Dodaj do ulubionych

mazda3 czy hyundai i30?

30.01.13, 14:30
cześć, doradźcie proszę...
zastanawiam się nad zakupem auta cena do 26-27 tys. Podoba mi się mazda 3 ewentualnie hyundai i30, myślałam o benzynie silnik 1,6. Jak myślicie dobry pomysł? ...a może lepiej jakieś inne auto, zalezy mi na fajnym wygladzie i nieskiej awaryjności...
Będę wdzięczna za sugeste.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hazzard Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 14:39
      hm, sensowny Hyundai i30 raczej w cenie >30tys. Szukałam niedawno i30, który byłby w miarę nie zajeżdżony i nie przesadnie stary, ale ciężko było. Za 24k (netto) był poleasingowy Comfort bodajże, ale cały poobcierany, a lusterka wyglądały, jakby je poobgryzał wściekły bulterier.
      • soner3 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 14:50
        To cos kiepsko szukales . Jest tego sporo i to nawet za 25 ty idzie cos wyszuka

otomoto.pl/hyundai-i30-i-wl-salon-C26190565.html
        • eserowiec66 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 20:57
          W otomoto glanc-pomada a na żywo poobijane i zajeżdżone z rzęchy. Taki jest niestety rynek używanych aut Polsce.
        • ricobono Re: mazda3 czy hyundai i30? 01.02.13, 20:42
          odstaw chłopie myśl o i30 - mięciutki, delikatny, korozja pojawia się już w 4 letnich samochodach, lakier podatny na zarysowania,poza tym, jest on bardzo nisko zawieszony, wyciera się bardzo szybko tapicerka - najgorzej materiał łączony ze skórą, wycierają się plastiki, źle skonfigurowany podłokietnik, fotele nie trzymają bocznie, jedyny możliwy wybór w hyundai - te silnik 1,6 diesel - ale 90 km- bez koła dwumasowego i turbiną o stałej geometrii łopatek oraz wtryski Boscha - ale uwaga - dwa łańcuchy rozrządu - przed zakupem dobrze sprawdzić pojazd - polecam test 100 tysięczny opisany przez Auto-Świat
          No a Mazda? kolego drogi - to inna liga - prymus w swojej klasie- ale tylko benzyna 1.4/1.6 - doskonały - ale uwaga po lifcie w 2006 roku - tylko - poprawiono antykorozję / bolączka Mazdy/
      • magda_el Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 14:52
        przegladam własnie ogłoszenia i wydaje się że jest wybór w tej cenie..., tzn można wyrwac lepszy rocznik hyundaja niz mazdy3... hyundai rocznik 2007-2008, mazda 2005-2006...
        • jszafranski Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 15:13
          szukaj od wersji comfort w gore (i30), najlatwiej poznac z zewnatrz po posiadaniu swiatel przeciwmgielnych i klamkach w kolorze nadwozia ( bo w srodku to od razu widac ze jest climatronic a nie manalna). 1.6 niezly silnik, auto troche glosne (powyzej 110 km/h) ale poza tym "wdzieczne". No i mlodsze od m3. Aa i ma chyba wiecej miejsca w srodku ale to odczuje sie dopiero powyzej 190 cm wzrostu .
        • motylanoga71 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 15:17
          magda_el napisała:

> hyundai rocznik 2007-2008, mazda 2005-2006...

jak to? zle szukasz. Wedlug misiaczka za ta kwote mozesz znalezc i30 juz 2 letnia czyli z 2011/2010 roku, bo przeciez traci 50% wartosci :)
    • lazy.eye Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 15:35
      Obydwa nijakie z wyglądu. W tej cenie dostaniesz civica ufo.
      • motylanoga71 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 15:46
        civic ufo, kosiarka na kolach :) nie tylko ze wzgledu na wyglada podobny do odkurzacza ale i dzwiek jaki wydaje silnik. Hyundai to przy nim cichociemny a mazda to juz nieosigalny poziom ciszy :)

lazy.eye napisał:

> Obydwa nijakie z wyglądu. W tej cenie dostaniesz civica ufo.
        • piotr33k2 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 16:35
          co ty nie powiesz , ten hundai tak ma sie do civica jak wól do karety , he he.
      • lapufkasz Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 17:04
        Jasne ze Civic to dziadostwo .Jest rownie tandetny co I30 a przy tym znacznie drozszy . Ma problem z korozja i bardzo slabe wyciszenie
        Pomijajac Aurisa Civic to jeden z gorszych w tym segmencie od strony technicznej i jakosci uzytych materialow wnetrza.
        Awaryjność Civica to tez temat na spory komentarz , wystarczy poczytac na forum Hondy .
        To nie ta jakośc co 10 lat temu
        • piotr33k2 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 17:59
          nie znam i nie słyszałem wiarygodnie posiadacza hondy civic który by załował i narzekał na wybór ,wiec nie bredz synku .
        • rickky Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 19:27
          lapufkasz napisał:

> Jasne ze Civic to dziadostwo .Jest rownie tandetny co I30 a przy tym zna
          > cznie drozszy . Ma problem z korozja i bardzo slabe wyciszenie
          > Pomijajac Aurisa Civic to jeden z gorszych w tym segmencie od strony techni
          > cznej i jakosci uzytych materialow wnetrza.
          > Awaryjność Civica to tez temat na spory komentarz , wystarczy poczytac na
          > forum Hondy .
          > To nie ta jakośc co 10 lat temu
          >

Zwykle na civiki to psioczą ci, którym samochody się podobają, lecz nie stać ich na takowe.
          Zazdroszcząc posiadaczom, chcą jednocześnie obrzydzić towar potencjalnym innym nabywcom.
          • ulubiony19 Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 19:50
            Przestańcie oceniać Civica przez pryzmat tego, co było kiedyś. Teraz Civic jest taki, jakiego chcieliście. To zwykły europejczyk. Japoński to jest ten koneserski biały Laurel, co to na alledrogo za 20 kafli wisi już dłuższą chwilę i próbuje mnie złamać do zakupu, ale cały czas wmawiam sobie, "po co ci teraz takie coś, obudź się Michał!". Z drugiej strony po co mi reszta tego, co już mam... Życie jest okrutne.
            Wad Civic ma sporo i wg. mnie nie robi roboty na tle innych aut. 1.8 na benzynę mógł być bardzo spoko, a tymczasem jest dość zwyczajny, za to mocno pokazujący, że zrobiła go Honda. Jego mechaniczne konie, których wcale nie mało, to takie grzeczne, europejskie, w ogóle nie srające kucyki, a mogło być całkiem na odwrót. Ale i tak Civic jest całkiem fajny, a już na pewno lepszy, niż aktualny, wymuszony! Do tego praca skrzyni i mechanizmu przełożeń jest piękna.
            i30 osobiście kupiłbym tylko z dieslem i w najbogatszej wersji. Wtedy jest to jakieś auto. No i ponoć wolniej gnije od Civica.
            Mazda jest ok. Of koz benzynowa.
            • lazy.eye Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 19:57
              Civica można kupić z bardzo udanym dieslem. Do tego na ogół nie są tak wyrypane jak Octavie czy Golfy. Do tego są na ogół bogato wyposażone.
              otomoto.pl/honda-civic-90855-km-ksiazka-serwisowa-C27706407.html
              I30 to bieda samochód dla najmniej wymagających a Mazda jest taka sobie.
              • rickky Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 21:19
                lazy.eye napisał:

> Civica można kupić z bardzo udanym dieslem. Do tego na ogół nie są tak wyrypane
                > jak Octavie czy Golfy. Do tego są na ogół bogato wyposażone.
                > otomoto.pl/honda-civic-90855-km-ksiazka-serwisowa-C27706407.html
                > I30 to bieda samochód dla najmniej wymagających a Mazda jest taka sobie.

Mam okazje porównać Civika 1,8 z 2006 roku z mazdą 3 1,6 benzyna z roku 2009, bo praktycznie na co dzień mam możliwość jazdy tymi dwoma samochodami. Mimo wszystko, różnice widzę ogromne, i to na korzyść civika, niestety.
                Jedyne, co mi się podoba w maździe a czego nie ma aż tak dobrego civic, to ...system audio (Mazda ma Bose i to widać, słychać i czuć, nawet w takim kompaktowym samochodzie). To co oferuje civik się nie umywa ...
    • edekmacedonski Re: mazda3 czy hyundai i30? 30.01.13, 23:43
      Pierwsze i30 nie każdemu się podoba, ale jeśli przypadło Ci do gustu, brałbym Koreańczyka :)
    • eserowiec66 Re: mazda3 czy hyundai i30? 02.02.13, 20:29
      poczytaj opinie właścicieli na portalu autocentrum.pl poszukaj też testów na internetowym wydaniu auto-śwaita
      • aborcjonista oczywiście Mazda 3 02.02.13, 20:32
        koreaniec sie kryje
    • wieslawkowalski Re: mazda3 czy hyundai i30? 05.02.13, 21:15
      Mam od nowości I30 i naprawdę mogę Ci go polecić.Nie słuchaj osób,które go najwyżej widziały na ulicy i wypowiadają się na tym forum.
      Mój ma silnik 1.4 109 KM i naprawdę jest wystarczająco żwawy i elastyczny.
      Jeśli chodzi o awaryjność to po prawie 4 latach i przejechaniu ponad 70 tys . km to nie było z nim żadnych poważnych problemów (właściwie tylko robiłem roczne przeglądy w ASO).
      Ogólnie naprawdę polecam go.
    • expertyzer ile db ma Civic ? 06.02.13, 16:10
      Jaki poziom hałasu przy 100km/h ma Civic? Coś nie mogę się doszukać.
    • magda_el Re: mazda3 czy hyundai i30? 07.02.13, 09:00
      cześć, dziękuję za wszystkie uwagi.

Mam dylemat, bo wczoraj zadzwonił do mnie handlarz, który sprowadza auta z Francji i mówi, że ma mazdę3 1,6 2007r tylko że w dieslu, ... a Wy piszecie że jak mazda to tylko w benzynie... i co robić?... nie brać tego diesla... ?

• rickky Re: mazda3 czy hyundai i30? 07.02.13, 20:01
        magda_el napisała:

> cześć, dziękuję za wszystkie uwagi.
        >
        > Mam dylemat, bo wczoraj zadzwonił do mnie handlarz, który sprowadza auta z Fran
        > cji i mówi, że ma mazdę3 1,6 2007r tylko że w dieslu, ... a Wy piszecie że jak
        > mazda to tylko w benzynie... i co robić?... nie brać tego diesla... ?
        >
        Ja to bym używanego auta z Francji w ogóle nie brał.
        Piszę to na podstawie własnego doświadczenia z takim właśnie samochodem z przeszłości.
      • wielki_czarownik Zaznaczę dwa słowa 07.02.13, 20:44
        magda_el napisała:

> cześć, dziękuję za wszystkie uwagi.
        >
        > Mam dylemat, bo wczoraj zadzwonił do mnie handlarz, który sprowadza auta z Francji i mówi, że ma mazdę3 1,6 2007r tylko że w dieslu, ... a Wy piszecie że jak
        > mazda to tylko w benzynie... i co robić?... nie brać tego diesla... ?

Jeszcze jakieś pytania?
    • opi5777 Re: mazda3 czy hyundai i30? 04.06.14, 14:47
      Ja zapisałam sie do Golemo na jazde próbną Hyundaiem i mam nadzieje ze bardzo pomoze mi to własnie w podjęciu decyzji. Zwłaszcza ze od dawna juz myslałam o zmianie auta.
      • gzesiolek Re: mazda3 czy hyundai i30? 04.06.14, 15:04
        Golemo to najgorszy dealer jakiego znam... Ci lepsi nie potrzebuja spamerow na forach...
      • xvqqvx Nie polecam Golemo. 04.06.14, 16:15
        Nie polecam Golemo, ponieważ firma tak głupio spamująca z pewnością jest niekompetentna.
        • loyezoo Re: Nie polecam Golemo. 04.06.14, 16:33
          W firmie GOLEMO najwyżej cię ogolą z kasy.NIE POLECAM GOLEMO.
      • jestklawo Re: GOLEMO? w żadnym razie 05.06.14, 08:10
        czy to ta sama "firma", której nie stać na zwykłe, tanie ogłoszenia?
        Jeśli nie maja pieniędzy, to może mają tez kłopot z oryginalnością lub legalnością części?
        I co to za nazwa? GOLEMO Że niby golą klientów?
        Nie zostawiłbym 5 zl w firmie która się tak nazywa. Bo o profesjonalizmie pracowników nie ma chyba co wspominać
    • xvqqvx Nie polecam AutoCentrum Lis 04.06.14, 21:31
      Nie polecam AutoCentrum Lis, bo firma zatrudniająca takich głupich i prymitywnych spamerów jest niewiarygodna.
    • jestklawo Re: Odradzam autocentrumlis.pl 05.06.14, 08:16
      niedawno próbowałem odwiedzic tę stronę autocentrumlis.pl znaleźć jakiś "hyndai", ale naściągałem tylko jakieś dziwne programy i chyba wirusy, których nie dało się odinstalować i musiałem odnawiać system

NIE ODWIEDZAJCIE STRONY autocentrumlis.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka