Dodaj do ulubionych

apel o wybor prawidlowego pasa ruchu

19.08.12, 21:46
Polacy! Mamy nowe drogi - czasami nawet trzypasmowe. Apeluje do Was - nie jezdzijcie wszycy srodkowym pasem! To strasznie utrudnia plynny przejazd. Jezdzimy prawym pasem a srodkowy i lewy uzywamy do wyprzedzania. Jak ktos chce zobaczyc jak to w praktyce wyglada koniecznie trzeba pojechac do Niemiec.
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 21:51
      znaczy... światowiec
      i w dodatku wojownik internetu
      dzięki takim jak ty na pewno będzie bezpieczniej i lepiej - bo wszyscy wyjadą do niemiec
      obserwować
      • only_the_godfather Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 21:55
        Zwłaszcza że w PL większość 3 pasmówek to obwodnice miast lub węzły autostradowe. Więc nie wymagajmy w takich miejscach kurczowego trzymania się prawego pasa jeśli co kawałek jest ona pasem kończącym się prawoskrętem.
      • adriankowalski78 Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 21:57
        Jezeli to pomoze chocby w tym, zeby zaden baran nie wyprzedzal prawym pasem - a to u nas niestety standard - to niech jada i sie ucza.
        • only_the_godfather Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 22:05
          Przykładowo węzeł A1 w Piotrkowie jedziesz na Łódź zjeżdżaj na prawy pas tylko po to by za kawałek przecinać znowu dwa pasy by zjechać na Łódź a nie na Warszawę. To jest bezpieczne?Takie skakanie po pasach tylko po to by jechać prawym?Często na takich węzłach czy obwodnicach miast skrajny prawy pas służy też do włączania się do ruchy aut które wjeżdżają na drogę jadąc środkowym ułatwia się im to włączenie.
        • bimota Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 23:44
          Jak cie moze wyprzedzac, skoro sam jezdzisz prawym, nie ? :P
        • zgryzliwy1 Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 20.08.12, 04:14
          adriankowalski78 napisał:

> Jezeli to pomoze chocby w tym, zeby zaden baran nie wyprzedzal prawym pasem - a
          > to u nas niestety standard - to niech jada i sie ucza.

a co, moze wyprzedzanie prawym jest niezgodne z przepisami ?
          poza tym, jak barany wyprzedzaja cie z prawej to znaczy ze sam jezdzisz lewym

uuuhahahahaha
        • qqbek Trollu milutki... 20.08.12, 09:21

> Jezeli to pomoze chocby w tym, zeby zaden baran nie wyprzedzal prawym pasem - a
          > to u nas niestety standard - to niech jada i sie ucza.

Zgryźliwy właśnie zlokalizował Ciebie tym samym na lewym pasie ;)
          Prawy pas zaś służy do wyprzedzania, koniec kropka.
          Jak minę Odrę i Nysę Łużycką, to przestaje do tego służyć.
          Ale wolę ciotę wyprzedzić sprawnie prawym, niż czekać aż mnie łaskawie zauważy.

Dwie rady - 1. jak nie potrafisz jeździć to rower, wrotki albo hulajnoga stanowią rozsądne alternatywy, 2. jak nie znasz przepisów PoRD to chwal się tym w rodzinie, a nie na publicznych forach - od lat bowiem wolno w tym kraju na drogach wielojezdniowych wyprzedzać z prawej (zawsze), na jednojezdniowych zaś przy odpowiedniej liczbie pasów w tym samym kierunku (2 w zabudowanym, 3 poza) i źle by było, właśnie ze względu na mnogość takich ciot na pasie innym niż prawy, gdyby tej możliwości nam ustawodawca poskąpił.
    • makova_panenka Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 22:00
      Mnie serdecznie wali którym pasem kto jedzie. Niechże tylko dostatecznie wcześnie i wyraźnie zasygnalizuje zamiar jego zmiany. Przypominam także, że walenie z długich w celu zmuszenia kogoś do zmiany pasa nie jest legalnym sygnałem w ruchu drogowym i można go swobodnie zlać.
    • tiges_wiz Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 22:40
      ja wlasnie jade sobie zawsze najszybciej prawym :>
      i lubie jak sie pchaja n srodkowy bo mi robia miejsce.
      wiec w czym problem?
      • stachu.cel Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 20.08.12, 02:12
        Ja wiem, Tiges? W korkach to tak, prawy często idzie szybciej bo ludzie skręcają w prawo w niezakorkowane ulice, a środek i lewy na takiej Puławskiej stoją dłużej.

Na autostradach akurat jeździ się w miarę dobrze, pomijając cepy walące pod prąd i na wstecznym generalnie ludzie nawet jak jadą lewym to zjeżdżają kiedy się ktoś zbliża.

Najgorzej jednak jest w miastach w godzinach poza szczytem, wjedzie jakiś kretyn na lewy 30 na godzinę, za nim zderzak w zderzak tacy sami, złotówa stoi na prawym, środkowym zaczyna omijać go 18-metrowy autobus a mi ekonomia spada, bo muszę się zatrzymać żeby nie przydzwonić.
    • bunkum Re: apel o wybor prawidlowego pasa ruchu 19.08.12, 23:03
      Masz racje. Wszyscy wiedza o co chodzi poza tymi bzibziakami udajacymi, ze nie wiedza. i pyszcza o pretensjach swiatowca. Olej ich, jak i ja ich olewam kiedykolwiek tu sie pojawiam, no moze poza nielicznymi wyjatkami, kiedy ku...ca bierze gore.
    • josner prawdziwi Polacy nie jeżdzą środkowym pasem :) 20.08.12, 07:55

> Polacy!

Skąd te mniemanie, że to Polacy jeżdzą środkowym pasem? :)

Wybór środkowego pasu jest logiczny, bo:
      -prawy jest dobity przez tiry
      -lewy dla tych co chcą wyprzedzać
      ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka