Dodaj do ulubionych

BusPas a samochody UEFA

18.06.12, 13:55
Witam

Od jakiegoś czasu, na cały miesiąc mamy w Warszawie ustanowiony specialny pas niby dla autobusów i taksówek a tak na prawdę dla Rodziny UEFA.

Zaciekawił mnie sposób oznakowania tych pasów i to czy ten sposób jakoś jest "umocowany" w prawie. Otóz zarządcy drogi umieścili na słupach normalną tablice niebieską, z narysowanymi pasami ruchu i na jednym z nich jest napisa "BUS TAXI" a pod tą tablicą dokleili druga, która stanowi jakby ciągłośćpierwszej, też ma te same pasy narysowane, a na tym pasie co wyzej jest oznaczony jako BUS TAXI, jest dopisek ze nie dotyczy samochodow z identyfikatorem UEFA/ME.

I teraz mnie to interesuje, czy został gdzies opisany prawnie wzor takiego identyfikatora? no bo w sumie wiemy dzieki opisowi ustawodawcy czym sie charakteryzuje taksowka i czym sie charakteryzuje autobos. Ale czy jest gdzies opisany ten identyfikator? Ktoś coś wie? Czy jak wydrukuje sobie kartkę z napisem "UEFA" (albo delegeat UEFA, albo cokolwiek innego kojarzącego sie) opatrzony łudząco podobnymi znakami graficznymi to popelnie jakies przestepstwo ? Czy poicjant bedzie mogl mnie ukarac i czy ma na to jakis paragraf (w sensie wzor plakietnki niezgodny z wzornikiem, czy tez podrabianie .. identyfikatorow UEFA? :)

A od razu drugie pytanie w tej samej sprawie. Na części znakow jest jeszcze magiczny dopisek "nie dotyczy dojazdu do miejsc parkingowych". I tak sie zastanawiam, jak bede jechal na to miejsce parkingowe i nagle sie rozmysle (nie mowiac o tym ze nie bedzie wolnych miejsc) to bedzie zlamanie jakiegos przepisu? :)

Od razu mowie, interesuje mnie umocowanie tego wszystkie w prawie. Odpowiedzi w stylu "ty cwaniaczysz inni stoja" mnie nie interesuja, po prostu chce poznac jak to władze warszawy umocowaly wszystko w prawie?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka