andip 12.01.12, 21:37 Zastanawiam się nad kupnem takiego auta. Jest do sprzedania za 73 tyś. nowy, z 2011 r. Bogate wyposażenie. Ktoś ma jakieś doświadczenia, wiedzę, żeby mógł doradzić ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
legend3.2 Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 10:25 95KM to może motorynkę napędzać, a nie Forda:P Będziesz narzekać na moc i to ci gwarantuję bo ja się połaszczyłem na słaby silnik, bo mało pali, bo tani w utrzymaniu, bo auto ma fajne wyposażenie a teraz...ach...wszystko fajnie ale wyprzedzanie i przyspieszanie to walka z wiatrem...:D Link Zgłoś
hutchence Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 12:08 Bierz tylko, że z benzyną. I coś powyżej 120 KM. Poniżej to ledwo jedzie. Link Zgłoś
polokokt Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 12:37 zgadzam sie z przedmowcami, 95KM, to tak szalu nie ma. Aczkolwiek wszystko tez zalezy od temperamentu kierowcy. Tak optymalnie to wlasnie przydaloby sie ze 120-130 KM. Ale moze cena, w stosunku do normalnej jakos to rekompensuje? Takze cena moze tu byc powaznym argumentem. Benzyna o tyle lepsza, ze w razie duzej ilosci pokonywanych kilometrow, mozna zawsze na LPG przerobic. Diesla niestety juz nie przerobisz, a nie wiadomo jak ceny tego paliwa ostatecznie beda wygladaly. Pozdrawiam Link Zgłoś
hutchence Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 14:38 No więc mam c-maxa poprzedniej generacji z 1.8 120KM i jest to mimo wszystko za mało. Niby na co dzień wystarcza ale w trasie to czuć, że przydałoby się te ze 20 KM więcej. No i przy autostradowych prędkościach silnik zaczyna wyć. Po przesiadce z V6 jest to mocno upierdliwe. Większa moc to większy komfort i bezpieczeństwo. Absolutnie nic poniżej 100-120 KM obecnie nie należy kupować. Link Zgłoś
frequentflyer Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 15:24 ten 95-konny ma turbo, myślę że jest żwawszy od tego co miałeś. może nie na 0-100 ale na sicher w konkurencji 60-100 czy 80-120. 0-100 z punktu widzenia bezpieczeństwa nie jest szczególnie użytecznym parametrem. Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 17:15 Jest w miarę żwawy - wg katalogu moment obrotowy to 230 Nm, czyli dynamika dobra, przy wyprzedzaniu powinno być ok. Tyle, że moc pewnie też się liczy. Auto waży 1504 kg, wydaje mi się, że po załadowaniu 2+1+bagaż pod górkę może ledwo ciągnąć. Link Zgłoś
polokokt Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 19:30 ledwo to moze nie, ale szatan tez pewnie nie bedzie. Z drugiej strony, to co teraz powinno byc tez "modne" to powinien odwdzieczyc sie niskim spalaniem w trasie Link Zgłoś
rzekiprzeplynelem Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 18:01 > Jest w miarę żwawy - wg katalogu moment obrotowy to 230 Nm, czyli dynamika dobr > a, przy wyprzedzaniu powinno być ok. Tyle, że moc pewnie też się liczy. Auto wa > ży 1504 kg, wydaje mi się, że po załadowaniu 2+1+bagaż pod górkę może ledwo cią > gnąć. 230 i to przy 1500 obrotach to dobre wynik ja mam focusa kombi tdci 90 km i powiem fajnie sie jezdzi po miescie samochod zwawo sie zbiera i nisko do wyprzedzania tez ok ale juz we trzy osoby z bagazem jest kiepsko ale daje rade jezeli auto pewne i cena jest ok to bym zaryzykowal bo samochod wygodny ładny malo pali i wg mnie najlepszy w tej chwili diesel no moze poza tym orginalnym hondy :) ale to ina bajka Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.01.12, 19:39 Alternatywą dla C-maxa jest Opel Meriva II 1.4 Turbo 120 KM, ewentualnie coś o wyższym zawieszeniu np. Skoda Yeti 1.4 TSI 122 KM. Biorę jeszcze pod uwagę Toyotę Verso 1.8 147 KM i Nissana Qashqai (ale tylko z silniekiem 2.0 140 KM). Trudny wybór... Najtaniej wychodzi Opel. Link Zgłoś
milos75 Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 18:44 Ja bym brał Verso 1.8, teraz w Toyocie są dobre ceny na 2011 rocznik. Jeżdżę Verso z tym silnikiem już 2 lata i polecam. Silnik cichy i dość oszczędny i dynamiczny, a w dzisiejszych czasach taka bezproblemowa benzyna bez turbo to coraz większy rodzynek. Meriva to małe auto, a ten diesel w C-maxie jest słaby. Yeti, Quashqai ok ale to zupełnie inne auta, ciasne w stosunku do Verso, więc zależy na czym ci zależy. Link Zgłoś
milos75 Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 18:48 W ogóle jaki sens ma dzisiaj kupowanie diesla do prywatnego użytku? Nie rozumiem. Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 19:29 Jak C-MAX w dieslu jest tańszy od innych mocniejszych benzyniaków, to czemu nie ? Link Zgłoś
milos75 Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 19:44 innych mocniejszych benzyniaków Właśnie sobie odpowiedziałeś dlaczego jest tańszy. Przy obecnych cenach ON producenci już nie mogą rzucać cen z kosmosu za auta z dieslem jak to było wcześniej i z czasem będziemy po prostu płacić głównie za moc a nie rodzaj paliwa. Benzyniak zawsze będzie cichszy, przyjemniejszy w jeździe, mniej awaryjny, tańszy w obsłudze i będzie jeździł na tańszym paliwie. Za to spali trochę więcej ale i tak rachunek jest jednoznaczny. Diesel obecnie tylko dla firm a nie prywatnego zakupu. Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 20:00 Jechałem Verso 1.8 147 KM kilkanaście kilometrów na jeździe próbnej i nie poczułem tej mocy. Może dlatego, że to już dosyć duże auto. W przeciwieństwie do Skody Yeti 1.2 TSI 105 KM, która zaskoczyła mnie bardzo dobrą dynamiką. Zdaję sobie jednak sprawę, że Toyota, to większy bagażnik, mniej straci na wartości no i prestiż. W przypadku Yeti obawiam się o trzeszczenie uszczelek, o którym niektórzy piszą w opiniach. Link Zgłoś
milos75 Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 14.01.12, 20:13 Z tym prestiżem to nie przesadzaj - normalny rodzinny minivan, prestiżowy to jest Lexus. A co do silnika 1.8 w Verso to w jeździe że tak powiem miejskiej faktycznie nie grzeszy dynamiką i nie czuć tych 147KM. Swoje robi duża masa no i jest to silnik wolnossący co ma też swoje plusy. Ale już na trasie przy prędkościach autostradowych bardzo fajnie przyspiesza przy prędkościach rzędu 120-160 km/h i co najważniejsze cały czas jest cichy i bardzo płynnie rozwija moc. Spalanie wychodzi u mnie 6.5-7.5 l w trasie, ok. 9-9.5 l w mieście, średnio ok. 8.5 l Link Zgłoś
galtomone Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 00:04 Ale Meriva (nie wiem na czym bazuje Yeti) to jakby nie ta klasa co C-max, tylko 1 stopien w dol. Przeciez Meriwa to nadmuchana Corsa a C-Max bazuje na Focusie czyli jednak kompakcie... Link Zgłoś
laisar Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 11:40 galtomone napisał: > nie wiem na czym bazuje Ale jakie to ma znacznie? To nie ślub z księżniczką - liczą się wymiary i osiągi, a nie jakieś koligacje d: Jeżeli miejsce w środku jest porównywalne, to niech najbliższym kuzynem będzie nawet jakiś kei-car - a jeśli auto jest za małe i za ciasne, to nie pomoże mu nawet pokrewieństwo z S-klasse... Link Zgłoś
hutchence Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 14:55 A takie znaczenie, że C-Max i na zewnątrz i w środku jest większy od merivy. Meriva jest pomyślana jako przede wszystkim autko miejskie. To taka nadmuchana Corsa. C-Max, który wywodzi się od Focusa już takiego wrażenia nie sprawia i prowadzi się przy dość dynamicznej jeździe poza miastem jak każde osobowe auto. Link Zgłoś
laisar Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 15:32 To ja napiszę jeszcze raz, powoli, żeby można było sobie powoli i dokładnie przeczyta... <; Problemem merivy nie jest pochodzenie. Problemem merivy są mniejsze rozmiary. Mniejsze rozmiary merivy nie wynikają z pochodzenia. Mniejsze rozmiary merivy wynikają z wyboru jej rozmiaru przez producenta. Jak wybrany rozmiar został zrealizowany - czy przez powiększanie corsy, przy przez zmniejszanie np insignii - nie ma najmniejszego znaczenia, bo liczy się jedynie efekt końcowy. Link Zgłoś
galtomone Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 15:43 Pinkolicie Panie coklwiek bez sensu. Z faktu bowiem czy auto zostalo zbudowane na bazie (NIE NA PODLODZE - bo na tym nidgy sie nie konczy) podezpolow popierdulki typu Corsa czy np. Avensis wynika nie tylko rozmiar. Rozmiar oczywiscie rzuca sie w oczy jako pierwszy... ale: - latwiej jest na tej samej podlodze (ewentualnie ciut wydlozonej) zrobic auto klasy Van niz braz podloge auta dwie klasy wiekszego i zmniejszac.. zreszta jak zmieni sie mocno rozstaw osi to z protoplasta ma to nie wiele wspolnrgo. - skoro Meriva jest na bazie Corsy to nie dostaniesz w niej silnikow chocby z Insignii - bo nie sa przewidziane dla tej gouoy aut - bo inne rozmiary silnika, inne wymagania dla wielkosci baku, zawieszenia, itd.. - to samo jesli chodzi o elementy wykonczenia wnetrza - nie bedziesz sie w Merivie czuc jak w Verso a w Verso tak jak w Siennie czy Previi III bo to rozne klasy vanow (i zasadniczo inne ceny) - skoro wspomniana Meriva ma zawieszenia Corsy, wyposazenie Cory, silnki Corsy to i jezdzic bedzie jak Corsa (ewentualnie gorzej bo wyzsza) a nie jak Astra czy Insignia... gdyby to bylo wszystko jedno, nikt nie kupilby Zafiry Wiec nie pitol kochany, ze nie ma znaczenia skad auto czerpie bo ma zasadnicze znaczenie. Stad tez prowonywanie roznych klas aut jest bez sensu. Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 17:06 > Mniejsze rozmiary merivy nie wynikają z pochodzenia. > > Mniejsze rozmiary merivy wynikają z wyboru jej rozmiaru przez producenta. > bardzo dokladnie wynikaja z pochodzenia bo producent wybral pompowanie corsy a cudow sie z tego nie wycisnie > Jak wybrany rozmiar został zrealizowany - czy przez powiększanie corsy, przy pr > zez zmniejszanie np insignii - nie ma najmniejszego znaczenia, bo liczy się jed > ynie efekt końcowy. wybrany zostal wariant najtanszy, czyli najmniej kombinacji dla osiagniecia efektu czyli pompowanie corsy i Z TEGO WYNIKA EFEKT KONCOWY widze kolego ze nie mozesz zlapac zwiazku pomiedzy przyczyna a skutkiem Link Zgłoś
laisar Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 19:04 > nie mozesz zlapac zwiazku pomiedzy przyczyna a skutkiem Bynajmniej - to Ty (Wy) mylicie sposób realizacji (= przerabianie corsy), z przyczyną (= decyzje projektowe). Tylko skutek jest ten sam - meriva jaką znamy... [: Link Zgłoś
galtomone Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 12.02.12, 20:41 Kochany nie kumasz. Gdyby Meriva pochodzila od Insigni (ales taki przyklad) to byloby to bardziej luksusowe,m lepiej wyposazaone i lepiej jezdzace auto (abstrahujac od rozmiaru). A nie jest. Zatem wrzucanie vana na bazie auta miejskiego do tego samego worka co vany na bazie kompaktow to po prostu glupota. Link Zgłoś
laisar Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.02.12, 00:24 Kumam, tylko mam inne zdanie - że dożyliśmy czasów, w których w zasadzie niezależnie od bazy można zrobić prawie dowolną nadbudowę. Czyli: nie geny corsy są winne wyglądowi merivy - bo z tych corsowych gratów producent jakby chciał, to mógłby złożyć niemal dowolnego innego transformesa. Rzecz w tym, że po prostu nie chciał nic większego od merivy. ...No... chyba że... całkowicie serio uważacie, że po prostu n-i-e-m-o-ż-l-i-w-e było dodanie jej jeszcze 5-10-20-30 cm w dowolnym kierunku??? Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.02.12, 00:35 > że dożyliśmy czasów, w których w zasadzie niezal > eżnie od bazy można zrobić prawie dowolną nadbudowę. no nie bardzo koncerny maja kilka modeli w ofercie z gowna bata nie ukrecisz wiec jesli chcieli cos malego to wzieli co maja male podwyzszyli i maja malego vana a jakby chceli wiekszego to by wzieli wieksze auto ze swojej oferty podwyzszyli i mieli troche wiekszego vana > ...No... chyba że... całkowicie serio uważacie, że po prostu n-i-e-m-o-ż-l-i-w- > e było dodanie jej jeszcze 5-10-20-30 cm w dowolnym kierunku??? nie tyle nie mozliwe co kompletnie bez sensu bo zaraz za corsa jest astra do ktorej nie trzeba nic dodawac lub dodanie jest o wiele prostsze i tansze Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.02.12, 21:24 Dyskutujecie i dyskutujecie, a założenie może być złe, gdyż: jak powiedział mi sprzedawca nowa Meriva nie jest na bazie Corsy, ale Astry. Poprzedniczka owszem. Link Zgłoś
galtomone Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 13.02.12, 21:40 Taaa... czyli Zafira = Previa. Kochany!!! Pamietaj, sprzedawca zawsze powie to co klient chce uslyszec! Sprzedawca nie sluzy do uzyskiwania porad tylko do sprzedawania. Meriva B z Zafiry wziela tylko osie... - zreszta looknij na Wiki Eng. Gdybym to jak kupowal to wybieralbym miedzy Verso a Touranem... ewentualnie C-Max (bo brzydki). Link Zgłoś
laisar Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 16.02.12, 12:44 galtomone napisał: > Meriva B z Zafiry wziela tylko osie... - zreszta looknij na Wiki Eng. "Sam tego chciałeś, Grzegorzu Dyndało" <: en.wikipedia.org/wiki/GM_Fiat_Small_platform - jeżeli zbudowanie "z corsy" nowego doblo / combo nie przekonuje kogoś, że ewentualna ciasnota merivy by NIE jest winą jej technicznego pochodzenia, to ja już nie wiem jak można takiej osobie cokolwiek wytłumaczyć... Link Zgłoś
galtomone Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 16.02.12, 13:08 Ty to jednak uparty jestes :-) Rozmiar jest tylko jednym z elementow wynikowych pochodzenia i platformy. Akurat Meriva B to juz calkowity misz-masz czesci z ronych aut (powodzenia w seriwisowaniu tego poza siecia dealerska i dobieraniu czesci...). Ja nie pisze tylko o ciasnocie!!! Jesli auto typu Van jest zbudowane na aucie miejskim a nie aucie sredniej klasy -> Yaris Verso vs Avensis Verso to nie tylko rozmiarem sie beda roznic ale i wypsazeniem, jakoscia materialow do wykonczenia, silnikami, ktore sa dostepne, itd, itd... oraz oczywiscie rozmiarem. Meriva B jest vanikiem miejskim i stawianie jest w tym samym szeregu co Zafira czyC-Max to pomylka... gdyby to bylo jedno i to samo to Opel nie robilby i Merivy i Zafiry ale tylko jedno auto. Link Zgłoś
laisar Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 16.02.12, 15:16 galtomone napisał: > Ty to jednak uparty jestes :-) Tylko wtedy, gdy wiem, że mam rację (^; > Ja nie pisze tylko o ciasnocie!!! O dziwo - ja też nie! Piszę natomiast o tym, że jeśli już owa ciasnota by występowała, to NIE dlatego, że platforma nie pozwala. QED. > Meriva B jest vanikiem miejskim i stawianie jest w tym samym szeregu > co Zafira czy C-Max to pomylka... Ja NIE stawiałem - jedynie (niech będzie, że obsesyjnie) protestowałem wobec obwiniania pochodzenia za wygląd merivy... No, to mam nadzieję, że teraz wszystko jasne [: Link Zgłoś
ciekawostkitolubie Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 15.01.12, 13:58 Ja kupiłem swojego c-maxa w zeszłym roku i teraz wybrałbym coś używanego bo niestety nowe auta zbyt szybko tracą na wartości www.iogloszenia.com/kat/results Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 15.01.12, 21:43 Jak ktoś kupuje nowy samochód na ponad 5 lat, to nie myśli ile będzie on kosztował na drugi rok. Poza tym kupowanie używanego samochodu, to też spore ryzyko, zwłaszcza jak ma mniej niż 5 lat. Link Zgłoś
andip Re: Ford C-MAX TDCI 95KM 08.02.12, 21:22 Dobry byłby ten Ford ale z mocniejszym silnikiem benzynowym, np. 125 KM lub 150 KM (turbo). Jedyną jego wadą jest niskie zawieszenie - listwy progowe są 18 cm nad podłożem - to przynajmniej 2 cm mniej niż w innych autach. Z przodu zwis ma 20 cm - to już porównywalnie z innymi. Link Zgłoś