Dodaj do ulubionych

3 foteliki z tyłu - w którym aucie?

21.05.13, 20:17
Poszukuję auta w którym da się bez problemu zamontować z tyłu 3 foteliki. Polećcie coś, proszę :)
Obserwuj wątek
    • nazimno VW Touran. 21.05.13, 20:54
      Sprawdz w salonie.
    • przemekthor Honda CR-V 21.05.13, 21:52
    • only_the_godfather Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 21.05.13, 22:04
      Renault Scenic, Grand Scenic, Espace, Citroen C4 Picasso.
      • bemeta W 140, BMW X5 21.05.13, 22:20
        Moj sasiad ma trojaczki ( z in vitro, grzesznik jeden... hahah)
        On jezdzi merolem w140 z zona X5, w kazdym maja zamontowan 3 foteliki, wchodza bez problemu.
        bart.
    • derff Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 22.05.13, 10:25
      Fiat Croma
      • passattsi Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 22.05.13, 10:44
        Toyota Verso
        • nazimno Chyba jednak nie. 22.05.13, 10:53
          .
          • passattsi Re: Chyba jednak nie. 22.05.13, 12:11
            2 duże foteliki + siedzisko dla większego dziecka w środku się w Verso mieści ;)
            • qqbek Na takiej zasadzie... 22.05.13, 12:20
              ...to 3 foteliki mieszczą się chyba w każdym kompakcie a nawet w części aut segmentu B.
              • passattsi Re: Na takiej zasadzie... 22.05.13, 13:35
                Nie, bo nie da się zapiąć pasów albo jest bardzo słaby do nich dostęp.
                Moja koleżanka ma 3 dzieci (bliźniaki 4 lata i jedno 6 lat) i w Verso się mieści, wcześniej w grand scenic też.
                • qqbek Primo: 22.05.13, 13:55
                  Pytano o 3 foteliki, a nie o dwa foteliki i podstawkę.
                  Wstaw 3 solidne foteliki do Verso, to pogadamy.

Secundo:
                  Na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, że w Astrze G się mieszczą, bo już tak w piątkę (dwoje dorosłych, dwa foteliki, jedna podstawka) jechałem. Astra G to kompakt projektowany 15 lat temu, a więc pewnie mniejszy niż dzisiaj dostępne. 3 fotelików bym jednak raczej w niej nie zmieścił. Dlatego też podkreślę to raz jeszcze - na opisanej przez Ciebie zasadzie (2 a nie 3 foteliki + podstawka) da się zapełnić prawie każdy kompakt a nawet niektóre samochody segment niżej (zakładam, że na przykład w Corsie D, przynajmniej w 5-drzwiowej i w Grande Punto tak by się dało).

Tertium non datur.
                  • passattsi Re: Primo: 22.05.13, 15:19
                    Te same foteliki nie weszły do XC60...

W Verso są 3 niezależne fotele z tyłu, może dlatego jest łatwiej.

Ja w pasku mam 2 zintegrowane foteliki z siedzeniami i nie mam bliźniaków :P
                    • carfan Re: Primo: 23.05.13, 23:35
                      Taki wspomniany Touran. Ma niezależne fotele.
    • miszasty Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 22.05.13, 13:49
      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie, gdyż foteliki są RÓŻNEJ szerokości. Na pewno musisz mieć albo osobne fotele z tyłu albo płaską kanapę, bo jak będziesz mieć nawet baaardzo szeroką, ale wyprofilowaną dla 2 osób, to ze środkowym fotelikiem będzie duży problem.
      Musisz wziąć foteliki te konkretne jakie masz - i przymierzać. I albo zmieniać potem auto albo foteliki ;)
      Do wspomnianej Toyoty Verso 3 wchodzą bez problemów.
      Do starego Polo 6N1 też wchodzą - co najdziwniejsze (mimo że środkowy pas jest tylko biodrowy, ale to inna sprawa).
      Do poprzedniego modelu Aveo (tego produkowanego w FSO) też wchodzą 3 foteliki.
      Ale znajomy ma Skodę SuperB i jego foteliki... nie wchodzą.
      Zauważ też, że są foteliki, w których możesz regulować ich... szerokość: rosną z dzieckiem nie tylko na wysokość, ale też na szerokość.
      Mam nadzieję, że pomogłem ;))
      • gekon-3 Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 22.05.13, 14:39
        Do forda modeno na tylnej kanapie też wchodzą 3 foteliki. Sam osobiście mam ten problem.. dzieci 7,5,4 lata. Niestety jak foteliki zapnę w izofix (tylko 2) to na środku brak miejsca na trzeci fotelik. Po zamocowaniu fotelików na tylnej kanapie bez izofiksa bez problemu mieszczą się trzy foteliki. Problem to profil siedziska. Środek się bujał, podłożyłem kocyk i jest o.k. W i40 też się dało podobnie jak w modeno. Co do kompaktów to inna historia. W fokusie nie da rady z trzema fotelikami. Ratuję się podkładką na środku. Ale zapięcie tych pasów to cyrk. Brak miejsca i tyle. I w drodze dzieciaki fotelikami o siebie stukają. Nie mówiąc już o tym w środku na podkładce który jest w najgorszej sytuacji bo nie ma boczków i foteliki go obcierają. Szukałbym nauczony osobistym doświadczeniem samochodu z nadwoziem typu van z duża kanapą, najlepiej trzy oddzielne siedzenia.
        • miszasty Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 22.05.13, 15:05
          gekon-3 napisał:

Szukałbym nauczony osobistym doświadczenie
          > m samochodu z nadwoziem typu van z duża kanapą, najlepiej trzy oddzielne siedze
          > nia.

Dokładnie tak! Takie są najlepsze, bo nawet jak na szerokość jest problem, to zawsze siedzenie środkowe można dać do przodu (lub tyłu) i problem z zapięciem znika.
          • marusmk Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 24.05.13, 09:11
            I aby to był van a nie niby-van.
            Jak na przykład eurowan drugiej serii:
            www.motoforum.pl/305/phedra05.jpg
            www.netcarshow.com/lancia/2003-phedra_promenade/
    • polokokt S-Max 24.05.13, 10:40
      Ma z tyłu trzy fotele, które można przesunąć do tyłu/przodu względem siebie, więc nie powinno być problemu z zamontowaniem szerokich fotelików (typowych fotelików, szerokich na wysokosci głowy dziecka, a nie podkładek dla starszych dzieci).
      Sam zaczynam rozglądać się za takim autem i właście S-Max na razie wygrywa w tej konkurencji. Nie jest typowym VANem jak Galaxy a ma mase przestrzeni.
      Oczywiście wymienione już wczesniej francuskie auta rodzinne, też sa całkiem sprytnie pomyślane dla rodziny.
    • iberia.pl Re: 3 foteliki z tyłu - w którym aucie? 24.05.13, 13:54
      Voyager, Multipla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka