Dodaj do ulubionych

Kleber Quadraxer

03.03.13, 08:02
witam
ktoś uzywa? przyszła pora na zmiane prywatnego gruchota na 5 lat młodszego gruchota no i tradycyjnie przy przebiegach rzędu 300 km/msc idę w całoroczne.
Do tej pory konkubina jezdziła na nawigatorach. Teraz wpadły mi w oczy te klebery. Żadnych opinii nie znam.
99% po miescie, 1 % w trasie do 20 km.
Moze w ciagu 3 lat jazdy zdarzy sie jedna wyprawa na trasie 350 km (tylko przy ładnej pogodzie), pojazd mały (ok 1100 kg) słaby (75KM) i czerwony :D

czy do czerwonych kleber pasuje? ;)
Obserwuj wątek
    • jon214 Re: Kleber Quadraxer 03.03.13, 08:38
      Jeździłem na Navigatorach a teraz mam Klebery. Te drugie sporo lepsze. lepiej ciągną po śniegu. Na Navigatorach zdarzało mi sie zakopać. Klebery ciągną nawet przez zaspy. Dębice szybko się zużywały. Znikały w oczach. Jedyna rzecz na niekorzyść Kleberów, to że podczas jazdy na mocno mokrych nawierzchniach zauważalnie (nawet mocno) gwiżdżą. Ale wybór - zawsze Kleber ze względu na dużo lepszą jazdę w zimie. Radzą sobie spokojnie w kopnym śniegu. Dębice miały z tym problemy. Zdarzało mi się na nich zakopać.
    • mariusz-ef Re: Kleber Quadraxer 03.03.13, 11:10
      przy takich przebiegach zastanów się czy nei lepiej kupić jakieś tanie (nawet najtańsze) zimówki i jeździć nimi przez cały rok - przelatasz jakieś 3-4 lata i kupisz kolejne
      • nazimno To niezbyt rozsadny pomysl. 03.03.13, 11:23
        Glebokosc profilu w zimowkach to min. 4 mm.
        Inaczej samego sibie oszukujesz.

Czy nie lepiej miec dobre wielosezonowki?
        • mariusz-ef Re: To niezbyt rozsadny pomysl. 03.03.13, 12:05
          OK.
          Nie wiem czy tak małe przebiegi wykończą opony w tym czasie, zwłaszcza, że auto to 75 konny potwór w kolorze czerwonym...
          proponuję też najtańsze zimówki, bo gdyby miało to być 2-3 lata (zamiast) to portfel nie odczuje praktycznie tego wydatku (około 500 zł, czyli jakieś 2 tankowania)
          14 czy 15 calowe zimówki można kupić w okolicach 120 zł / sztuka (a są jeszcze tańsze)
          • mariusz-ef Re: To niezbyt rozsadny pomysl. 03.03.13, 12:06
            eh...
            > proponuję też najtańsze zimówki, bo gdyby miało to być 2-3 lata (zamiast)

Zamiast 3-4
      • trypel Re: Kleber Quadraxer 03.03.13, 18:48
        biorąc pod uwagę że dni deszczowych w miescie jest sporo wiecej niż śnieżnych to juz raczej powiedziałbym zeby nie ruszała auta jak biało na ulicy niż cały rok na zimowkach z tym piszczeniem w zakrętach w upale.
        Nie. Zdecydowanie mam dobre doswiadczenia z wielosezonowymi w takich warunkach a czy to nawigator czy ten kleber to za 185/65 15 cali wyjdzie koło 200 za sztukę
        • mariusz-ef Re: Kleber Quadraxer 03.03.13, 21:23
          No to może właśnie w kierunku deszczówek iść - mam doświadczenie z Pirelli P400 - całoroczne, ale właśnie deszczówki - byłem bardzo zadowolony. Szczerze polecam.
    • karkochas Re: Kleber Quadraxer 03.03.13, 21:15
      mam takie 195/65/15 od jesieni i sobie chwalę, po śniegu dawały radę
    • dr.hayd Re: Kleber Quadraxer 04.03.13, 11:14
      Kleber należy do Michelin.
      Robią je w Olsztynie.
      Kleber to w myśli koncernu taka średnia półka (bo najwyższa półka jest zarezerwowana oczywiście dla marki Michelin).
      Dębica to dla Pirelli jest tania marka, coś jak Dacia i Łada u Renault, czy Skoda u VAG.
      Jeśli cena jest taka sama to z pary Dębica Navigator vs. Kleber Quadraxer bierz Kleber.

PS: w Michelin można zamówić opony w różnych kolorach. Kiedyś wyprzedzałem białą Octavię na białych oponach - wyglądała pięknie!!
      • trypel Re: Kleber Quadraxer 04.03.13, 11:25
        akurat ten kleber jest produkowany w fabryce michelina w Rumunii. Ale ponieważ mi to nie przeszkadza wiec nie ma to znaczenia.
      • alfik7 Re: Kleber Quadraxer 05.03.13, 12:29
        Dębica to marka GoodYear a nie Pirelli.
        Poza tym mając do wyboru kupić polskie opony, produkowane w polskiej fabryce czy podobnej jakości gumy Kleber produkowane w Rumunii - to chyba wybór jest oczywisty?
        Teraz Dębica robi wersję Navigator 2, ponoć trwalszą i ulepszoną.
        Na znanym portalu jest ponad 600 bardzo dobrych opinii o tej gumie.
        • karkochas Re: Kleber Quadraxer 05.03.13, 18:50
          Nawet rozważałem nawigatory, bo cenę mają bardzo dobrą, ale niestety ich najwyższy indeks prędkości to T. A Klebery kupiłem odpowiednie do swojego auta - z indeksem H, a wybór kończy się na V.
        • mariusz-ef Re: Kleber Quadraxer 05.03.13, 22:41
          Dębica to nie aby Continental?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka