Dodaj do ulubionych

Fiat Stilo

03.06.04, 14:24
musze kupic auto i to podoba mi się bardzo. nie mam jednak wiele
doświadczenia z autami więc może mi ktoś podpowie.
przepraszam ze zadaje kretynskie pytania ale moze ktos sie zlituje. autko ma
pojemnośc 1.6, w tym chyba 6 poduszek, esp, abs, wspomaganie.
nie chodzi o pieniadze ale o trwalosc i przyspieszenie i w ogole o
eksploatacje tego auta.
zeby nie zasmiecac tego forum prosze o kontakt na maila :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zeus Re: Fiat Stilo IP: *.se.com.pl 03.06.04, 14:37
      Jestem użytkownikiem Stilo 1.6 od 2 lat i szczerze odradzam. Nie bede sie
      wdawał w szczegoly co sie psuło, bo łatwiej byłoby napisać co się jescze nie
      popsuło. Jezeli chcesz kupic nowe auto to za te pieniadze mozesz miec samochod
      innej marki z podbnymi bajerami, ale napewno mniej zawodne. To co mogę napisać
      pozytywnego to tylko o Assistance, ze działa sprawnie i szybko.
      • Gość: pro Re: Fiat Stilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:43
        potwierdzam. poza tym nie wiem jak twoje odczucia, ale wydaje mi sie, ze ten
        silnik (103 km) to za malo do takiej masy i autko eobi wrazenie ospalego. sam
        go nie posiadam, ale troche jezdzilem
        • Gość: zeus Re: Fiat Stilo IP: *.se.com.pl 03.06.04, 14:57
          Dokładnie tak jest. Autko ozywia sie powyzej 4 tys. obrotów. Jedyny pozytyw to
          wygoda w Stilo.
      • mar_elx mam stilo 1.6 03.06.04, 15:12
        Mam Stilo 1.6 prawie od roku. Kupiłem bo tez mi się bardzo podobało -
        oczywiście 3-drzwiowe. Podobno pierwsze egzemplarze miały więcej usterek -
        potem (w 2003 r.) coś tam popoprawioano. Mój jest z połowy 2003 r. i mam
        nadzieję, że już po poprawkach. Po 12 tys. km zepsuła się pompa płynu
        chłodzącego, chociaż nie spowodowało to unieruchoienia samochodu. Można było
        spokojnie jeszcze parę dni jeździć i umówić się na naprawę w dogodnym terminie.
        W sumie niewiele mogę powiedzieć, bo samochód ma raptem 15 tys. na liczniku i
        jeździ prawie wyłącznie po mieście. Spalanie ok. 10 litrów. Generalnie jest
        chyba mniej wygodny od marei, którą jeździłem wcześniej. Ale dla mnie
        najważniejsze było to, że jest ładny i można było go kupić od ręki. SIlnik 1.6
        jest głośny i ma raczej brzydki dźwięk - dudniący. Wigoru nabiera po
        przekroczeniu 4000 obrotów - ale do miasta w zupełniści wystarcza. Z kolei w
        trasie można z niego wycisnąć nawet licznikowe 200 km/h. 1.6 w tym samochodzie
        to absolutne minimum i nie daj sie namówić na 1.4 - a już w żadnym wypadku na
        1.2 (jesli bedziesz kupować używane). Uważam, że skoro samochodzik się podoba,
        to TRZEBA KUPIĆ. Natomiast po półtoraroku doradzam wykupienie przedłużonej
        gwarancji. Kosztuje to niecałe 2000 zł - niby sporo, ale to raptem koszt dwóch
        średnio powaznych napraw w ASO. Wystarczy, że zepsuje ci się np. radio i
        skrzynia biegów i już jesteś "do przodu". A jeżdząc po mieście macha się tą
        wajchą całkiem sporo, więc niewykluczone, że coś może si schrzanić... Co z
        tego, że bedziesz miała rzekomo mniej psującego się forda czy opla (co
        statystycznie WCALE NIE JEST PRAWDĄ), skoro ci się nie bedzie podobał.

A tak wogóle to sobie poczytaj tu:
        www.stilo.autokacik.pl/
        a zwłaszca forum.
        • agula1978 dziękuje wszystkim i ... 04.06.04, 08:39
          dziękuje wszystkim za podpowiedzi, szczególnie mar_elx do którego wystosowałam
          już mailowo swoje pytania uszczegóławiające.
          co do marki jestem do niej po prostu przyzwyczajona i tyle. Kobiety chyba tak
          mają :)
          • mar_elx Re: dziękuje wszystkim i ... 04.06.04, 09:18
            agula1978 napisała:

> dziękuje wszystkim za podpowiedzi, szczególnie mar_elx do którego
            wystosowałam
            > już mailowo swoje pytania uszczegóławiające.
            > co do marki jestem do niej po prostu przyzwyczajona i tyle. Kobiety chyba tak
            > mają :)

Odpisałem Ci maila, ale nie wiem czy doszło. Jakby co - to się upomnij :-).
    • Gość: Lupus Re: Fiat Stilo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:44
      Jeśli chcesz kupić nowe zatanów sie nad wikszym silnikiem albo Dieslem. 1,6 jest troszke za słaby.
      Auta na początku tego roku przeszły facelifting (Bardzo drobny) oraz usunieo z nich wiekszość usterek "wieku dziecięcego" więc nie bedzie się już psuło jak pierwsze egzemplaże.
      • mar_elx Re: Fiat Stilo 03.06.04, 17:07
        Gość portalu: Lupus napisał(a):

> Jeśli chcesz kupić nowe zatanów sie nad wikszym silnikiem albo Dieslem. 1,6
        jes
        > t troszke za słaby.
        > Auta na początku tego roku przeszły facelifting (Bardzo drobny) oraz usunieo
        z
        > nich wiekszość usterek "wieku dziecięcego" więc nie bedzie się już psuło jak
        pi
        > erwsze egzemplaże.

1.6 faktycznie nie jest rakieta (103 KM, ale 1200 kg wagi), ale tak ma
        większość samochodów tej klasy. Niestety większy silnik to dopiero 2,4 benzyna,
        a to kosztuje prawie dwa razy tyle co wersja 1.6. Niestety wycofano w POlsce
        silnik 1.8, który dostępny jest chyba tylko w wersji kombi. Diesle też nie są
        takie znowu rewelacyjne, bo są piekielnie drogie (trzeba przejechać ze 60 tys.
        km żeby się zwróciło). Są trzy diesle: 1.9 80 KM (bez komentarza), 1.9 115 KM
        (ten jest najprzyzwoitszy - gdyby tylko turbina się nie psuła i oleju nie pił,
        to byłby OK. A najdroższy 1.9 16V Multijet 145 chyba KM jest tak drogi, że
        strach. Uważam, że 1.6 do samotnej jazdy większość w mieście jest
        wystarczający. Co innego jak się chce naładować rodzinę i bagaże...
    • olga.55 Re: Fiat Stilo 03.06.04, 17:32
      Lepiej kup Focusa, też ładny, mniej awaryjny i lepiej się prowadzi, na pewno nie będzie ciec. Ew. Corolle 5dr
    • Gość: dolphin Re: Fiat Stilo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 08:54
      ja bym sobie odpuścił raczej fiata na twoim miejscu, za cenę stilo 1,6 masz na
      rynku wiele innych aut o wiele przyjemniejszym użytkowaniu. Stilo ładnie
      wygląda i jest wygodny ale to są jedyne jego zalety, niestety...pomyśl może o
      toyocie corolli 1.6. o wiele lepsza i niezawodniejsza a przy tym ma też swój
      urok lub może jakiegoś francuza, 307, meganka cytrynka ale fiata zdecydowanie
      odradzam. cokolwiek jednak kupisz miłego użytkowania.
      pozdr.
    • Gość: jorguś Re: Fiat Stilo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 10:13
      Widzę, że przeważają odradzający zakup Stilo. Moje doświadczenia z tym autem
      jak dotąd są pozytywne. Co prawda auto ma dopiero rok i 14kkm przebiegu, ale
      mam nadzieję, że dalej będzie bezproblemowo.
      Krótko w punktach co sądzę o użytkowaniu Stilo MW 1.6:
      1. Osiągi - jak dla mnie wystarczające; przy tej masie (kombi - 1300kg) silnik
      1.6 nie czyni z auta rakiety, ale sprawne poruszanie się (w tym wyprzedzanie)
      nie wymaga wkręcania się na bardzo wysokie obroty (silnik bardzo płynnie wkręca
      się już od 2000 obr/min);
      2. Komfort - auto naprawdę bardzo przyjemne, wszystko na miejscu, przednie
      fotele bardzo masywne i wygodne; nastawy zawieszenia również komfortowe.
      3. Zużycie paliwa:
      - jazda typowo miejska (odcinki do 5km; średnie prędkość wg wskazań komp. 20-
      30km/h) ok.10l/100km
      - jazda miejska (dłuższe odcinki, śr. prędkość 30-40km/h) ok.9l
      - jazda pozamiejska (prędkość przelotowa 90-110km/h; średnia 65-75km/h) ok. 6.5l
      - jazda autostradą 120km/h - ok.7l (zwiększenie prędkości o każde 10km/h
      zwiększa zużycie paliwa o ok.1l
      4. Koszty eksploatacji
      przeglądy co 20kkm lub co rok
      pierwszy przegląd:
      robocizna w ASO: 130
      materiały kupowane poza ASO:
      olej synt. Lotos Thermal Control (5W40) 92
      filr oleju 12
      filtr powietrza 33
      filtr przeciwpyłkowy klimatyzacji 57
      w ciągu roku musiałem wymienić jedną żarówkę H7 (koszt zależy od tego jaka
      żarówka i gdzie się wymienia - odradzam samodzielną wymianę)
      ustawienie zbieżności po pierwszym przeglądzie 45zł.
      Ogólnie auto oceniam pozytywnie. Przy wyborze pomiędzy różnymi markami istotna
      jest też cena. Nie wiem jak jest w tym roku, ale w zeszłym można było kupić
      Stilo w bardzo korzystnej cenie.
      Życzę udanej decyzji.
      jorguś
      • mar_elx gdzieś ty ten przegla robił? 04.06.04, 11:12
        Gość portalu: jorguś napisał(a):
        > przeglądy co 20kkm lub co rok
        > pierwszy przegląd:
        > robocizna w ASO: 130
        > materiały kupowane poza ASO:
        > olej synt. Lotos Thermal Control (5W40) 92
        > filr oleju 12
        > filtr powietrza 33
        > filtr przeciwpyłkowy klimatyzacji 57
        > w ciągu roku musiałem wymienić jedną żarówkę H7 (koszt zależy od tego jaka
        > żarówka i gdzie się wymienia - odradzam samodzielną wymianę)
        > ustawienie zbieżności po pierwszym przeglądzie 45zł.

Bo Tobie za wszystko wyszło niecałe 400, a ja zapłaciłem ok. 700 za to samo.
        Olej droższy, bo Mobil, ale i tak kupa forsy.
        • Gość: jorguś Re: gdzieś ty ten przegla robił? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 13:56
          Trzeba się troszkę rozejrzeć.
          Przegląd robiłem w ASO Fiata Partner w K-cach (dzwoniłem też do innych na
          Śląsku - oferty robocizny były od 150-200zł).
          Co do oleju to kwestia podejścia. ASO przeważnie proponują Selenie półsyntetyk
          (~34zł/l) albo Mobila syntetyk(~45zł/l). Lotos spełnia międzynarodowe normy
          jakościowe API, ma atesty poważnych producentów. Po co płacić kilkadziesiąt
          złotych więcej za coś podobnego lub o gorszych parametrach?
          Filtry: propozycja ASO/polski zamiennik
          olej 30-40zł / 10-20zł (Filtron, Sędziszów)\
          powietrze ~50zł / 33 zł Filtron
          przeciwpyłkowy 90-100zł / 57zł Filtron z węglem aktywnym.
          Filtron i Sędziszów produkują bardzo dobre filtry.
          Pozdrawiam,
          jorguś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka