Dodaj do ulubionych

żarówy H4 100/90W w Nexii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 07:54
Witam

Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z użytkowania żarówek H4 100/90W w
Daewoo Nexia?
Chodzi mi o to, czy te żarówki nie uszkodzą mi instalacji i czy mi odbłyśniki
nie spłyną od tych żarówek albo czy nie zaczną żółknąć

Pozdrawiam
vera
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 217.98.119.* 15.07.04, 08:01
    • Gość: x Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 217.98.119.* 15.07.04, 08:05
      po 1.

bardzo szybko tracą swoje właściwości świetlne.

po 2.

przy dokładnej kontroli drogowej może okazać się , że masz zarówki nie
      przeznaczone do użytku na drodze ( norma to 55/60W)

moim zdaniem nie warto.

lepiej jakieś sprawdzone Osramy lub Philipsy o zwiększonej efektywnośći
      świetlnej +50% i mocy 55/60W
      • Gość: vera Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 08:20
        ale czy nie zniszczą mi reflektorów i instalacji?
        Nexia ma chyba przekaźniki i styków mi raczej nie powinno popalić
        Proszę o wypowiedź w tej kwestii

To, że tracą swoje właściwości świetlne i szybciej się palą to wiem, ale
        okazyjnie kupiłam tanio i chcę zamontować bo jednak dają więcej światła z racji
        większej mocy. Kontrolą drogową nie będę się na razie martwić do czasu aż mi je
        zjadą :)

Pozdawiam
        • Gość: x Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 217.98.119.* 15.07.04, 08:37
          > ale czy nie zniszczą mi reflektorów i instalacji?
          > Nexia ma chyba przekaźniki i styków mi raczej nie powinno popalić
          > Proszę o wypowiedź w tej kwestii
          >

instalacja wytrzyma , przekaźniki też

będą wytwarzać więcej ciepła co może spowodować różne skutki (kiedy szkło
          będzie nagrzane i spadnie zimny deszcz różnica temp. moze spowodować pęknięcie
          szkła -5% szans wg mnie , a odblyśnik też może dostać po d..ie przez wyższą
          temp. )

>
          > To, że tracą swoje właściwości świetlne i szybciej się palą to wiem, ale
          > okazyjnie kupiłam tanio

za ile?
          bo Philipsy ,Osramy można kupić kpl za 25-60zł.

>bo jednak dają więcej światła z racji
          >
          > większej mocy.

nie do końca.
          czasami sprawnosć żarówki jest mniejsza i więcej idzie na grzanie niż na
          świecenie.(zwykłe żarówki mają sprawność świecenia 3-5% reszta to grzanie 95-
          97% , halogeny trochę lepiej )

Kontrolą drogową nie będę się na razie martwić do czasu aż mi je
          >
          > zjadą :)
          >

może być podczas przegladu podczas sprawdzania ustawień oświetlenia

miałem kiedyś takie 90/100 i po 3tyg. ponownie zmieniłem na 55/60

nie radzę tych 90/100W

pozdr.
          • Gość: vera Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 09:17
            hmm... dzięki :)

Ale jakby się ktoś znalazł kto zaryzykował i na nich jeździł to mógłby się
            wypowiedzieć

Pozdrawiam
    • x-darekk-x Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 09:20
      mam nadzieje, ze jak je zalozysz to splonie ci instalacja. takie zarowy mozesz
      sobie wsadzac na safari, a nie na publiczne drogi.
      • Gość: vera Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 09:41
        nie kolego, nie bój się, nic Ci się nie stanie bo koreańczycy pomyśleli i
        zamontowali regulację wysokości strumienia światła w reflektorach mojego
        samochodu i pomimo tego, że byłyby założone mocniejsze żarówy, to nie będę
        nikogo oślepiać, a co za tym idzie, nie muszę ich stosować wyłącznie na safari

i nie życz nikomu tego, czego sam nie chciałbyś doświadczyć
        • niknejm Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 10:30
          Zapominasz o tym, że te żarówki maja inny układ odbłyśnika, niz standardowe.
          Efekt? Punkt świetlny nie jest tam, gdzie byc powinien. Skutek - oslepiasz
          światłem rozproszonym, a we mgle zapomnij o jakiejkolwiek widoczności - biała
          zasłona.

O tym, że to nielegalne, to już wiesz.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: ted Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:06
            bzdury gadasz koleś
            odbłyśnik jest w tym samym mjejscu tylko żarnik jest grubszy i krótszy
            • niknejm Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 16:48
              Gość portalu: ted napisał(a):

> bzdury gadasz koleś
              > odbłyśnik jest w tym samym mjejscu tylko żarnik jest grubszy i krótszy

Rozumiem, że pomierzyłeś dokładnie? Wszystkie wymiary?
              Bo ja tak. A poza tym czytałem, że tak jest. Wystarczy 1 mm przesunięcia.

Pzdr
              Niknejm
        • x-darekk-x Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 10:48
          wiekszosc samochodow ma uklad regulacji wysokosci swiatel - "no big deal".
          twoje lampy beda jednak oslepiac i tyle - glowny strumien swiatla owszem pada
          ponizej linii wzroku innych kierowcow, ale nie w calosci. w przeciwnym razie
          nie widac by bylo zapalonych swiatel bez nachylania sie do niskiego poziomu.
          jestem przekonany, ze inni kierowcy z przyjemnoscia beda ci sie odwdzieczac
          dlugimi swiatlami.
          • Gość: Andrzej Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 11:32
            Kolega zamontował takie żarówki w Polonezie, widziałem je w Akcji i mogę
            powiedzieć że nie oślepiają - prawidłowo ustawione święcą nieco jaśniej poniżej
            lini cienia natomiast powyżej nie zauważysz różnicy (podobnie jak zwykła
            żarówka i H4)
            Nie słyszałem, ale jesli coś wiecie to podajcie konkretny paragraf czy jest w
            KD ograniczenie mocy żarówek.
            Prawdą jest że instalacja moze nie wytrzymać koledze poszły kostki przy
            reflektorze (stopione) i zrezygnował z żarówek.
            • Gość: vera Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:08
              i o takie, konkretne odpowiedzi mi chodziło
              dzięki Andrzej :)

Pozdrawiam
              • Gość: Piotrek Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:51
                Przecież Andrzej też pisał o oślepianiu i jest OK?
                A... bo napisał, że nie oślepiają :)
    • Gość: KARLLL Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 83.136.224.* 15.07.04, 11:27
      Polecam Philps 150 GT MOC 55/60 W Natomiast swiatła daja wiecej niz 90/100W.
      Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Własnie zmieniłem.
      • Gość: Pepin Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:09
        A gdzie można kupić?
    • greenblack Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 11:28
      Palnij se w łeb, debilko.
      • Gość: vera Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:11
        debilem m.in. jest ten, kto nie potrafi swojego braku kultury utrzymać na wodzy.
        Ale to dla takiego pastucha jak ty za trudne byś to pojął
    • Gość: Piotrek Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:47
      Masz dużą szansę na zniszczenie odbłyśników. Ale przede wszystkim możesz
      oślepiać jadących z przeciwka, zastanów się nad tym. Moim zdaniem takie
      wynalazki są idiotyczne. A jak chcesz udawać, że masz ksenony, to i tak się
      każdy od razu kapnie, że to to lipa – i będą się z Ciebie smiać.
      • Gość: vera Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:16
        a czy ja gdziekolwiek napisałam że chcę mieć światła wyglądające jak XENONY?
        ja pytałam czy nie zniszczę instalacji i reflektorów od żarówek 100/90W

proszę czytać uważnie moje pytania i odpowiadać tylko na nie i treściwie. Jak
        nie macie zdania na ten i tylko wyłącznie ten temat gdyż brak Wam doświadczenia
        z autopsii to proszę się nie wypowiadać i nie pisać mi tu o oślepianiu i
        przepisach bo o to nie pytałam
        • Gość: Piotrek Śmiercionośna Nexia Very... oraz jej właścicielka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:43
          OK, rozumiem, że to, czy ktoś się zabije, bo zostaje oślepiony światłami
          mającymi zasięg np. 1,5 raza większy – nie obchodzi Cię w ogóle.
        • Gość: Piotrek Śmiercionośna Nexia Very... oraz jej właścicielka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:43
          OK, rozumiem, że to, czy ktoś się zabije, bo zostaje oślepiony światłami
          mającymi zasięg np. 1,5 raza większy – nie obchodzi Cię w ogóle.
        • Gość: sopocianin Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 216.152.233.* 15.07.04, 15:52
          Nie ma czegos takiego, jak ograniczenie mocy zarowek - tak dlugo, jak
          wytwarzany strumien swietlny miesci sie w przepisach, czyli zarowka jest
          homologowana. Ustawienie wlokna zarowego jest dokladnie takie same jak w
          typowej zarowce H4, wiec nie powinno to stanowic problemu. Niektore zarowki H4
          o zwiekszonej mocy nie posiadaja homologacji, i takowe sa zwykle sprzedawane (w
          normalnych krajach), z etykietka "do uzytkowania poza drogami publicznymi".
          Sprawdz, czy te twoje nie mieszcza sie w tej kategorii.
          Generalnie, o ile chodzi o zarowy o zwiekszonej mocy (lub wyzszej sprawnosci),
          najlepiej kupowac te homologowane i z dobrych firm - np. PIAA. Nie sa to
          ksenony, ale 50% bardziej wydajne od normalnych.
          Pzdr
          • greenblack Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 17:48
            Pollack za granicom, co wszystko wie najlepiej.
            • Gość: sopocianin Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 216.152.233.* 15.07.04, 18:32
              greenblack napisał:

> Pollack za granicom, co wszystko wie najlepiej.
              A co, zazdrosny w Polsce?
              Nie twierdze, ze wiem lepiej, ale wiem, co pisze, czego sie czasami nie da
              powiedziec o niejakim zielono-czarnym. I nie wpieprzam sie do watkow tylko po
              to, zeby komus robic przytyki.
              Napisalem juz kiedys, zazyj te zielono-czarne tabletki, co doktor przepisal,
              popij to szklanka wody, potem pomysl, i dopiero pisz.
    • niknejm A nie lepiej... 15.07.04, 16:52
      ...po prostu kupić np. Osram Silverstar +50% albo Tungsram Megalight +60%? Są
      legalne i nie wykończą reflektorów, ani elektryki.

Ich jedyna wada to mniejsza trwałość niż standardowych żarówek. Przy
      przebiegach 15-20kkm rocznie starczają na około rok (jazda na światłach non-
      stop).

Pzdr
      Niknejm
    • rafal.gtv Re: żarówy H4 100/90W w Nexii 15.07.04, 17:46
      Mam nadzieję , że instalacja nie wytrzyma , a odbłyśniki spłyną...
      Policja zatrzyma ci dowód rejestracyjny i tym samym oswobodzi uzytkowników dróg
      od jeszcze jednego użytkownika oślepiającego , dresiarskiego shitu...
      • Gość: Marcin Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.bluu.net / *.bluu.net 15.07.04, 17:56
        A nie lepiej iść do okulisty ?
        • Gość: sopocianin Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: 216.152.233.* 15.07.04, 18:27
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> A nie lepiej iść do okulisty ?
          Nie wszyscy maja oczy jak sowa.
          Mozna tez uzywac "night googles"
          • Gość: Michal Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.fornfyndet.se 15.07.04, 18:55
            Uszkodzisz odblysniki,nastapi defornmacja slupa swietlnego.reflektory do
            wymiany.Pzdr.Michal
    • Gość: pgr Re: żarówy H4 100/90W w Nexii IP: *.rato.pl / *.rato.pl 15.07.04, 20:24
      zamontowałem w nubirze, po miesiącu stopiły się kostki łącznikowe ( naprawa
      200zł). oswietlenie było lepsze i nie oslpiało innych. Nie ma żadnego wpływu na
      odbłysniki, szkła i inne duperele.
    • Gość: macieks_macieks Przerobka wymagana IP: *.gs.com 15.07.04, 20:55
      Zawsze z tak duzymi zarowkami trzeba byc ostroznym. Wiele samochodow ma
      instlacje ktora puszcza glowne zasilanie swiatel... przez wlacznik w kokpicie.
      Wlacznik ten moze po prostu nie wytrzymac wiekszego obciazenia (zestyki sa
      wyliczone tylko na pewien prad). Zawsze istnieje mozliwosc przerobki - co tez
      wielu uzytkownikow malucha a ja VW Jetty w przeszlosci - robilo. Kupuje sie
      specjalny gotowy zestaw przekaznikowy i podmienia polaczenia. Przez wlacznik w
      kokpicie (np. kierownicy) przechodzi tylko prad zalaczenia przekaznika a glowny
      prad idzie przez sam przekaznik prosto z akumulatora do swiatel. Straty sa tez
      mniejsze bo glowny prad idzie po krotkim kablu - zwykle akumulator jest dosc
      blisko swiatel.

Natomiast przy tak duzej energii swiecenia lamp wydziela sie duzo ciepla. Bardzo
      czesto moze odpadac lustro lamp... a nie tylko zolknac.

Pozdrawiam,
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka