Dodaj do ulubionych

Saab wciąż ceniony

IP: *.csfb.com 06.03.12, 10:21
"czytelnicy" nie maja zielonego pojecia o czym pisza. porownywac Vectre z S60 to nieporozumienie. przeciez z tym Saabie nie ma nawet jednego normalnego silnika tylko jakies awaryjne cuda z GM!
Obserwuj wątek
    • Gość: torelek Re: Saab wciąż ceniony IP: 212.180.149.* 06.03.12, 10:56
      Zgadzam się - "czytelnicy" nie maja zielonego pojęcia o czym piszą - a przykładem jest Jarek49. Nie wie, że diesle montowane w Saabie (jak i w Oplu też) to konstrukcje Fiata - bardzo udane.
    • Gość: bre Re: Saab wciąż ceniony IP: 195.117.22.* 06.03.12, 11:19
      to bardzo udany egzemplarz. Autor tekstu swoją "recenzją" wskazuje ewidentnie na braki w Saabie:

"Nietrwałe zawieszenie, awaryjny osprzęt silnika, czy ryzyko trafienia na egzemplarz ze zniszczoną turbiną nie przekonują do zakupu"

każde podkreślam KAŻDE auto może borykać się z takimi problemami. Zawieszenie jest twarde dlatego na naszych dziurach się wybija, ale nie jest specjalnie awaryjne (wybijają się gumy stabilizatora koszt 15 zł). Awaryjny osprzęt to niemiecki Bosch z jego sławetną pompą montowany w w 3/4 europejskich samochodów i nie tylko. Turbo w Saabie jest naprawdę dużo lepsze niż w Oplu.
      Polecam Saaba 9-3 . Volvo też jest fajne ale jak będę miał 60 lat ;)
    • Gość: pr Re: Saab wciąż ceniony IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.03.12, 11:28
      Moim zdaniem - chociaż uwielbiam szwedzkie żelastwa - jest to pojedynek między ślepym a kulawym. Są to niszowe produkty dedykowane do outsiderów. Ktokolwiek rozsądny szukający auta w tym segmencie ominie je szerokim łukiem. Utrzymanie przechodzonego saaba i volvo kosztuje krocie. Szczególnie s60 z jego 5-cylindrowymi, turboładowanymi silnikami i awd.
    • Gość: bre Re: Saab wciąż ceniony IP: 195.117.22.* 06.03.12, 11:33
      do pr
      Saab z pozoru nie jest aż tak strasznie drogi. Wiele części jest od Vectry C, Fiata Cromy itp, więc naprawdę przystępne. Owszem jak pojedziesz do serwisu Saaba to już może boleć :)
      Volvo to co innego jest bardzo drogie w utrzymaniu...dlatego wybrałem Saaba :)
    • Gość: torslanda Re: Saab wciąż ceniony IP: 138.227.189.* 06.03.12, 11:54
      Bo sa to oceny osob nie jezdzacych ani jednym ani drugim. Volvo jest znacznie lepszy z punktu widzenia kierowcy i uzytkownika.
    • wyciorex Re: Saab wciąż ceniony 06.03.12, 12:38
      Nie wiem jak w saabie ale w s60 z tyłu jest bardzo ciasno i serwisowanie bardzo drogie, ale wygodnie się podróżuje na duże odległości.

www.autokoncern.pl/blogs/
    • ionen76 Re: Saab wciąż ceniony 06.03.12, 13:22
      Ja to nie wiem co wy się spodziewacie? Że auto którego ceny zaczynają się od 110 tyś zł będzie tanie w utrzymaniu? Żart jakiś...
      Każde auto z tej półki czy to szwedzkie, czy niemieckie czy japońskie jest drogie w utrzymaniu.
      Tani w utrzymaniu to jest Fiat Punto, Golf ale taki 10 letni, Skoda Octavia itp.

Co do artykułu to ma on bardzo mylący tytuł, który sugeruje jakąś nowinkę z tematu powrotu Saaba zza światów, a to tylko ankieta i to dodajmy ankieta nic nie znacząca bo przeprowadzona na nieokreślonej grupie.
    • Gość: Gość Re: Saab wciąż ceniony IP: *.plus.com 06.03.12, 14:19
      Witam. Piszę z punktu widzenia użytkonwnika a nie eksperta. Pracuję w firmie polsko-szwedzkiej, która posiada kilkadziesiąt samochodów służbowych. Są także volva i saaby. Dwa S40, jeden S60 (nowy) i S80 prezesa. Nie znam się zbytnio na szczegółach technicznych tych aut. Zwyklę używam S40, ale kilka razy miałem okazję używać saaba 9-5 i S60. jak już pisałem, nie wiem ile kosztują, co mają pod maską, ale komfort jazdy znacznie lepszy jest w volvo niż w saabie. No i wykończenie w środku wygląda solidniej i bardziej elegancko (no ale może to kwestia gustu lub wyposażenia z jakim kupowali).
    • Gość: ges Re: Saab wciąż ceniony IP: *.itsa.net.pl 06.03.12, 14:19
      Mam Saaba który ma skończone 10 lat, 93, 2.2 tid. Do tej pory:
      - popsuł się serwo mechanizm sprzęgła przy 200 k km /kazałem wymienić całe sprzęgło aby nie wracać do tematu/
      - wahacze - wymieniane raz, jakieś tuleje w tylnym zawieszeniu
      - turbo - regeneracja przy 185 k km
      - popsuła się 1 wycieraczka świateł i nie działa
      Reszta to oleje klocki i inne eksploatacyjne standardowo rzeczy. W tej chwili przebieg 235 000 km.

W życiu nie zmieniłbym na inne auto. I płakać się chce jak patrzę na stojące u mechaników nowe fury, które przy przebiegach poniżej 100 k km mają awarię które ja przerabiałem przy 200 k km albo jeszcze w ogóle ich nie robiłem. Żenujące, obawiam się że niestety młodsze Saaby są gorsze jakościowo. Zresztą tak samo u innych producentów - im nowszy model tym się szybciej sypie :(. Jakieś dziwne czasy nastały w motoryzacji, że zamiast potrzebami - praktycznymi, designem, ekonomią - wszyscy chyba będziemy musieli się kierować przy zakupie warunkami gwarancji i jej długością jako jedynym kryterium.
    • Gość: xymox Re: Saab wciąż ceniony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.12, 14:26
      @Jarek49
      raczej opla vectrę z fordem focusem (jeżeli już) osobiście wolę opla (marka niemiecka) od forda (amerykański odpowiednik fiata), tyle że w saabie benzynowym jest silnik saaba, a w dieslu (obojętne czy to opel czy saab) japońskie Isuzu, które tak samo się psuje w jednym i drugim, w fordzie są silniki forda a w volvo renault lub vw/audi odpowiednio benzyna/diesel. Dzisiaj trudno mówić że jakiś samochód to produkt od A do Z jednej firmy. Ale ty pewnie masz kompleks bo jeździsz volvo, ale to już nie jest samochód ani szwedzki ani amerykański tylko chiński :-)
    • Gość: Gosc Re: Saab wciąż ceniony IP: *.skane.se 06.03.12, 15:11
      Smiech na sali... Zaden z komentatorow nie byl blizej do saaba czy volvo jak na 2 metry nie mowiac o tym zeby nimi pojezdzic.
    • Gość: gosc Re: Saab wciąż ceniony IP: *.c3-0.avec-ubr1.nyr-avec.ny.cable.rcn.com 06.03.12, 15:17
      widac ilu ludzi mialo do czynienia czy z volvo czy z saabem. powtarzaja zaslyszane bzdury. Mialem 3 saaby (obecnie 9-3 2.8 V6 ) i nie chce innego auta. Nie jest to perfekcyjne auto. Zdarzaja sie usterki jak w kazdym, ale nie zeby narzekac na awaryjnosc. frajda z jezdzenia turbo benzyna jest ogromna, niestety da sie to odczuc po kieszeni, ale cos za cos. Jak bedzie nowy saab to kupie znow.
    • Gość: @gosc Re: Saab wciąż ceniony IP: *.183.134.41.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.03.12, 22:21
      nowych saabów już nie będzie...
    • kabeka Re: Saab wciąż ceniony 12.03.12, 14:58
      Zgadzam się, że większość wyrażonych tu negatywnych opinii o Saabie, to po prostu obiegowe stereotypy. Teraz jeżdżę 95 3,0 tid... podobno strasznie zawodny, wadliwy silnik itd... Jakoś tego nie odczułem. Jedyna poważniejsza awaria to pompa wtryskowa - padła tak koło 90 tys... Po rozmowach z kilkoma znajomymi, w tym zawodowymi kierowcami, wyszło, że po prostu miałem pecha - mogło się zdarzyć i nie ma co gadać, że padła, bo to Saab. Poza tym nic takiego strasznego, się nie dzieje, a autko ma już 7 lat i 102 tys przejechane. Przyjemność z jazdy, zwłaszcza na długich trasach naprawdę duża. Serwis... owszem a ASO kosztuje sporo... ale kto każe serwisować w ASO? Można znaleźć mechaników, którzy znają tę markę... ja mam takiego i oddaję auto do przeglądu bez żadnych oporów - jak trzeba coś wymienić, zazwyczaj znajdzie się jakiś tańszy zamiennik - więc nie buje po kieszeni aż tak strasznie. Chociaż fakt - oryginalne części naprawdę niebotycznie drogie. Co do opinii, że to to lepszy Opel, a części można wstawiać od Opla czy Fiata... no coments - ktoś po prostu nie wie co mówi.
      To, ze da się wstawić jakieś nieistotne pierdoły, nie znaczy, że wszystko pasuje. To, ze do Garbusa pasuje gaźnik od Żuka...nie znaczy, że cały Garbus da się naprawiać częściami od tego cudu motoryzacji:)
      Jak wspomniałem - to drugi SAAB którym jeżdżę. Poprzednio miałem 9000 2,0 T... To była maszyna! Jak go sprzedawałem, na liczniku było prawie 500 tys... I naprawdę, w trasie był niezrównany. Do mojego 9-5 też się nie dam nikomu przyczepić... W firmie używamy Opli. Mamy nawet Insignię, czyli podobno odpowiednik 9-5. Koledzy z pracy mówili, że 9-5 to nic innego jak Opel i nie ma sensu przepłacać... dopóki nie dałem się im przejechać... Już tak nie powiedzą - to zupełnie inna bajka.
      Od zeszłego roku zmieniłem pracę i jeżdżę naprawdę sporo - w zeszłym roku prawie 30 tys... I naprawdę, poza wymianą olejów... nie działo się nic z tych wszystkich "tragedii" które znajdą si niemal na każdym miejscu w którym jest mowa o Saabie. Ja tam sobie chwalę i nie narzekam - wręcz przeciwnie - jestem baaaardzo zadowolony. Naprawdę wielka szkoda, że Saab zbankrutował.
    • Gość: gość Re: Saab wciąż ceniony IP: *.himax.com.pl 18.10.13, 20:25
      Miałem Sabba 9,3 cabrio 2007 r. wyprodukowany na rynek amerykański , był to mój 24 samochód w życiu i żeby nie to ze firma splajtowała następny który bym kupił miał być SAAB 9-4X
    • Gość: wmt2rt5x sterownik usb windows xp sp3 IP: *.h 27.05.14, 14:28
      sterownik usb windows xp sp3

Pobierz
      www.red1r.pl/file/21198/sterownik_usb_windows_xp_sp3

Nieco starsi od przecietnych czytelnicy ponad jakakolwiek watpliwosc pamietaja jeszcze czasy, gdy wszyscy widzowie w kraju ogladali jeden serial: wojne domowa czy czterech pancernych. Na obecna chwile natomiast cala ta kwestia bedzie sie przedstawiac zgola inaczej, masa seriali do wyboru, a sama tradycyjna telewizja daje szanse calkowicie bezproblemowego wybrania jednego z co najmniej parudziesieciu zroznicowanych mocno tytulow. Na pewno jednak centralnym zrodlem seriali, jest juz bardzo dlugi czas internet. Siec moze dac szanse nie tylko na znalezienie dowolnego typu tytulow, ale i sprawdzanie go w dowolnym czasie z dowolnego niemal miejsca na swiecie. Nie byloby to mozliwie, gdyby ktos kiedys nie wymyslil formy transmisji online. To naprawde zaprojektowane w pelni sensownie rozwiazanie. Ogladamy zawsze wowczas, gdy chcemy, bez dlugiego oczekiwania na sciagniecie. Co jest rownie wazne, nasz twardy dysk nie jest zasmiecany przez niepotrzebne pliki sterownik usb windows xp sp3.
      Gdzie szukac seriali? Znajduja sie one na specjalnych, ogolnodostepnych stronach. Ich zroznicowana gama jest czyms naprawde ogromnym. Jedne sa znacznie mniejsze, inne duze. Jedne zawieraja wylacznie seriale, inne rowniez filmy online. Taki film online moze byc niezwykle fajna opcja, w szczegolnosci kiedy czekamy na kolejne odcinki naszego serialu i nie mamy nic do ogladania...
      W wielu serwisach z serialami, mamy rowniez opcje zakupu konta z majaca poszerzony charakter funkcjonalnoscia. Takie konto wcale nie bedzie wybitnie drogie, w przewazajacej czesci przypadkow kosztuje mniej niz kilkadziesiat zlotych w skali calego roku. Caly zasadny aspekt kupna takiego konta jest zawarty w tym, ze dzieki niemu, mozemy korzystac z odtwarzacza, bazujac na warunkach preferencyjnych. Naturalnie bedziemy mogli filmy ogladac za darmo. Niestety plik sterownik usb windows xp sp3 z filmem odtwarzanym na darmowym playerze czesto sie tnie i dziala w chwiejnym trybie. Wersja rozszerzona gwarantuje z kolei, ze wszystko bedzie chodzic dokladnie tak jak w zegarku.
      Nastepna na liscie fajna rzecza jest to, ze bedziemy mogli sobie stworzyc harmonogram seriali, zaznaczac swobodnie te ulubione, wybierac odcinki, ktore juz ogladalismy itd. Jesli sledzisz pare roznych seriali jednoczesnie, to taka funkcja bez cienia watpliwosci Ci sie przyda.
      163001026493
    • 9sebek Re: Saab wciąż ceniony 29.01.15, 19:14
      Witam. Mam problem w Saabie 9-3 1.8b z 2009r. Mianowicie podczas jazdy i postoju z włączonym silnikiem co około 1 min. dochodzi dziwne piknięcie . Na wyświetlaczu nie pojawia się żaden komunikat. Co to może być ?
    • 9sebek Re: Saab wciąż ceniony 29.01.15, 19:16
      przypomnę ,że jest to taki dzwięk jak przekręca się kluczyk w stacyjce z pozycji OFF na ON.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka