Dodaj do ulubionych

Pytanie do specjalistów.

12.04.13, 11:07
Mam ogromną prośbę i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czy opis przedmiotu zamówienia i specyfikacja pokrywają się tylko z jedną marką samochodu, czy może jest ich więcej?
Obserwuj wątek
    • jesus33 Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 11:09
      Zapomniałam o najważniejszym :-)
      Opis przedmiotu zamówienia

Samochód (pojazd) fabrycznie nowy, rok produkcji 2013 r. Samochód musi spełniać wymogi EURO V.

Nadwozie
      1.typ sedan,
      2.czterodrzwiowe,
      3.kolor czarny metalik,
      4.lusterka w kolorze nadwozia,
      5.pojemność bagażnika bez składania tylnej kanapy min. 480 l.,
      6.aktywne reflektory ksenonowe,
      7.elektryczne regulowane i podgrzewane lusterka boczne.

Silnik, układ napędowy
      1.silnik benzynowy turbo,
      2.pojemność min.1950 cm3 max. 2150 cm3 i mocy min. 230 kM zasilany benzyną bezołowiową (pojemność oraz moc oferowanego silnika samochodu (pojazdu) musi wynikać z jego homologacji),
      3.skrzynia biegów 6 - stopniowa manualna,
      4.napęd na koła przednie.

Minimalne wymiary samochodu
      1.długość całkowita min. 4850 mm.,
      2.szerokość z lusterkami zewnętrznymi min. 2100 mm.,
      3.rozstaw osi min. 2800 mm.

System zabezpieczeń
      1.autoalarm czujnik ruchu,
      2.immobiliser,
      3.zdalne sterowanie centralnego zamka w kluczyku,
      4.wzmocnione szyby boczne.

Wyposażenie wnętrza
      1.komputer pokładowy z komunikatami w języku polskim,
      2.regulacja pochylenia i wysunięcia koła kierownicy,
      3.klimatyzacja sterowana elektronicznie minimum dwustrefowa umożliwiająca osobne ustawienie temperatury dla kierowcy i pasażera siedzącego z przodu auta,
      4.fotel kierowcy i pasażera z 6 - kierunkową regulacją,
      5.gniazdo 12V w bagażniku i tylnej części konsoli centralnej,
      6.radio z odtwarzaczem płyt CD z 5’’ wyświetlaczem zdalnie sterowanie zestawem audio przyciskami w kierownicy,
      7.minimalna długość na nogi fotel przedni 1060 mm., fotel tylni 880 mm.,
      8.podłokietnik w tylnej kanapie,
      9.gaśnica, apteczka pierwszej pomocy, trójkąt ostrzegawczy,
      10.zestaw dywaników,
      11.wspomaganie układu kierowniczego.

Wymogi bezpieczeństwa
      1.przednie i tylne czujniki ułatwiające parkowanie,
      2.2 - stopniowe poduszki powietrzne po stronie kierowcy i pasażera,
      3.poduszki powietrzne (min. sześć poduszek powietrznych),
      4.kurtyny powietrzne,
      5.fotele przednie z funkcją ochrony przed urazami kręgów szyjnych,
      6.pirotechniczne napinacze pasów bezpieczeństwa przednich i tylnych,
      7.system wspomagania siły hamowania,
      8.światła przeciwmgielne,
      9.elektrycznie regulowane szyby boczne z przodu i z tyłu z funkcją opuszczania i domykania,
      10.układ antypoślizgowy zapobiegający poślizgowi kół przy ruszaniu,
      11.system automatycznej kontroli prędkości jazdy,
      12.system automatycznego hamowania do prędkości 50 km/h,
      13.system zapobiegający blokowaniu kół podczas hamowania.

Inne
      1.pojemność zbiornika paliwa min.70 l.,
      2.koła - obręcze ze stopów lekkich min. 16’’,
      3.stacja serwisowa samochodu max. do 100 km od Przemyśla.

Minimalne warunki gwarancji
      Wykonawca zobowiązany jest udzielić minimum 24 miesięcznej gwarancji na podzespoły mechaniczne, elektryczne i elektroniczne oraz gwarancję producenta na powłoki lakiernicze oraz na perforację elementów nadwozia, licząc od daty podpisania protokołu zdawczo - odbiorczego.
      • gzesiolek Re: Pytanie do specjalistów. 15.04.13, 14:22
        Przetarg wybitnie pod nowe Mondeo, ale nie wiem czy do konca 2013 bedzie dostepne w Polsce...
        • soner3 Re: Pytanie do specjalistów. 15.04.13, 14:49
          gzesiolek napisał:

> Przetarg wybitnie pod nowe Mondeo, ale nie wiem czy do konca 2013 bedzie dostep
          > ne w Polsce...

Nie pod Mondeo a pod Volvo S80 , wszystko zostalo juz zdemaskowane
          Tak czy inaczej chyba jest to niezgodne z prawem gdy warunki (wiekszosc bzdurnych ) spelnia tylko jeden producent
          • gzesiolek Re: Pytanie do specjalistów. 16.04.13, 14:24
            No to sie musza spieszyc z przetargiem bo jeszcze nowe Mondeo wygra... spelnia te kryteria ktore udalo mi sie na jego temat znalezc...
    • qqbek Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 11:12
      SIWZ pokrywa się z tym, co chce kupić zamawiający ;)
      Tak w tym kraju już jest.
      U mnie na wsi Straż Wiejska kupowała nie "samochody" tylko "lymuzyny z zielonom kurom na masce od rodziny pana Podkańskiego" na przykład.

A tak bardziej do rzeczy: jeżeli SIWZ pokrywa się tylko z jedną marką/modelem auta, to możesz taki ustawiany przetarg (i/lub jego efekt) zaskarżyć.
      • jesus33 Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 11:22
        Dzięki za szybką odpowiedź. Moja prośba nie wzięła się znikąd, aby mieć pewność że przetarg jest ustawiony specyfikacja musi pasować do konkretnej marki i konkretnego modelu, dlatego proszę o pomoc Was specjalistów z forum motoryzacji o ustalenie czy tak faktycznie jest.
        • laisar Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 11:28
          Bardzo fajną wyszukiwarkę ma SAMAR - można sprawdzić, co dokładnie pasuje do kryteriów:

www.samar.pl/nowe-samochody/wyszukiwanie/zaawansowane
        • qqbek Wydaje mi się... 12.04.13, 11:38
          ...że pasować będzie Śkoda Superb (2.0TFSI), BMW serii "5" i Volvo S60.
          Volvo przegra ceną (nie mówiąc o BMW), tak więc można mówić, że SIWZ faworyzuje Śkodę, ale... są inne samochody spełniające wymogi, więc formalnie wszystko jest "tip-top".
          • jesus33 Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 11:58
            Też mi tak wyszło w wyszukiwarce podanej przez laisar, ale tam nie ma wszystkich rzeczy uwzględnionych w przetargu, a szczegóły też są istotne. Mam więc kolejną prośbę, czy możecie z tych trzech marek wybrać najbardziej pasującą i spełniającą kryteria przetargu. Cena też nie jest decydująca, czasami wystarczy jeden drobny element by i na to nie zwracać uwagi. Skoda, BMW i Volvo na ich stronach są podane szczegóły, a ja się na tym nie znam dopasujcie mi to bardzo proszę szczegółowo.
            • roney03 Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:15
              BMW nie ma napedu na przod , Superb nie ma silnika doladowanego o min mocy 230KM a Volvo S60 ma za maly bagaznik
              • roney03 Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:24

Warunki spelnia chyba tylko Mondeo , moglby jeszcze Opel Insignia ale to hatchback
                • qqbek Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:35
                  roney03 napisał:

>
                  > Warunki spelnia chyba tylko Mondeo

Za krótki (o 20mm)
                  Za wąski (też kilkadziesiąt mm)
              • qqbek Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:34
                roney03 napisał:

> BMW nie ma napedu na przod ,

X Drive ma na przód i tył.

> Superb nie ma silnika doladowanego o min moc
                > y 230KM

Fakt.
                200 tak, 230 nie.

> a Volvo S60 ma za maly bagaznik
                no to S80
                • jesus33 Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:42
                  Jesteście świetni i dziękuję za tak duże zainteresowanie. :-) Proszę o jeszcze więcej, jeżeli to możliwe.
                  • roney03 Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:52

Tu nie ma co wiecej pisać, warunki spelniaja tylko Volvo S80 i ewentualnie Audi A 6 Hybrid
                    • roney03 wiec 12.04.13, 12:55
                      Ewidentnie jest ustawiony pod Volvo S80
                  • qqbek Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 12:57
                    jesus33 napisał:

> Jesteście świetni i dziękuję za tak duże zainteresowanie. :-) Proszę o jeszcze
                    > więcej, jeżeli to możliwe.

Sęk w tym, że chyba nie ma więcej.
                    Wszystkie wymogi (poza pojemnością skokową silnika- na to nie zwróciłem uwagi) spełnia chyba tylko Volvo S80 2.5T.
                    Częściowo pasować będzie Śkoda Superb i BMW "5".
                    • roney03 Re: Wydaje mi się... 12.04.13, 13:10

S80 2.0T 240KM
                      wymogi <----> stan

długość mm 4850 <-> 4851
                      szerokość 2100 <---> 2106
                      poj bagaznika 480 <---> 480
                      zbiornik paliwa 70 <--->70

• eg.olsen Re: Wydaje mi się... 15.04.13, 16:30
                    Zastanawiam sie jeszcze nad pkt. 4 z zabezpieczen: "wzmocnione szyby boczne". Jak kilka lat temu szukalem samochodzu to mial to seryjnie tylko Volvo (XC90). Nie slyszalem by ktos inny sie tym chwalil. Moze to byc wiec kolejna poszlaka wskazujaca na Volvo.
    • kontik_71 Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 12:47
      Jesli ten przetarg jest ustawiony, to raczej nie jest ustawiony pod marke tylko pod konkretnego dostawce. Na Twoim miejscu skoncentrowałbym sie na tym a nie na marce jako takiej. Ciekawi mnie zapis o serwisie w odleglosci max 100km.
      • mapo0 Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 13:06
        Moim zdaniem zapis "3.stacja serwisowa samochodu max. do 100 km od Przemyśla. " jest OK, gdyż nie eliminuje dostawców mieszczących się dalej niż 100 km. Można kupić samochód w Warszawie lub Gdańsku a serwisować go w Przemyślu. Jeśli kupi jakąś rzadką markę, typu Łada albo Ssangyong, to może serwis będzie tylko w Warszawie, co będzie niekorzystne.
      • jesus33 Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 13:07
        Dzwoniłam i dowiadywałam się w Volvo, BMW i Skoda o autoryzowane serwisy w odległości 100 km od Przemyśla. BMW na Podkarpaciu nie posiada, więc odpada. Skoda ma trzy: Rzeszów, Stalowa Wola i Mielec. Ze względu na odległość pasuje tylko Rzeszów. Volvo ma autoryzowany serwis pod Rzeszowem i jest najbliżej.
        • kontik_71 Re: Pytanie do specjalistów. 12.04.13, 13:11
          Pewnie chodzi o auto dla prezydenta miasta albo cos podobnego, prawda? Wychodzi na to, ze przetarg ustawiono pod salon volvo. Teraz trzeba tylko udowodnic, ze faktycznie jest to ustawione pod konkretnego dostawce. To moze byc niestety najtrudniejsze.
          • carfan Re: Pytanie do specjalistów. 15.04.13, 21:13
            Trudne nie jest tylko czasochłonne. Należy wykazać, że tylko dany model spełnia wymogi, być pewien tego i w zapytaniu ofertowym zapytać czy dopuszczalne są inne parametry ponieważ w poważny sposób ogranicza to wybór marki, modelu, może i dostawcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka