Dodaj do ulubionych

Juz bylo o zielonej strzalce, ale...

05.09.12, 14:18
Wlasnie mi sie przypomnielo, jak wczorej 3 raz w ciagu jednego dnia bylem swiadkiem jak piesi uciekali z przejscia dla pieszych a auto dwa razy hamowalo z piskiem opon (stajac 2 razy za przejsciem dla pieszych) a raz nawet nie probowalo hamowac.

Skrzyzowanie z przjesciem dla pieszych. Dwa pasy, jeden do jazdy na wprost, drugi do skretu w prawo. Czerwone na obu pasach.
Stoje sobie w kolejece "na wrpost".

Na pasie obok zapala sie zielona strzalka (teraz jest roznie czasem roz nowczenie zapla sie zielone dla pieszych, czasem piesi wchodza pierwsi bo maja zielone ciut wczesniej).

Na prawym pasie nadjezdza auto... ale widzac zieloona strzalke (i wiedzac, ze za niezatryzmanie sie przed nia nic u nas nie grozi - bo kara jest czysto teoretyczna), dodaje gazu. Jeden gosc to wrecz zredukowal bieg zeby sie szybciej rozpedzic do przejscia.

Trzy raz pieszych uratowal ich wlasny refleks i doslownie cod.
Dwaj goscie jeszcze beszczelnie trabili, gdzie im Cie piesi ida...

Skoro kierowcy z "dobrodziejstwa strzalki" korzystac nie potrafia. A nie potrafia, bo nie przypominam sobie abym w ciagu ostatnich kilku miesiecy widzial JEDNO!!!! aut, ktore majac zielona strzlake najpier stanelo a potem ruszylo, jestem za natychmiastowa likwidacja tego znaku.

Niestety nie doroslismy do zrozumienia slow typu warunkowy, STOP, itd.
A policja to wrecz powina wypuscic patrole w miasto i bez 50 mandatow za to wyrkoczenie piszy patrol (+kilka za parkowanie) na komisariat nie wracac.

Chetnie bym sie dowiedzial, ile i za co mandatow dostali w zeszylym roku kierowcy od pieszych patroli policji w miastach.
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:03
      A ja calkiem niedawno widzialem jak taki durny burak nacial sie na policje. Sytuacja dokladnie taka jak opisales.
      A tak swoja droga to kolejny przyklad opisujacy stosunek niektorych burakow do praw innych ludzi.
      • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:09
        Serio na Policje? To chyba musial im w tyl wjechac bo sie nie spodziewal, ze stana - przeciez mieli zielone :-)

Osobiscie chyba bym normalnie stanal, pogratulowal tym policjanotm i jeszcze ich numery wzial, zeby list pohcwalny napisac.
        W koncu nie czesto widac, ze wykonuja swoja prace a nie tylko sa na ulicy/drodze.
        • kontik_71 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:17
          Serio, serio. Jechali dwa auta za nim i za skrzyzowaniem szybko wyluskali buraka.
          U mnie policja nie sprawia wrazenia bezczynnej. Po otwarciu obwodnicy szybko uspokoili miejscowych "rajdowcow" i nawet egzekwuja odpowiednie sygnalizowanie na rondach :)
          • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:39
            Chyba sie przeprowadze, do Wrocka? :-)
            • kontik_71 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:50
              Ale ja jestem w KK
              • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 20:16
                Kędzierzyn? :-)
                • kontik_71 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 21:13
                  Tak, ale nie w miescie, tylko na wsi niedaleko Kedzierzyna.
                  • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 21:50
                    Browar lub wytrawne da sie zorganizowac ;-) (z kierowcami moze byc gorzej)
                    • kontik_71 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 22:13
                      Jesli sie nie boisz rocznego szczeniaka o wadze 55 kg, ktory zjada szyje indyka grubosci ramienia trzema gryzami, to nie ma sprawy :)
                      • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 07:18
                        I dodatkowo korzysta w forum wyborczej? :-)
                        Jak sie kiedys umowimy a aktycznie jestes tak niebezpieczny to poprosie, zebys sie gdzies przypial lancuchem ;-)... ewentualnie bedziem gadac przez plot.
                        • kontik_71 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 09:41
                          Ale ja nie opisywalem siebie tylko moje psa :) ma rok, wazy 55kg i gdyby chcial to reke przegryzie. Ale na szczescie jest spokojnym psiurem :D
                          • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 10:17
                            Hmmm.... a to ja ten hipotetyczny browar/wytrawne w KK to mam z Toba testowac czy z Twoim psem (choc moze to niedziwiadek jest... opis nie do konca bowiem precyzyjny jest - a poza tym kto Cie tam wie cos kupil).
    • bimota Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:14
      Ja tez jestem za likwidacja, pod warunkiem jednoczesnego przywrocenia strzalek blaszanych, i to na kazdym skrzyzowaniu...

A generalnie moze warto by bylo zaczac od egzekwowania istniejacych przepisow...
      • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 15:40
        A czym sie blaszana rozni od obecnych?
        Tera chociaz czasem trzeba zwolnic/stanac bo sie nie pali - a przy stalych to nikt hamowaniem nie bedzie sobie zaprzatal glowy...
        • nazimno W Niemczech jest pewien niuans. 05.09.12, 15:59
          To roznica pomiedzy tabliczkowa strzalka, a strzalka elektryczna.
          Juz bylo to kiedys na forum.
          Nie bede powtarzac.

• galtomone Re: W Niemczech jest pewien niuans. 05.09.12, 20:18
            Bede wdzieczny za przypomnienie, bo wg mnie i tak wszysty to beda traktowali blaszana jako zielone swiatlo (tylko always ON).
        • bimota Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 05.09.12, 16:04
          Glownie taka, ze nie przypomina normalnej sygnalizacji i w pelni przerzuca odpowiedzialnosc na kierujacego.
          • nazimno Kierujacy to "chlopiec do bicia". 05.09.12, 16:51
            Prawie zawsze.

Natomiast odpowiedzialnosc to pojecie dosc malo znane, chyba, ze po wyroku sadowym.

Ale i ten - nie zawsze jest ferowany przez odpowiedzialnych sedziow.
            Stad biora sie apelacje.
            • bemeta ale jazda.... 05.09.12, 20:24
              Galtamone, jestem pewiem ze jestes Eskimosem uzywajacym google translatora....

Merytorycznie zgadzam sie z Toba....
              Pozdro z GC

bart.
              • galtomone Re: ale jazda.... 05.09.12, 21:51
                bemeta napisał:

> Galtamone, jestem pewiem ze jestes Eskimosem uzywajacym google translatora....

LOL! Idziem do lustra, będziem testowac Twoja teze.
    • pejotpe4 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 08:50
      Przepis jest dobry, tylko (niektórzy) ludzie k....
      Idąc Twoim tokiem myślenia wprowadziłbym zakaz skrętu w prawo na zielonym świetle (bo przecież na przejściu dla pieszych pali się zwykle zielone światło). Plus zakaz jazdy z prędkością większą niż 6km/h (bo kierowcy powodują wypadki)...
      • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 09:01
        pejotpe4 napisał:

> Przepis jest dobry, tylko (niektórzy) ludzie k....
        > Idąc Twoim tokiem myślenia wprowadziłbym zakaz skrętu w prawo na zielonym świet
        > le (bo przecież na przejściu dla pieszych pali się zwykle zielone światło). Plu
        > s zakaz jazdy z prędkością większą niż 6km/h (bo kierowcy powodują wypadki)...

Jakos nie widze zwiazku.
        Inna sprawa, ze PL jest ewenementem w tym, ze i dla pieszych i dla aut moz ebyc jednoczesnie zielone.

W kazdym razie chodzi o to, ze brak zielonej strzalki nie zrujnuje nam zycia jak maksymalna predkosc na poziomie 6km/h (troche rozsadku) czy calkowity zakaz skrecania w prawo a w skali kraju byc moze uchroni nas od kilku wypadkow.

Raz juz zielonej strzalki nie mielismy i jakos sie Polska nie zawalila a faktem niezaprzeczalnym jest to, ze malo ktory kierowca ma blade pojecie iz, MUSI przed strzalka stanac.
        • bimota Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 10:08
          A ja widze..

6 km./h tez nam zycia nie zrujnuje, bedziemy sie tylko snuc w korkach... Juz sam przepis zakazujacy stosowania strzalek na 2-pasmowkach spowodowal spore korki.

Pokaz mi statystyki pokazujace wielkie zagrozenie tych strzalek...

Kiedy ich nie mielismy ??
          • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 10:22
            moto.onet.pl/1540645,1,wielki-powrot-zielonej-strzalki,artykul.html?node=2
            Wpisz w googlu "powrot zielnoej strzalki" - to pelno tego jest

Likwidacja zielonych strzałek to wynik rozporządzenia ministra infrastruktury z 2003 r. Zgodnie z nim zarządy dróg do końca 2008 r. zmuszone zostały do pozbycia się strzałek ze skrzyżowań kolizyjnych. To takie skrzyżowania, gdzie po skręcie w prawo kierowca musiałby np. przeciąć przejście dla pieszych lub włączyć się do ruchu na ulicy, którą jadą samochody.

Strzalki wrocily wzglednie nie dawno (niedawno???).
            • bimota Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 11:50
              No i niedawno je zlikwidowano...
              • galtomone Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 11:54
                Ale wrocily
                • bimota Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 07.09.12, 12:26
                  Toc mowie, ze zlikwidowali i zaraz przywrocili...
        • pejotpe4 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 07.09.12, 17:00
          Dobrym przykładem upłynnienia ruchu jest plac Bema we Wrocławiu, gdzie z jednego kierunku w zasadzie skręcić w prawo da się tylko na warunkowym skręcie (bo zielone jest krótkotrwałe a chętnych do skrętu dużo) i to jakoś działa - ale każde prawo jest skuteczne tylko tak długo, jak jest przestrzegane...
      • nazimno Zeby sie nie rozpisywac nadmiernie: 06.09.12, 09:19

www.prawko-kwartnik.info/sygnalizacja.html
    • klemens1 Re: Juz bylo o zielonej strzalce, ale... 06.09.12, 09:01
      To tak jak zmiana ograniczenia z 70 na 30, bo jadący 150 powodują wypadki - typowo polskie rozwiązywanie problemów.
    • galtomone Akcja dziś jest... 07.09.12, 07:11
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,12439608,Wielka_akcja_drogowki__Kontrole_od_rana_do_zmroku.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka