Gość: Andrzej Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 10:40 Mam Tourana od 4 lat, przejechałem ok. 120 tys km i nie narzekam. Silnik 1,9 TDI 105 KM. Ja bym nie do końca wierzył pismakom którzy wymyślili że Touran jest awaryjny. Może rzeczywiście był jakiś egzemplarz felerny ale mój śmiga idelanie i poza częściami eksploatacyjnymi nie wymieniłem jeszcze nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 11:09 @Nie tylko Niemiec serwis Uno w gazie 7000zł.... to rocznie płaciłeś więcej na serwis niż jego wartość? Albo frajerów szukasz albo ściemniasz... To co ty wymieniałeś w tych Uno, Hondach - silniki, układy wydechowe, kompletne zawieszenia? Pewnie w ASO i dlatego tak drogo co??? żal takich komentów.... Odpowiedz Link Zgłoś
gostek_gostek Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) 06.01.12, 13:17 Andrzeju, czy nie przeszkadza Ci klekot niczym z ursusa c 360?:) A oblazły twardy plastyk w kabinie? no chyba, ze wy w VW macie tańsze części dla pracowników i sobie co pół roku wymieniacie. A i kumpel weźmie raz na miesiąc na stanowisko i po znajomości nastawi zawieszenie. Wtedy rzeczywiście nie ma co narzekać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie tylko Niemiec Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.cable.net-inotel.pl 06.01.12, 13:34 @gostek_gostek To chyba jakaś pomyłka - porównanie C-Maxa z Touranem. Jak szukałem samochodu to C-Max przeraził mnie wąskim wnętrzem - nie miał nawet 3 foteli z tyłu, a bagażnik to substytut przestrzeni bagażowej :( C-Max to lekko spuchnięty Focus, a Touran ma w środku miejsca bez porównania więcej. Zresztą wśród małych wielkich samochodów Touran nie ma konkurencji. Konkurencja jeśli chodzi o przestrzeń w środku i bagażnik (695L)pojawia się dopiero od wersji Grand (Citroen, Renault) no i S-Max, choć S-Max to wyższa półka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie tylko Niemiec Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.cable.net-inotel.pl 06.01.12, 13:46 @666 Akurat jestem dokładny w spisywaniu wszelkich przeglądów, napraw i ubezpieczeń. 1. Ubezpieczenie OC+AC 2. Po zimie geometria zawieszenia (zawsze i w każdym samochodzie) 3. 2 razy w roku wymiana opon 4. co 4 lata nowe 4 opony (stosuję zasadę 4mm, 4 lata, 4 nowe sztuki - chodzi o moje życie, opony to jedyny łącznik samochodu z nawierzchnią) 5. co roku wymiana oleju i filtrów 6. co roku w UNO robiłem kosztowną regulację zaworów (płytki), żeby gniazda się nie wypaliły. 7. w Uno i w Hondzie wymieniłem zużyte amortyzatory (4szt.) ....... ........ 50. Klocki hamulcowe, 51. tarcze hamulcowe 52. w Uno droższy przegląd rejestracyjny bo z gazem Więc kwoty się robią 100 tu 100 tam i wychodzą niestety tysiące. Polecam wszystkim takie notowanie, a na pewno zorientujecie się, że samochód to skarbonka. Jak ktoś ma kasę tylko na kupno samochodu, a nie ma na utrzymanie to lepiej niech sobie taksówką jeździ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 14:09 @gostek_gostek - ten kolega wygląda na wysłannika konkurencji. Nie podpisuję się bo nie mam takiej potrzeby. Co do jakości materiałów - tu masz rację ale tylko w części. Touran w większości zbudowany jest z bardzo dobrych materiałów (również plastików) jednakże niektóre elementy to totalna porażka (mała ich część - np wewnętrzna klamka drzwi). Co ciekawe podobne elementy były stosowane np w Passacie z tym samych materiałów. Obrażanie tego ostatniego pojazdu w tym kraju może być niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
gostek_gostek Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) 06.01.12, 14:42 Nie tylko niemiec - c max to kompaktowy VAN i jest skrojony jak trzeba. Miejsca nie brakuje. Bagażnik jest akurat. Jak mało Ci miejsca to kupujesz wersję większą! bo masz wybór. VW oferuje tylko to jedno, paskudne nudne pudło:) Do tego albo silniki z minionej epoki odbierające całą przyjemność z jazdy (1.9 TDI wyciągnięte z muzeum i paliwożerne) abo najbardziej awaryjne jakie kiedykolwiek w Europie wyprodukowano. Kurcze jako właściciel cmaxa mam dzisiaj spokojne popołudnie. Auto to auto... robi do czego zostało stworzone. Jeździ. Do tego jeden z najbardziej udanych i trwałych diesli jakie zaprojektowano przed moim cmaxem jeszcze pareset tysięcy bezproblemowej eksploatacji. Lać i jeździć:). A jak tam wasze Tourany? co z waszą geometrią. Czy aby dzisiaj nie podjechać do warsztatu? a może powinniście zejść do garażu aby zerknąć na opony. Równo zjedzone czy jednak od wewnętrznej więcej. Wydaje mi się czy tak jest? a może linijką sprawdzić... Kurcze, jak nie pojedziecie to warsztatu to kolejny komplet opon pójdzie z dymem... zaryzykujecie? 1600 PLN nie chodzi piechotą:) A jak wasza zębatka przy wale w tym cudzie 2.0 TDI?:) A łańcuch w 1.4? czy aby nie poluzował się trochę? o rany... chwila nieuwagi i 15 tyś w plecy. A VW nie naprawi za darmo:) Odpowiedz Link Zgłoś
gostek_gostek Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) 06.01.12, 15:04 Pytanie do posiadaczy VW z silnikiem 1.4:) jak pociągnięcie go na obrotach mocniej to nie boicie się, ze zaraz korbowód i tłok przebiją się przez blok silnika?;) czy ta myśl was nie przeraża? nie boicie się, ze to wpadnie do kabiny?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie tylko Niemiec Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.cable.net-inotel.pl 06.01.12, 16:18 @gostek_gostek A ile kosztują Cię przeglądy okresowe w ASO? bo mnie ok 700-850zł każdy i mam święty spokój (mam gratis ubezpieczenie mobilności VW). Ja nie jestem przeciwnikiem żadnego samochodu (w tym C-maxa), ale zawsze dobieram samochód do własnych potrzeb, które jasno sobie określam przed zakupem. Potrzebowałem niezbyt dużego, mocnego samochodu, z 3 siedzeniami w drugim rzędzie i dużym bagażnikiem, dobrze wyposażonego i w rozsądnej cenie. Żaden samochód w 2008 r. nie spełniał powyższych wymagań lepiej od Tourana. Brałem pod uwagę C-maxa, Hondę FRV, Toyota Corolla Verso, Citroen C4 picasso i Renault Megane Scenic. Touran spełnił wszystkie wymagania, pozostałe miały zwykle jakieś braki w stosunku do moich wymagań. Nawet cena dobrze wyposażonego Tourana była najlepsza (w 2008r. VW sprzedawał doskonałe pakiety w super cenie). Na temat tego czy śpię spokojnie - nie mam z tym problemów ponieważ regularnie serwisuję samochód i wymieniam to co trzeba na czas. Geometrię robię raz w roku po zimie i wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 19:24 Jakoś się dyskusja urwała. @gostek_gostek - coś dla ciebie w sprawie 2.0 TDCI na ochłonięcie z emocji. autokult.pl/2011/08/30/tych-silnikow-unikaj-jak-ognia-cz-3-poradnik Nie ma sensu dalej komentować - Nie tylko z Niemiec sporo już napisał. Masz jak dbasz i powiem, że zawsze będą i takie opinie, i takie. Pytanie skąd wynikają takie opinie trzeba pozostawić do przemyślenia każdemu czytelnikowi. Dotyczy każdego modelu. A Touran - kolejne wersje wypuszczają, kolejni klienci kupują ponieważ jest niezłą propozycja w segmencie pod wieloma względami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zabrze Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 07:05 Mój kolega jeździ Touranem tdi na taksówce, auto sprowadzone z niemiec przy przebiegu 250 tys km, obecnie ma nakręcone ok. 400 tys km. Facet miesięcznie robi ok. 8-9 tys km i twierdzi że auto jest OK, żadnych dziwnych awarii czy usterek poza normalnym serwisowaniem a nie jest jakimś fanem vw (wcześniej miał Scenica) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.ip.netia.com.pl 17.01.12, 16:47 A ja mam Tourana z 2003 roku, 1.9 TDI 74kw. na zegarach 300tys. i śmiga :) miałem wcześniej mazdę 626 2000rok 2.0 TDI moc ta sama, ale w porównaniu z Touranem to jakiś muł był, może przez to że touran ma 6 biegów? nie wiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: 193.59.180.* 10.03.12, 20:11 ilu tu nieudacznikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemp Re: Volkswagen Touran (2002 - 2010) IP: *.legnica.vectranet.pl 19.08.12, 00:00 po pierwsze niema z tyłu kanapy na długie trasy fotele są wygodne ,miałem zafire to dopiero taczka a jaka biedota jak masz pisać głupoty to przenieś się na fejsa a c-max ford i już nie muszę więcej pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaprel Volkswagen Touran (2002 - 2010) - opinie Moto.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 23:22 Witam. Panowie jeźdzę tourane 4 lata więc mogę coś powiedzieć. Rocznik 2005, silnik 1.9 TDI PD, 105 KM + tuning do 130 KM, kupiony przy przebiegu 145 tyś. obecnie 318 tyś. olej fulsyntetic co 15 tyś. rozrząd co 80 tyś. filtry oleje wszystko na czas, jest to wersja z DPF. Minimalny przebieg dzienny to 30 km. Auto nie do zajechania. Posiadam fabryczny dwumas, pompowtryski, DPF, turbina. W przeciągu 4 lat jazdy do wymiany były: hamulce - całość, akumulator, rozrząd (2 razy), zawieszenie przednie (2 razy) zawieszenie tylne (1 raz). Powiem krótko dieslem nalży umieć jeździć i należycie eksploatować, to nie są auta na wożenie dzieci do przedszkola, te auta muszą robić kilometry. Podstawowa wada polaka: kupić diesla, nic eksploatacyjnego nie wymieniać, ropa za pól ceny i kłopoty murowane. Touran to bardzo dobry samochód, jeździłem mitsubishi lancerem do 280 tys. bez problemów, mazda 323 315 tyś. bez problemów, ale wszystkie jeździły ciepłe nie zimne gaszone co dwa kilometry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Volkswagen Touran (2002 - 2010) - opinie Moto.pl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.14, 14:11 lepszego samochodu nie widziałem 1.9 TDI Odpowiedz Link Zgłoś