtedy uzasadnić te wszystkie ulepszenia i inowacje?? Ale ekooszołomologia jest w modzie, ludziom się nie chce mysleć, i dają sobie wciskać te wszystkie brednie. Dowsizing, start-stop, wtyczkowozy, TFS (i co tam jeszcze możliwe) I.
      Jedeyne w/g mnie sensowne rozwiązanie, to odzyskiwanie energii hamowania. Tutaj można by technologię cywilnego KERSu udoskonalać i wyniki byłyby niezłe.
    • Gość: M Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.11, 16:12
      Szkoda, ze nie zmienili tej durnowatej deski rozdzielczej, jezdzic sie tym nie da...
    • Gość: aa Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.home.aster.pl 05.12.11, 18:13
      @HMS Sheffield
      nie wiem jaki jest koszt dla srodowiska wyprodukowania nowego samochodu, ale na pewno b. duzy, tzn. na tyle ze wymiana samochodu czesciej niz potrzeba czyli po >15 latach to jest dopiero nieekologiczne,
      widzialem kiedys za to statystyki odnosnie hybryd i wychodzilo ze koszt produkcji i utylizacji baterii do takiego np. Priusa to odpowiednik przejechania 150 tys km konwencjonalnym samochodem palacym ok 8l/100, wiec jedynie mozna stwierdzic ze osoby ktore kupuja nowy samochod i/lub hybryde na dodatek, i argumentuja to "ekologia" sa co najmniej dziwne i raczej nie grzesza inteligencja

te 20% to faktycznie uzyskali tylko dzieki wyzylowaniu silnika (kosztem jego trwalosci) i wspanialym systemom typu start/stop (akumulator i kupe innych czesci zuzywa sie przy tym wielkorotnie szybciej, musi byc specjalnego typu - czytaj 3 razy droższy itd.) wiec nie wiem czy te 20% w paliwie kiedkolwiek zwroci koszty potencjalnych napraw

w starych dieslach ktore jakos strasznie duzo nie palily (np. wv golf 1.9d pali ok 4,5 na trasie) przynajmniej mozna bylo lac palliwo z dowolnej stacji a nie sluchac glupoty typu, popsula sie pompa (2 tys naprawa) bo wlał Pan niewlasciwe paliwo, tam to jezdzilo na czymkolwiek co palne a teraz to nawet na najlepszej (najdrozszej) stacji
      nie wiadomo czy nie bedzie klops
    • konrad.ludwik02 Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 05.12.11, 18:20
      Dlaczego olej napędowy stał się w RP droższy od benzyny, skoro koszt jego wytworzenia jest znacznie niższy? Włodarze RP nie lubią dislowców,bo mniej smrodzą?
    • Gość: AA Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: 89.174.214.* 05.12.11, 18:36
      konrad.ludwik02: koszt wytworzenia oleju napędowego jest znacznie wyższy, niż koszt wytworzenia benzyny. Dodatkowo, żeby sprawę pogorszyć, popyt na olej napędowy znacznie przewyższa popyt na benzyny, co dodatkowo winduje ceny; jedynym czynnikiem obniżającym cenę ON jest niższa o 1/3 akcyza.

W USA, gdzie obciążenia podatkowe na paliwa są nieznaczne ON jest znacznie droższy, niż benzyna (i tak być powinno, bo spaliny ON to syf).
    • Gość: gość Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.205.36.236.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.11, 19:21
      Ciekawe co powiedzą Ci wszyscy sceptycy za 5-10 lat kiedy będą jeździć właśnie takim Scenicem lub jemu podobnymi.
      Pewnie znów czepią się nowości na które ich nie stać.
      Dobrze, że z wiekiem w Polsce auta wbrew logice stają się bardziej niezawodne.
    • Gość: karlozgon Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.spray.net.pl 05.12.11, 22:23
      gdyby jeszcze deskę rozdzielcza miał mniej pedalską, powiedziałbym, ze fajna fura
    • Gość: vtec Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.rzeszow.vectranet.pl 06.12.11, 00:07
      Ja to mam głupie pytanie. A w zasadzie dwa :
      1.
      Czy renault pozbył się problemów z obracającymi się panewkami ? - problem znany w nissanach i renówkach

2. jak się ma to:
      www.autokoncern.pl/blogs/baciarek/5-tdi-dci-cdti-tddi-tdci-td-crdi-czyli-ostudz-turbo-po-siarczystej-jezdzie.html

do systemu start/stop. To chyba te turbiny pozażyna w mgnieniu oka - chyba, że turbina ma smarowanie po wyłączeniu silnika
    • Gość: Rafik Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.rect.uni.torun.pl 06.12.11, 07:44
      Czy tylko mnie śmieszy system start/stop w silnikach z turbo i pompą oleju napędzaną paskiem?
    • pegaz_mk Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 06.12.11, 07:58
      @aa
      Zasadniczo na dzień dzisiejszy masz co do hybryd rację - jednak jest jeszcze inny aspekt. Obecne hybrydy są poligonem doświadczalnym dla docelowego (miejmy nadzieję) sensownego i masowego wykorzystania w przyszłości. Oczywiście mogą się okazać ślepym zaułkiem, ale tego bez testów i prac badawczych nie jesteśmy w stanie stwierdzić.
      A nie muszę dodawać, że ew. nowe technologie w produkcji baterii czy też innych nośników prądu znajdą szerokie zastosowanie poza motoryzacją.
    • liczbynieklamia Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 06.12.11, 09:36
      @konrad.ludwik02
      Dlaczego olej napędowy stał się w RP droższy od benzyny, skoro koszt jego wytworzenia jest znacznie niższy? Włodarze RP nie lubią dislowców,bo mniej smrodzą?

Jest dokładnie odwrotnie:
      - koszt wytworzenia oleju napędowego jest większy niż koszt wytworzenia benzyny (vide ceny w USA)
      - akcyza na benzynę wynosi 1565zł/m3, na olej napędowy 1048zł/m3, więc państwo pobiera dużo więcej podatku od benzyny niż od oleju napędowego
      - samochody zasilane olejem napędowym wytwarzają dużo więcej trujących substancji, przede wszystkim tlenków azotu i cząstek stałych. Zieloną plakietkę pozwalającą na wjazd do centrów niemieckich miast otrzyma każdy samochód z silnikiem benzynowym wyprodukowanym od 1993 i każdy diesel od... 2006 roku.
    • 3alfa.alfa Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 06.12.11, 09:42
      Moja rada nie kupować nic na F: Francuzów Fordów i Fiatów. Z własnego doświadczenia dodam jeszcze Opla
    • Gość: hm Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 10:04
      @3alfa.alfa

Przekonałeś nas! Gratuluję argumentacji.
    • kaaarooll Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 06.12.11, 10:05
      @3alfa jest "Cała prawda, święta prawda i gó... prawda". Twoje zdanie podpada pod gowno prawda. Ja bym zamiast np. Renaulta dodal do listy VW, Passaty TDi z rocznikow 2008-2009 sie sypia i jakos nie ma na forach onanistow od awaryjnosci, ktorzy by z tego generowali takie glupie "prawdy", jak ty?
    • Gość: Vladimir Harkonnen Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.doplaty.gov.pl 06.12.11, 10:27
      @ pegaz_mk
      Pytanie tylko (w kontekście baterii do hybryd) w czym sie przejawia owa "poligonowość" pojazdów tego typu? W komercyjnych samochodach hybrydowych nie wykorzystuje się (z tego co pamiętam) żadnych innowacyjnych technologii w zakresie ogniw - w najpopularniejszym Priusie są to dość "tradycyjne" akumulatory niklowo-metalowo-wodorowe. Wydaje mi się (aczkolwiek nie upieram się, że mam rację), że sprawy mają się troche na odwrót w stosunku do tego, co napisałeś - koncerny motoryzacyjne raczej nie będa skłonne do stosowania eksperymentalnych technologii w drogich samochodach hybrydowych. Plus (abstrahując od środowiskowego kosztu wytworzenia i utylizacji takich baterii) upowszechniania się pojazdów hybrydowych jest chyba co najwyżej taki, że umasowienie produkcji specjalistycznych ogniw może wpłynąć na obniżenie ich jednostkowej ceny (choć niekoniecznie w każdym przypadku, bo - zaleznie od zasotsowanej technologii - mogą się tu pojawiać różnego rodzaju "wąskie gardła", jak np. konieczność stosowania trudnodostępnych metali ziem rzadkich).

@3alfa.alfa
      Cóż, moje osobiste doświadczenia z wieloletniej eksploatacji obecnie już prawie 12-letniego samochodu popularnej francuskiej marki wskazują, że kupowanie przynajmniej niektórych pojazdów na "f" (nie, nie mam na myśli Ferrari) jest jak najbardziej sensowne. W ciągu ostatnich 6 lat (tyle nim jeżdżę) w moim samochodzie wystapiła jedna awaria, usunięcie której kosztowało ok. 100 PLN i zajęło (dość dupowatemu skądinąd, ale najbliższemu geograficznie) nieautoryzowanemu warsztatowi niewiele ponad godzinę. Albo mam takie szczęście, albo procentuje dbałość o stan techniczny samochodu - regularne przeglądy i wymiany zużywających się elementów.

• Gość: 5 Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.11, 12:26
        Gość portalu: Vladimir Harkonnen napisał(a):

> Pytanie tylko (w kontekście baterii do hybryd) w czym sie przejawia owa "poligo
        > nowość" pojazdów tego typu? W komercyjnych samochodach hybrydowych nie wykorzys
        > tuje się (z tego co pamiętam) żadnych innowacyjnych technologii w zakresie ogniw
        > w najpopularniejszym Priusie są to dość "tradycyjne" akumulatory niklowo-metalowo-
        > wodorowe.
        > Wydaje mi się (aczkolwiek nie upieram się, że mam rację), że koncerny
        > motoryzacyjne raczej nie będa skłonne do stosowania eksperymentalnych technologii
        > w drogich samochodach hybrydowych.

Jednak w nowych hybrydach Audi i VW zastasowano juz innowacyjne technologie Li-Ion.
        Volkswagen wraz z SANYO Eneloop od kilku lat modernizuja te technologie w zastosowaniach HEV. W tym celu powstal osrodek badawczo-rozwojowy i zaklady produkcyjne w Hyogo.

green.autoblog.com/2010/08/02/sanyo-completes-construction-of-lithium-ion-battery-facility-in/

Pierwszym efektem tej wspolpracy byly elektryczne rowery VW jako alternatywne wyposazenie aut zamiast kola zapasowego :)

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MJUx8W4t360
    • Gość: Gość Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.11, 12:07
      Do @3alfa.alfa

W ciągu 18 lat miałem 14 aut różnych marek, tak więc jakieś doświadczenie z samochodami mam i powiem, że samochody na "F" wcale nie są złe i nie psują się bardziej od innych. Jak kolega "kaaarooll" dał dobry przykład z VW, tak ja dodam BMW z padającym rozrządem i systemem Valvetronic oraz niezbyt udane silniki FSI lecz nikt o tym głośni nie mówi bo to przecież nie Francuz i stać się mogło.
      Obecnie mam Renault (nie pierwsze) i nic mi w tych autach się nie psuło, robię co 20 tyś km przegląd wymieniam eksploatacyjne elementy i ciągle jeżdżę :-)
    • Gość: Vladimir Harkonnen Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.doplaty.gov.pl 06.12.11, 13:00
      @ gość 5
      Ogniwa litowo-jonowe są od lat powszechnie wykorzystywane w elektronice powszechnego użytku i w innych, bardziej niszowych zastosowaniach zapewne też. Stąd zastosowanie baterii tego rodzaju w motoryzacji to jedynie rozwinięcie istniejącej już od dawna i dojrzałej technologii. Nie twierdzę, że "przeskalowanie" akumulatora tego rodzaju z ogniwka zasiljącego telefon do rozmiaru baterii zdolnej napędzić samochód nie rodziło problemów, bo na pewno nie było tak różowo, niemniej nie wydaje mi się, żeby był to jakikolwiek technologiczny przełom.
    • sixtyfour Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja 17.12.11, 18:08
      Do wszystkich "znafcuff" powtarzających bezmyślnie slogan o niekupowaniu samochodów na f. Silnik w moim 12-letnim Scenicu jeszcze ANI RAZU nie zawiódł i w dowolnej temperaturze odpala od pierwszego razu.
    • Gość: Jan Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 16:09
      Ale Auto! Zobacz na: zycietowiecej i dodaj com
    • Gość: wiki Re: Renault Scenic | wiosenna kolekcja IP: *.xdsl.centertel.pl 22.02.13, 22:08
      TCe 115 to raczej nowy niż odświeżony, natomiast jest mowa o TCe 130 ma być odświeżony bo pali jak smok. Renówki są faktycznie teraz dość dobre. Mam dwie i jakoś się nie psują. Trzeba tylko pilnować przeglądów na czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka