bambo.pl 13.10.12, 20:19 Pytanie czy dolanie 0,5 l oleju syntetyczneg do silnika w ktorym jest polsyntetyk moze zaszkodzic ?, czy nie warto się martwic i jezdzic dalej? Miska pojemnosc 4.4 litra w calosci. Silnik benzynowy Link Zgłoś Obserwuj wątek
piotr33k2 Re: dolewka oleju 14.10.12, 23:16 a co za problem dolac tez półsyntetyku ? jak bedziesz wymieniał cały olej to wtedy sobie zmienisz, po co kombinowac? takie mieszanie nie jest jednak wskazane ,nie powinno zaszkodzic ale napewno samemu silnikowi w niczym nie pomoze . Link Zgłoś
derff Re: dolewka oleju 15.10.12, 08:41 Wszystkie oleje można ze sobą mieszać oczywiście olej nie bedzie lepszy ale wprost przeciwnie. Nie spowoduje to jednak zatarcia silnika czy innej strasznej katastrofy.Te zakazy to wymysł producentów olejów. Link Zgłoś
autocash Re: dolewka oleju 15.10.12, 10:00 Nie powinno to zaszkodzić. Aczkolwiek ja jestem przeciwnikiem tego typu zabiegów. --- Pożyczka pod zastaw auta Warszawa Link Zgłoś
pavulon78 Re: dolewka oleju 15.10.12, 10:41 A co za problem dokupić litrową butelkę odpowiedniego półsyntetyka i dolać takiego oleju jaki jest już w silniku? Od razu przypomniała mi się niedawna historia jak w kwietniu szukałem małego miejskiego niedrogiego auta jako drugiego w rodzinie. W kregu zaintersowania był m.in. suzuki swift (rocznik coś ok. 2000). Znalazłem ogłoszenie jednego takiego z ceną wyższą niż średnia w ogłoszeniach tych aut (co dawalo złudną nadzieję że auto bedzie w lepszym stanie niż inne oglądane) i przy oględzinach okazało się że olej w silniku jest sporo poniżej minimum (ledwo sięgał do końcówki bagnetu) i do tego cały czarny, gęsty i wyglądający jakby kilka lat nie był wymieniany. Spytalem faceta kiedy ostatnio wymieniał olej to ten mi szczerze odpowiedział że odkąd go kupił kilka lat temu nie wymieniał i nie dolewał bo cyt:"w swoim drugim samochodzie to on używa mineralnego a wie ze w tym suzuki jest półsyntetyk, a on takiego półsyntetyka to nie ma w piwnicy więc wogóle nie dolewał. Nie dolewał bo nie ma". Ręce mi opadły do kostek :) Link Zgłoś
derff Re: dolewka oleju 15.10.12, 15:22 To tylko dowodzi, że ten rygor wymiany oleju co ileś tam kilometrów jest wyssany z palca. Kiedys w maluch tez nie wymieniałem kilka lat i nic się nie stało. Link Zgłoś
autocash Re: dolewka oleju 17.10.12, 13:28 Tak, to jest największy problem - brak oleju w piwnicy. Czasem taka krótkowzroczność mnie dobija. --- Pożyczka pod zastaw auta Warszawa Link Zgłoś