Dodaj do ulubionych

1.6 czy 2.0 ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 18:52
A konkretnie Ford Focus... 100 koni czy 130
Jezdzi ktoś tym autem z motorem 2.0?
Czy warto dopłacić różnicę i zdecydowac sie na 2.0?

Dużo więcej pali?

Wszak te 30 koni to ... prawie o 30 % większa moc!!!
Z momentem nie jest juz tak różowo - 178 Nm to troche skromniutko jak na 2
litry....

M!
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.acn.waw.pl 18.06.04, 23:13
      Praktycznie ta sama klasa silnikowa (akurat dolna i gorna granica "normy")
      Jezeli kupisz 2.0 to po 2 miesiacach zaczniesz sie zastanawiac po co bylo
      doplacac wiecej pieniedzy jezeli i tak nie jest to rakieta a do przyspieszen
      zdazysz sie przyzwyczaic (i rozczarowac).
    • proceaupe Re: 1.6 czy 2.0 ? 19.06.04, 00:50
      2.0 nie jezdzilem, ale 1.6 owszem i powiem, ze to dosc anemiczny silnik jak na
      te pojemnosc. Jezdzilem conajmniej tak dynamicznymi 1.4.
      • Gość: Logo4 Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 18:59
        Miedzy kazdym 2.0 a 1.6 jest przepaść!
        Nie ma znaczenia czy 1.6 ma 100 koni, czy 110, czy nawet 120... a 2.0 niech ma
        tylko i 115..

Róznica w elastyczności, "odejściu" jest kolosalna!!!!

Jak Cie stać - bierz bez zastanowienia 2.0

A focus (z jakimkolwiek silnikiem) to w tej chwili najlepszy wybów w tej klasie!
        • Gość: Michaś Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 19:44
          co to jest "odejście"?

Więc warto czy nie warto?
          • Gość: abc Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.acn.waw.pl 19.06.04, 22:52
            Przepasc to jest pomiedzy silnikiem wolnossacym a turbo (przy tej samej
            pojemnosci) albo pomiedzy 2.0 i 3.0. Pomiedzy 1.6 i 2.0 jest tylko schodek, nie
            zawsze wart wydanych pieniedzy.
            • Gość: Robert Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 23:12
              Oczywiście że warto dopłacić.
              Różnica jest taka:
              1.6 przemieszcza się, 2.0 jeździ całkiem pożądnie. A 178 Nm to jak na
              wolnossącą benzynę nie tak mało. Jeździłem i tym i tym i różnica jest wyraźnie
              widoczna. Nawet 1.8 jest subiektywnie znacznie lepszy od 1.6 w Focusie.
              • Gość: trooper Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.revers.nsm.pl 20.06.04, 01:41
                A poza tym 1.6 ma długie przełożenie V biegu i przy swojej pojemności ten bieg
                wymaga obligatoryjnej redukcji do IV. (80-120 na V w ok. 21 sek.). A wcale tak
                być nie musi, bo np. Megane 1.6 107 KM robi to w 15 s.
                • klemens1 Re: 1.6 czy 2.0 ? 20.06.04, 20:48
                  Gość portalu: trooper napisał(a):

> A poza tym 1.6 ma długie przełożenie V biegu i przy swojej pojemności ten bieg
                  > wymaga obligatoryjnej redukcji do IV. (80-120 na V w ok. 21 sek.).

To dobrze że tak ma - dzięki temu można szybko jechać autostradą bez męczącego hałasu.
                  • Gość: trooper Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.revers.nsm.pl 22.06.04, 00:48
                    Dobrze byłoby wtedy gdyby przy okazji silnik miał mocny "dół", a tak to jest
                    wół nie dół. A poza tym... gdzie tu autostrady?? Raczej co chwila wyprzedzanie
                    na trzeciego :)))
                    • klemens1 Re: 1.6 czy 2.0 ? 22.06.04, 12:01
                      Gość portalu: trooper napisał(a):

> Dobrze byłoby wtedy gdyby przy okazji silnik miał mocny "dół", a tak to jest
                      > wół nie dół.

Nie musisz używać najwyższego biegu - w takim wypadku używa się go przy jeździe
                      stałą prędkością np. 150 km/h. Do wyprzedzania można używać IV.

> A poza tym... gdzie tu autostrady?? Raczej co chwila wyprzedzanie
                      > na trzeciego :)))

Autostrady to za mocno powiedziane, ale dwupasmówek jest trochę. Sam 1-2 razy w
                      tygodniu taką jadę i żałuję że mam krótkie przełożenia sktzyni biegów, bo na
                      przyspieszeniu już mi nie zależy, a chciałbym żeby przy wyższych prędkościach
                      było ciszej.
        • proceaupe Re: 1.6 czy 2.0 ? 22.06.04, 00:33

>
          > A focus (z jakimkolwiek silnikiem) to w tej chwili najlepszy wybów w tej
          klasie
          > !

Polemizowalbym wrecz zazarcie z taka teza. Abstrahujac nawet od tego, ze jest
          to juz chyba 6-letnia konstrukcja (jedna z najsarszych w swojej klasie) i ze za
          pare mcy pojawi sie Focus II i wtedy wartosc wszystkich focusow poprzedniej
          generacji pojdzie ostro w dol.
    • grzek Re: 1.6 czy 2.0 ? 20.06.04, 10:50
      Z czterema osobami na pokładzie i bagażem 2.0 bedzie lepszy, mocy nigdy nie za dużo.
      • Gość: Mark Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 17:23
        Miedzy Focusem 1.6 a 2.0 jest różnica 3 tys PLN.....
        WARTO!!!
        • Gość: Wiktor Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.crowley.pl 20.06.04, 17:27
          3000 zł różnicy? Trzeba było tak od razu... pewnie że warto.
          • Gość: Mark Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 17:44
            Do tego teraz mają w Fordzie jakąś piepszoną promocję - FX to sie nazywa.

Wnetrze jest paskudnie czarne i plastikowe jak w podstawonym Ambiencie, fotele
            płaskie jaz z...Opla Astry (nie przymierzając...), ale 2 litrówke z klimą i ABS
            masz za 55 tys!!!
            • Gość: Ivan Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 20:43
              Akurat w przypadki Focusa nie warto.

1.6 w Foce to nowoczesna i bardzo udana jednostka a 2.0 to stary i
              nieekonomiczny motor.
              • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 20.06.04, 23:16

Witam,

W odróżnieniu od teoretycznych rozważań poprzedników - wypowiem się jako
                posiadacz focusa 2.0 z lutego.
                Jak dla mnie - warto było - mam przyzwoite osiągi w niepozornej oprawie, za
                bardzo rozsądne pieniądze (kupiłem nowy w cenie 1.6 z zeszłego roku - ale to
                był przypadek).
                Przejedź się jednym i drugim, zastanów się czego potrzebujesz i przede
                wszystkim na co Cię stać - bo 2.0 będzie zawsze więcej palił.

Ale super się nim jeździ - a 1.6 jest dla mnie za słaby!! Nie słuchaj wynurzeń
                że jeden stary a drugi (1.6) nowoczesny - bzdura!

Wiktor
                • Gość: Stasiu Do Wiktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 08:32
                  W jakiej wersji masz tego 2.0?
                  Fx, Trend..?
                  • wiktor_l Re: Do Wiktora 22.06.04, 15:03
                    FX Gold.

Pozdrawiam

Gość portalu: Stasiu napisał(a):

> W jakiej wersji masz tego 2.0?
                    > Fx, Trend..?
                    • Gość: Stasiu Re: Do Wiktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 15:47
                      To nie to... :-((((
                      • wiktor_l Re: Do Wiktora 22.06.04, 18:25
                        Gość portalu: Stasiu napisał(a):

> To nie to... :-((((

Nie rozumiem. O co chodzi?

FX Gold to wersja wyposażenia. Tak po prawdzie, to jest to trend z automatyczną
                        klimatyzacją, komputerem itp (papiery importowe ma na trenda). Zawieszenie
                        trend, 4 tarcze itp.
                        Wyjaśnij o co chodziło?

Wiktor
                        • wiktor_l Re: Do Wiktora 22.06.04, 18:27
                          Acha - te fx'y, silvery i goldy to tylko polskie opcje.

Wiktor
                        • Gość: Alex Re: Do Wiktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 08:59
                          Sorry...
                          ale zaden FX (silver, gold..) ma sie nijak do Trenda

FX to doposażona wersja podstawowego Ambienta.

Patrz - beznadziejne fotele, standardowe zawieszenie, ponura czerń zegarów
                          itd...
                          • wiktor_l Re: Do Wiktora 23.06.04, 15:43
                            Masz rację i jej nie masz.

Masz - fotele i może zegary (chociaż z tego co pamiętam była masa trendów z
                            czarnymi zegarami - tylko "aluminiowe" elementy deski je wyrózniały.

Zupełnie nie masz - nie było nigdy ambiente 2.0. Stąd w FX, FX silver i FX gold
                            2.0 np tarcze z tyłu.

Ot, taka hybryda.

Gość portalu: Alex napisał(a):

> Sorry...
                            > ale zaden FX (silver, gold..) ma sie nijak do Trenda
                            >
                            > FX to doposażona wersja podstawowego Ambienta.
                            >
                            > Patrz - beznadziejne fotele, standardowe zawieszenie, ponura czerń zegarów
                            > itd...
                            • Gość: Olo Re: Do Wiktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:06

> Masz rację i jej nie masz.
                              >
                              > Masz - fotele i może zegary (chociaż z tego co pamiętam była masa trendów z
                              > czarnymi zegarami - tylko "aluminiowe" elementy deski je wyrózniały.

To nie były Trendy :-)))

>
                              > Zupełnie nie masz - nie było nigdy ambiente 2.0. Stąd w FX, FX silver i FX
                              gold
                              >
                              > 2.0 np tarcze z tyłu.
                              >
                              > Ot, taka hybryda.

To był Comfort - ciągle podstawowe zawieszenie....
                              >
                              • wiktor_l Re: Do Wiktora 25.06.04, 12:12
                                Gość portalu: Olo napisał(a):

> To był Comfort - ciągle podstawowe zawieszenie....
                                > >
                                Być może, dla mnie jest ok:).

Ale mam do wglądu papiery importowe - wystawione w Niemczech przy wydawaniu.
                                Stoi napisane - trend 2.0 rok 2004.

Wiktor
                                • Gość: ? Re: Do Wiktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 12:22
                                  To zastanawiające...
                                  A kupowałeś (i płaciłeś) za FX'a?

No to tylko pogratulować!!!
                                  • wiktor_l Re: Do Wiktora 25.06.04, 12:41
                                    Gość portalu: ? napisał(a):

> To zastanawiające...
                                    > A kupowałeś (i płaciłeś) za FX'a?
                                    >
                                    > No to tylko pogratulować!!!

Tak - cena za FX. Ale to inna historia - po prostu kupiłem x100 z zeszłego
                                    roku, ale nie dojechał - tzn dojechał uszkodzony w czasie przewozu - bok do
                                    lakierowania. Nie odebrałem, przysługiwał mi zwrot dwukrotności zadatku, więc
                                    dostałem tegoroczne 2.0 po długich prawniczych negocjacjach.

Ale ma papiery trend 2.0, bo na inne 2.0 w Polsce nie ma homologacji (nie
                                    chodzi o ciężarową, tylko dopuszczenie do ruchu) - takie tam zawiłości.

Najgorsze - fotele ma zwykłe - do dupy:(
    • Gość: Odin Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.telia.com 20.06.04, 23:23
      Rekomenduje Fokusa 1,6 FlexiFuel ,jezdzi na kazdej "zupie" -wazne gdy paliwo
      chrzczone jest.
      • Gość: A Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 20:21
        ?
    • Gość: RenaultFan Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: 57.66.193.* 22.06.04, 12:51
      A ja Ci nie polecam żadnego z tych benzynowców bo obydwa dużo palą jak na ich
      osiągi stosunkowo marne do konkurencji. Egzemplarze 2,0 nawet przy spokojnej
      jeździe potrzebują min. 7-8 l/100 km w trasie ale spotkałem też 1,6 o takim
      zużyciu.
      Jak już chcesz Focusa to trzeba by się zastanowić nad klekotem choć generalnie
      nie lubię takich silników.
      Osobiście jeżdżę Renault Scenic 2.0 16V 140 KM. Na 1.6 (107 KM) bym się nie
      zamienił. Wyprzedzając TIRa nie zjem tyle nerwów co kiedyś mając 1,4. A tu co
      chwilę jakiś Tir lub traktorek.
      Spalanie też zależy od kierowcy. Jechałem kiedyś bardzo spokojnie i uzyskałem
      ok 6l/100. Ta sama trasa dynamicznie i 8l/100. Moc to jedno a moment to drugie.
      Mam jeszcze zmienne fazy rozrządu czego nie ma w Fordach. Najlepsze 2 litrówki
      (bez Turbo)podobno to BMW i Honda. W BMW oprócz faz rozrządu regulowany jest
      również wznios krzywek wałka rozrządu - majstersztyk auto pow. 1400 kg
      przyspiesza w niecałe 9 sekund do 100 km/h. Ale BMW to kasa. Generalnie to
      zależy jak jeździsz i w jakich warunkach. Jak preferujesz dynamikę to im więcej
      koni tym lepiej co nie zawsze oznacza dużo większe koszty. Koszty mogą wzrosnąć
      przy serwisowaniu. Mój przykład Pasek rozrządu w Megane 1.4 8V wymieniłem za ok
      200 PLN a w Scenicu za 1200 PLN. Auta mocniejsze mają również nieco inne
      zawieszenia hamulce wyposażenie itd. Tak więc nie dopłacasz tylko za 30 koni
      ale także za hamulce amortyzatory i wiele dupereli których nie widać.
      • Gość: A Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 13:08
        święte słowa!!!
        ps. choć nie do końca na temat ;-)))
      • niknejm Re: 1.6 czy 2.0 ? 22.06.04, 19:59
        Gość portalu: RenaultFan napisał(a):

> W BMW oprócz faz rozrządu regulowany jest
        > również wznios krzywek wałka rozrządu - majstersztyk auto pow. 1400 kg
        > przyspiesza w niecałe 9 sekund do 100 km/h.

Korekta - w części modeli BMW jest valvetronic, czyli system sterowania
        wzniosem zaworów, zastępujący przepustnicę. Jego głównym zadaniem jest
        obniżanie spalania, nie super osiągi, zresztą np. w BMW M3 nie ma tego systemu,
        z prostego powodu - BMW twierdzi, że nie nadaje sie on do silników osiągających
        wysokie obroty. M3 ma doppel vanos, czyli system płynnej regulacji faz rozrządu
        na zaworach dolotowych i wylotowych, bez sterowania wzniosem.
        Tymczasem VTEC Hondy, wprowadzony po raz pierwszy w 1989r. zapewnia skokową (2
        lub 3 stopnie) regulację faz rozrządu i wzniosu zaworów - w jednym. W silnikach
        VTEC DOHC regulacja ta jest na dolocie i wylocie. Nowsze silniki (np. z Civica
        TypeR) mają dodatkowo płynną regulację faz rozrządu (VTC), obok VTECa. Sam
        system VTEC Hondy jest skokowy, jeśli chodzi o regulację wzniosu zaworów, za to
        nadaje się do silników osiągających wysokie obroty. Stąd parametry silnika z
        Hondy S2000 - pojemność 2L, moc max 240KM bez turbo. Odcięcie przy
        9300obr/min :-)
        Z drugiej strony nie wszystkie silniki VTEC nastawione są na osiągi. Część np.
        zoptymalizowana jest pod kątem niskiego spalania (np. silnik 1.5 114KM VTEC
        SOHC z Civica poprzedniej generacji - spalał mniej niż 1.4 bez vteca, a miał
        lepszą niż 1.4 dynamikę).

> Ale BMW to kasa.

A i owszem. Ale to dobre samochody, szkoda tylko, że dość awaryjne (patrz np.
        BMW3 - w dole tabeli TUV).

> Auta mocniejsze mają również nieco inne
        > zawieszenia hamulce wyposażenie itd. Tak więc nie dopłacasz tylko za 30 koni
        > ale także za hamulce amortyzatory i wiele dupereli których nie widać.

Bardzo słusznie.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: RenaultFan Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: 57.66.193.* 23.06.04, 13:38
          Dziękuję za komentarz całkiem rzeczowy a nie typu "Tylko Toyota"
          Słuszna korekta ale b. długa a ja tylko zwróciłem uwagę, że Focusy nie są
          najlepsze silnikowo co też wykazałeś. Czepiająć się Focusa wykazujemy wady:
          1. Słaby moment obrotowy 174 Nm to słabo do 189 Nm 155-konnej Hondy czy 191 Nm
          140 konnego (lub 136) Renaulta i innych. Focus ma chyba najsłabszy silnik w tej
          klasie.
          2. Moc też nie powala.
          3. Ekonomiczność marna. Wysokie zużycie paliwa i w wielu przypadkach oleju po
          większych przebiegach.
          4. Brak rozwiązań technicznych poprawiających ww wady.
          5. Problemy z korozją
          Patrząc na zalety - widzę jedną zawieszenie + ew. wyposażenie jak ogrzewana
          przednia szyba.
          Ergonomia, funkcjonalność i stylistyka to już zależy od indywidulnych upodobań.

Tak czy inaczej odpowiedzieliśmy 2,0 lepszym wyborem, choć w tej klasie
          silnikowej i cenowej można wybrać ciekawsze auto pod względem osiągów i
          ekonomiczności - jakie to inna sprawa a BMW było tylko przykładem.
          Swoją drogą co do statystyk TUV to ja ich nie uznaję. Jak zauważyłeś nie
          faworyzowałem żadnej marki, każdy ma prawo wyboru i kupi co mu się podoba.
          Zgodzę się jednak, że Honda robi piękne rzeczy.
          Jeszcze jedno dla kupującego: Pomyśl czy będziesz go gazował wtedy troszkę
          silnik może stracić na mocy.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Michaś Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:53
            Dzięki za rzeczową odpowiedź.

A teraz ja:
            - nie, nie planuję załozenia instalacji gazowej
            - chętnie przyjże się konkurencyjnym ofertom innych firm (silnik 2.0 w cenie i
            wyposażeniu porównywalnej do Forda Focusa), może cos mi umknęło, jakies
            propozycje?
            • jwielki1 Re: 1.6 czy 2.0 ? 23.06.04, 15:47
              jezdzilem z silnikiem 1,6 - jak ktoś lubi spokojną jazde to wystarczy
              2,0 nie jezdzilem - napewno jest szybszy i więcej pali
              poza tym ford już na prospekcie rdzewieje:))
            • Gość: RenaultFan Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: 57.66.193.* 24.06.04, 16:27
              Nie znam aktualnych cen. Musisz pojeździć po salonach, rozumiem, że kupujesz
              nówkę. Czasem można trafić na jakieś promocje.
              Ja raz nówkę kupiłem ale więcej nie kupię bo mi się nie opłaca. Kupiłem
              używany, dołożyłem troszkę i też jeździ, choć fajnie jest mieć nówkę.
              Focus to klasa C a tu wybór bardzo duży. Z niemieckich Golf, Astra z japońców
              Corolla, Civic, Mazda 3, francuskie: Peugeot 307, Megane, Xara i można znaleźć
              jeszcze kilka marek jak np Fiat Stilo Alfa 147. Cóż trzeba porównać te auta w
              zbliżonej konfiguracji a potem ile trzeba za to zapłacić. Sam jestem ciekaw co
              w tej chwili jest najlepszym zakupem. Ja bym zakładał, żeby za np 60 000 dostać
              możliwie dużo,
              patrząc w kategoriach: 1. Bezpieczeństwo (poduszki, pasy, hamulce, wyniki
              testów zderzeniowych, dynamika auta, własności jezdne) 2. Komfort i
              funkcjonalność (fotele, przestrzeń, adaptacja wnętrza, schowki, wielkość,
              dostępność i ładowność bagażnika, poziom hałasu) 3. osiągi, 4. ekonomiczność
              (zużycie paliwa i oleju, koszty części zamiennych i serwisu) itp.
              Powodzenia, powiadom co wybrałeś, będzie kolejna dyskusja.
              • Gość: Michaś Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 17:21
                No własnie....

Za 55 tys (i to jeszcze przed negocjacjami) 3 drzwiowego hatchbacka z motorem
                2.0 z klimą, ABS (lub 58 tys klimatronik, 4 poduszki i podgrzewana przednia
                szyba….) oferuje tylko Ford.
                Reszta żąda o wiele więcej, większość nawet ponad 70 tys...

Z jednej strony więc cena i ponadprzeciętne właściwości jezdne, z drugiej…
                ponadprzeciętne „zabezpieczenie” antykorozyjne ;-)))
                • Gość: RenaultFan Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: 57.66.193.* 25.06.04, 16:57
                  Jeżeli konkurencja nic nie oferuje to warto. Zawsze lepiej mieć Forda 2.0 130
                  KM niż np Golfa 1,4 16V z żałosnymi 75 KM i bez klimy, który jest w podobnej
                  cenie. Wybrałbym droższą wersję ze względu na szybkę, w zimie bardzo się
                  przydaje.
                  Zabezpieczenie antykorozyjne możesz poprawić sam zanim coś przyrdzewieje.
                  Wcale jednak nie jest powiedziane, że będzie korodował bo nie wszystkim Fordom
                  to się zdarza. W firmie mamy 3 i nie korodują.
                  Skoro kupisz nowy i bedziesz dbał to nie powinieneś mieć problemów.
                  Powodzenia.
          • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 24.06.04, 19:45
            Gość portalu: RenaultFan napisał(a):

> > Tak czy inaczej odpowiedzieliśmy 2,0 lepszym wyborem, choć w tej klasie
            > silnikowej i cenowej można wybrać ciekawsze auto pod względem osiągów i
            > ekonomiczności - jakie to inna sprawa a BMW było tylko przykładem.

Oj, zanim coś napiszesz to sprawdź - po to jest też internet:). Czekamy na
            przykłady - wyposażenie i osiągi porównywalne za np 54.000 PLN.

Wiktor
    • Gość: Gość Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 20:36
      Zanim kupisz,to zastanów sie skąd sie biorą takie " rewelacyjne" ceny w
      fordzie.Za darmo nikt nic nie daje. Nie wiesz?To proste, w wersjach na Polskę
      wyjątkowo ordynarnie "upycha sie" częsci , których w modelach na zachód nikt
      nie zastosuje,wystarczy porównac np.typy pompy paliwowej tu i tam.Albo sprawdz
      działanie np. klimy w Fordzie i w porównywalnym samochodzie.A potem "rewlacyjne
      wyposażenie za małą cenę ". W innych firmach nie wygląda to aż tak żle jak we
      Fordzie.Dorzuć kilka złotych i kup lepiej coś normalnego.
      • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 25.06.04, 12:19

Sprawdziłem i kupiłem. I wiesz co? Jest lepiej niż w poprzedniku (megane) i
        dużo lepiej niż w 307.

Czy coś "normalnego" wg Ciebie to biała corolla 1.4 base po pół czekania?

Śmiać się chce z takich opinii:))
        Pojeździj, popróbuj i KUP, to porozmawiamy:)
        Pozdrawiam
        Wiktor
      • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 25.06.04, 12:21
        Czy myślisz, że producenci aut robią serie na Polskę? Np robią 1000 sztuk 2.0 z
        myślą o Polakach? Optymiści:)))

Gość portalu: Gość napisał(a):

> Zanim kupisz,to zastanów sie skąd sie biorą takie " rewelacyjne" ceny w
        > fordzie.Za darmo nikt nic nie daje. Nie wiesz?To proste, w wersjach na Polskę
        > wyjątkowo ordynarnie "upycha sie" częsci , których w modelach na zachód nikt
        > nie zastosuje,wystarczy porównac np.typy pompy paliwowej tu i tam.Albo
        sprawdz
        > działanie np. klimy w Fordzie i w porównywalnym samochodzie.A
        potem "rewlacyjne
        >
        > wyposażenie za małą cenę ". W innych firmach nie wygląda to aż tak żle jak we
        > Fordzie.Dorzuć kilka złotych i kup lepiej coś normalnego.
        • Gość: Olo Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 12:35
          Raczej pesymiści.....

Przecież wersje FX nie sa dostepne ani w Niemczech, ani w Austrii, ani w
          Czechach, ani na Słowacji...

I jakie tu wnioski wyciągać?
          Najprostszy, jaki sie nasówa to taki, ze Ford ma nas w dupie i wciska nam
          jakies odrzuty..... a by nasza duma była przyjenmnie połechtana dodaje parę
          extrasów....
          • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 25.06.04, 12:38

Nie do końca jest tak. Przecież sam pisałeś - że to parę extrasów.

Naklejkę fx itp przyklejają w salonie. Jak nie chcesz nie przykleją. To po
            prostu bogato wyposażony focus Comfort.
            Nie ma czegoś takiego jak pchanie odrzutów do jakiegoś kraju - po prostu nie
            opłaca się produkować jakiś serii - przykład 2.0. Jak myślisz, ile focusów 2.0
            3d sprzedano w zeszłym roku np w Poznaniu? A w Polsce?
            Wiktor
    • Gość: Marecki Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.04, 20:48
      Chlopie, bierz 2.0. Ford ma strategie niskiej ceny w ostatniej fazie sprzedazy
      modelu, wiec to wykorzystaj poki mozna. Konkurentow, a zwlaszcza Toyote szlak
      trafia z tego powodu ;) A Focus to fajna bryczka.

pozdro
      • hehe.he Re: 1.6 czy 2.0 ? 24.06.04, 21:33
        ford hokus pokus w porownaniu z innymi nowymi kompaktami to straszna porazka.
        kiedy przesiadlem sie z P307 do fokusa mojego kolegi to zobaczylem co znaczy
        kilka lat w motoryzacji.
        ja bym go nie kupowal. ale to tylko moja indywidualna opinia
        • Gość: Michaś Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:51
          Akurat 307-ka to bardzo kiepski przykład - zastanawiałem sie nad nim, po
          jezdzie próbnej mi automatycznie przeszło - takiego ŁOMOTU wydobywajacego się z
          zawieszemnie jaszcze nie słyszałem!!!
      • Gość: Gość Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 21:35
        Bzdura jak cholera, ford miał zawsze znacząco niższe ceny w porównaniu do
        konkurencji, nawet w okresie gdy nie wyzbywał się modelu schodzącego z
        produkcji.A konkurencji ,szczególnie toyoty szlag nie trafia bo nie musi.Jakość
        ma swą cenę , to proste .
        • Gość: Olo Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:07
          Teraz "goni" go Łopel z cenami Astry II...
        • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 25.06.04, 12:26
          Gość portalu: Gość napisał(a):

> Bzdura jak cholera, ford miał zawsze znacząco niższe ceny w porównaniu do
          > konkurencji, nawet w okresie gdy nie wyzbywał się modelu schodzącego z
          > produkcji.A konkurencji ,szczególnie toyoty szlag nie trafia bo nie
          musi.Jakość
          >
          > ma swą cenę , to proste .

Widzę kolega po indoktrynacji marketingowców toyoty. "Po zniżki to do daewoo,
          na auto się czeka 6 m-cy bo to luksus i rewelacja, wiec tyle zamowien" i
          podobne srututu - przerabiałem. Aż nie pojechałem do Berlina gdzie corollę
          można wybrać z placu i dostać na wstępie 8 procent zniżki.

Ale na Polaków działają bardzo prymitywne narzędzia marketingowe - jak się ma
          produkt porównywalny z innymi, ale droższy - to trzeba zrobić dookoła otoczkę
          unikalności.

Wiktor

• Gość: rex Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 23:03
            Kolego Wiktorze :zastanawia mnie zawsze zaślepienie właścicieli Fordów- ludzie
            skąd wam się bierze ten , niczym nieuzasadniony zachwyt nad zupełnie
            przecietnymi samochodami?tego nie reprezentują właściciele innych ,
            szlachetniejszych marek.Myślę, że tłumicie w sobie jakieś kompleksy wynikające
            z zakupu Forda atakując innych.To jakiś chorobliwy, bo niczym nieuzasadniony
            fanatyzm.Co do Corolli w Berlinie, to nieprawda , też się czeka, choć nie tak
            długo jak w PL.Od ręki tylko pewne opcje, więc nie ściemniaj.Oczywiście , ze
            Fordowi opłaca się upychać starocie w pewnych modelach , bo to nie tylko 2000
            na Polskę , ale też podobne badziewie idzie do Rumunii, Turcji ,Ukrainy i
            innych krajów o wysokiej kulturze motoryzacyjnej , gdzie jeszcze ludzie łapią
            się na markę Ford.
            • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 25.06.04, 23:46
              Gość portalu: rex napisał(a):

> Kolego Wiktorze :zastanawia mnie zawsze zaślepienie właścicieli Fordów-
              ludzie
              > skąd wam się bierze ten , niczym nieuzasadniony zachwyt nad zupełnie
              > przecietnymi samochodami?tego nie reprezentują właściciele innych ,
              > szlachetniejszych marek.Myślę, że tłumicie w sobie jakieś kompleksy
              wynikające
              > z zakupu Forda atakując innych.To jakiś chorobliwy, bo niczym nieuzasadniony
              > fanatyzm.Co do Corolli w Berlinie, to nieprawda , też się czeka, choć nie
              tak
              >
              > długo jak w PL.Od ręki tylko pewne opcje, więc nie ściemniaj.Oczywiście , ze
              > Fordowi opłaca się upychać starocie w pewnych modelach , bo to nie tylko 2000
              > na Polskę , ale też podobne badziewie idzie do Rumunii, Turcji ,Ukrainy i
              > innych krajów o wysokiej kulturze motoryzacyjnej , gdzie jeszcze ludzie łapią
              > się na markę Ford.

Nawet się uśmiałem po tym poście. Po pierwsze, nie jestem fanatykiem marki, ale
              z cierpliwością czekam na rozwinięcie wywodu, że można za te pieniądze kupić
              porównywalny (osiągi i wyposażenie) samochód. Czekam na propozycje - i nic,
              cisza, tylko właśnie jakiś anonim coś palnie, jego wypowiedź nie jest skażona
              znajomością tematu - ale cóż.

Po drugie - nie jeżdżę i nie jeździłem tylko fordem.
              Po trzecie więc - nie dałem się "złapać na markę ford" - co to oznacza? Że
              kupiłem uczciwy samochód za rozsądne pieniądze? Tak jak 3 miliony innych
              posiadaczy fokusa? Lgną jak muchy:)

Po Twoim poście wnoszę, że kupiłeś toyotę (btw - gratulacje) i zabolała Cię
              prawda o manewrach marketingowych.

Wiesz co - jak mówisz po niemiecku - to zadzwoń tu:
              Thomas Riehl KFZ GmbH
              Wegedornstr. 28
              12524 Berlin

Tel.: 030/6797586-0
              Fax: 030/6797586-21

I zapytaj na kiedy możesz dostać corollę 1.6 z klimatyzacją, w dowolnym kolorze.

Później zadzwoń lub jedź do salonu w Polszy i zapytaj.

Auto to nie pralka, nie mamy już komuny - nie stoi się po nie w kolejce.

Wiktor
            • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 25.06.04, 23:58
              tinyurl.com/24dzz
              Czy myślisz że złosliwie wymienione przez Ciebie kraje są w stanie wygenerować
              taki popyt?

Wiktor
              • Gość: rex Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 06:13
                Fakt sprzedaży 3 mln aut niczego nie zmienia ,świadczy tylko o popularności
                marki- w jednym z forum wyczytałem o fordach fajną opinię.cyt.: " jedzcie
                gó..o, 4 miliardy much nie mogą sie mylić";tyle mniej więcej znaczy podana
                przez ciebie liczba.Co do Toyoty w Berlinie: sam potwierdzasz, ze chodzi o
                określoną opcję.Oprócz wyposażenia i osiągów ,płaci się jeszcze za jakość i
                image firmy - wg. ciebie pewnie porównywalne u forda z toyotą,co? ha ha
                ha .Strategia marketingowa polega także m.in. na tym , ze za gorszy wyrób żąd
                asię relatywnie mniejszych pieniędzy - na zasadzie: "widziały gały co brały";
                jest to strategia dość częsta np. porównaj wyroby f-my Panasonix i
                Pansonic,Toyotą jezdzi rzeczywiście żona ,więc gratulacje jej przekaże
                dziekuję.Śmiej się dalej , co ci - mając forda - pozostało.Sorry , ze dalej nie
                będę odpowiadał, ale wyjeżdżam - nie, nie polonezem.Pzdr
                • wiktor_l Re: 1.6 czy 2.0 ? 26.06.04, 12:30
                  Ale ja się wcale nie śmieję - ale wyczułem właśnie smaczek właściciela toyoty
                  ugodzonego prawdą o manipulacjach marketingowych. Oprócz tego, nie jeżdżę tylko
                  fordem;)

Szczerze - uważam że ford jest marką co najmniej równorzędną dla toyoty, jeśli
                  chodzi o cyt. "image firmy".

Muszę z przykrością stwierdzić, że dyskusja z Tobą ma mały sens, na rzeczowe
                  argumenty nie potrafisz odpowiedzieć i tyle. Jeżeli corolla 1.6 +klimatyzacja
                  jest "pewną opcją", to postaraj się dostać tę opcję w Polsce. Spróbujesz?

Podsumowując - bo taki jest sens wątku - bierz focusa 2.0. Za te pieniądze
                  możesz dostać przeciętny japoński samochód bez wyraźnego stylu (rzecz gustu) z
                  bardzo miernym wyposażeniem.

Pozdrawiam
                  Wiktor
                • Gość: eee tam Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: 195.207.109.* 30.06.04, 15:54
                  zacietrzewienie wyznawców co poniektórych marek siega granic absurdu. a celuja
                  w tym właściciele toyot. osobiście podejrzewam, że każdy klient/przedstawiciel
                  toyoty podpisuje cyrograf, na którym zobowiązuje się do codziennego odwiedzania
                  forów i umieszczania postów w stylu "TylkO TOYKA". Oczywiście jest to
                  błazenada, jako że większośc z nich nie zaznała uciechy posiadania innego
                  samochodu. Już dawno w motoświecie zauważono, że jeśli ktoś po raz pierwszy w
                  życiu kupuje NOWY samochód danej marki - gotów jest później "oddać za niego
                  życie" w walce o jego dobre imię. i w przyszłości w 80% przypadków kupuje
                  samochód tej samej firmy (nie liczę tu ewidentnych złomów typu wczesna korea).
                  Nieliczni którzy dostąpili zaszczytu posiadania wielu marek ze zdumieniem
                  stwierdzają, że pod względem użytkowym niewiele się one różnią od siebie (jeden
                  ma fajniejsze materiały, drugi pali o 0.5 l więcej itp..). Koniec końców i tak
                  kupujemy "oczami", tylko do niektórych nie dociera, że samochód który kosztuje
                  10 tys mniej może byc tak samo dobry. A gadanie typu: uszczelka mi sparciała po
                  200 kkm a tobie po 100 jest śmieszne, bo zawsze mozna znaleźć 10 argumentów w
                  druga stronę, a poza tym nie po to się kupuje nowy, żeby nim jeździć do 200kkm.
                  Lepiej zmienic po 50 kkm na inny i samemu sie przekonać.
                  pzdr i zyczę więcej obiektywizmu
            • Gość: Alan Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:34
              A jezdziłes kiedyś Focusem?

Mam poważne podejżenia, że kto raz spróbował nie bedzie chciał innego
              kompakta....
    • Gość: SLOTEMAYER Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 25.06.04, 20:33
      ...przeciez samochody zaczynaja sie od 2.0 ponizej sa to wyroby
      samochodopodobne.. :)
      • Gość: Woktor? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:38
        Tego 2.0 masz w wersji 3d, tak?

A siedzisko tylnej kanapy masz tez dzielone?
        Czy wyłącznie oparcie jest dzielone?

Tak pytam, bo dziś ogladałem Fokę znajomego i on ma własnie taki idiotyzm:
        dzielone oparcie, ale siedzisko to jedna całość....
      • Gość: Tata Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 19:02
        szczególnie w PL ;-)))
    • Gość: daniel Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 02.07.04, 07:18
      obecnie mam przyjemność jazdy focusem 2,0 według mnie jest to silnik za mało
      wyżyłowany po 6 miesiącach jazdy nim okazuje się że jest za słaby jak na ta
      pojemnośc lepiej szukać ST170
      • Gość: Albert. Re: 1.6 czy 2.0 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 18:53
        jak to "szukac"?

Upadłes na głowę?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka