Dodaj do ulubionych

pytanie o oc

28.09.12, 19:18
Mam pytanie. Jestem współwłaścicielem auta (tak jestem wpisana w dow. rej.). Natomiast na polisie ubezpieczeniowej w rubryce " ubezpieczający" wpisany jest właściciel,w rubryce " ubezpieczony" również właściciel a w ja w rubryce " użytkownik/współwłaściciel.
Moje pytanie jest takie; jeżeli właściciel nie zapłaci kolejnej raty bądź będzie się ociągał z wpłatą (umowa nie została wypowiedziana) to czy mnie mogą dotyczyć jakiekolwiek ewentualne kary?
Obserwuj wątek
    • szela81 Re: pytanie o oc 28.09.12, 23:03
      odpowiadacie solidarnie za to zobowiązanie, wezwania do zapłaty przyjdą dwa, ściągną z tego z którego łatwiej
      • cn_tower Re: pytanie o oc 29.09.12, 08:29
        Więc co powinnam zrobić aby przestać być współwłaścicielem tego auta? Cały problem jest w tym że nie mam już praktycznie nic wspólnego z właścicielem auta (była to przysługa) więc jak mam się teraz z tego wycofać. Powiedzmy że po kolejnym ubezpieczeniu, co zrobić? gdzie iść?
        • organista_pl Re: pytanie o oc 29.09.12, 14:32
          Nie słuchaj kolejnego znafcyy zapłata przyjdzie tylko do właściciela bo to on podpisuje sie na polisie a nie ty.
          • pejotpe4 Re: pytanie o oc 29.09.12, 18:44
            Mój drogi "znafco" - wszyscy wpisani w dowodzie są oficjalnie właścicielami 1/N samochodu (gdzie N, to liczba wpisanych). Także odpowiadają solidarnie za wszystkie problemy, które pociąga posiadanie tegoż środka lokomocji. Nie ma tu znaczenia, na którym miejscu dana osoba jest wpisana. Tak samo przy zbyciu wymagane są podpisy wszystkich współwłaścicieli.

Aby pozbyć się problemu wystarczy np. spisać akt darowizny...
          • only_the_godfather Re: pytanie o oc 29.09.12, 22:32
            To ciekawe jakim sposobem będą współwłaścicielem auta ja podpisuję polisę , zmieniam towarzystwo i tak dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka